TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Panasonic HD605NE

Udfordrer referencerne

Panasonic er på banen med deres nyeste støjreducerende hovedtelefoner. Og de byder på flere positive overraskelser.

Skrevet af / 02/09/2018 - 10:01
Panasonic HD605NE
Geir Gråbein Nordby

Når Panasonic lancerer deres nye topmodel blandt støjreducerende, sammenfoldelige hovedtelefoner, er det velvidende, at konkurrencen er hård. Af udseende placerer HD605NE sig i klasse med Bose QuietComfort 35 II og Sony WH-1000XM2, dvs. et diskret sort (eller brunt) udseende med ørekopper, der lægger sig komfortabelt omkring ørerne.

Alle specifikationer er sammenlignelige med konkurrenterne, fra størrelsen af driverne (40 mm) til batteritiden (20 timer) og højere lydkvalitet via Bluetooth med understøttelse af både aptX og AAC. Alt, hvad du behøver at vide, er at aptX giver bedre lyd fra Android-telefoner, mens AAC gør det samme for iPhone-enheder.

Desuden understøtter Panasonic-hovedtelefonerne lavere forsinkelse af lyden med aptX LL (Low Latency), hvilket er relevant for, at lyden af tale passer til mundbevægelserne på film, og når man spiller actionspil på mobilen. Det understøttes dog ikke af særlig mange telefoner endnu, men udvalget vil selvfølgelig blive større i fremtiden.

Annonce

Det skal også nævnes, at hovedtelefonerne understøtter Sonys LDAC-codec. Det er den eneste måde at få tabsfri lyd i ægte cd-kvalitet på via Bluetooth (nej, aptX HD er ikke tabsfri!), og det forudsætter, at du har en nyere Sony-mobil. Desværre er det dermed ikke relevant for flertallet.

HD605NE kan både foldes sammen og lægges fladt, så de fylder mindst muligt. (Foto: Panasonic)

Stemmestyring

Med en knap på siden kan Panasonic-hovedtelefonerne aktivere mobilens talassistent, hvad enten det er Google Assistant eller Apples Siri. Dermed kan du besvare opkald eller afspille musik uden at tage telefonen op af lommen. Det fungerer, men disse taleassistenter er stadig ikke gode nok til, at jeg foretrækker dem i stedet for at tage telefonen frem og styre derfra.

Godkendt støjreduktion

Panasonic HD605NE har aktiv støjreduktion i tre trin (ud over slået fra). De dæmper lyd udefra med forskellig styrke, hvor trin 3 er det mest effektive. Personligt synes jeg, at det er dette niveau, der fungerer bedst i de fleste sammenhænge, selv om det også tilføjer lidt susen. Når musikken spiller, er det ikke noget, man hører eller tænker over.

Støjreduktionen fungerer fint. Den dæmper ikke støj udefra lige så effektivt som Sonys og Boses flagskibe; især Sony WH-1000XM2 er mere stille og også mere effektive til at fjerne basfrekvenserne fra omgivelserne. Sidder du på et fly, vil du høre det lidt mere med Panasonic. Men der er ikke noget problem til hverdag.

Jeg kan også godt lide, at lyden fra musikken ikke ændres, når man aktiverer støjreduktionen. Nogle hovedtelefoner (f.eks. Bose) justerer lyden til at give mere fyldig bas, mens den overordnede dynamik i musikken begrænses. Det er for at give et mere fyldigt lydbillede. Selv foretrækker jeg, at støjreduktionen kun dæmper støj, mens musikken ellers lyder, som den oprindelig er mikset.

Panasonic har inkluderet en fiffig detalje, idet man ved at dække den højre ørekop med hånden kan dæmpe musikken og lukke lyd udefra ind. Så kan du høre, når nogen prøver at fortælle dig noget, uden at skulle slukke for musikken.

Støjreduktion vælges med en knap på højre ørekop. Man kan også justere volumen samt besvare opkald og styre mobilen med stemmen. (Foto: Panasonic)

Afbalanceret og energisk lyd

Lyden af Panasonic opleves som naturlig og åben med god energi i overtoneområdet. Klaverer har f.eks. godt med snert i anslagene og god klangbund. Et godt eksempel er Jean-Michel Blais’ “Outsiders”, et stille nummer med kun klaver, spillet på stemningsskabende vis. Det samme kan siges om “Bluebird” med Alexis Ffrench, men her er der også lagt strygere på.

Panasonic-hovedtelefonerne får det godt frem. De er ikke lige så finmaskede i overtonerne som Sony WH-1000XM2; Panasonic er lidt grovere i toppen. Det er ikke sådan, at det bliver skarpt, der er bare ikke så mange klangstrukturer og lag af luft deroppe. Til gengæld er Panasonic altså mere energiske.

Rock og pop fungerer fint. Hovedtelefonerne mangler lidt varme og fylde i mellemtoneområdet, og sangstemmer kunne med fordel have været mere udstrakte. Men det hele vejes op af rytmik og spilleglæde.

Klangmæssigt minder HD605NE mere om Bose QC35 II. Da Bose ikke understøtter hverken aptX eller AAC, men udelukkende Bluetooth-formatets begrænsede Sub Band Codec (SBC), får man faktisk lidt bedre lyd fra Panasonic. Men støjreduktionen er altså ikke lige så god, og Panasonic har heller ikke lige så behagelig pasform som Bose. Pasformen er dog absolut godkendt, trods lidt plastfølelse.

Ellers skal det nævnes, at Bluetooth-rækkevidden er rigtig god; de ti meter, der er opgivet i specifikationerne, er meget konservativt. Forbindelsen er også meget stabil, uden problemer.

(Foto: Panasonic)

Konklusion

Panasonic HD605NE er godt gennemførte støjreducerende hovedtelefoner. De dæmper støj effektivt nok til at fungere fint i de fleste situationer, og musik lyder afbalanceret og energisk. Bluetooth-forbindelsen er god og stabil, ingen problemer her, og pasformen er god nok til, at de kan bruges i længere tid.

Støjreduktionen er ikke helt på højde med klasselederne, men lydmæssigt er hovedtelefonerne der, hvor de skal være. Et sted mellem Bose QC35 II og Sony WH-1000XM2, hvad lydkvalitet angår.

Det er forståeligt, hvis man synes, at hovedtelefonerne giver lidt for meget plastfølelse, men de virker alligevel solidt nok bygget. Et helt fint stykke arbejde, alt i alt.

 

Karakter
Panasonic HD605NE

Lyd & Billede mener

Understøtter mange codecs, der giver bedre lyd via Bluetooth. Lyden er generelt god, pasformen ligeså, og støjreduktionen fungerer godt. Lidt grovkornet diskantgengivelse, og støjreduktionen er ikke på højde med de bedste.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vi har testet de vildeste hovedtelefoner fra B&O

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Scroll to Top