I år udsender Apple en billigere model kaldet iPhone XR. Det mest bemærkelsesværdige er, at den ud over hvid og sort fås i farver som gul, koral, blå og rød. Men XR er ikke nogen plasticmobil og virker lige så luksuriøs som de andre modeller med sin anodiserede aluminiumskal, hvor antennebåndet endda matcher farven.
Den har ikke fået XS’ forbedrede resistens, men ligger stadig på IP67, hvilket vil sige, at den kan klare en meter vand i 30 minutter.
Skærm
En stor forskel i forhold til XS er, at Apple ikke har valgt en kontrastrig OLED-skærm, men holder fast i LCD-panelet. Det er uden tvivl en glimrende skærm, der slår de tidligere generationer, men den blegner i sammenligning med Apples OLED-skærme.
Og så er der den mærkelige opløsning, som er tættere på 720p end de 1080p, som 8 Plus havde. Det er ikke sådan, at man kan se de enkelte pixels, men 1080p burde være en menneskeret på en så stor skærm.
Kamera
Det største kompromis ved XR er dog, at man må nøjes med ét kamera. Det kan måske ikke måle sig med Huawei P20 Pro, men sammenlignet med tidligere iPhone-generationer er det et pænt skridt fremad.
Man får fint eksponerede billeder, hvor den smarte HDR-tilstand som regel kun træder til, når det er nødvendigt. Men først og fremmest er kameraet blevet væsentlig bedre under dårlige lysforhold. Billedet lyses forsigtigt op, men man får naturlige farver og meget mindre billedstøj end før.
Ydelse
Fordi der sidder samme processor indeni – Apple A12 Bionic – er ydelsen lige så god som på XS-modellerne. XR er med andre ord omkring 30 procent hurtigere end sidste års modeller, og den kører i cirkler om Android-mobilerne.
Batterilevetiden har Apple heller ikke sparet på. iPhone XR er snarere blandt de modeller de seneste år, der har den bedste batterilevetid. Man kan bruge trådløs QI-opladning, og med en kraftigere netadapter får man også hurtigopladning.
Konklusion
Apples tidligere forsøg på at lave billigere iPhone-modeller har enten indebåret en skal af plastic eller gammel teknologi. Det er ikke tilfældet med iPhone XR, der indvendig er lige så moderne som iPhone XS. Så hvordan gør man den bedre end iPhone 8 Plus, der koster lige så meget, men ikke så god, at den udkonkurrerer iPhone XS, der er væsentlig dyrere?
Kompromiserne ligger i skærmen, der har lavere opløsning og mangler OLED’s wow-effekt. Og i at man må nøjes med ét bagsidekamera. Det er nok afsavn, som de fleste er parat til at lide for en mere overkommelig pris. Vi regner med at se mange farverige Apple-mobiler i gadebilledet fremover.
Også i denne test:
Motorola One
Billig på alle måder
Trods den tillokkende pris er Motorola One for meget af et kompromis.
Samsung Galaxy A7 (2018)
Flest kameraer pr. krone
Snigpremieren på Samsungs nye multikamera kom overraskende nok i mellemprisklassen.
OnePlus 6T
Formel 1-ydelse til folket
Få mobiler giver så meget premiumniveau til en pris, hvor de fleste kan være med.
Sony Xperia XZ3
Sony med i kampen igen
Xperia XZ3 har skærm og ydelse i top, men mangler konkurrenternes ekstra kamera.
Huawei Mate 20 Pro
Den nye kamerakonge
Huawei kannibaliserer sig selv og skubber P20 af tronen.
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer