iPad mini

En lille guldklump

Med iPad mini behøver man ikke længere en taske for at kunne tage sin iPad med sig – den passer ned i en jakkelomme.
Lyd & Billede mener
Let og tynd Stor skærm ift størrelsen Fremragende byggekvalitet
Ingen retina-skærm
Specifikationer
  • Operativsystem: iOS 6.0.1
  • Skærm: 7,9”, 768x1024 (163 ppi) IPS
  • Processor: 1 GHz dual-core A5
  • Hukommelse: 512 MB RAM / 16-64 GB lager
  • Kamera: 5 MP + 1,2 MP
  • Trådløst: 802.11a/b/g/n, BT 4.0
  • Størrelse: 200 x 134,7 x 7,2 mm
  • Vægt: 308-312 gram
  • Batteri: 10 timer
forfatter

Da Apple lancerede den første iPad trak man eftertrykkeligt fra konkurrenternes tablet-computere. De har allesammen lige siden kæmpet en brav kamp for at matche iPad’ens materialer, præstation og skærmkvalitet. Men på ét punkt har konkurrenterne klaret sig bedre. De har nemlig tilbudt tablets i alle mulige størrelser, hvilket betyder, at man har kunnet finde alt fra store alternativer til den bærbare computer til meget små tablets, som er nemme at tage med rundt. De seneste år er rygterne om en mindre iPad så blevet hyppigere og mere konkrete, og nu er den her så, iPad mini.

Stor af at være lille
Kort sagt er iPad mini en iPad 2, som er blevet 4 centimeter mindre i højden og 5 centimeter mindre i bredden. Det er i alt 40 procent mindre, hvilket gør tablet-computeren så lille, at den nu passer i en stor bukselomme eller jakkens inderlomme. Eller for dem af jer, som kan huske Apples lancering af den første iPad, som blev taget op ad en kuvert, så passer iPad mini nu i en A5-kuvert i stedet for en i A4-størrelse. Det gør, at man kan holde den med en hånd og navigere med den anden.

iPad mini sammenlignet med iPad 4

Fordi det er lykkes for at Apple at krympe rammen rundt om skærmen, så er skærmen nu på 7,9”, hvilket blot er 19% mindre end på en fuldvoksen iPad. Og i sammenligning med konkurrenternes små tablets, som typisk har skærme på 7”, så får man med iPad mini en enhed, der typisk er både tyndere og lettere. Sammenlignet med den store iPad er den hele 23% tyndere og vejer blot halvt så meget. Trods dette er byggekvaliteten godkendt, og føles både stabil og lækker i hånden.

Overraskende hurtig
På indersiden sidder samme A5-processor som i den gamle iPad 2, og man kunne med god grund forvente, at iPad mini skulle føles lidt langsom i forhold til iPad 3 og frem for alt i forhold til den nye iPad 4, men vores test viser noget andet. Geekbench mener, at regnekraften snarere er at sammenligne med iPad 3. Hvad angår 3D-grafik synes Antutu, at den er hurtig som en iPad 4, og Gensystek, som måler den samlede præstation, er enig. Det kan dog forklares med, at man på iPad mini ikke behøver at flytte rundt på lige så mange pixels på skærmen.

Hvad angår hverdagsbrug, så må vi også her sige, at den ikke føles specielt langsom. Og at surfe på nettet går i følge Browsermark lige så hurtigt som på en iPad 3. Selvfølgelig kan man mærke, at store apps åbner lidt langsommere, men hvis man ikke lige sidder og sammenligner side om side, så går det ikke ud over brugeroplevelsen.

Skærmen
Apple var først ude med skærme, som er så højtopløste, at øjet ikke kan se de enkelte pixels. Retina Display, som Apple kalder det, kom først på iPhone 4 og siden på iPad 3 for siden at blive standard på alle iDimserne og nu senest på den bærbare computer MacBook Pro. Derfor er det lidt skuffende, at man på iPad mini må nøjes med en opløsning, som ikke er højere end på budget-tablet-computeren Google Nexus 7.

På den anden side kan man sige, at det er den samme opløsning som på en iPad 2, men på en mindre skærm, hvilket giver større pixel-tæthed. Så skærmen på iPad mini føles altså alligevel skarpere. Den er desuden mere lysstærk og har bedre farvegengivelse – faktisk på præcis samme niveau som retina-skærmene. Så kan man leve med en sjælden gang imellem at lægge mærke til pixels på skærmen, så er det helt generelt en rigtig god skærm.

Lille men moderne
Da vi til at starte med sammenlignede iPad mini med en iPad 2, så må vi retfærdigvis påpege, at al indmaden er opgraderet til den nyeste standard. Den har et 5 MP kamera, som filmer i 1080p Full HD opløsning samt et frontkamera i HD-kvalitet (720p) til Facetime-videosamtaler. Billedkvaliteten er ikke helt på niveau med de bedste i markedet, men i samme klasse som med iPhone 4.

Opkoblingerne kommer også med den nyeste teknologi med dobbelte frekvensbånd for trådløse netværk, så man kan opnå Wi-Fi-hastigheder på op til 150 Mbit/s. Og køber man en model med indbygget 3G, så får man DC-HSDPA, hvilket giver op til 41 Mbit/s. Ikke lige så hurtigt som 4G, men stadig hurtig nok til de fleste.

På undersiden sidder den nye, lille Lightning-kontakt, som gør, at der er blevet plads til stereohøjttalere. Har man ældre Apple-tilbehør, kan iPad mini altså ikke dockes uden en adapter. Men som ejere af iPhone 5 nok allerede har indset, så må man bide i det sure æble og acceptere, at det er den nye standard.

Naturligvis man til sin mini købe skærmbeskyttende Smart Cover, som findes i seks forskellige farver. Selve iPad mini fås med sort forside og skiffergrå bagside eller hvid forside og sølvbagside.

Konklusion
iPad mini giver en fuldstændig iPad-oplevelse, men i et betydeligt mere lommevenligt format. Til trods for, at den er så lille og tynd, har man alligevel fået plads til en imponerende stor skærm, hvis eneste ulempe er, at den ikke er helt så skarp som storebrødrenes retina-skærme. Og kan man nøjes med den mindre model uden 3G og 16 GB lagerplads, så er den ikke engang specielt dyr. Det her er ikke en iPad for den, der ligger hjemme på sofaen. Det er en iPad man altid kan – og vil – tage med sig.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Freelancejournalist. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.