: Mobilkamera vs. kompaktkamera

Når billedkvalitet betyder mest

Den bedste billedkvalitet får du ikke med mobilen, men med et rigtigt kamera.
Annonce
Annonce
forfatter

Mobiltelefoner er de rene multiværktøjer. Siden Apple revolutionerede mobilbranchen med iPhone for otte år siden, har de erstattet en lang række gadgets. MP3-afspiller, radio, kalender og kamera er blot noget af det, vi har fået integreret i vores smartphones. Fantastisk nok virker det hele sammen, og det er forbløffende, når man ser på, hvordan vi havde det før 2007.

Dengang kunne mobilen ikke bruges til meget mere end telefonsamtaler, SMS’er og en lejlighedsvis e-mail eller to. Billeder var noget, man brugt et separat kamera til.

I dag er det lige omvendt.

De fleste foretrækker at bruge deres mobiltelefon til at tage billeder med. Den er altid i nærheden og klar til at tage et lynskud, der straks kan deles på sociale medier. Det bedste kamera er som bekendt det, man har med sig.

Nemt og bekvemt
Det kan ses på dagligdagen for de fleste af os. Da det er så nemt at tage billeder og at dele dem, dukker de op overalt på internettet. Billeddeling på Facebook, Snapchat, Instagram, 500px og Flickr gør disse tjenester til verdens største fotoalbums.

Annonce

Alene på Flickr – en af de største billeddelingstjenester på nettet – uploades der op mod 180.000 billeder. I timen! Og her dominerer smartphones. Det mest anvendte kamera på Flickr er nemlig iPhone. Faktisk er de fem mest anvendte kameraer mobiltelefoner!

Årsagen er, at brugerne har ændret deres adfærdsmønster radikalt de seneste år, og de digitale kameraers popularitet er faldet. Selv om de leverer overlegent meget bedre billedkvalitet og nu også er trådløse, så man kan uploade billeder i bedre kvalitet via mobilen.

Sådan gik det, sidste gang vi testede kameramobiler.

Bedre billedkvalitet
Men hvor stor forskel er der egentlig mellem en god mobil og et kamera? Svaret finder du i denne uformelle test af det bedste mobilkamera, som vi sammenligner med to gode kompaktkameraer og Panasonics nye kameratelefon: Lumix CM1.

Indtil man formår at ophæve fysikkens love, er det ikke muligt at få samme tekniske billedkvalitet fra en mobil som fra et kamera. De allerfleste smartphones har meget små billedchips, hvor fotosensorerne sidder så tæt, at de ikke er lige så lysfølsomme som sensorerne i et kamera.

Annonce

Et kompaktkamera som Canon PowerShot G7 X har en billedsensor, der er mange gange større end den, der sidder i iPhone 6 Plus. Det diagonale mål på iPhones sensor er 6 mm, på G7 X er det 16 mm. Endnu større bliver det, hvis man vælger et kamera med det mest anvendte billedsensorformat: APS-C, som bl.a. Nikon bruger på Coolpix A.

Den nye Panasonic Lumix CM1 er den første mobiltelefon med en stor 1 tommes billedsensor, hvilket er lige så stort som i Canon-kameraet. Som man kan se af billederne på de næste sider, betyder størrelsen en del.

En større billedflade fanger kort fortalt mere lys. Det giver bedre billedkvalitet med lavere støj, bedre farvemætning og skarpere billeder, fordi optikken foran kan laves bedre.

Andre fordele ved et kamera i forhold til en mobiltelefon er hurtigere fokus og skudtakt, bedre billeder i svagt lys, kraftigere blitz, overlegen ergonomi og langt bedre funktionalitet.

Det bedste argument for mobilkameraet er simpelthen, at det altid er med. At man også kan lege med kreativ billedredigering i apps, og selvfølgelig det bekvemme ved at kunne dele sine pletskud øjeblikkeligt er med til at gøre det sjovt at fotografere med mobilen.

Annonce

sony_qx1

Muligheder for bedre mobilbilleder
Hvis man ikke vil slæbe rundt på et kamera, er der nogle alternativer, som kan give bedre mobilbilleder:

Sony QX10 til 3.500 kroner er et kamera med udskiftelig optik, som man sætter fast på bagsiden af telefonen. Så kan man gemme billederne fra QX10’s AP-C billedsensor på mobilen og dele dem på sociale medier, Flickr osv. Med udskiftelig optik kan man skifte objektiv efter behov og samtidig få meget bedre billeder end med mobilen.

Olloclip og lignende, som monteres foran kameraet på mobilen, koster nogle hundrede kroner. Det er små objektiver, som fås til de mest solgte mobiltelefoner, og som giver dig makro, fiskeøje og tele. Men du får ikke bedre billedkvalitet.

Det får du måske med Samsung Galaxy K Zoom, som faktisk er en fuldt fungerende Android-telefon til 3.200 kroner med 10x optisk zoom. Men desværre også med samme problem som næsten alle andre mobiler: En meget lille billedsensor.

Annonce

Produkter i denne test

Nikon Coolpix A

Knivskarpe vidvinkelbilleder

Nikon bedste kompaktkamera slår mobilen eftertrykkeligt på billedkvalitet.

Et af de skarpeste kompaktkameraer på markedet skuffer ikke, men giver enestående billedkvalitet for pengene.
Kameraet er ikke særlig hurtigt, hverken i brug eller ved serieoptagelse. Og der er ingen zoom.

Canon PowerShot G7 X

Professionel kvalitet i miniformat

Canons bedste lommekompakt er så godt, at kun få vil savne noget bedre.

Fornem billedkvalitet, fortræffelig betjening og praktisk touch-skærm gør Canon-kameraet til et godt køb.
I denne klasse forventer man en søger, men det er der ikke. Heller ikke som tilbehør.

Panasonic Lumix CM1

Cool og lidt mærkeligt kamera

Endelig en smartphone med et avanceret kamera.

Den eneste mobil, vi kender, der kan erstatte et kompaktkamera, leverer høj billedkvalitet og er avanceret nok til krævende brugere.
Meget dyrt, stort og pladskrævende. Ældre Android-version.

Apple iPhone 6 Plus

Verdens mest benyttede kamera

Billedkvaliteten fra iPhone 6 (Plus) er bedre, end man kunne frygte.

Ved gode lysforhold bliver billederne både skarpe og farverige, og autofokus følger godt med. iPhone 6 er et simpelt og udmærket kamera, der kan give billedkvalitet langt over forventning.
Glem alt om zoom og billedkvalitet på niveau med et godt kompaktkamera.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Canon opgraderer EOS M50 med en række nye videofunktioner.
Sony lancerer FX3 til håndholdt professionel video.
Kompakt og let zoomobjektiv med stor rækkevidde.
Sony FX3 er blevet lækket på nettet.
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera, der giver dig et helt nyt perspektiv.
Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er lette at få plads til i det smarte hjem. Lydmæssigt er de ikke helt i mål.
Samsung Galaxy S21 5G er mobilen, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.