Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Shure SE846

Verdens bedste hørepropper

Når musikken begynder at spille, forstår du, hvorfor disse hørepropper koster en bondegård.

Skrevet af / 30/12/2015 - 06:00
Shure SE846
Lasse Svendsen

Én ting er at smide de dårlige høretelefoner ud, der fulgte med mobilen, og købe nogle ordentlige hørepropper. Noget ganske andet er at brænde tusindvis af kroner af på bedre lyd. Så skal man være ret optaget af lydkvalitet.

Eller professionel musiker eller studietekniker. Eller musik-entusiast af den audiofile støbning.

For det koster at købe det allerbedste. Såsom Shure SE846 – måske de bedste hørepropper, vi har testet til dato. I hvert fald er de blandt de allerbedste, men det er ikke sikkert, at de passer til alle.

Det er ikke til at komme uden om prisen, når vi ved, at det er muligt at få meget bedre lyd end de hørepropper, der fulgte med mobiltelefonen, til under en tusse.

Læs testen af Beyerdynamic MMX 102 iE her.

Smider man endnu flere penge på bordet, bliver det straks mere seriøst. Så rykker man op i Superligaen med langt mere avanceret teknik, f.eks. Ultimate Ears In-Ear Reference, der er beregnet til studiebrug, og Shures tidligere topmodel, SE535.

Shures nye topmodel, SE846, ligner de mere overkommelige SE535 meget og ser ved første øjekast ikke særlig dyre ud. Propperne fås i sort, blå, brun eller – som her – i klar polykarbonat, så man kan se indmaden.

En opbevaringsæske og et rejse-etui er blandt det overdådige tilbehør. Det samme er en lang række silikone- og skumpropper i forskellige størrelser, en kort og en længere kevlarforstærket, aftagelig ledning, forskellige adaptere, en kabelclips og en volumenkontrol til at sætte på ledningen.

Mærkeligt nok er ingen af de medfølgende ledninger udstyret med kontrol/mikrofon, men det glemmer man hurtigt, når man stikker propperne i ørerne og trykker på Play.

 

Firevejs højttalere

De fleste hørepropper klarer sig fint med et fuldtone-element, der dækker alt fra bas til diskant. Shure, Philips, Sony og Jays har flere modeller, der ikke koster alverden, men giver høj lydkvalitet fra kun ét element.

Mere eksklusive hørepropper i højere prisklasser kan have både et og to elementer for at give bedre lyd med et større frekvensområde. Ulempen er selvfølgelig, at propperne bliver større og tungere – og dyrere.

I Shure SE846 har man ikke nøjedes med to elementer – eller armaturer, som det mere korrekt hedder – men har sat hele fire i hver prop. Det ene fungerer nærmest som en subwoofer, der giver dybere bas, mens de andre er fordelt på bas, mellemtone og diskant. Den slags koster selvfølgelig.

Den kanal, lyden passerer på vej ind i øret, har udskiftelige akustiske filtre. Tre styk. Det mest neutrale sidder i, når man køber et par SE846, mens de to andre følger med i en lille metalbeholder sammen med et praktisk værktøj, der gør det let at skifte filtrene.

Det andet dæmper, mens det tredje løfter diskanten over 1 kHz med 2,5 dB. Lige præcis nok til, at man tydeligt kan mærke en forskel, men det gør man også med de forskellige silikone- og skumpropper. Som har forskellig diameter og længde på åbningen, hvilket kan påvirke balancen i lyden.

Sådan ser et par dyre hørepropper ud indeni – med kammeret, hvor de fire armaturer sidder, til venstre i billedet. (Foto: Producent)
Sådan ser et par dyre hørepropper ud indeni – med kammeret, hvor de fire armaturer sidder, til venstre i billedet. (Foto: Producent)

Mit råd er at finde det sæt silikone- eller skumpropper, der er mest behagelige at have i ørerne, og så vride lidt på hørepropperne for at få optimal balance i lyden. Vælger man for store propper, får man ikke lyden langt nok ind i ørerne, så den bliver ulden. Vælger man for små propper, er de ikke tætte nok, og der siver støj ind i ørerne og ødelægger lydoplevelsen.

Hvis man har behov for specialtilpassede silikonepropper, der er formet efter øret, kan de bestilles hos Sensaphonics, men så skal man også til en audiolog for at få lavet en afstøbning af øregangene sammen med bestillingen. Prisen er omkring 150 dollars for et støbt par med tilpassede propper.

Med optimal tilpasning kan propperne dæmpe så meget som 37 dB. Det er ret stille!

 

Krystalklar high-end lyd

Det er godt til musikere, der står på scenen og har brug for god monitorlyd i ørerne, men det er også fantastisk til lyd-entusiaster, der er villige til at betale en bondegård for den bedst mulige lyd.

Shure SE846 kan stikkes direkte i mobilen, miksepulten eller forstærkeren og lyder fantastisk fyldigt og samtidig krystalklart. En separat hovedtelefonforstærker af god kvalitet vil give endnu bedre lyd, for potentialet i Shures hørepropper er enormt. Lyden bliver bare bedre og bedre for hvert skridt, man tager op ad lydkildernes kvalitetsstige.

Sammenlignet med UE In-Ear Reference er balancen i lyden varmere, med dybere og mere klangfuld bas. Trommer, elbas og f.eks. et koncertflygel lyder større og har mere vægt bag tonerne i SE846. UE-propperne er lidt bedre fokuseret i mellemtonen, især på små detaljer, men de har ikke samme klangbund på vokaler som SE846.

Lydbilledet virker også større med Shures hørepropper, som har større dynamisk kontrast i bassen. Det gør dem mere behagelige at spille højt med, da det betyder, at klangbalancen ikke giver så aggressiv diskant, som UE-propperne kan gøre.

Vokalen på Adeles nye sang “Hallo” er som fløjl ørerne med SE856, mens den i UE In-Ear Reference mere minder om florlet silke. I de sidstnævnte er vokalklangen lidt lysere med tydeligere sibilanter, men på bekostning af fylden.

Skift til mere slagfast musik med vægt på bas, og forskellen bliver endnu tydeligere, for her er SE846 i deres rette element. De leverer en meget mere troværdig basgengivelse end nogen andre in-ear høretelefoner, vi har testet, uden at den bliver påtrængende eller skygger for mellemtone eller diskant.

 

Konklusion

Ledningen er lidt stiv, og der er ingen kontrol/mikrofon på Shure SE846. Men det er ikke så vigtigt, at det overskygger den fantastisk fyldige og medrivende lyd, de leverer. Det er svært at sætte en finger på noget, der kan forbedres, for lydkvaliteten er så tæt på perfektion, som det er muligt at komme i et par (dyre) hørepropper.

Med god passiv støjdæmpning, fin bærekomfort og krystalklar lyd er Shure SE846 klart vores nye favoritter i high-end klassen.

Lyd & Billede mener

Stor, fyldig og fantastisk krystalklar lyd uden fejl og med akustiske filtre, der virker. Mangler kontrol/mikrofon til mobilen, og prisen er høj.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Propper med fjernsyn

Sommermusik lige i øret

JBL fremmer musikken og dæmper støjen

Scroll to Top