Chef Matteo Toasti ligner ikke andre brødristere. Den er helt befriet fra alt det skinnende rustfri stål, og med sin store touchskærm skiller den sig bestemt ud.
Toasti har heller ingen knapper. Skal den tændes, trykker man på skærmen, som reagerer semi-langsomt. Når den skal slukkes, må man tålmodigt vente på, at skærmen går i hi. Toasti leveres med et metallåg, som dog skal tages af, når toasteren er tændt. Ellers bliver det brandvarmt. Under toasteren findes en aftagelig bakke til krummer.
Det smarte starter og stopper med skærmen. Startskærmen er en helautomatisk menu, hvor man kan styre tre variabler. Man vælger først, hvilken type bagværk der skal varmes; her kan man vælge imellem brød, bagels, vafler, bagværk og engelske muffins. Herefter vælges enten frisk, frossen eller genopvarmning. Sidst er der syv grader af “tilberedning”. På skærmen bliver billedet af brødet mørkere og mørkere, jo mere tilberedning man vælger – dermed kan man visuelt vurdere den korrekte indstilling.
Maskinen udregner selv den korrekte tidsindstilling og kører skam også selv brødet op og ned. Er man uendeligt nervøs for at overtilberede sin toast, kan man trykke på knappen “Et hurtigt tjek”, så kører brødet lidt op, så man kan inspicere det. Har man derimod ikke tid til at være curling-forældre for sin morgenmad, kan funktionen “Hold varm” holde brødet lunt i op til 30 minutter.
Skal det være mere avanceret, kan man tilgå den såkaldte “brugerdefinerede tid”, som giver mulighed for at skrue mere præcist på tiden (dog kun fem sekunder mere eller mindre pr. “ristningsniveau”) samt vælge, om brødet skal ristes på begge sider eller kun den ene. Praktisk, hvis man varmer en bagel!

Ikke rigtig klog
I hverdagen er det hverken hurtigere eller smartere at bruge Toasti end en almindelig “dum” toaster. Skærmen er som nævnt ikke den hurtigste, og hvis man ikke vil have brændt eller helt bleg toast, er der kun tre til fire brugbare indstillinger, som ligger ret tæt på hinanden. Skifter man ofte mellem friskt og frossent toastbrød, er det dog dejligt ikke selv at skulle gætte på, hvor lang tid hver tager. Klart den smarteste egenskab!
Man mistænker, at de forudindstillede brødtyper er rettet mod et amerikansk publikum. I Skandinavien har vi mindre tradition for at fyre bagels, engelske muffins og vafler i brødristeren. Indstillinger til rugbrød eller måske surdejsbrød ville være mere praktisk.
De brugerdefinerede smarte indstillinger er desuden meget låste. Man kan ikke vælge et præcist tidsinterval eller eventuel temperatur, og man kan ikke lave to forskellige typer bagværk samtidigt med hver deres opskrift. En funktion, der ellers virker oplagt. Man kan heller ikke lave sine egne færdigprogrammerede “opskrifter”, men må holde sig til den indbyggede menu. Hvis man skal have rigtige smart-egenskaber, kan man da lige så godt gå hele vejen og gøre alting indstilleligt.
Kun god til brød
Til helt almindeligt toastbrød har resultaterne været gode og forudsigelige. Det endelige brød er ca. lige så ristet, som billederne indikerer, og tilberedningstiden er kort (ca. 1–3 minutter). Men hvis den skal bruges til mere avanceret bagværk, løber den smarte brødrister hurtigt ind i problemer.
Indstillingen til Bagværk viser et billede af en amerikansk “pop tart”. Den slags har vi ikke rigtigt i Skandinavien, og almindeligt sødt bagværk er ikke Toastis spidskompetence. Det brænder ofte på, og man kan ikke stole på de automatiske indstillinger.
Værst af alt var mødet med Cowboy-toasten. Den kunne sagtens være i toasteren, men et eller andet gjorde, at maskinen gav en fejlmelding, som ikke forsvandt, da jeg fiskede den stadig halvfrosne toast ud igen. Der er ingen tænd-/sluk-knap, så jeg måtte hive stikket ud for at bruge den igen. Håbløst!