I flere år er der kommet iPhone-modeller, som ganske vist har været bedre end sidste års model – de har været lidt hurtigere og haft et lidt bedre kamera og en lidt bedre skærm. Men det er længe siden, man sagde: “Wow, hvorfor har ingen gjort det før?” Og der er blevet talt om, at Apple ikke længere var innovatorer, men i stedet bare forbedrede ting, som andre har fundet på.
Men nu er der kommet en iPhone, der ikke ser ud eller fungerer som andre smartphones – iPhone X.
(Foto: Apple)
Udseende og konstruktion
Den mest åbenlyse forskel er, at den øverste og den nederste kant er forsvundet, så skærmen nu dækker hele fronten. Rundt i kanten går en kraftig metalramme, der gør telefonen vridsikker, og især den hvide models sølvfarvede ramme er virkelig flot.
Bagsiden er dækket af glas for at muliggøre trådløs opladning, som også fungerer med et cover på mobilen. Sådan et bør man nemlig have, uanset Apples forsikringer om, hvor stærkt glasset er. Så slipper man også for klistrede fingeraftryk.
Trådløs opladning, som også fungerer med cover på. (Foto: Apple)
Skærm
For første gang tager Apple skridtet fra IPS- til OLED-panel. Det betyder dog ikke, at skærmen er magen til Samsungs. Den har mere kontrollerede farver, til dels pga. True Tone, og en lysstyrke, der rent faktisk fungerer i sollys.
Som konsekvens af, at skærmen går fra kant til kant, er den blevet større. Antallet af tommer er faktisk større end på iPhone 8 Plus. Men den er også blevet smallere og højere, hvilket i praksis gør den mindre at holde på. Den virker stadig stor, bare ikke for stor.
(Foto: Apple)
Kamera
Kvaliteten af standardkameraet er præcis ligesom på iPhone 8, så du kan læse, hvad vi synes om det, i testen af den. Den eneste – næsten umærkelige – forskel er, at det har fået lidt mere vidvinkel.
Hvad der derimod er anderledes, er teleobjektivet, som både har en mere lysstærk optik og langt om længe har fået billedstabilisering. Det gør, at man får skarpere billeder på lang afstand, og at man får lysere og skarpere billeder i svagt lys, når man bruger telelinsen.
I brug
Det, alle er nysgerrige på, hvad angår kameraerne, er dog selfie-kameraet – eller rettere dets Face ID-funktion, som erstatter fingeraftrykslæseren. Man registrerer en 3D-model af sit ansigt ved at tegne en cirkel med næsen. Siden låses mobilen op, så snart man vender den op mod ansigtet. Og det virker hver gang, også selv om man har hat på eller tager brillerne af. Det fungerede endda i en skramlende bil i totalt mørke. Meget imponerende.
Kig på telefonen for at låse den op – fungerer både på stranden og i mørke. (Foto: Apple)
Læs mere om Face ID og swipes her
Et andet potentielt problem er, hvordan man anvender telefonen, når der før var så mange funktioner, som man brugte hjem-knappen til. Men det har Apple løst elegant med nye swipes. Stryg opad for at gå til startskærmen, stryg opad og hold for at bladre mellem de seneste apps, stryg fra øverste højre hjørne for at åbne Kontrolcenteret, og stryg fra venstre for at se Beskedcenteret.
Lyder det besværligt? Efter en time føltes det som den naturlige måde at gøre det på.
Den berømte “flap” forstyrrer faktisk ikke. (Foto: Apple)
Ydelse
Ligesom iPhone 8-modellerne indeholder iPhone X Apples nye A11 Bionic-processor. Den kører i cirkler omkring konkurrenterne, hvad ydelse angår. Men det er ikke bare hestekræfter for hestekræfternes skyld. Processoren er en forudsætning for, at telefonen kan genkende ansigter så hurtigt. Og for al sofistikeret billed- og videoprocessering i realtid.
Bemærk også, at iPhone X har et større batteri end iPhone 8, endda større end det i iPhone 8 Plus.
Konklusion
Grunden til, at Apple ikke altid er først med nye funktioner, er at de ikke udsender noget, før det fungerer 100 procent. Andre har forsøgt sig med ansigtsgenkendelse, som virker nogle gange; Apples virker altid. Andre har fjernet hjem-knappen og erstattet den med virtuelle knapper; Apple har fundet på swipes, der fungerer bedre.
Med iPhone X har Apple lavet en kompromisløs futuristisk smartphone, der triumferer, hvor andre snubler af sted. Men det koster at være med i front.
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer