: Syv mobiltelefoner

Sommerens bedste mobiler til dig

Vi opsummerer indtrykkene af årets nye mobiltelefoner og finder deres unikke fordele, så du kan vælge den helt rigtige.

Lige siden alle de nye smartphones blev vist frem på Mobile World Congress i februar, er der løbende dukket testeksemplarer af dem op på redaktionen. Og lige så snart vi har kunnet, har vi udsat dem for strabadserende prøvelser og kritisk granskende blikke. Resultaterne finder du på vores hjemmeside, lydogbillede.dk, allerede samme dag som vi er færdige med testen.

Nu er lanceringerne stilnet af, og det er tid til at se tilbage, reflektere og opsummere. Hvis man skal købe en ny mobil til ferien, hvilken en skal man så vælge? Vi har sammenlignet dem for at gøre det nemmere for dig.

 

Småt og robust til ferien

Et af de aspekter, der er særlig vigtigt til ferien, er at den telefonen, man har med, ikke må være for stor og klodset. Man vil jo gerne kunne stoppe den i lommen på shortsene uden at behøve at have en taske eller jakke med. Men mange smartphones i dag har meget store skærme, hvilket betyder, at de ikke rigtig opfylder det kriterium.

Af dem med store skærm er Samsung Galaxy S7 den mest fleksible. Også Xperia X med dens lidt mindre skærm er praktisk. Men hvis man vil have en rigtig lille mobil, så er det iPhone SE, man skal vælge.

Man vil nok også gerne have, at den er robust. Her har Xperia været det oplagte valg de seneste år, efter at Samsungs Galaxy-telefoner mistede deres vandtæthed. Men nu er det pludselig omvendt. Den nye Xperia X er ikke vandtæt; her er man nødt til at købe topmodellen X Performance. Derimod er Galaxy S7 blevet vandtæt, hvilket gør, at den er med i kampen om at være det bedste valg til sejlads og solrige strande.

 

Gode billeder hele dagen

Sjældent tager vi så mange billeder, som når vi er på ferie. Og færre og færre gider slæbe rundt på et rigtigt kamera til hverdag, men bruger i stedet mobilkameraet. Heldigvis er gode kameraer et af årets temaer på mobilfronten.

Samsung Galaxy S7 har et fantastisk kamera, især i svagt lys, hvor det er uslåeligt. LG byder på god billedkvalitet og et ekstra vidvinkelobjektiv, og har et kameragreb som ekstraudstyr. Huawei er overraskende gået i samarbejde med Leica og byder på unikke kreative muligheder.

Men alt dette er ret ligegyldigt, hvis batterimåleren blinker rødt allerede ved aftensmadstid. Mobiler, der ikke bare holder hele dagen, men også hele natten, kommer fra Samsung og Sony. Galaxy S7 edge har et ekstra stort batteri, og strømbesparelsesteknologien i Xperia X gør, at den holder længere, end man skulle tro.

LG, Huawei og HTC holder gennemsnitlig længe. Hvis man har en af de øvrige, kan det være en god idé at tage et nødbatteri med, som vi skriver om andetsteds i dette sommernummer.

 

Opsummering

Den, der lettest kan være i lommen, er iPhone SE, mens Galaxy S7 edge er lettest af dem med stor skærm.

Den bedste batterilevetid har Galaxy S7 edge og Sony Xperia X.

Den eneste, der kan tåle regn og vand, er Samsung Galaxy S7 edge.

Det bedste kamera har Galaxy S7 edge, tæt fulgt af HTC 10, Huawei P9 og LG G5.

På lydfronten er det HTC 10 og Sony Xperia X, der skiller sig ud.

Mest mobil for pengene får man med Honor 5X.

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Testkriterier

Vi har samlet vores tests af de seneste modeller fra de store producenter og suppleret med nye tests af dem, der manglede.

Vi har bedømt, hvor robuste de er, hvordan de er i brug, og hvilke praktiske funktioner de har. Skærmene er sammenlignet side om side, og vi har hørt musik med gode hovedtelefoner. Ydelsen er målt med forskellige benchmark-apps. Vi har taget billeder under vanskelige forhold og gransket dem nøje på en kalibreret skærm.

Endelig har vi givet en samlet karakter, hvor vi har sammenfattet indtrykkene og taget prisen i betragtning. Den er altså ikke et gennemsnit af delkaraktererne.

Mellemmodel med kompromiser

Lavere pris med alle fordelene og næsten ingen ulemper, siger Sony. Men hvor er vandtætheden?

Lyd & Billede mener

Lækkert design og flotte farver. Fremragende batterilevetid. Rimelig pris og anstændig ydelse. Godt kamera og understøttelse af højopløst lyd.
Ikke længere vandtæt. Virker noget rippet i betragtning af den beskedne prisforskel op til topmodellen.
 • Operativsystem: Android 6.0
 • Skærm: 5,0" IPS, 1920 x 1080, 441 ppi
 • Processor: 1,8 GHz Snapdragon 650 hexa-core
 • Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lagerplads (+ microSD op til 200 GB)
 • Kamera: 23 MP f/2.0 + 13 MP f/2.0
 • Trådløst: Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2, NFC
 • Mål og vægt: 143 x 69 x 7,7 mm / 152 g
 • Batteri: 2620 mAh – “2 dages” batteritid
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4500 kr

Første mobil i den nye X-serie er denne mellemmodel, som skal give os alt det vigtige, men til en lavere pris. Som sædvanlig får vi et lidt usædvanligt farvevalg på Xperia, hvilket får den til at skille sig ud fra mængden på en sjov måde.

Telefonen er mere afrundet end den tidligere Z-serie, hvilket gør den rarere at holde på. Derimod er den ikke længere vandtæt! Det havde været okay for en økonomimodel, men så billig er X heller ikke, at vi synes, man må gå på kompromis med det, der før var et stort argument for at vælge en Xperia-model.

Skærmen er ikke specielt højopløst, men det er okay til denne skærmstørrelse, da man ikke generes af manglende detaljer. Takket være en smal ramme rundt om skærmen betyder skærmstørrelsen også, at telefonen har lige den rigtige størrelse. Sony anvender fortsat et IPS-panel, som giver en god farvegengivelse, især med alle deres billedforbedringsteknologier.

Samlet set en af de bedre skærme, selv om den ikke kommer op på samme niveau som AMOLED-skærmen på Galaxy S7.

Kameraerne har altid været en stærk side ved Xperia-serien takket være samarbejdet med Sonys kameradivision. Vi er derfor noget overraskede over, at Xperia X ikke klarer sig bedre i forhold til konkurrenterne. Den klarede ganske vist modlystesten fint, men overeksponerede, da vi udfordrede den med store lysforskelle.

Under gode lysforhold tager kameraet fremragende billeder, og i svagt lys er det stadig et af de bedste. Ikke meget billedstøj, men lidt tab af detaljer. Desuden skal det siges, at kameraet er lynhurtigt.

Indvendig finder vi en af de bedre modeller fra Snapdragons mellemserie. Det betyder, at ydelsen er på niveau med Huawei P9, hvilket virker rimeligt, da de befinder sig i samme prisklasse. Eller – hvis man ser tilbage – omtrent som Z5, hvad angår rå ydelse, men lidt lavere, når det gælder spilgrafik. Det er dog ikke noget, man mærker til hverdag, for alt flyder fint, når man bruger den.

Heldigvis har de også bevaret batteriteknologien, så selv om kapaciteten på papiret er mindre, behøver man ikke at oplade den i tide og utide.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

Xperia X skal ifølge Sony være et mere overkommeligt alternativ til topmodellen, uden at man må give afkald på noget vigtigt. Men i betragtning af, at prisforskellen op til X Performance er omkring tusind kroner, synes vi dog, at den også burde have været vandtæt.

Derimod er kameraet stadig et af de bedre, især i svagt lys. Det er også virkelig hurtigt. Ydelsen er på papiret ikke den bedste, men det mærker man ærlig talt ikke meget til. Og batterilevetiden er stadig fremragende.

HTC 10
HTC satser helhjertet, retter de fleste af forgængerens fejl og når næsten i mål.
Samsung Galaxy S7 edge
Alt det, vi elskede ved Galaxy S7, og derudover en buet skærm, der får folk til at savle af besiddertrang.
LG G5
LG G5 er en glimrende mobil, som du nok alligevel ikke vil købe. Mobilens store cirkusnummer er interessant, men ikke interessant nok.
Honor 5X
En flot mobil med stor skærm og luksusspecifikationer. Hvem skulle have troet, at den kunne være så billig?
Apple iPhone SE
Udvendig ser den ud som den gamle iPhone 5, men indvendig er den topmoderne.
Huawei P9
Huawei P9 er en kvalitetsmobil med en innovativ kameraløsning, men må trækkes med kompromiser på andre områder.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.
4 kommentarer

Skriv et svar

  Læs også

  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Her er resultatet af kamerablindtesten med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung

  Vejl.pris kr Et overraskende resultat - iPhone vinder samlet, men ikke overlegent

  OnePlus 8T

  Vejl.pris 5399 kr Flagskib på slankekur

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung

  Vejl.pris kr Nu skal DU udpege det bedste mobilkamera!

  Samsung Galaxy Z Fold 2

  Vejl.pris 15799 kr Tredje gang er lykkens gang
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.