TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

: Flagskibsmodellen Sony Xperia Z

Vandtæt monster

Alle finesser man kan tænke sig, udmærkede præstationer og fantastisk skærm gør Xperia Z til en vinder.

forfatter
Publiceret 21/02/2013 - 00:22
Lyd & Billede mener
Vandtæt Fremragende skærm Godt kamera
Fast batteri Prisen
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 4.1.2 Jelly Bean
  • Skærm: 5” 1080x1920 TFT, 440 ppi
  • Processor: 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro quad-core
  • Hukommelse: 2 GB ram / 16 GB + microSD
  • Kamera: 13 MP + 2,2 MP
  • Trådløst: 4G LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n
  • Størrelse: 139 x 71 x 7,9 mm
  • Vægt: 146 gram
  • Batteri: 2330 mAh, 14h taletid, 510h standby

Sony har tidligere lanceret et par vandtætte Xperia-modeller, der dog ikke var særligt imponerende. Fremfor alt føltes de en smule plasticagtige. Alt dette ændres med Xperia Z, hvor Sony åbenbart er gået ”all in” og ikke gået på kompromis med noget som helst.

Til at starte med har den, ligesom iPhone 5, både for- og bagside i hærdet glas. Rammen omkring er stabil, hvilket gør, at den føles betydelig mere pålidelig end tidligere modeller. Derimod er vi ikke helt tilfredse med den kantede form. Det giver ganske vist mobilen et distinkt udseende, men gør også, at den føles lidt skarp at holde. Derimod er det rigtigt godt, at man har formået at lave en så veludstyret mobil så tynd.

Sony-Xperia-Z-button-detail-800

På oversiden sidder hovedtelefonstikket, på siden er plads til SIM-kortet og hukommelseskort. Alle åbninger er dækket med gummilåg, hvilket gør, at mobilen er vandtæt ned til 1 meters dybde i 30 minutter. Den er desuden støvtæt og for en gangs skyld også rigtigt vandafvisende. På den ene side finder vi desuden opladningspladen, som gør, at man kan lægge mobilen i den medfølgende ladestation. Det gør det nemmere derhjemme, da man slipper for ledninger. Xperia Z kan som forventet fås i sort og hvid, men også i lilla hos visse forhandlere!

Monsterskærm
Med en skærm på hele 5 tommer lægger man sig næsten i samme klasse som såkaldte phablets som Samsung Note II. For et par år siden ville vi have sagt, at det er alt for stort til en mobil. Men om det er fordi, vi har vænnet os til det, eller fordi rammen rundt om skærmen er så tynd, så føles det faktisk rigtig overkommeligt. Man skal naturligvis have store hænder, hvis man skal nå hele skærmen med en hånd.

Sony-Xperia-Z-waterbottle-1200

 

Skærmen har desuden imponerende nok full HD-opløsning, det vil sige det samme, som man får på en fladskærm derhjemme. At klemme alle disse billedpunkter ind i en mobilskærm giver en uovertruffen skarphed. Med 440 punkter per tomme slår man faktisk Apples retinaskærme (325 punkter per tomme) med en bred margin. Man har desuden puttet billedbehandling fra Sonys Bravia-skærme ind, hvilket giver udmærket kontrast og farvebehandling. At se på billeder eller film på Xperia Z er en ren fornøjelse. Betragtningsvinklen er ikke den bedste, men hvem sidder og kigger på mobilen skråt fra siden?

Kameraet
På bagsiden finder vi et 13 megapixels kamera. Flere pixels burde jo indebære mere støj, men her har Sony åbenbart gjort sig meget umage. En Exmor RS-sensor gør, at den er virkelig lysfølsom af et mobilkamera at være. Man har desuden mulighed for, i vanskelige situationer som modlys, at anvende HDR-foto. Det er der bestemt ikke noget nyt i for stillbilleder, men at man også kan filme med HDR, det er nyt.

Sony-Xperia-Z-Backlit-Couple-1200

 

I det hele taget så producerer Xperia Z billeder klart over gennemsnit og lykkes ofte med at tage rigtig skarpe billeder. Derimod skete det af og til, at automatikken blev lidt forvirret over hvilke scene-modus, der ville passe bedst. Der findes givetvis en mængde finesser, som at tage billeder, når nogen smiler, panorama-modes og hurtige billedserier. Hastigheden var noget, vi lagde ekstra mærke til, da den tidligere var en smule halvdårlig på Xperia-mobilerne. Z er en undtagelse, som både tager hurtige billedserier og hurtigt bliver klar til brug. Det eneste, vi virkelig savner, er en fysisk udløserknap.

Ydelse
Selv om den er tynd, betyder det ikke, at der er sparet på hardwaren. En quad-core Snapdragon giver rigtig godt med kraft til krævende apps, og generøst med hukommelse bidrager til, at Xperia Z føles rigtig hurtig at anvende. Vore syntetiske tests bekræfter, at dette her er en monstermobil. I mange af testene satte den faktisk præstationsrekord. Fremfor alt er den super hurtig med Java i browseren. Men også grafikpræstationen er udmærket, hvilket gør den meget velegnet til spil.

Sony-Xperia-Z-TV-Connection-1000

 

Man har også på en eller anden måde formået at få plads til et batteri med god kapacitet. Det behøves selvfølgelig, når man skal drive den enorme skærm. Men også batteritiden var over forventning. De dage, hvor der kunne gå flere dage mellem opladningerne er for længst forbi, men her behøver man faktisk ikke at lade den op hvert kvarter. Specielt hvis man anvender strømsparefunktionerne som eksempelvis at slukke mobilen, når skærmen er slukket. At glemme opladeren på en rejse er faktisk ingen katastrofe. Vi havde Xperia Z med på en tur til London, og på dag 2, da det var tid til at tage hjem, var batteriet på 30% trods normal anvendelse.

Konklusion
Sony har slået i bordet og endeligt lanceret en kompromisløs flagskibsmobil, som viser konkurrenterne, at man bestemt skal regne med dem. Den føles som en kvalitetsmobil. Skærmen er stor, har fremragende billedkvalitet og utrolig høj opløsning. Desuden er præstationerne i topklasse og gør Xperia Z særdeles velegnet til at se film på og spille krævende spil. Kameraet er med ros godkendt, og desuden er den vandtæt og har god batteritid. Topklasse Sony!

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Bedste iPad Air til dato Den nyeste iPad Air gør næsten iPad Pro rangen stridig som markedets bedste tablet. Desværre er skærmen stadig baseret på gammel teknologi.
En æra er forbi 21 års iPod-historie er nået til vejs ende. Apple producerer ikke flere eksemplarer af iPod Touch.
Sony lancerer ny topmobil til entusiasterne Den nye Android-smartphone fokuserer især på video og fotografi.
Praktisk oplader og stativ til hjemmekontoret Oplader mobil og hørepropper, og passer på dine hovedtelefoner.
Bliv en bedre golfspiller Garmin vil hjælpe dig med at ramme topformen på greenen.
Sådan kan du prøve Nothings nye brugerflade Nothing phone (1) kommer først til sommer, men interesserede kan prøve den nye brugerflade til Android allerede nu. Læs hvordan her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend