TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Samsung Galaxy Watch 4

Samsungs bedste smart-ur til dato

Samsung Galaxy Watch 4 er ved at blive for Samsungs økosystem, hvad Apple Watch er for iPhone-brugere.

forfatter
Publiceret 06/09/2021 - 08:30
Karakter
Samsung Galaxy Watch 4
L&B mener
Både ligner og føles som et rigtigt ur. Lækker og hurtig brugerflade, der tager udgangspunkt i den runde urskive. Kommer med eSIM samt masser af træningsfunktioner og nye sundhedsfunktioner såsom EKG og måling af kropssammensætning.
Blodtryksmåling kræver kalibrering ved hjælp af rigtig manchetblodtryksmåler. Understøtter i modsætning til forgængeren ikke iPhone, og fuld funktionalitet får man kun, hvis man samtidig bruger en Samsung Galaxy-mobil.
Specifikationer
 • Operativsystem: Wear OS
 • Kompatibelt med: Android 6.0
 • Skærm: Ø 1,36″ S-AMOLED, 450 x 450
 • Resistens: Vandtæt ned til 50 m (5ATM + IP68)
 • Lagerplads: 16 GB
 • Batteri: 361 mAh
 • Mål og vægt: 44 x 43,3 x 9,8 mm / 30,3 g
 • Andet: 4G/LTE, 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, lyssensor
 • Web: samsung.com/dk/
Vejl. pris 2.699Pr. 06/09/2021 Produktside

Efter at Samsung i flere år har satset på det mindre kendte styresystem Tizen til sine smarte ure, er der nu kommet andre boller på suppen. Den sydkoreanske elektronikgigant har lyttet til kritikken (der primært handlede om manglende apps og et begrænset økosystem) og indgået et samarbejde med Google.

Søgemaskinegiganten har for nylig lanceret en ny platform for smart-ure, Wear OS, og selv om det nye Galaxy Watch 4, som er genstand for denne test, holder fast i den samme brugerflade og de fleste af de Tizen-funktioner, vi kender fra tidligere modeller som Samsung Galaxy Watch Active 2, er det Wear OS og Googles økosystem, der driver værket under overfladen.

På den måde håber Samsung at gøre sine smart-ure – såsom Galaxy Watch 4 – attraktive for endnu flere brugere, hvilket er nødvendigt, hvis sydkoreanerne skal kunne snuppe markedsandele fra det altdominerende Apple Watch.

Samsung Galaxy Watch 4 fås i de to gængse størrelser 40 og 44 mm samt i fire forskellige farver, nemlig Black, Gold, Green og Silver. (Foto: Samsung)

Google Wear OS gør Galaxy Watch bedre

Der er absolut grund til at bifalde den beslutning. Galaxy Watch Active 2, som er det sidste Samsung-ur, vi har haft på testbænken, havde et alt for begrænset udvalg af apps, og med Googles Wear OS har Galaxy Watch 4 ikke bare fået adgang til et større antal apps i Google Play; Googles egne apps og tjenester – såsom Google Maps, Google Fit og Google Assistent – er nu også en del af pakken.

Kombineret med de mange træningsfunktioner, vi kender og værdsætter fra forgængerne – f.eks. understøttelse af et stort antal træningstyper såsom løb, svømning og vægttræning, men også mere usædvanlige typer som bjergbestigning, pilates, udstrækning og sågar yoga – og nye sundhedsfunktioner, er Samsung Galaxy Watch 4 tæt på at være et lige så godt allround smart-ur som Apple Watch.

For ikke alene kan Galaxy Watch 4 ligesom tidligere Samsung-modeller overvåge din søvn. Uret kommer nu også med bl.a. EKG og blodtryksmåling, hvilket Apple Watch tidligere var alene om at tilbyde. Og så kan uret sammen med din Galaxy-mobil overvåge – og optage! – din snorken. Noget, som er afgørende for søvnkvaliteten.

To skridt frem og ét tilbage

Men selv om Samsung altså går to skridt frem med sit nye smart-ur, går firmaet også ét skridt tilbage. For hvor forgængeren også kunne fungere sammen med Apples iPhone, så kræver Galaxy Watch 4, at man bruger en Android-mobil, hvis man vil synkronisere med sin smartphone.

Fuld understøttelse af alle nye sundhedsfunktioner kræver sågar, at man har app’en Samsung Health Monitor installeret på sin mobil, og det lader sig kun gøre på Samsungs egne smartphones. Ergo er Galaxy Watch 4 reelt et produkt, der kun giver mening at bruge som en del af et større økosystem af Samsung-produkter.

Med Googles Wear OS har Galaxy Watch 4 ikke bare fået adgang til et større antal apps i Google Play, bl.a. Spotify. Googles egne apps og tjenester – såsom Google Maps, Google Fit og Google Assistant – er nu også en del af pakken. (Foto: Samsung)

Med andre ord må du læse denne test med forskellige briller, afhængigt af om du har en Samsung Galaxy-mobil eller ej. Hvis svaret er nej, så stop læsningen nu. Konklusionen er, at Samsung Galaxy Watch 4 ikke er noget for dig.

Hvis du kan svare ja til ovenstående spørgsmål, bør du læse videre. Der er nemlig et par yderligere ting, du bør vide om dit (måske) kommende smart-ur.

Bider Apple Watch i haserne

Da Samsung Galaxy Watch Active 2 kom på markedet, kostede det næsten 4.000 kroner. Det billigste Apple Watch Series 6 koster 3.300 kroner. Galaxy Watch 4 fås fra 2.298 kroner! Og så er det tilmed både slankere og 10 g lettere end Galaxy Watch Active 2, mens det indbyggede lager er vokset fra 4 til 16 gigabyte.

Med andre ord får man rigtig meget smart-ur for sine penge.

Det nye smart-ur fås ligesom forgængeren i de to gængse størrelser 40 mm og 44 mm i diameter (vi tester her “mandeudgaven”, der måler 44 mm). Skærmen har også fået samme størrelse – nemlig 1,4 tommer – men opløsningen er steget fra 360 x 360 til 450 x 450 pixel. Da den lille S-AMOLED-skærm også er usædvanlig lysstærk, ender man op med et ekstremt skarpt og krystalklart skærmbillede, som vi faktisk ikke har set magen til på noget andet smart-ur.

Hvad betyder det så for batteritiden, spørger du måske? Jo, med “altid aktiv” tændt får man cirka én dags batterilevetid ud af Samsung Galaxy Watch 4. Altså stort set det samme som med Apple Watch Series 6. Så på det punkt er de to smart-ure næsten ens.

Også på et andet punkt bider Samsung nu Apple i haserne. Da vi testede Galaxy Watch Active 2, kritiserede vi nemlig, at den vækkebevægelse, man skal lave med håndleddet for at få urets skærm til at tænde, til stor irritation kun fungerede cirka hver anden gang. Men nu fungerer det upåklageligt, og Samsung har endda forøget brugervenligheden ved at tilføje flere måder, man kan aktivere skærmen på.

Sidst, men ikke mindst kommer Galaxy Watch 4 i to versioner, hvoraf den ene understøtter eSIM. Så kan man tage af sted på løbetur og f.eks. modtage opkald og SMS’er samt have adgang til bl.a. træningsdata i skyen og musik-streaming uden at være tvunget til at tage mobilen med i lommen.

Screenshot_3_Samsung Health Screenshot_2_Samsung Health Screenshot_1_Samsung Health
<
>
Samsung Galaxy Watch 4 kan sammen med din Galaxy-mobil overvåge – og optage! – din snorken. Noget, som er afgørende for søvnkvaliteten. (Foto: Peter Gotschalk)

Lover for meget

Samsung lover også, at Galaxy Watch 4 kan bruges til at tage dit blodtryk og til at måle kropssammensætning på samme måde, som smarte badevægte gør (det vil sige knoglemasse, fedtmasse, kropsvæske, BMI osv.).

Førstnævnte er dog et lige lovlig frisk løfte. For nok kan Galaxy Watch 4 måle blodtryk, men kun efter at være blevet kalibreret med en manchetbaseret blodtryksmåler, som er et apparat, man skal på apoteket for at købe.

Snorkeregistreringen fungerer også kun, hvis man samtidig har sin smartphone liggende ved siden af sengen, hvorimod man til gengæld ikke kan installere apps på uret via Galaxy Wearable-app’en. Man kan ændre på rækkefølgen og indstillingerne for enkelte ur-apps, men selve installationen fungerer kun via Google Play på selve uret, hvilket mildt sagt ikke er praktisk.

Konklusion

De små irritationsmomenter til trods er Galaxy Watch 4 det bedste smart-ur fra Samsung til dato. Men som allerede nævnt bør man holde sig væk, hvis man ikke har en Galaxy smartphone, for er funktionaliteten altså en smule begrænset.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye smart-ure fra Samsung med fokus på sundhed Den nye Galaxy Watch5-serie skal bl.a. muliggøre mere indsigtsfuld søvnregistrering.
Samsung opgraderer sine foldbare mobiler De to foldbare mobiler kommer bl.a. med lynhurtig processor, og Galaxy Z Fold 4 får kamera fra Galaxy S22-serien.
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend