Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: iPhone 13

Det bedste iPhone-valg

For mange er iPhone 13 et bedre valg end 13 Pro, men man bør vide, hvad man går glip af.

Skrevet af / 21/10/2021 - 11:40
iPhone 13
Lasse Svendsen

Den nye iPhone 13 ligner måske ikke en betydelig opgradering sammenlignet med iPhone 12. Det er dog kun delvist rigtigt. For med enkelte undtagelser er iPhone 13 nærmere en 13 Pro – i light-udgave.

Ydelsen i vores højst teoretiske tests, f.eks. Geekbench, er næsten identisk for 13- og 13 Pro-modellen. Og bedre end på en iPhone 12.

Vælger man en iPhone 13 i stedet for en 13 Pro, får man den samme fænomenale OLED-skærm på 6,1 tommer, som er blandt de mest lysstærke, vi har testet, men med én klar mangel sammenlignet med Pro-modellerne:

Den har ikke ProMotion med 120 Hz opdateringsfrekvens, hvilket vi straks vender tilbage til.

Den har heller ikke 13 Pros tre kameraer og mangler det teleobjektiv på 77 mm, som sidder på begge 13 Pro-modellerne. De to kameraer, som sidder på bagsiden af iPhone 13, er heller ikke lige så lysstærke, men bevares, de er lysstærke nok. Og de er desuden opgraderet på et par områder sammenlignet med 12’eren.

Den største forskel for dem, der kan lide at tage billeder, er to i stedet for tre kameraer på 13 Pro, som også har flere kamerafunktioner.
Foto: Lasse Svendsen

Hurtig oversigt

Indvendig har både denne og Pro-udgaverne fået Apples nye A15-processor. Batterikapaciteten er også blevet bedre på den almindelige 13-model, som endelig leveres med 128 GB lagring i basismodellen. En iPhone 12 startede med beskedne 64 GB.

Der er naturligvis penge at spare ved at vælge 13 frem for 13 Pro, men så går man glip af lidt flere ting end tele og 120 Hz ProMotion. Her får man ikke Lidar-scanneren, som bl.a. hjælper kameraet med at fokusere bedre i begrænset lys. Mobilen understøtter heller ikke Apples ProRes- og ProRaw-formater til video og stillbilleder, og den har maksimalt 512 GB lagring, mod op til 1 TB på 13 Pro.

Men sammen med 13 Pro har den måske den bedste 4K-kvalitet, vi til dato har set på video fra nogen mobil.

13 mm ultravid- og 26 mm vidvinkel er det samme som på iPhone 12, men der er visse forbedringer af billedkvaliteten i forhold til iPhone 12.
Foto: Lasse Svendsen

Kameraer

De to kameraer bagpå er begge på 12 Mp. Den 26 mm brede billedsensor med billedstabilisering har 2 x zoom, er 1,7 µm stor og har en lysstyrke på f/1.6, mens den bredere ultravidvinkel på 13 mm har en lysstyrke på 2.4. Til sammenligning er lysstyrken hhv. f/1.5 på 26 mm på 13 Pro og f/1.8 på 13 mm.

Men altså, 77 mm tele findes ikke på iPhone 13. Det gør makro med 2 cm nærgrænse heller ikke.

Frontkameraet med 12 Mp f/2.2 og FaceID-login er det samme som på 13 Pro.

Ellers understøtter kameraet også 60 fps 4K-video, Dolby Vision HDR (High Dynamic Range – som udvider billeddynamikken) og Photographic Styles.

Med Photographic Styles kan man trykke på skærmen i kameramode og øge kontrasten, tilføje mere farvemætning, ændre farvetemperatur og justere toneomfanget. Der findes også otte filtereffekter, som kan vælges, enten før eller efter

at man har taget billedet.

iPhone 13 har de samme fotofiltre som iPhone 13 Pro.
Foto: Lasse Svendsen

Billederne kan lagres i HEIF-format, som giver en mildere komprimering af billederne.

iPhone 13 har også det samme Cinematic Mode, som vi finder i 13 Pro. Ligesom der simulerer Cinematic Mode en smallere skarphedsdybde, og man kan når som helst under eller efter optagelse vælge, hvilket område i optagelsen der skal være skarpt.

Det fungerer efter hensigten, men kun i 1080p og er desværre ikke uden artefakter. Man har lov at håbe, at Apple løser i det mindste nogle af dem i en kommende opdatering af iOS 15, og vi ser gerne, at Cinematic Mode også kan bruges i 4K.

Skærm og design

OLED-skærmen er den samme på begge, men her er lysstyrken maksimalt 800 nit. Den er dog i stand til hele 1200 nit på billeder og video i HDR.

Man mærker ikke så meget til, at skærmen mangler ProMotion, medmindre man er en ivrig gamer, hvor en hurtigere opdateringsfrekvens virkelig har noget at sige. Det, man måske lægger mest mærke til, er, at tekst og billeder ikke flyder lige så gnidningsløst og blødt over skærmen, når man scroller ned over en webside, som det gør på Pro-modellerne.

Som på 13 Pro er indsnittet blevet mindre på iPhone 13.

iPhone 13 er lettere end 13 Pro, fordi den er lavet i aluminium. Ellers er meget andet det samme.
Foto: Lasse Svendsen

Designet er temmelig ens på begge. Formfaktoren er den samme, men iPhone 13 er lettere, da mobilen er lavet i en aluminiumslegering som den, flyindustrien bruger, mens 13 Pro er lavet i 316L stål.

Begge er vandtætte og tåler 30 minutter på seks meters dybde efter IP68-standarden. Glasset er beskyttet mod skader med keramiske krystaller – Ceramic Shield – indbygget i glasset og dobbelt ioniseret for at gøre det mere ridsefast.

Ydelse og batteritid

Den nye A15-processor i iPhone 13 er hurtigere end i en iPhone 12, og i Geekbench 5 ligger scoren tæt på ydelsen fra en 13 Pro.

Vores tests viste en score på 1656 (Single-Core) og 4373 (Multi-Core) med iPhone 13, mens tilsvarende for 13 Pro var 1732 og 4709.

I Compute-testen, som også tester grafikydelsen, er scoren for iPhone 13 lavere – 10420 mod 14270 for 13 Pro – noget, der kan skyldes, at 13-modellen har færre GPU-kerner.

Det er dog ikke sikkert, at det er så let at se forskel på ydelsen i praktisk brug.

RAW-filer, hvad enten det er video eller stillbilleder, er indtil videre forbeholdt Pro-modellerne, og normalt er det her, man har brug for en kraftig GPU- og processorydelse. Så længe iPhone 13 ikke understøtter ProRes eller ProRaw, er der ikke så meget andet, der kan udfordre A15-prosessorens ydelse i samme grad.

Batteriet er faktisk større i iPhone 13, men standby-tiden er alligevel lidt lavere. Man får tre timer mindre til binging af downloadede tv-serier sammenlignet med 13 Pro.

Der medfølger heller ikke nogen lader til iPhone 13. Kun et Lightning til USB-kabel, så en lader må købes separat. Alternativt kan man købe Apples magnetiske MagSafe-lader, som fæstner sig på bagsiden af mobilen, eller et mobildæksel med MagSafe.

MagSafe-laderen er ekstraudstyr.
Foto: Lasse Svendsen

Billedkvaliteten

De to kameraer på den nye iPhone 13 har samme brændvidde som før, men nu har vidvinklen billedstabilisering, og billedsensoren har fået Dual Pixel autofokus, ikke ulig den, vi kender fra Canons EOS-kameraer.

Ellers er der ingen tekniske ændringer af væsentlig art, og billedkvaliteten er i høj grad sammenlignelig med billedkvaliteten fra en iPhone 12.

iPhone 13 nattbilde iPhone 13 makro iPhone 13 farger iPhone 13 eksponering
<
>
iPhone 13 er bedre i vanskelig belysning end 12’eren.

Men smartere billedprocessering har givet iPhone 13 bedre farvegengivelse. Hudtoner ser bedre ud, kameraerne eksponerer med større præcision, og telefonens autofokus er både hurtigere og mere præcis. Billeder taget i mørke er ikke lige så korrekt eksponeret som på iPhone 13 Pro, men kameraerne rammer oftere en korrekt hvidbalance, end iPhone 12 gør.

Forskellene er dog ikke store, og selv de ivrigste amatørfotografer kommer langt med billed- og videokvaliteten fra en iPhone 13.

Det er først og fremmest dem, der virkelig har brug for RAW-filer til efterbehandling og 77 mm tele, som bør gå efter 13 Pro – eller 13 Pro Max i stedet.

Konklusion

For de fleste er iPhone 13 det bedste valg blandt Apples nye iPhone-generation. Man mister hurtigere skærmopdatering og telebrændvidde sammenlignet med 13 Pro, men resten er til alle praktiske formål lige så godt på en iPhone 13. Eftersom de fleste deler deres billeder på sociale medier, er det stærkt overdrevet, hvor god billedkvalitet man faktisk har brug for, fordi komprimeringen på udbydernes platforme frarøver dine billeder opløsning, dynamik og farvedybde. Printer man derimod billeder i større formater, bør man gå efter en af 13 Pro-varianterne. Det gælder også for dem, der aktivt bruger mobilen som videokamera og behøver ProRes til efterbehandling. For stort set alle andre er iPhone 13 det rette valg.

Læs også Den bedste skærm vi har set Apples iPhone 13 Pro er måske den bedste smartphone lige nu, selv om den ikke er helt perfekt.
Karakter
iPhone 13
Premium

Home mener

Lynhurtig mobil med forbedrede kameraer og lysstærk OLED-skærm. Dobbelt lagringskapacitet på basismodellen, vejrbestandig og solidt bygget. Lader er ekstraudstyr. Mangler telekamera og 120 Hz skærmopdatering.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top