Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Philips Fidelio X2

Komfortabel drømmelyd

Her er et par fantastisk komfortable og vellydende hovedtelefoner, der giver lækker lydkvalitet i spandevis.

Skrevet af / 17/12/2014 - 00:01
Philips Fidelio X2
Lasse Svendsen

Mange tænker ikke over det, men hovedtelefoner, der passer perfekt til mobilen, når man er på farten, er ikke nødvendigvis de bedste til hjemmebrug. Mens bærbare hørebøffer er gode udendørs, fordi de har lukkede ørekopper og holder støjen ud, er de af samme grund lidt for indelukkede til hjemmebrug. Her kan lyden opleves som trykkende efter et stykke tid, og desuden er små ørepuder ikke lige så behagelig som store.

Som Philips Fidelio X2 har. De er også åbne, hvilket vil sige, at de nye 50 mm elementer, der leverer lyden, sidder i et åbent kammer. Ulempen ved åbne kopper kan være lidt for tynd bas, og at andre kan høre den musik, man spiller. De lækker altså lyd.

Men at Philips havde løsningen på det første problem, viste de med forgængeren, Fidelio X1, der til forveksling ligner X2, som vi tester her. Designet er næsten det samme, med små kosmetiske ændringer på den nytilkomne. Men selv om X2 har helt nye elementer, har de bevaret forgængerens fyldige bas og varme klang.

Her får man også en aftagelig tre meter lang ledning lækkert betrukket med stof, men nu med 3,5 mm stik og 6,3 mm adapter i stedet for omvendt. De dejlige tykke, stofbetrukne ørepudder er bevaret, men er endelig blevet aftagelige, og det største minus ved X1 er løst med lavere vægt på X2. Desuden er hovedbøjlen større, hvilket giver bedre plads på indersiden.

 

Philips_Fidelio_X2_svart

 

Finjusteret lyd
De helt nye 50 mm store elementer med kompositmembraner og neodymmagneter har fået forbedret dæmpning og giver ifølge Philips en mere jævn frekvensgang i mellemtone og diskant. Elementerne er vinklet ind mod øret for at dæmpe refleksioner i det ydre øre, og da der er tale om åbne hovedtelefoner, lækker de temmelig meget lyd.

I direkte sammenligning med forgængeren X1 mærker man umiddelbart, at de tekniske ændringer har gjort X2 til bedre hovedtelefoner. Forbedringerne er især mærkbare på vokaler, bækkener og blæseinstrumenter og på de finere nuancer af diskanten, som er mere distinkt og tydelig. Lydbilledet er stadig fyldigt, men bassen er strammere og balancen bedre.

Selv om jeg startede testen med en iPhone 6 – fordi X2 har 3,5 mm jack-stik – stod det klart, at de først kom til deres ret, når de blev koblet til en forstærker. Den foretrukne i denne henseende var McIntosh MHA100, som er en meget kompetent hovedtelefon-forstærker med valgbar udgangsimpedans.

Mendelssohns violinkoncert med Viktoria Mullova viste tydeligt, hvor meget mere åben og detaljeret lyden bliver med X2. Klangen fra strygerne er meget rigere og bedre løftet frem i lydbilledet. Georg Soltis Decca-indspilning af Mozarts Requiem – med Cecilia Bartoli, Arleen Augér og Wiens operakor – er endnu et eksempel på forbedringerne i X2. Ikke alene er koret mere fokuseret her, perspektivet er også større.

Hvad så med lidt R&B? Anthony Hamiltons “Mama Knew Love” brager løs med en massiv dybbas, der kan rive små membraner i laser. I X1 bliver bassen for kraftig, mens den i X2 er bedre afstemt med mellemtonen. Men vær forsigtig med volumen. Mark Lanegans version af Bob Dylans “The Man in the Long Black Coat” er skræmmende tæt på at trænge ind gennem kranieskallen. Hans stemme er fremragende gengivet i de store, åbne ørekopper.

De nye Fidelio X2 er ligesom forgængeren en skarpslebet udfordrer til Sennheiser Momentum, men også til NAD Viso HK50, Bowers & Wilkins P7 og egentlig også dyrere hovedtelefoner. De er ikke egnet til mobil brug, men til hjemmebrug er X2 en oplagt kandidat og et af de bedste valg, man kan træffe. De spiller så dejlig uanstrengt og er så komfortable, at man har lyst til at have dem på i lang tid – længere, end man kan med mange af konkurrenterne.

Lyd & Billede mener

Superlyd i en komfortabel indpakning gør Philips’ bedste hovedtelefoner til førstevalg for sofadyr, der elsker varm og balanceret klang. Egentlig ikke noget.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Propper med fjernsyn

Sommermusik lige i øret

JBL fremmer musikken og dæmper støjen

Yamahas allerbedste hovedtelefoner – og de koster kassen

8 trådløse hørepropper til en slunken pengepung

Lyd & Billede
Scroll to Top