Search
Generic filters

test : Asus Zenfone 4 ZE554KL

Fotomodel fra Asus

Asus vil være en medspiller på smartphone-markedet. ZenFone 4 henvender sig til mobilfotografen, der vil se det store billede.

OktoberAsus Zenfone 4 ZE554KL

Lyd & Billede mener

Ikke ét, men to glimrende kameraer. Lækker skærm og kvik brugerflade. Lydsiden er der også kælet for.
Ikke på niveau med konkurrenternes flagskibsmodeller. Men til prisen er der ingen klager.
Skærm: 5,5" IPS+, Full HD (1920 x 1080), 600 nit
CPU: 2,2 GHz Qualcomm Snapdragon 630 octa-core
Hukommelse: 4 GB ram / 64 GB lager (+ microSD op til 256 GB)
Styresystem: Android 7.1 (Nougat)
Kamera: 12 MP 25 mm f/1.8 (hovedkamera) + 8 MP 12 mm f/2.2 (vidvinkel) / 8 MP 24 mm f/2.0 (selfie); 100 % af sensor bruges til autofokus, 3-aksers elektronisk billedstabilisering (ikke på 4K-video)
4K-video 30 fps, fingeraftrykslæser
Tilslutninger: USB-C, hovedtelefon (3,5 mm stereo minijack)
Trådløst: X12 LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 ac
Lyd: HD 24 bit/192 kHz, DTS Headphone:X, 7.1 virtuel surround, aptX
Batteri: 3300 mAh
Mål: 75,2 x 155,4 x 7,5 mm
Vægt: 165 g

 

BENCHMARKS
Geekbench 4:
866 (single-core), 4.174 (multi-core)
AnTuTu 6: 68.294
PC Mark Work 2.0: 4.993
Futuremark Sling Shot: 1.346
Futuremark Ice Storm Unlimited: 16.385
PCMark batteritest: 6:30 timer

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3995 kr

Taiwanske Asus er på ingen måde et ukendt navn. Inden for computere og især gaming-udstyr er de blandt de største, og de har ofte været gæster på vores testbænk. Også smart-ure og tablets har vi set fra dem.

Mobiltelefoner fra Asus er til gengæld en nyhed. I hvert fald på vore breddegrader. Asus har faktisk siden 2014 lavet Android-smartphones, men de er aldrig blevet officielt lanceret i Skandinavien.

Det skal der laves om på nu. Ved et stort anlagt lanceringsshow i Rom for nylig præsenterede Asus intet mindre end fem smartphones til det europæiske marked. Alle har fået produktnavnet Zenfone 4, men henvender sig til forskellige målgrupper.

Vi ser i denne test på “normaludgaven”, der blot hedder Zenfone 4 (med modelkoden ZE554KL), men vender tilbage med tests af de øvrige modeller, i takt med at vi kan få fat på dem.

Godt med hukommelse

Asus har spenderet en ottekerners Snapdragon 630-processor på Zenfone 4. Det er ikke nogen top-CPU, men rimeligt i prisklassen. Og med 4 gigabyte ram om bord virker brugerfladen aldrig sløv eller presset. Der er 64 gigabyte lagerplads, hvilket er på niveau med flere af markedets topmodeller. Bliver pladsen for trang, kan man udvide med et microSD-kort på op til 256 gigabyte, som dog dermed optager den ene af de to SIM-kortpladser.

Skærmen er en IPS+ skærm på 5,5 tommer. Opløsningen er kun Full HD, men den er lysstærk og lækker at se på.

 

Designet er diskret underspillet. Zenfone 4 fås i sort, hvid og himmelblå. Foto: Asus

 

Af ydre har Asus valgt det sikre: Et unibody-design i aluminium med sort Gorilla Glass på for- og bagside og en synlig metalkant hele vejen rundt. Det er nydeligt, men anonymt, og ligner til forveksling en række andre smartphones. Kun et nedtonet logo på bagsiden afslører producentens navn.

Der er en USB-C-port til opladning og heldigvis også fortsat en 3,5 mm hovedtelefonudgang. Fingeraftrykslæseren er indbygget i Home-knappen.

Tre kameraer

Som det er blevet mode på især flagskibsmodeller det sidste års tid, er der hele tre kameraer på ZenFone 4: En normal 25 mm optik med optisk billedstabilisering til standardbilleder (83 graders billedvinkel), en 12 mm vidvinkel (120 graders billedvinkel) til at få hele landskabet med og så selvfølgelig et 25 mm selfie-kamera. Normaloptikken er udstyret en 12 megapixel sensor, og de to andre kameraer med 8 megapixel.

Asus Zenfone 4 har tre kameraer: Normaloptik, vidvinkel og selfie-kamera. Foto: Asus

 

Zenfone 4 understøtter selvfølgelig HDR. Og vil man virkelig lege med billederne, kan den gemme i ukomprimeret RAW-format. Foto: L&B

 

Ud over at give valgfrihed mellem billedvinkler bruges dobbeltkameraet også til digitale special effects. Har du en portrætfotograf gemt i maven, kan du få motivet til at stå skarpt, mens baggrunden gøres diffus. Effekten hedder naturligt nok “Portrait mode” på engelsk, men er ved en oversættelseskatastrofe blevet til “Stående” på dansk.

dybdeskarp2 dybdeskarp1
<
>
Dobbeltkameraet gør det muligt at lave dybdeskarphedseffekter, som vi kender fra spejlreflekskameraer. Foto: L&B

 

En anden special-mode er “Super resolution”, hvor fire billeder digitalt kombineres til ét med hele 48 megapixel opløsning. Man kan også tage slow motion og timelapse-billeder. På videosiden kan der filmes 4K-video med 30 billeder i sekundet. Sidst, men ikke mindst kan man gemme billeder i raw-format fra begge hovedkameraer.

 

zenfone4_normal1 zenfone4_wide1 zenfone4_normal2 zenfone4_wide2
<
>
Peterspladsen i Rom - normaloptik. Foto: L&B

 

zenfone4_1 zenfone_zoom1 cof
<
>
Asus Zenfone Zoom S (god belysning). Foto: L&B

 

HD-lyd

Også lyden er der gjort noget ud af på Zenfone 4. Med understøttelse af 24 bit/192 kHz HD-lyd er det ikke opløsningen, der sætter begrænsningerne. Men det kan selvfølgelig være underordnet, så længe lyden høres gennem de to indbyggede højttalere. Via hovedtelefoner er det en anden snak. Og her kan man få 7.1 kanalers virtuel surround-lyd takket være DTS Headphone:X. En “AudioWizard” hjælper med opsætning og trimning af lyden efter udstyr (og smag).

Benchmarks

Der er gjort meget ud af lyd og billede på Zenfone 4, men det er stadig en mellemklassetelefon, så man kan ikke få det hele på én gang. Hastigheden er tilstrækkelig til normal brug, men hvis du køber en mobil for at spille tunge 3D-spil eller køre masser af apps på samme tid, må du lægge flere penge på disken.

Målt i tørre tal klarer Zenfone 4 en Geekbench-score på 4.174 i multi-core og 866 i single-core. AnTuTu 6 grafiktesten giver et resultat på 68.294, hvilket er omkring det halve af Samsung Galaxy S8 Plus. Men det er prisen på den anden side også!

Asus lover “to dages batteritid” fra 3300 mAh batteriet. Det kommer rimeligvis an på, hvor stor en del af de to dage man tilbringer bøjet over telefonen. Men PCMark batteritesten drænede den for 80 procent af strømmen på seks timer og 30 minutter. Med konstant brug og fuldt blus på skærmen. Det er rigtig pænt.

Konklusion

Asus dypper tæerne i hajfyldt farvand ved at kaste sig ud på smartphone-markedet. Og det er spørgsmålet, om de vil være i stand til at lokke mobilkøberne over til sig. For alt imens Asus er blandt de helt tunge spillere på gaming-udstyr, er de den nye og ukendte dreng i klassen her.

Hvis valget for dig lige nu står mellem iPhone 8 Plus og Samsung Galaxy S8 Plus, vil ZenFone 4 ikke ændre på dette, for de befinder sig begge i en anden – og næsten dobbelt så dyr – klasse. Hvis det til gengæld handler om at finde en god, betalelig telefon, der kan sende kompaktkameraet på pension, stiller sagen sig anderledes.

Asus Zenfone 4 er en tiltalende og kvik smartphone, som har alle de rigtige features og et up-to-date styresystem. Den lækre skærm og ditto lyd opfordrer til at bruge den som underholdningsmaskine, og billedkvaliteten på de to kameraer ligger langt over, hvad man kan forvente til prisen.

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.
  Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?
  Dyson Lightcycle Morph er noget helt for sig selv. Den kan det meste, men samarbejder dårligt.
  Hvis du er villig til at give afkald på Dolby Atmos og DTS:X, findes der næppe en bedre soundbar til prisen end Samsung HW-Q66T.
  Det er få soundbars, der kan simulere surround-sound som Sony HT-G700.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  OnePlus 8T

  Vejl.pris 5399 kr Flagskib på slankekur

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung

  Vejl.pris kr Nu skal DU udpege det bedste mobilkamera!

  Samsung Galaxy Z Fold 2

  Vejl.pris 15799 kr Tredje gang er lykkens gang

  Asus ZenFone 7 Pro

  Vejl.pris 6599 kr Bedste ZenFone til dato
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!