Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Samsung Galaxy Watch Active 2

Samsungs Apple Watch?

Samsung Galaxy Watch Active 2 er det tætteste, Samsung nogensinde er kommet på at lave et smart-ur, der er lige så godt som Apple Watch. Men som man siger: Lige ved og næsten …
Karakter
Samsung Galaxy Watch Active 2
Lyd & Billede mener
Både ligner og føles som et rigtigt ur. Lækker og hurtig brugerflade, der tager udgangspunkt i den runde urskive. Kommer med eSIM samt masser af træningsfunktioner og virker i øvrigt både sammen med Android og iOS.
Begrænset udvalg af apps og blot 4 gigabyte lager. Mangler EKG og optisk måling af hjerterytme, og der er problemer med at vække skærmen med en håndledsbevægelse. Også selv om den er sat til at være “altid aktiv”.
Specifikationer
  • Operativsystem: Tizen 4.0
  • Kompatibelt med: Android 5.0, iOS 9.0
  • Skærm: Ø 1,4″ S-AMOLED, 360 x 360
  • Resistens: Vandtæt ned til 50 m (IP68)
  • Lagerplads: 4 GB
  • Batteri: 340 mAh
  • Mål og vægt: 44 x 44 x 10,9 mm / 42 g
  • Andet: 4G/LTE, eSIM, 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, lyssensor
  • Web: samsung.com/dk/

Det første Samsung Galaxy Watch Active var et lille og let smart-ur med fokus på træning og sport. Desværre kom det kun i én størrelse, som var for lille til især mange mænd. Og det kom kun i en version uden indbygget eSIM, så man udelukkende kunne få netforbindelse via sin smartphone.

Derfor var det en velkommen overraskelse at få efterfølgeren, Samsung Galaxy Watch Active 2, i hænderne. Præcis som Apple Watch findes det nye smart-ur fra Samsung i de to gængse størrelser 40 mm og 44 mm i diameter (vi tester her “mandeudgaven”, der måler 44 mm). Og på mange andre punkter har Samsung-uret også haft vokseværk, så det faktisk begynder at give mening at sammenligne det direkte med Apples markedsdominerende smart-ur.

Det første, der springer i øjnene, er at Samsung-uret er rundt! (Foto: Samsung)

Ligner og føles som et rigtigt ur

Det første, der springer i øjnene, hvis man lægger Samsung Galaxy Watch Active 2 side om side med et hvilket som helst Apple Watch, er at Samsung-uret er rundt! Galaxy Watch Active 2 ligner simpelthen et ur, hvor Apples produkt på mange måder minder om en krympet iPhone, man kan spænde på håndleddet.

Apple har haft rigeligt med gode grunde til at tage beslutningen om at fravælge det traditionelle, runde urdesign. For til sammenligning kommer den runde urskive på Galaxy Watch Active 2 helt klart med et par udfordringer.

Annonce

Den primære er, at forskellig slags indhold som tekstudsnit af e-mails, billeder, videoer og kort til navigation som udgangspunkt ikke gør sig godt på en rund skærm. Omvendt skal det dog siges, at Samsung har løst udfordringen ret godt. Man har sågar taget udgangspunkt i den runde formfaktor, da brugerfladen blev designet, og det virker naturligt at dreje sig igennem cirkulære menuer via den digitale urskive, ligesom man også kan scrolle hurtigt igennem ikoner ved at stryge med fingeren langs kanten af den runde urskive.

Klar til både iPhone og Android

En klar fordel ved Samsung Galaxy Watch Active 2 er, at det virker sammen med både iOS og Android. Et Apple Watch – og det gælder også det nyeste Apple Watch Series 5 – fungerer kun sammen med andre Apple-produkter, så hvis man som flertallet af brugerne går rundt med en Android-mobil i lommen, er der ingen grund til overhovedet at tænke på Apple Watch.

Forholder det sig omvendt, skal man lige have i baghovedet, at de mange træningsfunktioner i Samsung-uret arbejder sammen med Samsung Health. Samsungs sundheds-app er tilgængelig i App Store og bør også synkronisere med Apple Health uden det store bøvl, men det er en lille omvej i forhold til at bruge Apple Watch, som jo snakker direkte sammen med Apple Health på din iPhone.

Samsung har taget udgangspunkt i den runde formfaktor, da brugerfladen blev designet, og det virker naturligt at dreje sig igennem cirkulære menuer via den digitale urskive. (Foto: Peter Gotschalk)

Mangler et par vigtige sundhedsfunktioner

Og det med træningsfunktionerne er væsentligt, for træning og fitness er nok Samsung-urets stærkeste side. Ud over løbetræning kan Samsung Galaxy Watch Active tracke en række andre typer fysisk aktivitet og overvåger naturligvis også din søvn – noget, Apple Watch som udgangspunkt ikke har indbygget.

Annonce

Til gengæld må Samsung Galaxy Watch Active 2 undvære et par andre centrale sundhedsfunktioner, som Apple Watch i øjeblikket er ene om at tilbyde. Det gælder bl.a. indbygget EKG og optisk måling af hjerterytme, ligesom Apple Watch også kan holde øje med, om brugeren falder – og derefter give besked til alarmcentralen, hvis personen ikke rejser sig op. En funktion, der allerede har reddet liv.

Samsung Galaxy Watch Active 2 har retfærdigvis allerede indbygget EKG og optisk måling af hjerterytme, men funktionerne er ikke aktiveret på uret, fordi den sydkoreanske elektronikproducent venter på godkendelse fra de amerikanske sundhedsmyndigheder. Der er altså god grund til at tro, at Galaxy Watch Active 2 vil nå op på siden af det nyeste Apple Watch i løbet af 2020, når og hvis de manglende funktioner bliver aktiveret.

Smart-ure Huawei vs. Samsung Både Huawei og Samsung er klar med nye smart-ure med fokus på fitness og træning. ­Vinder-uret er også det smarteste.

Og Tizen mangler apps

Nej, den største udfordring for Samsung Galaxy Watch 2 har at gøre med alt andet end formfaktor og træning.

Tidligere Samsung smart-ure var baseret på Googles Android Wear, men Samsung har sagt farvel til Android Wear, og firmaets ure er i stedet baseret på operativsystemet Tizen – et åbent operativsystem baseret på Linux og udviklet af Samsung og Intel i fællesskab.

Annonce

Tizen-økosystemet er stadig begrænset, men man kan downloade et lille udvalg af apps til smart-uret fra Samsungs egen Galaxy Store. På den måde kan den indbyggede funktionalitet i Samsung Galaxy Watch Active – såsom visning af beskeder og opkald, alarm, vejrudsigt, kalender, galleri, musikafspiller osv. – udvides med tredjeparts-apps.

Du kan f.eks. downloade en fjernbetjening til Philips Hue, så husets smarte belysning kan kontrolleres via smart-uret, og der er også flere navigations-apps og sågar apps, der kan spille YouTube-videoer eller vise dig dit Twitter-feed, at finde i Galaxy Store. Vigtigst af alt er dog, at Spotify har en officiel app i Samsung-butikken, så du kan bruge musik-streaming-tjenesten på dit Galaxy Watch Active 2.

Men i forhold til Apple Watch er udvalget af apps til Samsungs nyeste smart-ur stadig meget begrænset, og ud over Spotify stammer ingen af de andre apps til f.eks. YouTube og Twitter fra udbyderen selv. Der er i stedet tale om tredjeparts-apps, som til enhver tid kan forsvinde fra Samsungs app-butik, og som i øvrigt heller ikke virker så godt, som man kunne have ønsket sig.

Det nye smart-ur fra Samsung findes i de to gængse størrelser 40 mm og 44 mm i diameter. (Foto: Samsung)

Et irritationsmoment

Noget andet, der heller ikke virker så godt, som man kunne forvente, er den vækkebevægelse, man skal lave med håndleddet for at få urets skærm til at tænde. Til stor irritation fungerer det kun cirka hver anden gang, og det hjælper ikke engang særlig meget at tænde for “altid aktiv”-funktionen, der gør, at skærmen ikke slukker.

Annonce

På det punkt er Samsungs teknologi nemlig langtfra lige så effektiv som Apples LTPO OLED-skærm (low-temperature polysilicon and oxide display), som sørger for, at skærmen ikke bliver helt mørk, hvis man ikke kigger på uret, for så at skrue op for lysstyrken igen, så snart man bevæger håndleddet for at bruge skærmen.

Angiveligt har Samsung udviklet en lignende teknologi, der skulle være implementeret i Galaxy Watch Active 2, men vi oplevede alligevel talrige gange, at skærmen slukkede, selv om “altid aktiv” var aktiveret. Og problemet med at få skærmen “vækket” med den rigtige håndledsbevægelse var til konstant gene, uanset om skærmen var helt slukket, eller der blot var skruet ned for lysstyrken.

Nu med eSIM

Med “altid aktiv” tændt får man i øvrigt cirka én dags batterilevetid ud af Samsung Galaxy Watch Active 2. Altså stort set det samme som med Apple Watch Series 5. Så på det punkt er de to smart-ure næsten ens.

Til gengæld må Galaxy Watch Active 2 nøjes med kun 4 gigabyte lager (hvoraf blot 1,5 gigabyte er tilgængelige), hvor Apple Watch Series 5 kommer med hele 32 gigabyte. Det vil sige, at der er langt mindre plads på Samsung-uret til at gemme f.eks. downloadet musik, end der er på Apples smart-ur.

Heldigvis kommer Galaxy Watch Active 2 nu med eSIM, så man alligevel kan tage af sted på løbetur og f.eks. modtage opkald og SMS’er samt have adgang til f.eks. træningsdata i skyen og musik-streaming uden at være tvunget til at tage mobilen med i lommen. En klar forbedring i forhold til forgængeren.

Annonce

Spotify er en af de få apps til Tizen og Samsung Galaxy Watch Active 2, som findes i en originalversion fra udvikleren selv. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Det store spørgsmål er selvfølgelig: Hvilket smart-ur er bedst? Apple Watch Series 5 eller Samsung Galaxy Watch Active 2? Det spørgsmål er let at svare på. Hvis du har en iPhone, skal du vælge Apple Watch. Bruger du Android, er valget lige så klart, for Samsung Galaxy Watch Active 2 er, trods sine mangler, bedre end langt de fleste andre smart-ure, der kan bruges sammen med Android-mobiler.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.