TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Sony Xperia Tablet S

Stilfuld og vandtæt tablet

En behagelig, stilfuld og robust tablet med smarte funktioner og praktisk tilbehør.

forfatter
Publiceret 09/10/2012 - 12:34
L&B mener
Vandtæt Kvalitetsfølelsen Tilbehør og finesser
Prisen Kameraet
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 4.03
 • Skærm: 9,4”, 1280x800 TFT
 • Processor: 1,3 GHz Quad Nvidia Tegra 3
 • Hukommelse: 1 GB / 16-64 GB + SD-kort
 • Kamera: 8 MP + 1 MP
 • Trådløst: 802.11a/b/g/n, BT 3.0, evt. 3G
 • Størrelse: 174 x 240 x 8,8 mm
 • Vægt: 570 gram
 • Batteri: 6.000 mAh, 12 timers brug

Den oprindelige Sony Tablet S havde en distinkt kileform, som fik den til at stikke ud fra mængden. Xperia S beholder formsproget, men på en betydelig mere subtil måde. Den sorte forside fortsætter rundt om kanten til et forhøjet område på den sølvfarvede bagside. Det er pænt og tjener som et skridsikkert greb, hvilket er praktisk, da metallet er temmelig glat.Forhøjelsen på bagsiden har også et andet formål, da den kan holde tilbehør. Et eksempel er det sammenfoldelige foderal, som på samme måde som iPad´ens Smart Cover kan anvendes som en stand. Der findes også et foderal med tastatur, en højttalerdock, en dockingstation samt en smart skrivebordsholder som tilbehør. Udbuddet af tilbehør er fint, og noget man ellers ofte savner med Android tablets.Man får et meget bedre indtryk af Xperia end af forgængeren. Den er ikke så plasticagtig, men føles velbygget og solid. Den er desuden betydelig tyndere, men er stadig god at håndtere og ikke tungere end det er bekvemt at holde den med en hånd.

På højresiden sidder volumenkontrollen og tænd/sluk-knappen, som slukker og vækker tablet´en. Den er en smule lille og indeklemt, hvilket kan gøre det svært at ramme den med fingeren. På den anden side sidder hovedtelefonudgang samt SD-kortplads bag en luge. I bunden findes to højttalere og et docking- og opladestik bag en luge. Det er lidt upraktisk at holde styr på den løse luge til stikket.

Unikke egenskaber
Anledningen til lugen er formodentlig at beskytte stikket mod vand. En af de udmærkede egenskaber ved Xperia Tablet S er nemlig, at den er vandtæt. Det indebærer ikke, at man kan bade med den, men lidt regn stænk skal den kunne klare, og man behøver ikke at bekymre sig over at bruge en våd finger i køkkenet. Det er en udmærket idé at gøre tablet´en mere holdbar end konkurrenternes, eftersom vi ofte anvender tablet´en på den måde. Man har den med sig overalt og er ikke altid så omhyggelig med at tørre hænderne før brug.En anden usædvanlig detalje, som den deler med forgængeren, er, at den har en infrarød sender. Det betyder, at man kan anvende den som fjernbetjening til sin hjemmeelektronik. Efter at have valgt sit TV, Blu-ray afspiller, kabelbox og så videre, kan man anvende den trykfølsomme skærm til at betjene dem alle. Ved hjælp fra makroer kan man endda få en knap til at tænde de rigtige enheder og vælge indgange. Meget praktisk med en kompliceret hjemmebiograf. At indstille alt tager dog sin tid, da man må finde den rette fjernbetjeningsapp til hvert apparat.

Lyd & Billede
Takket være den relativt høje opløsning og den lidt mindre skærmstørrelse, så er det tæt mellem billedpunkterne, hvilket giver god skarphed. Farvegengivelsen er god, men skærmen er ikke speciel lysstærk. Det bliver ekstra tydeligt udendørs, og det bliver ikke lettere at læse på skærmen, da den er så blank, at man får reflekser. Kameraet er godkendt for en tablet, men den kan ikke måle sig med de bedre kameramobiler. Man kan tage gode billeder, men langsom fokusering trækker karakteren ned.Højttalerne på undersiden er tilstrækkelig kraftige til, at man kan høre lyden, når man ser film. Derimod er lyden lidt indelukket, hvilket gør, at man ikke så gerne anvender dem til at lytte til musik på. Den hurtige processor burde gøre tablet´en lynhurtig, og vores testprogram viser, at den er i den øverste ende, selv om den ikke når op til eksempelvis Samsung Galaxy Note 10.1. Mærkeligt nok, så føles den ikke så hurtig at anvende, hvilket vi kun kan formode beror på, at Sonys tilpasninger af Android bremser den. Batteritiden er dog udmærket, og med rimelig anvendelse behøver den kun at oplades med et par dages mellemrum.

Tilpasset Android
Sony har tilpasset grænsesnittet og lagt nogle egne knapper og genveje til. Nederst findes der, foruden de sædvanlige tilbage-, hjem- og seneste-knapper, også en genvej til favoritapps og fjernbetjeningen. Øverst findes hurtigknapper til web-browser, e-mail, kamera, indstillinger og gæstetilstand. Sidstnævnte er en smart funktion, der gør, at man kan bestemme, hvad gæsten kan lave og få adgang til. Perfekt til børnene, når de skal spille eller til fest, når man vil lade gæsterne bestemme musikken.

Der findes også et udvalg af egne apps. På startskærmen ligger en widget kaldet Sociallife, som, præcis som navnet siger, samler opdateringer fra Facebook og Twitter, men også Google Reader. Sony Select er en minibutik med udvalgte apps, som skal fungere godt med tablet´en. Man får også Sonys musiktjeneste Music Unlimited, musikafspilleren Walkman, som henter information om musikken fra nettet og e-bogslæseren Reader, hvor man desværre ikke kan købe bøger i Skandinavien.

Sony Xperia Tablet S findes i 4 modeller:

 • 16 GB med Wi-Fi 3.300 DKK
 • 64 GB med Wi-Fi 4.800 DKK
 • 16 GB med 3G og Wi-Fi 4.300 DKK
 • 64 GB med 3G og Wi-Fi 5.800 DKK

Konklusion
Sonys anden udgave af Tablet S er bedre på alle måder. Den beholder tanken om et håndgreb, men er tyndere, slankere og føles betydelig mere som en førsteklasses tablet. En mængde funktioner og finesser gør, at den skiller sig ud fra mængden, og at den ikke er modtagelig overfor stænk er et velkomment plus. Det er det nærmeste en iPad, vi har set, for den som vil køre Android. Og vil man have meget tilbehør til tablet´en, så er det desuden også det eneste valg.

OPDATERING: Mens vi testede kom det frem, at Sony Xperia Tablet S har haft problemer med vandtætheden. Det kan du læse mere om her.

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Den hurtigste mobil Asus ROG Phone 6 Pro er stor og dyr. Og den hurtigste mobil, vi har set.
Ny OnePlus-mobil præsenteres 3. august Kommer med den nye Snapdragon 8+ Gen 1 processor og OxygenOS 13.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend