Endnu et år – endnu en iPhone. Denne gang drevet af Apple Intelligence, som dog lader vente på sig i EU. Skønt Apple har åbnet lidt op for Mac-folket, må vi i de europæiske lande vente til april 2025, før vi for alvor vil kunne kalde vores iPhones for ”intelligente” – nej, Siri tæller ikke.
Den del vil jeg dog ikke bruge for meget krudt på, da vi allerede har dækket det grundigt i vores anmeldelse af årets topmodel, iPhone 16 Pro Max.
Her skal det i stedet handle om den normale iPhone, eller nærmere bestemt iPhone 16 Plus, som jeg har haft fornøjelsen af at bruge som min daglige forbindelse til omverdenen i den sidste måneds tid.
Som det efterhånden er blevet standard, lancerer Apple hvert år et line-up af iPhone-modeller, hvoraf den kraftige Pro-model løber med det meste af opmærksomheden. Det giver da også god mening, da den er udstyret med nyeste teknologi og oftest er alene om at få helt nye funktioner, som først år senere drysser ned i de øvrige modeller. I år er det lidt anderledes.
Standardudgaverne af iPhone 16 har fået lidt mere kærlighed, end der ellers gives til de mindre modeller og halter derfor knap så meget efter de større Pro-modeller. Priserne taget i betragtning er det da også helt rimeligt, at vi ikke igen spises af med gamle chips og funktioner, som har været standard i Pro-modellerne gennem flere generationer.
Ligner sig selv
Kigger vi først på designet, er der dog ikke meget nyt at spore. Iphone 16 ligner til forveksling iPhone 15 – med få forskelle. Her er stadig tale om en ramme af aluminium og glas på for- og bagside. iPhone 16 er stadig 6.1 tommer og iPhone 16 Plus er 6.7 tommer. Skærmen er stadig udstyret med Dynamic Island, som blev introduceret med iPhone 14 Pro, og vi spises endnu en gang af med en opdateringshastighed på 60 Hz – mere om det senere.
Men her hører de synlige ligheder også op. Der er blevet plads til lidt nytænkning, selvom det reelt set kun er ét af de tre tiltag, der er helt nye – udover de nye pangfarver. De småkedelige opdateringer først. Action-knappen fra iPhone 15 Pro er nu også at finde i 16. Personligt kunne jeg godt lide den gamle mute-knap, men potentialet i en programmérbar knap er alligevel interessant, så det er godt, at den er kommet med i basismodellerne. På bagsiden er der flyttet lidt rundt på kameraerne, så de nu er placeret i forlængelse af hinanden. Samme design så vi i iPhone 12, men begrundelsen skulle denne gang være Spatial Video til 3D-optagelser – en funktion, der er kompatibel med Apple Vision Pro-headsettet.
Og nu når vi så til årets reelle nye tiltag – kameraknappen i højre side. Som vi også nævner i vores anmeldelse af iPhone 16 Pro Max fungerer den som udløser og til justering af indstillingerne i kamera-app’en. Ligesom redaktøren er jeg dog ikke synderligt begejstret. Den er langsom i brug og ret ligegyldig. Fingeren på skærmen har virket fint i årevis, så jeg kan ikke helt se behovet for en dedikeret knap. Måske det ændrer sig med tiden, men pt. er jeg ret ligeglad.
Nu med A18-chip!
Også på indersiden er der sket lidt, hvor Apple naturligvis har opgraderet hjertet i mobilerne – deres system-on-a-chip, A-processoren. Og her overrasker amerikanerne en smule, selvom der nok er en mening med galskaben. I stedet for at udstyre iPhone 16 med A17 Pro, som sad i iPhone 15 Pro og 15 Pro Max, har iPhone 16 og 16 Plus begge fået den helt nye A18-chip. Årsagen til det er ukendt, men det kunne måske have noget med Apple Intelligence og Pro-mærkatet at gøre. Uanset hvad er det dog en kærkommen udvikling, at årets basismodel er på udviklingsmæssig bølgelængde med årets topmodel. Springet fra A16 Bionic i iPhone 15 til A18 i iPhone 16 betyder godt 30 procent hurtigere processorkraft og 40 procent hurtigere GPU.
Også de indbyggede batterier er blevet opgraderet og de nye modeller skulle have godt 10 procent større batterikapacitet end forrige generation, op til 27 timers videoafspilning på iPhone 16 Plus og 22 timer på iPhone 16.
Opladningshastigheden er ligeledes forbedret med MagSafe-opladning op til 25 watt på iPhone 16, sammenlignet med 15 watt på iPhone 15.
Sidst er der kameraet, som i store træk er identisk med sidste års model. Vi får samme 48 megapixel hovedkamera, men iPhone 16 tilføjer makrofotografering på ultravidvinkel-linsen. Mobilen er fra fabrikken født med iOS 18.
Fin ydelse med lidt knas i maskineriet
Fordi iPhone 16 er født med nyeste generation af Apples processor, er ydelsen helt i top. Det ses tydeligt i vores benchmark-test. Vi er ikke langt fra ydelsen på A18 Pro-processoren, og iPhone 16 Plus suser derudaf, uanset hvad du smider efter den. Desværre holdes den hurtige processor tilbage på et væsentligt punkt. Skærmen på iPhone 16 og 16 Plus har en opdateringshastighed på kun 60 Hz. I praksis betyder det, at selvom telefonen er lynhurtig opleves den til tider sløv og sløret. Det er simpelthen ikke ok i 2024. Skæver vi kort til konkurrenter som Google, Samsung og OnePlus har de over en bred kam indført 120 eller minimum 90 Hz som standard, så det er ikke i orden, at Apples kunder stadig spises af med en langsom skærm.
Heldigvis går det bedre på batterifronten. Iphone 16 Plus lover op til 27 timers levetid, og sammenlignet med min oplevelse af telefonen i brug holder det godt stik. Jeg får uden problemet en hel dag og mere ud af en fuld opladning og som batteritesten afslører, får man 12 timers skærmtid ud af den største model. Hvis især batteritiden betyder meget, har man her det bedste argument for at vælge Plus fremfor den almindelige model.
Sidst har vi kameraet, som i store træk er identisk med sidste års iPhone 15. Hovedkameraet på 48 megapixel tager skarpe og farverige billeder under de fleste lysforhold. De mange nye filtre giver god mulighed for at være kreativ. Fordi her desværre ikke er en dedikeret telefoto-linse, må vi nøjes med en form for digital zoom. Her kæmper kameraet en anelse under dårlig belysning og jeg savner ægte zoom, som vi finder i Pro-modellerne.
I stedet får vi et let opgraderet ultravidvinkelkamera, som nu har fået autofokus, en lidt hurtigere linse og mulighed for at tage makrobilleder med ned til 2 cm afstand fra dit objektiv. Sidstnævnte giver overraskende gode resultater, der afslører selv de mindste støvkorn.
Konklusion
Apple iPhone 16 er ingen revolution, men kommer alligevel til at sælge godt, grundet sit pæne design og på papiret udmærkede specifikationer. Her skal især ydelsen fra A18-chippen, Action-knappen og den nye kameraknap fremhæves – selvom sidstnævnte er ret ligegyldig. Kameraerne er gode og særligt hovedkameraet på 48 megapixel producerer skarpe og farverige fotos. Går du som jeg fra en Pro-model, vil du nok savne et dedikeret telefoto-kamera, men lidt forskel er der nødt til at være på Pro og ikke-pro-modellerne. Batterilevetiden er godkendt – især på den større Plus-model.
Desværre er der også et kæmpe minus. Den ellers glimrende skærm med flotte farver og høj opløsning er født med en opdateringshastighed på sølle 60 Hz. Det hører ingen steder hjemme i 2024 og får en ellers hurtig telefon til at virke sløv. Rygter peger på, at Apple propper 120 Hz-skærme i basismodellerne til næste år, så kan du vente lidt endnu, ville jeg nok springe iPhone 16 Plus over, selvom den på de andre parametre er en glimrende mobil.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer