TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Witt Etna Rotante Control 16″ pizzaovn

Efterårspizza på terrassen

Med denne pizzaovn får du digital hjælp til at lave pizzaer som i New York, Rom eller Napoli.

Af / 31/10/2025 - 08:25
Witt Etna Rotante Control 16″ pizzaovn

Home mener

  • Det digitale display og touchskærm med temperatur og forskellige programmer er ganske enkelt en genial hjælp til amatør-pizzabageren.
  • Pizzaovnen er enorm, og kampvægten på hele 28 kilo gør den til lidt af et monstrum. Det er ikke en maskine, der kan bo i skuret og lige tages frem, når pizzalysten melder sig.

I min barndomsby hed det lokale pizzeria Etna. Det var drevet af italienere, og på vinduerne var der en stregtegning af vulkanen på Sicilien, som de havde opkaldt stedet efter. Hvis man ville have en rigtig, ægte pizza med brændefyret smag, var det der, man skulle ind.

Witts serie af pizzaovne har også fået navnet Etna, og, må man formode, er også er opkaldt efter Europas største vulkan. Og pizzaerne kommer som udgangspunkt med den samme garanti. Med den undtagelse, at pizzaerne i hvert fald hos denne testfamilie, fik et noget mere ujævnt udtryk. Men det skyldes nok nærmere bagernes manglende faglighed end pizzaovnens kvalitet.

Brandvarm
Ifølge producenten kan pizzaovnen blive op til 500 grader varm, men som det ses her, fik vi temperaturen endnu højere op. (Foto: Pernille Redder)

Avanceret pizzaovn

Normalt er det ting som brænderne, pizzastenens diameter, og om den bruger gas eller elektricitet (eller brænde), som er det, vi taler om, når det handler om pizzaovne. Men i dette tilfælde sidder det mest interessante udenfor og nedenunder selve ovnen.

For control i pizzaovnens navn henviser til den lille genialitet, den 4,3” LCD touchskærm, hvor du dels kan følge med i, hvor varm henholdsvis ovnen og stenen er, dels vælge programmer, der bager pizzaerne efter særlige traditioner.

Programmet New York er programmet med de laveste temperaturer, hvilket skyldes den amerikanske tradition med at have en tykkere bund. Er du til pizza, der tangerer deep pan, er New York-programmet vejen at gå.

Annonce

I denne husstand er det netop denne type pizza, vi foretrækker, og da vi tester programmet, får vi lækre, gennembagte pizzaer, der hæver flot op. Stenens temperatur er lige under 300 grader, mens vi bager.

Strand
Lækkert ser det ud på Witts PR-fotos, men denne tester foretrækker ikke at flytte for meget rundt på ovnen, efter den er placeret. (Foto: Witt)

Vi tager pizzaerne ud, når de er hævet op, og toppen har fået sorte pletter, men selvom dejen er gennembagt, kunne vi godt tænke os, at den blev en anelse mere sprød og lysebrun på bunden. En ulempe ved det kompakte ovnrum, vurderer vi.

Da vi skifter fra New York-programmet til Napoli, som er beregnet til pizzaer med helt tynd bund, virker det som om ovnen har svært ved at skrue ordentligt op for temperaturen. Stenen bliver ved med at være omkring de 300 grader og stiger kun langsomt. Vores erfaring er altså, at det ikke er en fordel at skifte rundt mellem programmerne.

Men ovnen kan sagtens blive varm nok til at fyre op under Napoli-pizzaerne. Den følgende aften bager vi pizzaer ved en stentemperatur over 400 grader, og her bliver bunden perfekt sprød. Men vær vågen, for det går virkelig stærkt, før pizzaerne er færdigbagt. Selv siger Witt, at det tager halvandet minut, og det skal nok passe.

Knapper
De to brændere styres individuelt ved hjælp af klassiske knapper. Det er også her, LCD-skærmen og pizzastenens drejefunktion tændes. (Foto: Witt)

Roterende nemhed

Har du også set professionelle (og knap så professionelle) pizzabagere stikke pizzaspaden ind i ovnen og vende pizzaen, så den kan blive bagt helt jævnt?

Det er logik for burhøns, at en brænde- eller gasfyret pizzaovn selvfølgelig ikke bager pizzaen helt jævnt, fordi varmen er koncentreret der, hvor der er flammer. Derfor er opfindelsen med roterende pizzasten intet mindre end genial. Men ikke kun fordi pizzaen bliver jævnt bagt (hvis du ellers formår at placere den midt på stenen – det kræver lidt øvelse), men også fordi du jo faktisk får udsigt til hele pizzaen, når den drejer rundt. En meget værdsat funktion, eftersom ovnrummet kun er omkring 15 centimeter højt på det højeste sted.

Stenens diameter giver mulighed for at bage 16” pizzaer, hvilket svarer til 40 centimeter. Klassisk pizzeriastørrelse. Men er du en uerfaren bager, kan du med fordel starte med at bage mindre pizzaer, fordi de dermed kommer på afstand af brænderne og ikke så nemt bliver sorte i kanten.

NY PEPP
Pizzaovnen kan ikke klandres for, at pizzabageren tabte noget af fyldet, da den rå pizza skulle placeres i ovnen. Men tjek lige de luftbobler! Pizzaen er bagt på New York-programmet. (Foto: Pernille Redder)

Booster under stenen

Ligesom roterende pizzasten er også ekstra boosterbrændere et tiltag, der er kommet ind på pizzaovnsmarkedet de senere år.

Idéen er intet mindre end fantastisk. For med varmen fra gasbrænderne koncentreret rundt langs kanten af ovnen i en u-form, har vi tidligere testet pizzaovne, der brændte pizzaerne i kanten, før dejen var helt færdigbagt i midten. Med mindre dejen er papirstynd, selvfølgelig, men det gør ikke ligefrem øvelsen med at få pizzaen ind og ud af ovnen, nemmere for amatørbageren.

Boosterbrænderen i Witt Etna Rotante Control er umulig at se, og man kan derfor godt komme i tvivl om, om den overhovedet er tændt. Men samtlige pizzaer, vi bagte i ovnen, var helt gennembagte og for øvrigt hævede de rigtigt fint op, hvilket er et tegn på, at boosteren virker.

Kunsten er at gøre bagningen jævn, og her er boosterbrænderen helt afgørende. Vi vil til hver en tid vælge en pizzaovn med denne ekstra feature.

Ingredienser
Med egen pizzaovn på terrassen er der frit valg blandt familiens yndlingstoppings. (Foto: Pernille Redder)

Konklusion

De fleste bruger især deres pizzaovn om sommeren, men grundet omstændighederne testede vi denne ovn på kølige efterårsaftener, og det havde sin egen helt særlige charme at bage pizzaer i skumringen, hvor strålevarmen fra ovnen virkelig kan mærkes. At komme ind fra kulden med en brandvarm pizza på spaden, er den slags ting, man bliver en lille smule lykkelig af.

Witt Etna Rotante Control er et fremragende bud på en pizzaovn, både sommer og resten af året, fordi den tager hånd om mange af de udfordringer, man har som ikke-professionel pizzabager. Den roterende sten og boosterbrænderen gør sit, men især displayet med angivelse af temperatur på både sten og i ovnrummet, bliver svært at undvære, når man først har prøvet det.

Programmerne er en god hjælp undervejs, men som med så meget andet af den type, er det et spørgsmål om temperament, evner og selvtillid, om man foretrækker at køre manuelt eller følge programmerne.

Det er nemt at følge med i bagningen, når pizzaen ikke gemmer sig bag en ovndør. (Foto: Pernille Redder)
Karakter
Witt Etna Rotante Control 16″ pizzaovn
High End
Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbejdet som journalist og redaktør i TV-branchen siden 2003. Blandt andet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærligt og kontant om alt det, der gør livet som blandt andet husejer og forælder sjovere og nemmere.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

stopper automatisk

LB+ Total UGE

Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!

TILBUD

Tilbud - 4 uger 4 kr.

Fuld adgang til alt LB+ indhold

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

59 kr
4 kr / første mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Fast objektiv og P&T-objektiv i ét kamera

Futuristisk rengøring med droneteknologi

Et lille skridt for brugeren - et stort skridt for Hue-universet

En rigtig ninja i køkkenet

Stilfuld smart dørlås

Hele tre ting på en gang

Smart sikkerhed i al slags vejr

Bagt, sprødt og næsten som i Italien

Rengøring fra allerøverste hylde

Overvågning med Wi-Fi og 4G

Ny Hue-lampe giver endnu mere smæk på farvespillet

Samsungs supersugekraft