Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Test: Apple iPhone XR

En iPhone til folket

Apple går på kompromis de rigtige steder, så budgetmodellen ikke virker billig.

Skrevet af / 23/10/2018 - 21:38
Apple iPhone XR
Jonas Ekelund

De foregående år har man måttet nøjes med en ældre model, hvis man ville slippe billigere end den nye topmodel. I år udsender Apple en billigere model kaldet iPhone XR. Den har en størrelse, der ligger midt mellem XS og XS Max, til forskel fra den tidligere budgetmodel iPhone SE, som var meget lille. Det handler heller ikke om gammel teknologi, idet indmaden er meget lig den i iPhone XS. Derimod har den en mere simpel skærm og kun ét kamera.

Prismæssigt ligger den nogle tusind kroner under XS, hvilket betyder, at den koster nogenlunde det samme som iPhone 8 Plus, som Apple stadig sælger. Til sammenligning er 8 Plus noget større, selv om den har en lidt mindre skærm. Som dog har højere opløsning.

Fordelen ved XR er det rammeløse design, at man får Face ID til at låse den op og selvfølgelig bedre ydelse og batterilevetid. På den anden side har 8 Plus et teleobjektiv, hvilket XR savner. Ingen klar vinder, med andre ord.

iPhone X, iPhone XR og iPhone XS Max. (Foto: Lyd & Billede)

Udseende og konstruktion

Det mest bemærkelsesværdige ved iPhone XR er, at den ud over hvid og sort fås i farver som gul, koral, blå og rød. Et trick, vi genkender fra budgetmodellen iPhone 5C, der kom for fem år siden. Men XR er ikke nogen plasticmobil og virker lige så luksuriøs som andre modeller med sin anodiserede aluminiumskal, hvor antennebåndet endda matcher farven.

For dem med OCD, der blev generet af den asymmetriske underside på XS, kan vi berolige med, at XR har symmetriske højttalerhuller. Den har ikke fået XS’ forbedrede resistens, men ligger stadig på IP67, hvilket vil sige, at den kan klare en meter vand i 30 minutter.

Ét kamera i stedet for to. (Foto: Lyd & Billede)

Skærm

En stor forskel i forhold til XS er, at Apple ikke har valgt en kontrastrig OLED-skærm, men holder fast i LCD-panelet. De mener dog, at det er det mest avancerede hidtil, og kalder det “Liquid Retina Display”.

Vi tvivler ikke på, at det har været en stor teknisk udfordring at lave et panel med afrundede hjørner, der går helt ud til kanten. Og det er uden tvivl en glimrende skærm, der slår de tidligere generationer. Men den blegner stadig i sammenligning med Apples OLED-skærme.

Og så er der den mærkelige opløsning, som er tættere på 720p end de 1080p, som 8 Plus havde. Det er ikke sådan, at man kan se de enkelte pixels, men 1080p burde være en menneskeret på en så stor skærm.

Ingen portrætter af dyr og få lyseffekter. (Foto: Lyd & Billede)

Kamera

Det største kompromis ved XR er dog, at man må nøjes med ét kamera. Og det i en verden, hvor konkurrenterne har to eller hele tre af slagsen. Endda ofte på betydelig billigere telefoner. Ud over at man ikke får nogen telelinse til at komme tættere på motivet, så påvirker det portrætindstillingen. Altså det at man kan få skarpe portrætter med sløret baggrund.

Fraværet af et ekstra objektiv betyder, at der må bruges software, hvilket ikke er lige så præcist. Desuden skal det være en person, der er i fokus; det går ikke med kæledyr eller andet. Ovenikøbet har man kun adgang til tre af belysningseffekterne, selv om de alle findes i selfie-kameraet.

Når det er sagt, så er vidvinkelkameraet præcis lige så godt som i XS. Det kan måske ikke måle sig med Huawei P20 Pro eller Mate Pro 20, men sammenlignet med tidligere iPhone-generationer er det et pænt skridt fremad.

Man får fint eksponerede billeder, hvor den smarte HDR-tilstand som regel kun træder til, når det er nødvendigt. Men først og fremmest er kameraet blevet væsentlig bedre under dårlige lysforhold. Billedet lyses forsigtigt op, men man får naturlige farver og meget mindre billedstøj end før.

Testbillede i godt lys. (Foto: Lyd & Billede)

I brug

Den bortrationaliserede hjem-knap betyder, at forsiden har det samme arsenal af sensorer og projektorer, som vi første gang så på iPhone X. Dermed får man samme lynhurtige ansigtsgenkendelse til at låse telefonen op. Det er også en af de få versioner, der fungerer i mørke og ikke er så følsom over for, at man ændrer på sit udseende.

Skærmen er ret stor, og det kan være svært at nå med én hånd. Men kanterne er smalle, og Apples hjælpemidler gør, at det alligevel fungerer bedre, end man kunne frygte.

Testbillede i svagt lys. (Foto: Lyd & Billede)

Ydelse

Fordi der sidder samme processor indeni – Apple A12 Bionic – er ydelsen lige så god som på XS-modellerne. XR er med andre ord omkring 30 procent hurtigere end sidste års modeller, og den kører i cirkler om Android-mobilerne.

Det er lidt overraskende, idet Apple forsøger at præsentere XR som en budgetmodel. Vi havde nok forventet, at den i hvert fald havde lidt lavere clock-frekvens, både for at give flagskibsmodellen en fordel og for at få bedre batterilevetid. Sidstnævnte har Apple imidlertid ikke sparet på. iPhone XR er snarere blandt de modeller de seneste år, der har den bedste batterilevetid. Man kan bruge trådløs QI-opladning, og med en kraftigere netadapter får man også hurtigopladning.

Sensorer, som giver lynhurtig ansigtsgenkendelse. (Foto: Apple)

Konklusion

Apples tidligere forsøg på at lave billigere iPhone-modeller har enten indebåret en skal af plastic eller gammel teknologi. Det er ikke tilfældet med iPhone XR, der indvendig er lige så moderne som iPhone XS. Så hvordan gør man den bedre end iPhone 8 Plus, der koster lige så meget, men ikke så god, at den udkonkurrerer iPhone XS, der er væsentlig dyrere?

Kompromiserne ligger i skærmen, der har lavere opløsning og mangler wow-effekten fra OLED. Og at man må nøjes med ét bagsidekamera. Det er nok afsavn, de fleste er parat til at lide for en mere overkommelig pris. Vi regner med at se mange farverige Apple-mobiler i gadebilledet fremover.

Karakter
Apple iPhone XR

Home mener

Hurtig som et lyn. Usædvanligt god batterilevetid. Farverig. Den mest prisgunstige model. Skærmen er lavere opløst og er ikke OLED. Kun ét kamera.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top