Samsung har brug for en succes. Salget af firmaets absolutte 2019-topmodel, Samsung Galaxy S10, har været noget af en skuffelse, og tidligere på året måtte den sydkoreanske elektronikgigant udskyde den kommercielle lancering af firmaets foldbare smartphone, Samsung Galaxy Fold, på ubestemt tid på grund af alvorlige tekniske problemer med skærmen.
Derfor satser sydkoreanerne nu hårdt på Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+, som er de nyeste skud på stammen i den populære Galaxy Note-serie. De store smartphones med medfølgende S Pen har nemlig været en stor succes for Samsung lige siden lanceringen af den første Samsung Galaxy Note tilbage i 2011 (hvis vi lige ser bort fra den kedelige sag med Galaxy Note 7, der havde det med at selvantænde).
Galaxy Note 10 og Galaxy Note 10+ har det meste tilfælles, men der er også visse forskelle.
Først og fremmest skærmen, som på Note 10 er på 6,3 tommer, mens Note 10+ kommer med et monster af en skærm på hele 6,8 tommer. Desuden har den store Galaxy Note 10+ en højere opløsning på 3040 x 1440 pixel (498 ppi), mens den mindre Galaxy Note 10 må nøjes med 2280 x 1080 pixel (401 ppi).
Men selv om den lille Note 10 dermed har et skærmareal svarende til skærmen på Galaxy Note 8, er den både i længden, i bredden og i tykkelsen mindre end Samsung Galaxy S10. Og lettere er den også.
Det betyder desværre også, at batteriet med 3500 mAh er en smule mindre på Galaxy Note 10 end på Galaxy S10, som kom med 4100 mAh batteri. Galaxy Note 10+ er til gengæld udstyret med et batteri på hele 4300 mAh, men der skal også noget mere strøm til at drive den store skærm, og for begge mobiler gælder det, at de via Super Fast Charge kan lades fra 0 til 100 procent på 65 minutter.
Begge modeller må undvære 3,5 mm minijack-stik til hovedtelefoner. Ifølge Samsung har det givet plads til 100 mAh mere batteri.
Af andre forskelle på de to nye Note-modeller kan nævnes, at Note 10 kommer med 8 gigabyte RAM og 256 gigabyte lager, mens den større Galaxy Note 10+ med 12 gigabyte også har mere RAM, ligesom den også kommer i en version med 512 gigabyte lager.
En version med 1 terabyte lager er der ikke blevet plads til i serien. Dog kan Galaxy Note 10+ udvides med microSD-kort på op til 1 terabyte, så man i alt får 1,5 terabyte lager at gøre godt med, hvis vi tager udgangspunkt i den største model.
Note-serien af mobiler med kæmpeskærm og stylus-pen er en kategori, som Samsung har opfundet og stort set har helt for sig selv. Især for dig, der bruger din smartphone intensivt i dit arbejde, tilbyder Galaxy Note en række forretningsrelevante funktioner, der ikke findes magen til på nogen anden smartphone.
På verdensplan har sydkoreanerne da også solgt adskillige millioner af slagsen, og der blev således langet næsten ti millioner enheder af forgængeren, Samsung Galaxy Note 9, over disken, og der er vist ingen tvivl om, at Samsung håber på at sælge endnu flere af efterfølgerne, Galaxy Note 10 og Galaxy Note 10+.
Af de to Note 10-versioner er Note 10+ selvfølgelig den største og mest kraftfulde. Men selv om det også er den næststørste Samsung Galaxy Note 10+ (med 256 gigabyte indbygget lager; modellen findes også i en dyrere version med 512 gigabyte lager), der er landet hos os på testbænken, er der meget få forskelle på Note 10 og Note 10+. Derfor kan du sagtens lade dig råde af denne test af Note 10+, selv om det er den lidt billigere og mindre Note 10, du overvejer at købe.
Udseende og konstruktion
Når vi ikke fik den helt store udgave af Note 10+ med 512 gigabyte lager til test fra Samsung, så skyldes det, at det sydkoreanske firma selv er meget begejstret for den helt nye farve ved navn Aura Glow, som kun er tilgængelig på Note 10- og Note 10+-versionerne med 256 gigabyte lager. Aura Glow minder rigtig meget om farven Aurora, som Huawei introducerede med kamerakongen P30 Pro, og byder på et lige så blæret farvespil mellem forskellige blå kulører og dybere violet på bagsiden, hvis man drejer mobilen mod lyset.
Både for- og bagside er fremstillet af Corning Gorilla Glass 6, og selv om skærmen er så tæt på at være totalt rammeløs, som det overhovedet er muligt for en skærm at blive i skrivende stund, og Samsung Galaxy Note 10+ dermed er lettere og slankere end nogen tidligere Note-model, virker Note 10+ både robust og holdbar. Mobilen er dog ekstremt glat, og desuden samler den flotte bagside på fedtfingre, som andre samler på frimærker. Hav derfor pudsekluden klar, hvis ikke du bare vælger at købe et cover til din nye Galaxy Note.
Skærm og lyd
Med et skærmdiagonal på hele 6,8 tommer og en opløsning på 3040 x 1440 pixel (499 ppi) har Note 10+ i skrivende stund den største skærm på nogen flagskibsmodel (i hvert fald fra de store producenter), og efter min mening er det kun OnePlus 7 Pro og Samsung Galaxy S10, der byder på minimalt bedre skærmkvalitet.
Der sidder nemlig samme Dynamic AMOLED-skærm i Samsung Galaxy Note 10+ som i Samsung Galaxy S10. Som nævnt dækker skærmen stort set hele fronten (med selfie-kameraet gemt i et udstanset hul helt øverst i skærmen, ligesom fingeraftrykslæseren også sidder i skærmen), og med sin HDR10+ certificering byder Note 10+ på et imponerende dynamisk farveomfang. Det gør sig især bemærket, hvis man ser understøttet videoindhold på Netflix eller YouTube, mens 1200 nit lysstyrke (indendørs, udenfor må du “nøjes” med 800 nit) sikrer en flot kontrast og gør skærmen læsbar selv i ret skarpt sollys.
Hvad lydkvaliteten angår, byder Samsung Galaxy Note 10+ på en markant forbedring i forhold til Galaxy S10. Samsung har afskaffet den fysiske hovedtelefonindgang for at få plads til 100 mAh ekstra batteri, så hvis man bruger hovedtelefoner, sker forbindelsen via Bluetooth. Men da vi testede lyden med et sæt True Wireless Libratone Track Air+, var lydbilledet dynamisk og kraftigt i alle frekvensområder.
Talekvaliteten er i orden, men for alvor imponerende er de indbyggede stereohøjttalere, som leverer en stærk lydoplevelse. På det punkt er det kun OnePlus 7 Pro, der er bedre.
Kamera
I udgangspunktet har begge Note-modeller fået præcis samme kamera, som sidder i Samsung Galaxy S10 – dog med den forskel, at Galaxy Note 10+ også kommer med en fjerde Depth Vision Time-of-Flight-linse til at måle dybde. De tre øvrige objektiver er henholdsvis en rigtig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en 52 mm tele. En god kombination af brændvidder, der er praktisk at fotografere med til hverdag.
Kamera-app’en har en række forskellige foto- og videoindstillinger, og i automatisk tilstand er brugerfladen ret renskuret med valg af brændvidde, filter og automatisk hjælp. I manuel tilstand kan man som sædvanlig justere ISO, fokuspunkter, hvidbalance og eksponeringskompensation. Men også kontrast og farvemætning samt manuelt skift mellem blænde f/1.5 og f/2.4.
Det er derfor en stor fornøjelse at fotografere med Galaxy Note 10+. Under normale forhold lykkes automatikken godt med eksponering, korrekt hvidbalance og fine farver.
I forhold til Galaxy S10 er videodelen blevet opgraderet. F.eks. med Live Focus Video, som er marketingsprog for video-optagelser med bokeh-effekt (sløret baggrund), og med Zoom-In Mic, som lader dig zoome ind på en bestemt lydkilde, når du optager video. Når kameraet har identificeret lydkilden, vil motivet ikke blot stå skarpt på billedet, også lyden vil blive forstærket, mens baggrundsstøjen bliver dæmpet.
Begge dele virker ganske glimrende, og sammen med et par andre lidt mere fjollede funktioner, såsom AR Doodle, tilbyder Samsung Galaxy Note 10+ en samlet kamerapakke, som giver Huawei P30 Pro kamp til stregen. På mange måder er Galaxy Note 10+ ganske enkelt den bedste kameramobil på markedet.
Ydelse og funktioner
Først og fremmest fortjener Samsung stående ovationer for at have flyttet ALLE knapperne over på venstre side af Note 10+. Dermed er det slut med at komme til trykke på flere knapper på én gang og dermed udløse, at mobilen tager et screenshot, blot fordi man klemmer lidt for hårdt om den.
Dernæst råber vi også hurra og længe leve for, at Samsung har gjort det muligt selv at bestemme, hvilke funktioner den lille sideknap skal have ved henholdsvis et enkelt og et dobbelt tryk (den store knap styrer bl.a. lydstyrken). Ved dobbelttryk kan knappen f.eks. programmeres til at åbne kameraet hurtigt, mens du ved at holde knappen trykket ind enten kan slukke for mobilen eller tænde for Bixby, Samsungs stemmestyrede digitale assistent.
Kigger vi på ydelsen, er der også grund til begejstring. Store spil som Asphalt 9 kører som smurt – ikke mindst på grund af Game Booster, som i stil med Fnatic-tilstanden på OnePlus 7 Pro forbedrer spiloplevelsen og optimerer både CPU, GPU og RAM til at yde optimalt.
I det hele taget er Samsung Galaxy Note 10+ en af de hurtigste smartphones i verden lige nu. I vores benchmark-tests klarer den sig på niveau med andre topmodeller som førnævnte OnePlus 7 Pro, Sony Xperia 1 og Samsungs egen Galaxy S10+.
Det har givet pote at fjerne det fysiske stik til hovedtelefoner. I hvert fald betyder det store batteri, at Note 10+ holder strøm længere end de fleste af sine nærmeste konkurrenter. Og skal mobilen endelig lades op, så leveres Galaxy Note 10+ med 25 watt “Super Fast Charging”-oplader, der kan lade mobilen fra 0 til 100 procent på ca. 65 minutter, mens man med en 45 watt oplader, der kan købes som tilbehør, kan lade telefonen op til 80 procent på blot en halv time.
Galaxy Note 10+ understøtter naturligvis også trådløs opladning, og ligesom Galaxy S10 og Huawei P30 Pro kan Note 10+ bruges til at oplade andre enheder såsom smartphones, smart-ure eller hørepropper trådløst – bare de understøtter QI-standarden.
S Pen
Man kan selvfølgelig ikke skrive om en Galaxy Note-mobil uden at nævne S Pen, som med Note 10+ har fået en overhaling og en masse nye eller forbedrede funktioner.
Bl.a. har pennen nu indbygget Bluetooth, så du kan betjene diverse apps på afstand udelukkende ved hjælp af S Pen, noget som Samsung kalder Air Gestures. Det virker f.eks. sammen med kamera-app’en, der bl.a. lader dig bruge pennen som udløser, skifte kameramodus, zoome ind og ud osv. De lidt mere avancerede bevægelser skal man øve sig på, før de virker, men det er godt tænkt og helt klart anvendeligt.
Det samme gælder den forbedrede håndskriftsgenkendelse, der lader dig tage håndskrevne noter i Samsung Notes, som derefter genkendes og konverteres til digital tekst. Jeg har nok verdens grimmeste og mest ulæselige håndskrift, men alligevel klarede Note 10+ skærene hver eneste gang og genkendte alle mine kragetæer, hvorefter jeg kunne eksportere teksten til Word- eller PDF-format. Det er sgu smart.
Konklusion
Samsung Galaxy Note 10+ er ikke for alle. For mange brugere vil den være for stor (selv om den er skrumpet i forhold til tidligere Note-versioner), og mange vil ikke vide, hvad de skal bruge S Pen til.
Men i bund og grund er Galaxy Note 10+ i skrivende stund den bedste smartphone, du kan købe. Den er slank, let og veldesignet med en enorm skærm, fremragende lyd, verdens bedste mobilkamera og en ydelse, som kan måle sig med eller på enkelte punkter sågar overgår alle andre topmodeller på markedet. Og så findes den sågar i en lidt mindre og billigere udgave, der giver dig næsten de samme fordele som den store model.
Hvis Samsung ikke får stor succes med Galaxy Note 10+, så er der simpelthen ikke nogen retfærdighed til i verden.
1 kommentar til “Samsung Galaxy Note 10+”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
Det er den bedste jeg har haft