Electrolux har produceret luftrensere i årtier og har i øjeblikket omkring ti modeller, hvoraf Pure A9 er en af de mere overdådige, hvilket var nødvendigt for at få den app-kontrol, vi bad om. Den har 5-trins filtrering og lavt støjniveau, men stadig en høj luftstrøm, og angives at cirkulere luften i rummet ekstra effektivt, så den dækker store områder. Den fås også i en endnu større model, som kan håndtere rum på helt op til 129 kvadratmeter.
Det er rimeligt at sige, at Pure A9 skiller sig ud fra de andre med hensyn til design, med sin femkantede form, sin stof- og metalfront og sit kunstlæderhåndtag. Her er ingen hvid plastik, hvilket får den til at føles lidt eksklusiv. Det er dog ikke sikkert, at den vil passe ind i et skandinavisk “hvidt og friskt” hjem. Som tilbehør findes angiveligt, der får den til at komme op fra gulvet, men vi kunne ikke finde dem, selv ikke blandt Electrolux’ tilbehør.

Rensning
Usædvanligt nok kan der bruges to forskellige filtre i Pure A9. For det første et allround “Complete Air”-filter, der har et partikelfilter, kulfilter og et antibakterielt middel. Og et “Pollen Protect Filter”, som faktisk er mere sparsomt, hvilket giver en højere luftstrøm og dermed renser mere luft. Det kan være værd at skifte filtertype, hvis du har store problemer. Du kan også aktivere ionisering, som giver partiklerne en ladning, så de er lettere at fange.
Du kan manuelt indstille ni forskellige ventilatorhastigheder eller sætte den i automatisk tilstand. Derefter bruger den sensorer til tre forskellige størrelser af partikler og TVOC til at bestemme blæserhastigheden. Den måler også luftfugtighed og temperatur, hvilket næsten kan erstatte en luftkvalitetsmåler! Dette er den mest støjsvage luftrenser, faktisk er den på sin højeste indstilling mere støjsvag end nogle andre på deres laveste indstilling. Når børnesikringen er slået til, kan den kun styres fra app’en.
Takket være alle de forskellige typer filtre renser den effektivt mange typer af luftforurenende stoffer. Da den opdagede dårlig luft og startede op på højere effekt, tog det ikke lang tid, før hele rummet var friskt igen. Takket være kulfilteret kan den også fjerne lugte som f.eks. uvelkommen mados. Vi kan dog ikke sige, at den var lige så effektiv til at opfange støv som Blueair Dustmagnet, der er specialist på området.
App’en og dens funktioner
App’en viser de aktuelle værdier for små, mellemstore og store partikler samt flygtige organiske forbindelser. Også temperatur og luftfugtighed, selvom luftrenseren selvfølgelig ikke kan gøre noget ved dem. Du får også en historik med kurver, hvor det i vores tilfælde var tydeligt, at niveauerne af flygtige organiske forbindelser skød i vejret under myldretidstrafikken. Du kan også se filterstatus og tænde for ionisering. App’en understøtter stemmestyring med Google Assistant.
Konklusion
Det er tydeligt, at dette er en topmodel fra en erfaren producent. Selvom designet er spændende, er layoutet designet til at sprede den friske luft så meget som muligt. Pure A9 dækker således det største overfladeareal. Den har også mange sensorer og renser luften i fem trin, hvilket giver dig sikkerhed for, at de fleste forurenende stoffer fjernes. På trods af dette er det den mest støjsvage luftrenser i testen. Den har også en fantastisk app med stemmestyring.