TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

: Sony Xperia Z1 Compact

Endelig!

Sony har fattet noget, som konkurrenterne ikke har. En miniudgave af en flagskibsmodel skal kun være mindre, ikke dårligere.

forfatter
Publiceret 23/01/2014 - 03:01
Lyd & Billede mener
En ægte mini-topmodel, der på stort set alle punkter er lige så god som storebroderen Xperia Z1. Især den smukke og knivskarpe skærm og det mageløst gode kamera fortjener rosende omtale. Og så skader det ikke, at den er lynhurtig og desuden både støv- og vandafvisende.
Den indbyggede lagerplads på 16 gigabyte er formentlig for lidt til de fleste, så man skal have pengene op ad lommen til et microSD-kort.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean
  • Skærm: 4,3” TRILUMINOS 720 x 1280 IPS, 341 ppi
  • Processor: 2,2 GHz Snapdragon 800 quad-core
  • Hukommelse: 2 GB ram / 16 GB lager + microSD (op til 64 GB)
  • Kamera: 20,7 MP (bag), 2 MP (for)
  • Trådløst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 ac/a/b/g/n, NFC
  • Mål: 127 x 64,9 x 9,5 mm
  • Vægt: 137 g
  • Batteri: 2300 mAh, op til 18 timers taletid

Sony Xperia Z1 Compact er, som navnet antyder, en kompakt udgave af flagskibsmodellen Xperia Z1. Det japanske elektronikgigant er ikke den første mobilproducent, som har fundet på at lancere en krympet version af en populær topmodel. Samsung var først ude med Samsung Galaxy S III mini og senere med Galaxy S 4 mini, og for nogle måneder siden fulgte HTC efter med HTC One mini. Vi har testet flere af disse mini-modeller, og gang på gang har konklusionen været, at mini-versionen i bedste fald har været en middelmådig smartphone til overpris, der blot har fået påklistret samme navn og har fået samme design som den større, populære high-end mobil.

Og derfor havde vi svært ved at få armene ned, allerede da Sony lancerede Xperia Z1 Compact, og igen da vi så telefonen første gang på CES-messen i Las Vegas. For Sony gjorde det fra starten klart, at deres mini-mobil på stort set alle punkter ville være identisk med den topmodel, som den henter sit navn fra. For at skære det ud i pap: Sony Xperia Z1 Compact er den samme telefon som Xperia Z1, den er bare mindre.

Helt præcis er forskellene en skærmstørrelse på 4,3” mod 5”-skærmen på Xperia Z1, samt at batteriet på Z1 Compact er på 2300 mAh, hvor den store model kommer med et 3000 mAh batteri. Men nu havde det også været svært at lave en mindre telefon uden at gøre skærmen mindre, og samme princip gør sig gældende for batteriet, som simpelthen ikke behøver at være lige så stort netop på grund af den mindre skærm.

Til forskel til Sony Xperia Z1, som kommer med 1080p Full HD-opløsning, må Xperia Z1 Compact nøjes med almindelig 720p HD.
Til forskel til Sony Xperia Z1, som kommer med 1080p Full HD-opløsning, må Xperia Z1 Compact nøjes med almindelig 720p HD.

Der er dog en tredje forskel på de to telefoner. Skærmen på Xperia Z1 kommer med en opløsning på 1920 x 1080 pixel, altså Full HD, mens Z1 Compact må “nøjes” med en almindelig HD-opløsning på 1280 x 720 pixel. Det betyder helt konkret, at pixeltætheden er ringere end på Xperia Z1, men i praksis har vi svært ved at forestille os, at en højere opløsning ville have givet mening, skærmstørrelsen taget i betragtning, så vi er villige til at tilgive Sony denne, eneste reelle nedgradering af Xperia Z1 Compact i forhold til “storebror” Z1. Desuden er det værd at bemærke, at skærmen på Z1 Compact til gengæld er af typen IPS til forskel fra Z1, der kom med TFT-skærm. Det betyder blandt andet bedre betragtningsvinkel på Z1 Compact.

Fordi telefonen altså stort set er identisk med Xperia Z1, kunne vi egentlig bare genoptrykke vores test af denne, men det ville alligevel være lidt for nemt. Og desuden er der en særlig vinkel på Z1 Compact, vi også skal have plads til. Men her kommer alligevel vores vigtigste pointer fra testen af Xperia Z1, og dem står vi stadig inde for – også når det gælder Z1 Compact.

Genbrug af roser
Kvalitetsfølelsen er fremragende med for- og bagside af hærdet glas plus en rigtig solid metalramme. Z1 Compact er ligesom navnebroderen vandtæt og støvafvisende, og selvom det næppe betyder, at man skal tage sin telefon med i karbad i flere timer, så kan den altså godt tåle at blive tabt i en vandpyt eller i toilettet, uden man behøver at gå i panik af den grund.
Skærmen er blandt de flotteste, vi har set på en smartphone. Sony anvender den såkaldte Triluminos-teknologi, som firmaet tidligere har anvendt i visse af firmaets Bravia-tv’er, og uden at skulle gå ind i de tekniske detaljer betyder det, at skærmbilledet bliver usædvanligt klart og skarpt. Selvom pixeltætheden ikke er nær så høj som på Xperia Z1, så mener vi ikke, at der er nogen forskel på de to skærme, som er til at se med det blotte øje.

Lydkvaliteten er imponerende god. Både når man bruger Z1 Compact som musikafspiller, og når man telefonerer. Sony har inkluderet indstillingsmuligheder som for eksempel Støjreduktion i mikrofon, der reducerer baggrundsstøj under et opkald, samt Højttalerstemmeforbedring, der giver en mere fyldig oplevelse af stemmelyden.
Walkman-app’en gør musiklytning til en fornøjelse. Ikke nok med at man har adgang til Sonys musikbutik Music Unlimited, det er også let at finde andre musikkilder.

Xperia Z1 Compact kommer i fire forskellige farver.
Xperia Z1 Compact kommer i fire forskellige farver.

Kameraet er på vanvittige 20,7 MP, og telefonen har fået samme Exmor RS sensor, som sidder i Sonys kompaktkameraer. Også elektronik og software til kameradelen er taget fra kompakterne. Sammen med det lysstærke G-objektiv med blænde f/2.0 giver det overraskende gode billeder.

Se blot i galleriet neden for, hvor der både er eksempler på makro-billeder samt billeder taget i halvmørke omgivelser.

DSC_0028 DSC_0031 DSC_0034 DSC_0037 DSC_0039
<
>

Sidst, men ikke mindst, er ydelsen helt på niveau med Xperia Z1. Geekbench 3, som vi bruger til at benchmark-teste mobiltelefoner, giver et flot resultat på 931 (single-core) og 2836 (multi-core), mens Browsermark 2.0-testen giver en score på 2825. Z1 Compact er med andre ord lynhurtig, og testresultaterne svarer i øvrigt til vores egen oplevelse ved daglig brug.

Xperia Z1 Compact vs. iPhone 5S
Sony gør ingen hemmelighed ud af, at man går direkte efter frustrerede iPhone-brugere med den nye telefon. Mange nuværende iPhone-ejere er nemlig glade for den mindre 4”-skærm på iPhone 5, 5C og 5S, så trenden i retning af større og større skærme på stort set samtlige Android-topmodeller, er faktisk en hindring, når det gælder om at få iPhone-folket til at skifte platform og mobilproducent, mener Sony. Derfor har vi også kigget på, hvordan Sonys mini-topmodel klarer sig i direkte duel mod Apples aktuelle flagskibs-smartphone, iPhone 5S.

Sony-Xperia-Z1-Compact-vs-iPhone-5S

Starter vi med skærmen, så er både farvetemperatur og opløsning en smule bedre på Xperia Z1, mens iPhone 5S løber af med sejren, når det gælder hvidtniveau. Vi ender dog med at mene, at Sony i sidste ende vinder med et mulehår over Apple. Ikke mindst fordi billeder og især video simpelthen ser bedre og mere lækkert ud på Sony-skærmen.

På lydsiden vinder Apple, når vi bruger telefonen som musikafspiller. Begge telefoner leverer et nuanceret og præcist lydbillede, men der er mere saft og kraft i iPhone. Også i de indbyggede højttalere. Til gengæld har Sony som nævnt gjort en del ud af, at telefonsamtaler faktisk bør lyde godt, og her kan Apple ikke helt være med.

Kameraet i Sony Xperia Z1 Compact har jo en langt, langt større opløsning end de 8 MP, som iPhone 5S kan diske op med, men herudover er de to telefoner faktisk nærmest på niveau. Z1 Compact er nok bedre til at tage billeder i mørke omgivelser, mens kamera-app’en på iPhone er hurtigere og nemmere at betjene.

Kigger vi på den rå ydelse, så scorer iPhone 5S henholdsvis 1406 (single-core) og 2549 (multi-core) i Geekbench 3, hvilket gør den lidt hurtigere end Z1 Compact til visse ting og lidt langsommere til andre, mens browser-oplevelsen på iPhone 5S både i benchmark-test og i daglig brug er lidt hurtigere end på Z1 Compact (3484 i Browsermark 2 mod 2825 til Z1 Compact).

Alt i alt er der altså ikke just tale om, at Xperia Z1 Compact fejer iPhone 5S af banen, men skal man skifte til Android, og har man ikke specielt meget lyst til at rende rundt med en kæmpestor telefon i lommen, så er Sony Xperia Z1 Compact nok det bedste bud på markedet lige nu.

Konklusion
Sony Xperia Z1 Compact er første mini-version af en eksisterende topmodel, som lever op til navnebroderen ikke blot af navn, men af gavn. Den er ubestridt den bedste “mini” på markedet, og hele den buket roser, vi tidligere har givet til Xperia Z1, tøver vi ikke med at give nok engang til Z1 Compact. Hastigheden er helt i top, skærmen er knivskarp og har superflotte farver, og kameraet er i en liga, hvor ikke ret mange konkurrenter kan være med. Lyden er lækker, omend knap så kraftfuld, som vi kunne ønske os, men til gengæld er der blevet en masse ud af at gøre telefonsamtalernes lydkvalitet bedre, hvilket vi tager hatten af for.

Endelig er der en producent, der har forstået, hvordan en mini-topmodel skal skæres. Vi har lov til at håbe, at konkurrenterne følger efter.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bedste iPad Air til dato Den nyeste iPad Air gør næsten iPad Pro rangen stridig som markedets bedste tablet. Desværre er skærmen stadig baseret på gammel teknologi.
En æra er forbi 21 års iPod-historie er nået til vejs ende. Apple producerer ikke flere eksemplarer af iPod Touch.
Sony lancerer ny topmobil til entusiasterne Den nye Android-smartphone fokuserer især på video og fotografi.
Praktisk oplader og stativ til hjemmekontoret Oplader mobil og hørepropper, og passer på dine hovedtelefoner.
Bliv en bedre golfspiller Garmin vil hjælpe dig med at ramme topformen på greenen.
Sådan kan du prøve Nothings nye brugerflade Nothing phone (1) kommer først til sommer, men interesserede kan prøve den nye brugerflade til Android allerede nu. Læs hvordan her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend