Efter flere år med guldrandede omsætningstal gik kameraindustrien i knæ i et omsætningsfald, hvis lige sjældent er set. Kurverne har peget nedad i mange år, og det var nødvendigt at børste støvet af knæene og løfte blikket. Det er nu ved at give resultater.
Væk er mange af de næsten helt ens kompaktkameraer, der fandtes i otte farver. Nye produkter lanceres ikke længere to gange om året, men hvert andet år, og kameraproducenterne er mere optaget af kvalitet end kvantitet.
Det har givet os dyrere og bedre kameraer, fordi kunderne er mere kræsne i dag. De, der bruger 10.000 kroner på et kamera, er interesserede kunder, der nok også vil bruge penge på produkter som optik, blitz, bæretaske og andet tilbehør.
Rejser udløser kamerakøb i meget stor stil, hvilket kan være en af grundene til væksten for de spejlløse systemkameraer. Som er mindre og lettere end spejlreflekser, men lige så avancerede, hvis ikke mere.
Panasonic Lumix GX9 er sådan et kamera. Et meget avanceret systemkamera i rejsevenligt format med god brugervenlighed og strålende billedkvalitet. At det er prissat præcis som gennemsnitsprisen på systemkameraer nu om dage, er næppe tilfældigt, for her er målgruppen bred.
Kameraet har ægte 4K-video, en ny 20 megapixel billedsensor uden lavpasfilter, vipbar touch-skærm, vipbar søger, 9 fps optagehastighed og mange funktioner, der rent faktisk er nyttige for fotografer. Og ikke bare gimmicks.
4K-video
GX9 er ikke alene om at kombinere avancerede stillbilled-funktioner med 4K-video i et kompakt format af et systemkamera at være. Fujifilm X-E3, Olympus PEN-F og Sony a6300 er tre andre, men Panasonic-kameraet er billigere og ikke mindre avanceret. På dagens marked er Olympus OM-D E-M10 III nok den nærmeste konkurrent.
Videofunktioner er ikke på niveau med professionelle kameraer som f.eks. Lumix GH5S. Men man får 4K/30p optagelser med op til 100 Mbit/s, hvilket giver mere end tilstrækkelig skarphed og glimrende filkvalitet.
Det er også muligt at hente stillbilleder med en opløsning på 8,3 megapixel fra videostrømmen – en Panasonic-specialitet – og stillbilleder og video kan overføres trådløst til mobilen med Wi-Fi eller Bluetooth.
Billedserier og fokus
Her er også indbygget femaksers billedstabilisering med op til fire trins eksponeringskompensation, så man kan få skarpe billeder med lidt længere lukkertid. Skudtakten er 9 fps på serieoptagelser, men falder til 6 fps, når man vælger kontinuerlig autofokus.
Det er hurtigt nok til de fleste og i hvert fald til rejse- og gadefotografering, som kameraet er meget velegnet til. Lumix GX9 har også Panasonics kontrastbaserede DFD-fokus (Depth From Defocus) med 49 fokuspunkter, som dækker centrum af billedfladen. Fokuspunkterne kan konfigureres i grupper, og man kan bruge den vipbare touch-skærm som fokusflade. Og udløser.
Kameraet er lille med et lille håndgreb og føles lidt glat i hånden. Der findes dog et større greb, som skrues fast i stativfæstet, hvilket er praktisk, hvis man bruger lange teleobjektiver eller oftere går med kamera i hånden end rundt om halsen.
Skærm og søger
Ligesom på Lumix GX8 er der også en 90 graders vipbar elektronisk søger på GX9. Det er vældig rart, hvis man vil se motivet bedre i stærkt lys, og gør kameraet mere brugervenligt.
Den er desværre ret lille, så det er svært at se hele søgeren, hvis man bærer briller, og rent optisk er den skarpere i centrum end i kanterne.
En batterilevetid på kun godt 200 billeder pr. opladning trækker også ned, og kameraet er ikke vejrbeskyttet.
Billed- og videokvalitet
Men Lumix-kameraet er stadig en fornøjelse at fotografere med. Hvis man kan se igennem fingre med manglerne – og de er ikke mange – oplever man efterhånden, at kameraet spiller sammen med fotografen.
Knapperne er overvejende fornuftigt placeret. Det er indstillingshjul foran og bagpå, mange knapper kan tildeles andre funktioner, og den lille pop-op-blitz er praktisk, fordi den kan vippes op mod loftet og dermed give blødere blitzlys. Der er også separat blitzsko.
Panasonic introducerer også to nye billedfiltre, L. Monochrome D til sort-hvid samt Grain Effect, og man kan sætte stillbilleder fra 4K-feedet sammen til korte sekvenser.
Video i 1080p HD er ikke noget at skrive hjem om – måske fordi vi er blevet så godt vant med kvaliteten af 4K-optagelser fra Panasonics kameraer. Bortset fra lidt rullende lukker er videokvaliteten meget høj, og afspillet på vores reference-tv fra netop Panasonic ser 4K-video barberbladsskarpt ud.
På en kalibreret 5K-skærm kan man se, at skarpheden på stillbilleder er lidt, men ikke meget bedre end fra det tre år gamle Lumix GX8. Men farvegengivelsen er bedre balanceret med finere tegning og mere jævne farvetoner. Det kan skyldes en bedre processor, hvilket mere end antydes af billeddynamikken, der også opleves som bedre på GX9.
Konklusion
Panasonic Lumix GX9 er et rigtig godt køb for dem, der har brug for et kompakt og brugervenligt systemkamera. Det er hurtigt nok til alt undtagen sport og let nok til at passe som rejsekamera, og der er meget lidt at udsætte på billedkvaliteten.
Køb et ekstra batteri og et lysstærkt objektiv som supplement til den medfølgende 12-60 mm zoom, og gå så ud og tag billeder. Jeg garanterer, at det vil give dig smag efter mere, for Panasonic-kameraet er et ypperligt “legekamera” til ivrige fotografer, uanset alder og kundskabsniveau.
Lyd & Billede mener
God ergonomi og brugervenlighed, meget høj stillbilled- og videokvalitet. Let og kompakt. Ekstremt bredt objektivudvalg. Lille søger, kort batterilevetid, moderat skudtakt og svag blitz.
Vejl. pris 8495 kr
Specifikationer
Type: 20 MP systemkamera med MFT billedsensor
Optik: Micro Four Thirds
Skærm: 7,6 cm LCD, 1,2 mio. billedpunkter
Søger: 2,76 MP elektronisk, 0,7x forstørrelse
Serieoptagelse: 9 fps
Video: 4K/30p, 100 Mbit/s
Batteritid: 260 skud/opladning
Mål og vægt: 124 x 72 x 47 mm / 407 g
Højdepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, 4K-stillbilleder, DFD-fokus, vipbar søger og touch-skærm, 1/16.000 s. elektronisk lukker, billedstabilisering
Web: panasonic.dk
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer