Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Test: Huawei P30 Pro

Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Skrevet af / 01/04/2019 - 19:22
Huawei P30 Pro
Peter Gotschalk

Fra at være underdog med fokus på billige telefoner er kinesiske Huawei de seneste par år blevet verdens næststørste mobilproducent, kun overgået af Samsung, som kineserne meget vel kunne tænkes at overhale inden for de næste seks til 12 måneder.

Præcis som Samsung, der med henholdsvis Galaxy S- og Galaxy Note-serierne har to store lanceringer om året, har også Huawei to flagskibsmodeller, der bliver fornyet med 12 måneders mellemrum. Mate-serien, med Mate 20 Pro fra efteråret 2018 som seneste skud på stammen, har fokus på ydelse og ny processorteknologi, mens P-serien med P20 Pro som sidste års topmodel har fokus på kameraet.

Nu er vi så kommet til Huawei P30 Pro, der med samme processor og ydelse som Mate 20 Pro, men med nye og forbedrede kamerafunktioner, går direkte i struben på den nyeste Samsung Galaxy S10+ i kampen om mobilkundernes gunst.

Det er en kamp, hvor Huawei har givet sig selv et lille forspring ved at holde prisen nede. De dyrere modeller af henholdsvis Samsung Galaxy S10+ og Huawei P30 Pro kan ikke sammenlignes direkte, fordi de er udstyret med forskellig mængde lagerplads, men den mindste Galaxy S10+ og den mindste P30 Pro kommer begge med 128 GB indbygget lager og 8 GB RAM, og hos Samsung koster den fornøjelse 8.000 kroner, mens Huawei-kunder slipper med 6.699 kroner. Mit testeksemplar af P30 Pro til 7.499 kroner kommer derimod med 256 GB indbygget lager, hvilket er en konfiguration, som ikke findes hos Samsung.

Det korte af det lange er, at hvis man tænker udelukkende med pengepungen, skal man vælge Huawei. Om P30 Pro så rent faktisk er pengene værd, kan du læse herunder.

OLED-skærmen på Huawei P30 Pro er ikke lige så lysstærk eller højtopløst som på Huaweis egen Mate 20 Pro. Men den fungerer alligevel glimrende udendøre. Foto: Peter Gotschalk

Udseende og konstruktion

Som det hører sig til for en topmodel i P30 Pro’s prisklasse, har Huawei hentet design og byggekvalitet fra øverste hylde. Mobilen er robust fremstillet med Gorilla Glass på for- og bagside omkranset af en ramme af aluminium, og på trods af en vægt på næsten 200 gram virker P30 Pro alligevel let og nem at håndtere.

Telefonen er tilgængelig i tre forskellige farver – Breathing Crystal, Aurora og Black – og i hvert fald det testeksemplar i farven Aurora, jeg fik i hænderne, byder på et lækkert farvespil mellem lys blå og dybere violet på bagsiden, når man vender og drejer mobilen.

Det er ikke alle, der vil være vilde med, at både for- og bagside buer ind langs kanten, hvilket kan gøre den lidt anstrengende for håndfladen at holde for længe ad gangen, men mit største problem med telefonen var faktisk, at den er ekstremt glat. Så glat, at den får sit eget liv og begynder at glide, hvis man lægger den på en overflade, der ikke er 100% plan.

Det nye “quad”-kamera er fremstillet i samarbejde med Leica. Især nyskabende er den nederste linse, som er et teleobjektiv med 5x optisk zoom.  For at få plads til det har man lavet en periskoplignende optik med en prisme, der vinkler lyset ind i telefonen. Foto: Peter Gotschalk

Skærm

Med sin Full HD+-opløsning på 2340 x 1080 pixels fordelt på 6,47” (formatet er 19.5:9) er OLED-skærmen ikke så skarp som den, Huawei satte i Mate 20 Pro, men med op til 605 nits er den næsten lige så lysstærk, hvilket kommer dig til gode, nu hvor foråret er på vej, og solen rent faktisk begynder at skinne igen.

Farvetemperaturen kan indstilles manuelt, og blåt lys kan filtreres bort, så oplevelsen bliver optimal for netop dine øjne, uanset dine personlige præferencer. 

I forhold til Mate 20 Pro har P30 Pro fået et lidt større skærmareal, fordi det hak, der sidder øverst på skærmen på de fleste mobiler, er blevet væsentligt mindre, og nu blot har form som en lille dråbe. Det betyder dog, at der ikke er blevet plads til de frontkameraer, der muliggjorde dybdemåling og dermed 3D-ansigtsgenkendelse i Mate 20 Pro. I stedet må du nøjes med det lidt mindre sikre 2D-ansigtskendelse, som dog skulle være godt nok til de fleste. Problemet med 2D-teknologien er, at den i princippet kan snydes af et vellignende foto, men det lykkedes nu ikke for mig, uanset hvor mange gange, jeg prøvede at vise telefonen mine selfies.

Fingeraftrykslæseren sidder også i skærmen, og hvor ansigtsgenkendelsen indimellem skulle prøve et par gange, før mit åsyn blev genkendt, virkede fingeraftrykslæseren hver gang. Lynhurtigt og uden problemer.

Fingeraftrykslæseren sidder indbygget i skærmen. Den virkede hver gang! Foto: Huawei

Kamera med fire linser

Det ville være en underdrivelse at sige, at Huawei ved lanceringen gjorde et stort nummer ud af, at P30 Pro af kameraspecialisterne hos DxOMark er blevet kåret som markedets aktuelt bedste kameramobil. Med en DxOMark Mobile score på 112 slår P30 Pro sine egne forgængere P20 Pro og Mate 20 Pro samt Samsung Galaxy S10+, der alle med 109 point er på en delt andenplads. Så det er forståeligt, at Huawei har svært ved at få armene ned, og det er ganske fortjent, for Huawei P30 Pro har uden omsvøb det bedste kamera, vi nogensinde har set på en mobiltelefon!

Huawei kalder deres nye kamerasystem, som er udviklet i samarbejde med Leica, for et “quad”-kamera, og det består af fire linser:

1) 20 MP, 16 mm, f/2,2 ultra vidvinkel

2) 40 MP, 27 mm, f/1,6 vidvinkel med optisk billedstabilisering (OIS)

3) 8 MP, 80 mm, f/3,4 125 mm tele med optisk billedstabilisering (OIS)

4) Time-of-Flight (ToF) dybdesensor

Kameraet kan selvfølgelig lagre billeder som råfiler, men derudover byder de fire linser til sammen på nogle spændende nye funktioner, hvoraf de to mest imponerende er den hybride zoom-funktion og et nyt nat-mode, som tager bedre billeder i mørke end noget andet mobilkamera på markedet.

(Foto: Producent)

Helt tæt på

For at starte med zoom-funktionen, så er Huawei P30 Pro den eneste smartphone på markedet, der tilbyder et teleobjektiv med 5x optisk zoom, hvor konkurrenterne kun har 2x. For at få plads til det har man lavet en periskoplignende optik med en prisme, der vinkler lyset ind i telefonen. En løsning, som vi tidligere har set på vandtætte kompaktkameraer. Ved hjælp af software kan man endda opnå op til 10x hybridzoom. Det lyder, som om det let kunne blive rystet og uskarpt, men den optiske billedstabilisering gjorde et godt stykke arbejde, da vi prøvede det.

Huawei har derudover indbygget op til 50x digital zoom i telefonen, men det er et cirkustrick, der skaber et meget uskarpt resultat og svarer til at croppe sine egne billeder i Photoshop.

Spir med udsigt over Paris fotograferet med Huawei P30 Pro uden zoom. Foto: Peter Gotschalk

 

Samme motiv fotograferet med 5x optisk zoom. Bemærk skarpheden i billedet. Foto: Peter Gotschalk

 

For at komme endnu tættere på – som her 10x – skal den optiske zoom kombineres med digital zoom, hvilket Huawei kalder for hybridzoom. Men billedet står stadig knivskarpt. Foto: Peter Gotschalk

 

Til sammenligning ser det samme motiv sådan ud, når det fotograferes med 10x digital zoom på iPhone Xs. Uskarpt og masser af støj i billedet. Foto: Peter Gotschalk

Billeder i bælgravende mørke

Den nye nattetilstand, der lader dig tage billeder i meget mørke omgivelser, er til gengæld alt andet end et cirkustrick. Takket være en ny RYB-sensor (i stedet for den traditionelle RGB, som sidder i de fleste andre smartphones) kan kameraet i P30 Pro gå helt op til ISO 409.600 (sammenlignet med ISO 102.400 for P20 Pro).

Ser det ud som om, jeg tog dette billede med Huawei P30 Pro ved højlys dag eller tidligt om aftenen? Det gjorde jeg ikke. Det var bælgmørkt, og jeg kunne knap nok se andet end et omrids af elefanten med det blotte øje. Foto: Peter Gotschalk

 

Elefanten fotograferet få sekunder senere med iPhone Xs. Foto: Peter Gotschalk

Sammen med en mere lysstærk optik og bedre billedprocessering, som trækker kurverne op for at lysne billederne samtidig med, at der kompenseres for støj fra mørket, betyder det i praksis, at Huawei P30 Pro kan tage billeder i bælgravende mørke. Af ting, som man nærmest ikke kan se med det menneskelige øje, og som ingen anden smartphone på markedet kan fotografere. Især i betragtning af, at billedprocesseringen skal kompensere for potentielt monstrøse artefakter fra de mørke omgivelser, er det lidt af en mirakel, at billederne bliver så gode, som tilfældet er. Det er faktisk for vildt.

Selv et motiv som dette fotograferet med P30 Pro sent om aftenen og med modlys fra baggrunden fremstår lyst og uden artefakter. Foto: Peter Gotschalk

 

Samme motiv fotograferet med iPhone Xs. Husene i baggrunden lyser op, men træerne og springvandet forsvinder i mørket. Foto: Peter Gotschalk

Flere kamerafunktioner

Frontkameraet er på 32 MP og således en forbedring i forhold til selfie-kameraet på Mate 20 Pro.

Med en vinkel på mere end 120 grader kan ultravidvinkel-linsen tage panorama-lignende billeder og gør det samtidig muligt at tage skarpe makrobilleder på kun 2,5 cm afstand. Heller ikke dårligt.

Til gengæld er der ikke meget ved de indbyggede AI-funktioner, som påstår at kunne oversætte tekst, fastsætte antallet af kalorier i et måltid mad og genkende produkter, så du bagefter kan købe en tilsvarende dims direkte i kamera-app’en. Altsammen blot ved, at du peger kameraet på objektet foran dig. Den kunstige intelligens gætter oftere forkert end rigtigt, og i praksis er funktionen ubrugelig.

Ved hjælp af ultravidvinkel-linsen kan man tage makrobilleder på ned til 2,5 cm afstand. Foto: Peter Gotschalk

 

iPhone Xs kæmper tydeligvis, når motivet kommer tættere på end 5-10 cm. Foto: Peter Gotschalk

Lyd

Så slemt er det ikke med lyden i Huawei P30 Pro, men rigtig god er lydkvaliteten heller ikke. Kineserne har erstattet den øverste højttaler, der normalt sidder ved øret, når man taler, med den såkaldte Huawei Acoustic Screen. Det betyder i praksis, at lyden overføres til øret via vibrationer i skærmens øverste område, og selvom det kan forekomme både smart og højteknologisk, så er den resulterende talekvalitet simpelthen for dårlig.

Den manglende højttaler betyder tilmed, at P30 Pro ikke har stereolyd, når man spiller spil eller ser video på telefonen, og man er faktisk nødt til at koble et par gode hovedtelefoner til mobilen for at få bare nogenlunde hæderlig lyd ud af den. Vel at mærke via trådløs forbindelse, for noget 3,5 mm jackstik har P30 Pro heller ikke.

Huawei P30 Pro kan oplades til 70% på 30 minutter. Foto: Huawei

Ydelse og funktioner

Nuvel, for den audiofile er Huawei P30 Pro ikke det rigtige valg, men den nye mobil har alligevel andre esser i ærmet end det imponerende kamera.

Således understøtter den både trådløs opladning og lynhurtig 40 W SuperCharge. Mobilen kan tilmed selv bruges som oplader via den såkaldte omvendte trådløse opladning, så du kan redde dine venner, hvis deres mobil er ved at løbe tør for strøm. Dette er en funktionalitet, som Huawei introducerede med Mate 20 Pro, og som nu altså også er at finde hos P30 Pro. Det går ikke stærkt og koster din P30 Pro mere end dobbelt så meget strøm end den mængde, der gives videre til den enhed, der oplades. Men det virker, og som vi alle ved, kan 5% strøm på mobilen gøre hele forskellen sidste på dagen eller sent om aftenen.

Det er lidt træls, at Huawei P30 Pro ikke understøtter udvidelse af hukommelsen via et helt almindeligt microSD-kort. I stedet har den en indgang til 2 x Nano SIM-kort, så mobilen kan bruges med to telefonnumre ad gangen. Eller man kan bruge den ene plads til et særligt Nano-hukommelseskort, som Huawei selv producerer og som P30 Pro understøtter op til 256 GB.

I benchmarktests ligger Huawei P30 Pro en smule bag både Samsung Galaxy S10+ og Apple iPhone Xs Max, men i praksis er mobilen lynhurtig, og lægger man f.eks. den nyeste iPhone ved siden af P30 Pro og starter forskellige apps samtidig, så åbner de hurtigst på Huawei-mobilen. Hver gang. Store apps og spil starter omgående og afvikles uden hak eller pauser. Det er helt klart godkendt.

Arc de Triomphe du Carrousel foran Louvre fotograferet med standardindstillinger. Foto: Peter Gotschalk

 

Sådan ser Arc de Triomphe du Carrousel ud udsat for ultravidvinkel-linsen i Huawei P30 Pro. Foto: Peter Gotschalk

Konklusion

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet. Det kan der ikke herske nogen tvivl om. Med den vildeste zoomfunktion, vi har set på en mobil, og en nærmest revolutionerende evne til at tage billeder i bælgravende mørke, er der ingen andre mobiler over og ingen ved siden af Huawei P30 Pro på det punkt lige nu.

Den er også lynhurtig og har en fremragende skærm. Dertil kommer en masse brugbar og gennemtænkt funktionalitet. Man får virkelig meget for pengene.

Desværre trækker det ned – specielt her i Lyd & Billede – at Huawei er gået så meget på kompromis med lydkvaliteten. Talekvaliteten er til at leve med, men heller ikke mere, og det føles rimelig 2013-agtigt med en flagskibsmodel af en smartphone uden stereohøjttaler.

2D-ansigtsgenkendelse er da også til at leve med, men er et skridt tilbage i forhold til tidligere modeller. Og så må det da være muligt at lave en lækker og slank mobil i glas, der ikke glider som en skøjteløber, når man lægger den på et bord!

Karakter
Huawei P30 Pro

Home mener

Markedets bedste mobilkamera med 5x optisk zoom, 10x hybridzoom og revolutionerende nat-mode. Lynhurtig opladning, omvendt trådløs opladning, stærk ydelse og masser af anden brugbar funktionalitet. Bedste topmobil for pengene lige nu. Halvdårlig talekvalitet, fordi lyd skabes gennem vibrationer i skærmen. Derfor heller ingen stereolyd. Understøtter ikke microSD-kort, og kameraets AI-funktioner er vist mest for sjov. Glider hvis den ikke lægges på en 100% plan overflade.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Scroll to Top