TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR

Olympus OM-D E-M10 II

Begynderens drøm

Egentlig er Olympus’ mindste kamera næsten lige så avanceret som deres topmodel, men pris, størrelse og ydelse gør det meget bedre egnet til nybegyndere.

forfatter
Publiceret 27/10/2015 - 06:00
L&B mener
Meget høj billedkvalitet, stor og skarp søger samt upåklagelig brugervenlighed. Plus for klassens bedste billedstabilisering. Et næsten perfekt begynderkamera.
4K er begrænset til lapse-bilder billeder, støj-egenskaberne ved høj ISO halter lidt efter de bedste, og følgefokus er ikke længere bedst i klassen.
Specifikationer
 • Type: 16 MP systemkamera med Micro Four Thirds billedsensor
 • Optik: 14-42 mm f/3.5-5.6 (tilsv. 28-84 mm), 3x zoom
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1,04 mio. billedpunkter
 • Søger: 2,36 MP OLED
 • Højdepunkter: Touch-skærm, Wi-Fi, Live Composite, 4K time-lapse, 8,5 fps, 5-aksers billedstabilisering
Vejl. pris 5990Pr. 27/10/2015 Produktside

Hvis man er ny fotograf på jagt efter kundskaber og erfaring, kan det være klogt at vælge det sikre. Derfor vælger de fleste et spejlreflekskamera fra Canon eller Nikon. Her får man god billedkvalitet for pengene og et kamera, der er nemt at bruge. F.eks. Canon EOS 100D eller Nikon D3300.

Skulle man blive bidt af fotobacillen, er det rart at vide, at både Canon og Nikon har et meget større udvalg af tilbehør, blitz og objektiver end de fleste af konkurrenterne. Og efterhånden som man bliver en bedre fotograf og vokser fra sit begynderkamera, findes der Canon- og Nikon-modeller, som er mere avancerede og tilfredsstiller fotografer med mere erfaring og større krav.

Det samme kan man sige om Olympus. Sammen med Panasonic har de på fire år formået at gøre deres Micro Four Thirds-format (MFT) til et stort system. Udvalget af kameraer, objektiver, blitz og tilbehør er enormt, og Olympus alene allerede er allerede på deres femte kamera i den kompakt OM-D-serie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Olympus OM-D E-M10 II med håndgrebet, som er ekstraudstyr.

De små systemkameraer i OM-D-serien er mindre og lettere end spejlreflekskameraer, men formår stadig at være både mere avancerede (for dem, der har brug for det) og endnu mere brugervenlige.

Altså fremragende til amatører.

Det kompakte MFT-format anvender små billedchips, der gør det muligt at lave meget små systemkameraer med kompakt optik. Stil f.eks. Olympus’ nye OM-D E-M10 II med 14-42 mm zoom ved siden af et Canon EOS-kamera med 18-55 mm zoom, og forskellen er til at tage og føle på.

Det lille Olympus-kamera erstatter E-M10 – som vi kårede til årets kompakte systemkamera i 2014 – og har samme processor og 16 megapixel billedsensor, som vi har gode erfaringer med.

Men Olympus har lavet flere opgraderinger, der har gjort E-M10 II til et endnu bedre kamera:

Læs mere om OM-D E-M10 II her.

Blandt de vigtigste opdateringer på E-M10 II er en større OLED-søger med 2,36 megapixel opløsning og 100 procent visning samt Olympus’ fænomenale femaksers billedstabilisering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 God og overskuelig ergonomi med store indstillingshjul, her vist med håndgrebet ECG-3.

For at tage det sidste først, så er det næsten umuligt at se forskel på billedkvaliteten, hvis man sammenligner med E-M10. Men en væsentlig forskel, som faktisk betyder noget for billedkvaliteten, er netop den indbyggede femaksers billedstabilisering, der virker med alle objektiver.

Den gør det nemlig muligt at få skarpe billeder med længere lukkertider. Praktisk i svagt lys og på lange brændvidder. For ikke at nævne til video, hvor optagelse og afspilning bliver langt mere stabilt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Billede taget håndholdt med 3,2 sekunders lukkertid.

Støj-egenskaberne, især i svagt lys, er uændrede. Det betyder, at kameraet ikke har nogen problemer med billedstøj, før man nærmer sig ISO 3200. Fra ISO 6400 er kornstøjen ganske grov, men det er almindeligt for de fleste systemkameraer med en billedsensor mindre end full-frame (24 x 36 mm). En undtagelse er Sony a6000, som er klassens bedste – kompakte – systemkamera i netop denne disciplin.

Billeddynamikken er fortsat god. Ikke på niveau med Nikon D7200 – som er kongen af dynamik blandt kameraer med mindre end full-frame billedsensor – men fuldt på højde med de bedste i amatørklassen. Man kan dog se udvasket himmel på enkelte billeder, her et typisk eksempel:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Selv med lidt undereksponering lykkes det ikke kameraet at gengive naturen i vinduesåbningerne korrekt.

Det er hverken værre eller bedre end andre kameraer, men ligger i digitalkameraets natur. Det dynamiske omfang strækker sig sjældent over mere end 12-13 EV (eksponeringsværdi) for små systemkameraer. Således også her.

En ikke ubetydelig fordel ved E-M10 II er, at man kan forvente skarpere billeder med kameraet. Det skyldes ikke kun den fænomenale billedstabilisering, skudtakten på 8,5 billeder i sekundet (med fokus på første billede) eller lukkertider på ned til 1/16.000 sekund, men også Olympus’ fremragende objektiver.

Den kompakte 14-42 mm EZ-zoom, som kameraet sælges med, har mere ensartet skarphed og mindre fortegning end tilsvarende objektiver fra f.eks. Canon og Nikon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
17 mm brændvidde (svarende til 34 mm) med moderat fortegning, minimal vignettering og jævn skarphed.

Farvegengivelsen er gennemgående neutral og mættet, og gengiver komplementærfarver uden farvestik. Den er også meget fin på hudtoner, der har lidt mere jævne nuancer end med f.eks. Sony a6000, som giver en lidt rosa tone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet har en række filterfunktioner, der kan give interessante effekter på billeder, som de passer til. Naturbilleder kan f.eks. få en klædelig dramatisk effekt.

Det er muligt at lagre billederne som jpeg- og råfiler samtidig. Så kan man gemme de uberørte råfiler til senere efterbehandling og bruge kameraets kunstfiltre på jpeg-filerne for at skabe f.eks. denne effekt:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Olympus’ Art Filter.

Der er 14 forskellige filtre med visse justeringsmuligheder, og man kan variere effekterne. Man kan også lave mikrohistorier i billeder, der kunne se ud som nedenfor, med tre billeder sat sammen til en collage, som er lige til at dele på Facebook eller Instagram via mobilen:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Instagram-billede fra kameraets Photo Story-funktion.

 

Brugervenlighed

Olympus har tydeligvis lyttet til kritikken og forbedret kameraets brugervenlighed. To store, forhøjede indstillingshjul samt programmérbare knapper gør E-M10 II til et bedre kamera i brug, uanset om man er begynder eller erfaren. Søgeren er større og med skarpere billede, mindre støj og forsinkelse samt bedre farvegengivelse.

Tænd/sluk-knappen er flyttet hen til venstre for klap-op blitzen og fungerer også som afbryder for sidstnævnte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stor touch-skærm med mulighed for valg af fokuspunkt og lukkerudløser.

En smart detalje er muligheden for at vælge fokuspunkt, mens man holder kameraet op til øjet. Slå live-view til og brug en ekstra finger til at flytte fokuspunktet på skærmen derhen, hvor du vil. Så kan du se det valgte fokuspunkt live i søgeren samtidig.

Praktisk, fordi man slipper for at tage øjet væk fra søgeren for at flytte fokus i motivet.

Kameraet er lille – meget lille – og det samme er håndgrebet, som dog er stort nok, hvis man bruger 14-42 mm zoomen eller anden kompakt optik. Men da vi satte Olympus’ Zuiko 40-150 mm f/2.8 zoom på, var det eksterne håndgreb ECG-3 undværligt. Det koster omkring 500 kroner og er det første ekstraudstyr, vi ville købe til E-M10 II.

Ikke alene giver det et bedre greb om kameraet, det kan også hurtigt hægtes af, når man skal skifte batteri eller hukommelseskort, og fylder meget lidt.

 

Ydelse

Det lille kamera er forbavsende hurtigt. Skudtakten på 8,5 fps er helt i top for denne kameratype, og med elektronisk lukker på ned til 1/16.000 sekund kan man fryse selv de hurtigste bevægelser.

Omvendt kan man også optage video med 120 fps, dog kun i beskeden VGA-opløsning. Men det er nok til at afspille i slowmotion, hvis man vil. Kameraet er også udstyret med Olympus’ Live-Composite funktion, som er perfekt til at tage billeder af stjernehimlen eller fyrværkeri.

E-M10 II har også 4K, men kun når man sætter kameraet i time-lapse tilstand. Derefter kan man tage op til 999 billeder og sætte dem sammen til en time-lapse film. Hvis man vil optage video, er det kun muligt med op til 1080p og 60 fps.

 

Makro

Det såkaldte Focus Bracketing er også værd at nævne. Her tager kameraet en kort billedserie med forskellig fokusafstand, og derefter vælger man det billede, der har det ideelle skarphedspunkt. Billederne kan også stables i efterbehandlingen – Fokus Stacking – så man får udvidet skarphedsdybde.

Olympus har i øvrigt et fremragende objektiv til formålet, Zuiko 60 mm f/2.8 Macro, men funktionerne kan bruges med alle objektiver.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kun 16 megapixel, men detaljegengivelsen er strålende.

 

Konklusion

Olympus OM-D E-M10 II er ikke vejrtætnet, håndgrebet er lille, og det har ikke 4K-video. Men hvis man kan leve med det, er der få kameraer, der er bedre egnet til nybegyndere såvel som viderekomne amatører.

Billedkvaliteten holder stadig mål, selv om konkurrenterne har flere megapixel. Det skyldes, at Olympus får mere ud af kameraet, der med indbygget billedstabilisering og et bredt udvalg af kvalitetsoptik fremstår som et attraktivt alternativ i prisklassen.

Med den lille 14-42 mm zoom får man et kamera, der er lille nok til at være i en jakkelomme, men giver samme ydelse som dyrere spejlreflekskameraer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

3 uger 3 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Superkompakt 4K-videokamera fra Sony Sony FX30 er et professionelt videokamera i handy format.
DJI Osmo Mobile 6: - Optag som en professionel DJI Osmo Mobile 6 gør dig i stand til at gøre de professionelle kunsten efter, ved at stabilisere dine mobilvideo-optagelser.
Tamron lancerer en ekstrem zoom til Fujifilm X-kameraer Og den bliver billigere end Fujifilms egen tilsvarende zoom.
Leica lancerer Q2 i samarbejde med Seal Specialudgave i begrænset antal.
Se hvad du kan gøre med din harddisk Ny firmware med understøttelse af optagelse på SSD
Panasonic kommer med lysstærkt og kompakt 18mm objektiv Ultrabred vidvinkel til Panasonic og Leica kameraer.
Følg Lyd & Billede