TEST: JBL Bar 5.0 MultiBeam

Næsten pletskud

JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
Karakter
JBL Bar 5.0 MultiBeam
Lyd & Billede mener
Stor, fyldig lyd med rigelig bas, selv uden subwoofer. Meget nem i brug. Autokalibrering.
Farvet bas. Generelt lidt grov lyd. Virtual Dolby Atmos fungerer bedre på papiret end i praksis. Subwoofer kan ikke tilsluttes.
Specifikationer
 • Bredde svarer til skærmstørrelse: 32″
 • HDMI: 1 x ind, 1 x ud (ARC)
 • Digital ind: Optisk
 • Netværk: Wi-Fi, Ethernet
 • Trådløst: Chromecast, Apple AirPlay 2, Alexa Multi-Room Music (MRM), Bluetooth (SBC)
 • Stemmestyring: Alexa og Google Assistant (indirekte med Chromecast)
 • Analog ind: Nej
 • Subwoofer: Nej
 • Mål: 68 x 10 x 5 cm
 • Farve: Grå
 • Web: jbl.com
Annonce
Annonce
forfatter

JBL’s nyeste soundbar, Bar 5.0 MultiBeam, er en lille sag, hvor der heller ikke følger nogen subwoofer med. Den har samme bredde som et 32 tommers TV og tager dermed direkte kampen op med den klasseledende Sonos Beam. Som koster omtrent det samme. Men i modsætning til Sonos-soundbaren kan man ikke købe en subwoofer til Bar 5.0.

Læs også
Den mest anvendelige soundbar Beam er Sonos’ billigste soundbar hidtil, men alligevel kan den flere tricks end sine storebrødre.

Bar 5.0 har en HDMI-indgang, der understøtter 4K-video med HDR (også Dolby Vision), og HDMI-udgangen, som kobles til TV’et, har desuden udvidet lydreturkanal (eARC), der understøtter højopløst lyd fra TV’et.

(Foto: JBL)

Rumkalibrering

Ligesom Sonos Beam har Bar 5.0 indbygget rumkalibrering, så højttaleren automatisk justerer lyden til rummet. På Sonos gøres dette i app’en, mens man hos JBL skal holde HDMI-knappen på fjernbetjeningen inde i fem sekunder. Smid ikke brugsanvisningen væk, med andre ord.

Selv om JBL ikke kan prale af Sonos’ multirumsfunktionalitet, har Bar 5.0 MultiBeam indbygget Chromecast, hvor enkle funktioner kan styres fra en Google Home eller Nest smart-højttaler. Såsom at starte et musiknummer og skrue op eller ned for lyden. Den har også både Alexa Multi-Room Music (MRM), Apple AirPlay 2 og Bluetooth, så der er en del muligheder.

Opkobling til Wi-Fi-netværket gøres let via Google Home-app’en eller Hjem-app’en på iPhone. Man kan også bruge Ethernet-kabel.

Annonce

Næsten-surround-sound

Soundbaren er meget enkel at forholde sig til, hvad angår lydindstillinger – der er nemlig ikke nogen. Det eneste, man kan gøre, er at aktivere eller deaktivere Smart Mode, som er det navn, JBL bruger til deres næsten-surround-sound. Brug gerne funktionen på film, især film med Dolby Atmos, for det giver lidt ekstra.

Selv om jeg ikke vil påstå, at det skaber noget indtryk af lyd fra oven, ej heller nogen særlig surround-effekt, trækker det lydbilledet pænt ud til siderne og lidt opad også. Dermed føler man, at rummet i lydbilledet er større end normalt.

Jeg kan også godt lide at bruge surround-effekten, når der er klassisk musik på programmet, så orkesteret får lidt mere plads at boltre sig på. Men til det meste anden musik, især med trommer og elbas, foretrækker jeg at deaktivere den. Ren stereolyd giver bedre rytme og timing.

(Foto: JBL)

Lydkvalitet

Efter at være blevet lidt skuffet over den velklædte Samsung HW-S67T – også kaldet HW-S66T, hvis man vælger sort i stedet for lysegrå – blev jeg tilsvarende positivt overrasket, da det var JBL, der stod for lyden.

Dialogerne i Spielberg-filmen Ready Player One lyder meget større – der er klart mere “hår på brystet” på de store drenge i den actionfyldte, semi-computeranimerede film. Der mangler luft helt i toppen, men sammenhængen er fin. Bassen er farvet og skygger noget for mellemtoneområdet, hvilket især høres på hovedpersonens veninde Helen Harris’ store, stovte spil-avatar Aech. Det rumler for meget.

Annonce

Jeg aktiverer rumkalibreringen, soundbaren sender nogle testsignaler, som den så måler responsen på, og straks bliver det mere velordnet. Bassen er mere naturlig nu, men uden at miste sin fylde. Det er pænt med tryk på, når King Kong kommer op fra broen og knuser Art3mis alias Samantha Cooks motorcykel. Underholdningsværdien her er meget større end med Samsung-soundbaren.

Musik i stereo lyder også meget mere medrivende med JBL-soundbaren. Popmusik har mere rytme, mellemtonegengivelsen er større og mere naturlig. Jeg nævnte klassisk musik, som bør have surround-sound aktiveret. Men jeg glemte at nævne, at det stadig ikke er denne soundbars livret.

Klassisk har brug for mere opløsning, selv om der er okay tryk på de større messingblæsere. Helt naturligt lyder det dog aldrig. Der skal da også noget til, for at en billig soundbar kan få det bedste ud af den sværeste musik at gengive.

Jeg synes, at JBL Bar 5.0 MultiBeam lyder mere sprudlende og energisk end Sonos Beam på både film og musik, men samtidig er den en tand mere grovkornet og mindre luftig i toppen. Sonos Beam er også mere lineær i bassen – selv om den ikke har lige så meget af slagsen. Beam er bedre i de fleste discipliner. Men også lidt mere kedelig.

(Foto: JBL)

Konklusion

JBL Bar 5.0 MultiBeam er en meget simpel soundbar at håndtere. Sæt den op, slut den let til Wi-Fi-netværket og start filmen eller musikken. Den understøtter både Chromecast, AirPlay 2 og Bluetooth.

Annonce

Den er tilpas fyldig i bassen til, at man ikke savner en subwoofer, og hvis man aktiverer den indbyggede rumkalibrering, fjernes meget af den farvning, der kan være generende. Dialogerne åbner sig mere, og lydbilledet bliver lidt større.

Med næsten-surround-sound-funktionen Smart Mode aktiveret lyder filmlyd større, men selv om soundbaren understøtter Dolby Atmos, får man ikke ligefrem indtryk af lyd fra oven. Man mærker lidt af den virtuelle effekt, men Atmos er ikke altafgørende i denne klasse.

En overraskende kapabel soundbar, som bare mangler det sidste lille ekstra for virkelig at ramme plet.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
Pro-Ject har opgraderet retro-pladespilleren The Classic og skabt et af de bedste køb i klassen.
Et bedre phono-trin kan være det, der skal til for at løfte selv de mindste nuancer ud af rillerne på vinylen.
For enkelte vil Yamaha-forstærkeren mangle noget væsentligt, men det er ikke lydkvaliteten, vi tænker på.
Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!
Dette års Samsung Galaxy S21-serie er tilgængelig i tre forskellige udgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du læse, hvilken model der passer bedst til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspiration fra 1970’erne og skabt en tillidsvækkende musikmaskine, man kan tage med sig.
Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Her er den moderne surround-forstærker til dig, der vil have rigtig god lyd i hjemmebiografen, men som er fornuftig med pengepungen.
Med absolut alle de funktioner, man har brug for, giver Marantz NR1711 store hjemmebio-oplevelser fra et slankt og lækkert format.
Philips ultrabrede skærm placerer dig midt i handlingen, hvad enten det er spil, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelagtig bil, specielt i denne udgave.
JBL Bar 5.0 er en enkel og elegant soundbar, som ikke har brug for en subwoofer for at give bas nok.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera, der giver dig et helt nyt perspektiv.
Hjemmekontor eller hjemlig hygge? Denne skærm er velegnet til begge dele!