TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

: Sony MDR-1A

Bedre og billigere

Sony har sænket prisen og forbedret lyden. Det gør disse hovedtelefoner til nogle af de bedste under 2.000 kroner.

Lyd & Billede mener
+Superopløst 3D-lyd med krystalklare detaljer og fantastisk bærekomfort. Meget lydkvalitet for pengene.
-Bassen kan indimellem blive lidt påtrængende.
Specifikationer
  • Lukkede ørekopper
  • 40 mm elementer
  • 24 ohm, 105 dB
  • 225 g
Vejl. pris 1549

Vi har testet dem før. Eller rettere sagt: Forgængeren ser næsten magen til ud, men lyder ikke som de nye MDR-1A. Ellers er meget det samme. F.eks. er bærekomforten, som vi roste på MDR-1R, bevaret – og forbedret lidt med tykkere ørepuder i den nye version.

For på papiret er der tale om en relativt beskeden opgradering. Sony har brugt den samme grundkonstruktion på disse hovedtelefoner som på forgængeren, men tilføjet et lag aluminium på de 40 mm store membraner. Det er, fordi de gerne vil markedsføre deres High-Resolution format, og derfor er frekvensgangen øget til svimlende 100 kHz!

Det er meget fint altsammen, men det vigtigste er, om de lukkede hovedtelefoner lyder godt. Og det gør de helt afgjort. Forbandet godt, faktisk. Billigere er de også blevet, og det gør MDR-1A til et af de bedste køb under 2.000 kroner.

Med tykke og bløde ørepuder, der former sig efter hovedet, er de virkelig behagelige at have på i længere tid. Ledningen har kontrol/mikrofon og er aftagelig, og dermed kan hovedtelefonerne også bruges med balancerede kabler. Det giver lidt mere punch og mindre støj, hvis man sætter dem i en hovedtelefon-forstærker med balancerede udgange.

Men de fleste vil nok bruge hovedtelefonerne sammen med mobilen, og så er det godt at vide, at de er effektive nok til, at man kan skrue godt op, uden at lyden forvrænges særlig meget.

For lydkvaliteten holder et virkelig højt niveau. Balancen i lydbilledet er forbedret i forhold til forgængeren, og mellemtonen er bedre defineret med en enorm detaljerigdom, der ikke just gør det kedeligt at høre musik. Bassen er godt markeret i lydbilledet, og efter et par dages spilletid bliver den lidt strammere og bedre kontrolleret. Til at begynde med kan den nemlig lyde lidt opsvulmet.

Hvis man kan lide, at den øvre mellemtone og diskantområdet ikke er dæmpet, men snarere er en fremtrædende – men ikke overdrevet – del af lydbilledet, så er MDR-1A et godt valg. For med dem er det en velsignelse at lytte til strygere, kor og vokaler, der kommer bedre frem, når diskanten er ikke for anæmisk. De går heller ikke af vejen for rock eller rap, for her kommer den fyldige bas til sin ret uden at blive generende.

Konklusion
Sony MDR-1A er uden tvivl et af de bedste køb under 2.000 kroner. Sennheiser Momentum On-Ear er lidt varmere i klangen, men ikke lige så detaljerede og gennemsigtige, og Philips Fidelio M1MKII og Beats Solo2 har hverken samme bærekomfort eller dynamik og lyder mere kedeligt. Så hvis man bruger hovedtelefoner meget og stiller høje krav til komfort og lydkvalitet, er det dem, man skal have.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.