Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Huawei Mate 10 Pro

Næsten perfekt topmodel

Huawei Mate 10 Pro gør utrolig mange ting rigtigt.

Skrevet af / 03/01/2018 - 16:28
Huawei Mate 10 Pro
Mikael Hansen

Huawei sad sidste år på en af de allerbedste Android-smartphones på markedet. Mate 9 Pro havde en stor skærm, et fremragende kamera og en lang batterilevetid på et par dage. Nu er efterfølgeren klar, og den har helt klart været værd at vente på. Den nye topmodel, Mate 10 Pro, leverer præcis hvad der forventes, og så endda til en rimelig pris. Samsung og Apple skal ikke holde for godt fast i taburetterne.

Lang flot skærm

Starter vi med det indlysende og ser på designet, har Huawei skævet til netop konkurrenterne, der stort set alle har taget det næsten rammeløse look til sig. Ligesom på de tynde fladskærms-tv’er er det efterhånden kun navnet i bunden, der afslører fabrikanten. Der er med andre ord meget lidt sort ramme omkring skærmen, som er vokset en halv tomme i forhold til sidste år. De 6 tommer giver det specielle skærmformat 18:9, som desværre ikke altid egner sig lige godt til apps og videoindhold.

Heldigvis er kvaliteten af skærmen helt i top. Fordi der igen er tale om OLED-typen er der mættede og naturlige farver samt et dybt sortniveau.

Hurtig, som forventet

Det giver næsten sig selv, men Mate 10 Pro er en lynende hurtig telefon. Som vores benchmark-tests også afslører, er den nye Kirin 970-processor ufattelig kraftig og kan fint hamle op med pendanten fra Qualcomm. Hertil har Huawei valgt at smide 6 gigabyte ram i, som ligeledes sørger for gnidningsfri navigation og hurtig databehandling.

Glimrende batterilevetid

Som nævnt var netop batteriet et af de helt store plusser på sidste års model og et punkt, hvor Huawei stod alene i forhold til konkurrenterne. Mate 10 Pro er udstyret med samme batteri på 4000 mAh, som giver godt to dages batterilevetid. Man kunne måske have håbet på mere, men vi er nu fint tilfredse. Det ville være rart, hvis også Samsung og Apple fokuserede mere på batteriets størrelse og levetid.

Det er naturligvis muligt at lynoplade samme batteri, så du aldrig behøver at være alt for bekymret for at løbe tør for strøm. Modsat Samsung og Apple har Huawei dog ikke satset på trådløs opladning. Nogle vil anse dette som et minus, selv om hastigheden på trådløs opladning endnu er for dårlig.

En solid andenplads

Også hvad kameraet angår, er Huawei med helt i front. Det har fået en DxOMark-score på 97 og ligger dermed på en delt andenplads med iPhone X. Begge overgås kun af Google Pixel 2, som slet ikke fås i vores del af verden.

I praksis betyder denne karakter utrolig flotte og skarpe billeder. Telefonen er, ligesom sidste år, udstyret med et dual-kamera. Den ene linse er på 20 megapixel i sort-hvid, og den anden er på 12 megapixel i farver. Tilsammen formår de at fange langt flere detaljer samt oplysninger om kontrast og skygger, så du både kan tage gode billeder med masser af lys og under mere vanskelige lysforhold. Farverne virker meget præcise, og skarpheden er helt i top.

(Foto: Huawei)

Som en sjov detalje kan du tilkøbe et særligt 360 graders kamera til telefonen. I visse telebutikker har du sågar kunnet få det med gratis, når du bestilte en Mate 10 Pro. Kameraet sættes til i USB-C-porten og fungerer via sin egen app. Billeder og video-optagelser bliver overraskende gode, selv om der stadig er tale om en gimmick.

Noget med A.I.

En ting, Huawei især har slået på ved lanceringen af Mate 10 Pro, er den indbyggede kunstige intelligens. Men hvad betyder det overhovedet? I korte træk er A.I. en kombination af kraftig hardware, algoritmer og data i skyen. Din telefon kan via algoritmer gætte sig til, hvad du vil have den til, og læner sig op ad data udefra for at gætte rigtigt. Det kan så igen få den til at handle “selvstændigt”, hvorved du slipper for meningsløse hverdagsopgaver og har mere tid til det, du gerne vil bruge din tid på.

Lyder det stadig indviklet? Et konkret eksempel findes i kameradelen. Telefonen har lært at genkende visse typer motiver og indstiller kameraet derefter. Tager du et billede af en blomst, en hund, en kat, et menneske eller bare af himlen? Det kan telefonen i store træk gætte sig frem til. Og det går lynende hurtigt. I sidste ende betyder det, at kameraet bedre kan kategorisere dine billeder og dermed hurtigere finde rundt i dine data.

Det er smart, men også noget, der kan være svært at forholde sig til på den korte bane. Huawei siger da også selv, at den ægte værdi af A.I. først kan ses efter længere tids brug, hvor det vil betyde optimeret brug af telefonen som helhed, bedre allokering af ressourcer samt optimering af batteriforbruget.

Ingen roser uden torne

Desværre er vi også nødt til at prikke lidt til Huawei. For selv om Mate 10 Pro på mange områder er den perfekte Android-telefon, så er der også områder, hvor den kommer lidt til kort. For det første har Huawei denne gang valgt at skrotte hovedtelefonudgangen. Det var forventet, men alligevel ærgerligt. Dernæst er der den indbyggede hukommelse. 128 gigabyte lyder af meget, men det havde været rart, hvis vi kunne udvide med SD-kort. Vi får ikke trådløs opladning og må nøjes med en ældre version af Bluetooth.

I det store og hele er det dog detaljer, som ikke bør tale imod en klar og tydelig anbefaling. Synes du alligevel, at prisen er for høj, kan du overveje den lidt neddroslede udgave, Mate 10 Lite, som har mange af de samme styrker, men til en lidt lavere pris.

Konklusion

Huawei Mate 10 Pro er en fremragende Android-telefon, som rammer rigtigt på næsten alle punkter. Den har en stor, flot OLED-skærm, et kæmpe batteri med lang levetid og et solidt kamera, der skyder skarpe og farverige billeder. Pris kan naturligvis diskuteres, men vi mener, at Mate 10 Pro er rimeligt prissat.

I sidste ende er det derfor småting, der trækker ned. Vi savner en minijack-port til hovedtelefoner, trådløs opladning og en port til SD-kort, så man kan udvide hukommelsen.

Læs også: TEST af Huawei Mate 9 Pro

Home mener

Lynhurtig telefon med et solidt kamera, lækker skærm og god batterilevetid. Der mangler udgang til hovedtelefoner og det havde været rart, at kunne udvide hukommelsen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top