TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

6 seniormobiler

Ding dingeling – alle kan slå på tråden!

Hvorfor skal man tvinges til at afstå fra en mobiltelefon, bare fordi man ikke kan håndtere en smartphone? Hvis de er alt for tekniske til ens behov, hvis synet svigter, eller hvis fingrene er blevet lidt stive på grund af sygdom eller alder? Her præsenterer vi en række mobiltelefoner for dem, som vil være mobile og samtidig kunne holde kontakten med venner og bekendte, samtidig med at mobilen kan give dig en vis tryghed, hvis uheldet skulle være ude.

forfatter
Publiceret 23/10/2012 - 00:00
Produkter i denne test
 • Doro PhoneEasy 612
 • Panasonic KX-TU301
 • Telme F210
 • myPhone 5300 Forte
 • Doro PhoneEasy 715
 • myPhone 1070 Chiaro
 • Dagens mobiltelefoner er ofte ganske teknisk avancerede og indeholder betydelig flere funktioner og finesser, end almindelige mennesker virkelig behøver. Har du desuden problemer med hænder og/eller fingre, så er smartphones med deres trykfølsomme skærme ikke et specielt godt alternativ. Men naturligvis skal man ikke diskrimineres, fordi man får nogle skavanker, efterhånden som man kommer op i årene; man skal fortsat kunne leve et aktivt liv og holde kontakten med familie og venner på en nem og bekvem måde.

  Tidligere var seniormobiler kluntede og murstensagtige, og blev i mange tilfælde opfattet som diskriminerende på grund af deres brist i design. I dag findes der faktisk en hel del forskellige mobiler og designs at vælge imellem, og de skriger ikke alle “jeg-er-en-seniormobil”. Du kan vælge imellem telefoner med slæde, foldetelefoner eller holde dig til en helt almindelig telefon med taster på forsiden. Mange af modellerne findes i forskellige farver, og du kan selv vælge, om du vil kunne sende og modtage billeder, eller om du er fuldstændig tilfreds, så længe du kan ringe, modtage samtaler og måske sende en sms. De fleste mobiler har også en form for alarmfunktion, der gør, at du kan forprogrammere valgte numre som genveje, hvis uheldet skulle være ude.

  Ikke kun seniorer
  Nu refererer vi primært til seniorer i denne test, men det er naturligvis ikke kun ældre personer, der kan have nytte af en lidt simplere mobil med større (og frem for alt) rigtige knapper og et tydeligt display. For personer med en eller anden form for handicap kan det være guld værd at have en mobiltelefon, som er mere håndterlig, har tydeligere display og mere funktionelt tastatur.

  Tips & råd 

  • Prøv mobilen i butikken, så du kan prøve knapper, display og menusystem.
  • Tænk over, hvad dine behov er, og køb ikke en telefon med funktioner, som du ikke kommer til at bruge.
  • Bladr igennem brugsanvisningen for at se, om den er begribelig, inden du køber.
  • Hvis det er muligt, så vær selv med, når du skal købe mobiltelefon. Dine børn eller børnebørn har sandsynligvis en helt anden referenceramme, end du har, og det er trods alt dig, der skal bruge mobilen.
  • Alle mobiler er ikke kompatible med høreapparater, hvilket gør, at du med visse modeller må tage det af og ved andre ikke. Kontrollér dette inden køb.

  Produkter i denne test

  Doro PhoneEasy 612

  Den gennemtænkte

  Denne klaptelefon føles robust og gennemtænkt med mange gode funktioner, bl.a. kan du ændre tekststørrelse. Og takket være den belagte overflade risikerer man ikke så nemt, at den glider ud af hånden.

  Tekstjustering Bordoplader Stor skærm ICE SOS
  Prisen Mangler lommelygte

  Panasonic KX-TU301

  Den klodsede

  Fra Panasonic kommer testens største mobil, der mest af alt minder om et håndsæt til en trådløs fastnettelefon, og som passer dig, der ikke vil have en masse “ekstra-af-alt”, som gør det mere kompliceret.

  Stemmebekræftet nummertastning Bordlader Lommelampe SOS-knap Prisen
  3,5 mm stik Lydkvaliteten

  Telme F210

  Den træge

  Fra østrigske Emporia kommer testens anden deltager med klap. Telme F210 ser ved første øjekast rigtig god ud, men hvor hensigtsmæssig er den egentlig for en person med specielle behov?

  Indikationsknapper SOS-knap Bordlader
  Tasterne Intet headset Lydkvaliteten

  myPhone 5300 Forte

  Den talende

  myPhone 5300 er en mobil for dig, som ikke er ude efter adspredelse i form af spil eller kamera. Den savner tilmed SOS-funktion, som kan være vigtig for nogle. Knapperne er store og med god afstand.

  Stemmebekræftet nummertastning Hurtigknap til radio Ergonomisk Lyden
  Ingen bordlader Ingen SOS-knap Brugsanvisningen

  Doro PhoneEasy 715

  Den finesserige

  Doro 715 er en pæn lille telefon med glidende klap, som passer til dig, der vil have lidt flere finesser. Den er udformet på en måde, der gør, at den ligger godt i hånden, og den findes i sort eller hvid.

  Tekstjustering Bordlader Stor skærm Lommelygte
  Minus Små knapper Plastic Prisen

  myPhone 1070 Chiaro

  Den enkle

  myPhones første bidrag til testen hedder 1070 Chiaro og er den første i “Simple life”-serien. En mobilserie for dem, der vil have en mobil, som er anvendelig, uden en masse andet.

  Genvejs knap til radio Overfaldsalarm SOS-knap Lommelygte
  Glat Ingen bordlader Brugsanvisningen Lydkvaliteten
  forfatter

  Åsa Warme Hallén

  (f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

  Skriv en kommentar

  forfatter

  Åsa Warme Hallén

  (f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.
  En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
  Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
  En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
  Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
  Den hurtigste mobil Asus ROG Phone 6 Pro er stor og dyr. Og den hurtigste mobil, vi har set.
  Ny OnePlus-mobil præsenteres 3. august Kommer med den nye Snapdragon 8+ Gen 1 processor og OxygenOS 13.
  Følg Lyd & Billede
  Send this to a friend