Microsoft Surface 2

Lidt for ufærdig

Microsoft Surface 2 er en af de meget få tablet-computere baseret på Windows RT 8.1. Det er ikke helt uden grund.
Lyd & Billede mener
Surface 2 er solidt bygget og giver god valuta for pengene – ikke mindst pga. den fulde Office-pakke, som følger med produktet. Skærmen er pæn, og operativsystemet lader brugeren køre to apps ved siden af hinanden. Det er ægte multitasking.
Operativsystemet er stadig for ufærdigt – både som økosystem og som brugerflade. Det optager også for meget af lagerpladsen. Lyden er middelmådig, og sidst, men ikke mindst mangler vi muligheden for mobilt internet.
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows RT 8.1
 • Skærm: 10,6", 1920 x 1080, 208 ppi
 • Processor: 1,7 GHz NVIDIA Tegra 4 quad-core
 • Hukommelse: 2 GB ram
 • Lager: 32 GB + microSD (op til 32 GB)
 • Kamera: 5 MP (bag), 3,5 MP (front)
 • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Tilslutning: USB 3.0, HD-video
 • Mål: 275 x 173 x 8,9 mm
 • Vægt: 676 g
 • Batteri: Op til 10 timer
forfatter

Surface 2 er baseret på version 8.1 af Windows RT, der er blevet bedre, siden vi testede den første Surface-tablet. Også som økosystem, selv om det stadig kan blive meget bedre. Vi ville f.eks. meget gerne have målt ydelsen på Surface 2 med vores normale benchmark-værktøj, Geekbench 3, men det program findes ikke til Windows 8.1 RT. Man må også stadig kigge i vejviseren efter apps som YouTube og Instagram, mens både Facebook og Twitter er kommet til, ligesom operativsystemet nu også findes på dansk, svensk og norsk. Hurra!

Men hvorfor er skrivebordet inkluderet i Windows RT 8.1, som jo kun kan køre de ARM-baserede apps fra Windows Store? Vi prøvede at downloade førnævnte Geekbench 3 i Windows-udgaven via Internet Explorer i desktop-udgaven (ja, der findes to separate udgaver af Internet Explorer i Windows RT 8.1!), og det kunne vi sagtens. Men programmet kan bare ikke køre på ARM-processoren. Det er da logisk.

Hukommelsen kan udvides via både USB og microSD-kort, men heller ikke på dette punkt er Windows RT 8.1 særlig brugervenligt. Man skulle tro, at når man smider et SD-kort proppet med film og billeder ind i tablet-computeren, så ville indholdet automatisk dukke op i henholdsvis Foto- og Video-app’en, men nej. I Video skal man manuelt konfigurere, at der skal kigges efter filer på SD-kortet, mens en sådan konfiguration ikke engang kan lade sig gøre i Foto. Her kan man kun vælge imellem Biblioteket Billeder, der ligger lokalt, og SkyDrive. Suk …

Men ellers er det en god ting, at hukommelsen kan udvides, for køber man modellen med 32 gigabyte lager, så er der kun 19 gigabyte tilovers til apps og indhold. Så meget fylder operativsystemet. Bl.a. fordi Surface 2 kommer med Microsofts Office 2013 pakke præinstalleret – inklusive Outlook, der ikke var med i pakken, da den første Surface-tablet kom på markedet sidste år.

Skærmen måler 10,6 tommer og byder på et pænt skærmbillede med Full HD-opløsning på 1920 x 1080p. Dermed bliver Surface 2 – også på grund af støttefoden på bagsiden – glimrende som medieafspiller, og den er også hurtig til surf på internettet, hvilket bekræftes af et pænt Browsermark 2.0 resultat på 2.947 point. Lyden er dog ikke noget at skrive hjem om, for den lyder som noget, der er købt på dåse.

Konklusion
Microsoft Surface 2 er et interessant bud på en tablet i et marked, der stadig domineres af Apples iPad, men også bliver oversvømmet af utallige Android-baserede produkter. Man får en komplet Office-pakke med i købet, tabletten er hurtig og robust bygget, og skærmbilledet er skarpt og pænt. Men Windows RT 8.1 virker ufærdigt, og økosystemet af apps er stadig for mangelfuldt. Og så savner vi understøttelse af mobilt internet, da Surface 2 kun fås med Wi-Fi.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Også i denne test:

Sony Xperia Tablet Z

Sony viser vejen

Sony Xperia Tablet Z er intet mindre end en genistreg!

Med et lækkert skærmbillede og et slankt og let design er Xperia Tablet Z et oplagt valg, hvis man foretrækker Android som platform. Og så skader det ikke, at den er vand- og støvtæt.
Ydelsen er ikke længere blandt de bedste på markedet. Kameraet tager mørke og kedelige billeder.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition)

Næsten i mål

Den nye Galaxy Note 10.1 er Samsungs bedste tablet til dato, men alligevel er vi ikke helt oppe og ringe.

Testens højeste skærmopløsning (sammen med ASUS Transformer Pad) og et fantastisk flot skærmbillede fortjener stor ros. Det samme gør de innovative S-Pen funktioner, samt at tablet-computeren understøtter lynhurtig Wi-Fi via 802.11ac.
Lyden i de eksterne højttalere er direkte pinlig, og den er heller ikke for god, hvis man ifører sig hovedtelefoner. Det største problem er dog den ustabile ydelse. Trods flotte benchmark-resultater skuffer produktet ved indimellem at reagere langsomt eller ligefrem fryse helt.

Apple iPad Air

Den ubestridte sejrherre

Med iPad Air har Apple overgået sig selv – og alle konkurrenterne.

Testens ubestridt bedste skærm kombineret med en imponerende ydelse og markedets klart største udvalg af apps gør iPad Air til en sikker vinder.
Hukommelsen kan ikke udvides, så man skal vide på forhånd, hvor meget plads man får brug for. Og så koster den spidsen af en jetjager.

Acer Iconia A3-A10

Halvgjort er ikke velgjort

Hvis man skal konkurrere på prisen, er man nødt til at indgå kompromiser. Men Acer har valgt at hugge den forkerte hæl og klippe lidt for mange tæer.

Fremragende lyd, hvis man tilslutter hovedtelefoner. Og ganske praktisk, at man kan starte kamera-app’en blot ved at sætte to tommelfingre på skærmen.
Design, skærm, materialer og ydelse hører hjemme i 2011. Selv til prisen. Og så må man nøjes med Wi-Fi. Ingen mulighed for mobilt internet.

ASUS Transformer Pad TF701T

Muskler uden finesse

Med en ekstremt højopløst skærm og den allernyeste processorteknologi lover Transformer Pad desværre lidt mere, end den kan holde.

ASUS Transformer Pad skal have ros for testens højeste skærmopløsning – sammen med Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) – og en ydelse helt i top kombineret med den medfølgende tastatur-dock. Og så kan lagerpladsen udvides med helt op til 128 gigabyte.
Trods den på papiret fremragende skærm er billedet lidt for mørkt. Vi er også kede af den lidt plasticagtige byggekvalitet. Og så mangler Transformer Pad mobilt internet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.