TEST: JBL Club 950NC

JBL satser lavt

JBL’s mellempris-støjdæmper har de grundlæggende ting på plads. Men hverken lyd eller features imponerer. Og app’en bør du holde dig fra.
Karakter
JBL Club 950NC
Lyd & Billede mener
Tilforladeligt design. Der er bas nok til de flestes behov, og ANC-funktionen påvirker kun lyden en smule.
Mørkt lydbillede. App’en er slem, støjreduktionen er middelmådig, og Bass Boost giver åbenlys forvrængning
Specifikationer
  • Type: Over-ear, lukkede, trådløse med ANC
  • Drivere: 40 mm
  • Frekvensområde: 15 Hz – 22 kHz (tolerance ikke opgivet)
  • Aktiv støjreduktion: Ja, adaptiv
  • Batteritid: 25 timer med ANC, 55 timer med kun Bluetooth
  • Stemmestyring: Google Assistant, Alexa
  • App: My JBL Headphones
  • Tilslutning: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.0 (A2DP 1.3)
  • Vægt: 372 g
  • Web: jbl.com
Annonce
Annonce
forfatter

JBL har lavet højttalere i mere end 70 år, men hovedtelefoner – og i særdeleshed støjreducerende hovedtelefoner – er først kommet til produktkataloget de senere år.

JBL Club 950NC er lukkede hovedtelefoner med elektronisk støjreduktion (ANC) i den øverste ende af mellemprisklassen. Altså den nogenlunde betalelige klasse, lige under topklassen, hvor konkurrencen er virkelig brutal. Den klasse har JBL også en kandidat i, JBL Club One, men dem vender vi tilbage til, når forsinkelserne på grund coronavirus er overstået.

JBL Club 950NC har et farveskema, der ville bringe smilet frem hos Henry Ford: Alt er kulsort. Fra ørekopperne i plast og de bløde, kunstlæderbetrukne ørepuder over bøjlerne i metal og til den blødt polstrede hovedbøjle. Det eneste spræl er det sølvgrå JBL-logo på hver ørekop.

Som moderne hovedtelefoner kan Club 950NC stemmestyres. Enten med Google Assistent eller – uden for Norden – med Amazon Alexa. Man leder til gengæld forgæves efter højkvalitets-codecs som aptX, LDAC og AAC.

Betjeningen sker med i alt syv trykknapper fordelt langs bagkanten af de to ørekopper. Nogle producenter foretrækker touch-betjening. Det er en smagssag, men knapper er nemmere at finde, når man fumler i blinde omme bag øret. Den eneste lidt besværlige funktion er, at medhør og ANC er anbragt på samme knap. For at slå ANC til og fra skal man holde knappen nede i to sekunder.

JBL Club 950NC er JBL’s nyeste bud på støjdæmpende hovedtelefoner i mellemklassen. (Foto: JBL)

JBL Club 950NC har variabel støjreduktion, men det er ikke muligt at vælge manuelt, hvor kraftig reduktionen skal være. Til ærgrelse for nørder og pilfingre; men det sikrer imod, at man ved en fejl får valgt en forkert indstilling.

JBL Club 950NC sidder ganske behageligt på hovedet, også selv om vægten er forholdsvis høj. Men vibrationer overføres let som lyd til ørekopperne. Det gælder kæbe- og hovedbevægelser, og det gælder i særdeleshed skridt. Og effekten forstærkes med støjdæmpning slået til. På hovedtelefoner, der er beregnet til at blive brugt, mens man er på farten, er det en alvorlig ulempe.

Middelmådig støjreduktion

Med støjreduktionen slået til forsvinder en god del af støjen fra omgivelserne. Hvad enten det er tasternes klapren på kontoret eller trafikken, når man går langs en brølende boulevard. Støjfjernelsen er god nok, men ikke strålende. Man når ikke de samme grader af stilhed som med Sony WH-1000 XM3, der oprindelig befandt sig en prisklasse over JBL, men i dag koster præcis det samme.

Den aktive støjreduktion både tager og giver. I lidt mindre støjende omgivelser høres en tydelig susen i ørekopperne. Det er en svaghed, der er indbygget i selve ANC-princippet og skyldes den involverede elektronik. Men det er sjældent, at støjen er så tydelig som her.

Støjreduktionen er til gengæld forholdsvis skånsom ved musikken. Diskanten dæmpes en smule, og lyden virker generelt mindre frigjort med ANC slået til. Men det er i småtingsafdelingen – især når det gælder mellemprisklassen.

Læs også
Topopgør blandt støjdræbere - 12 trådløse ANC-hovedtelefoner i test Hvem er kongen af støjreducerende premium-hovedtelefoner? Der kommer nye tronprætendenter hver måned – men kan de erobre tronen?

Hvis du ikke får bas nok med hovedtelefonernes naturlige lyd, har Club 950NC en Bass Boost-knap, der giver de nedre regioner en ekstra spand kul. Desværre fører det til overstyring, og numre med meget bas (f.eks. “Three Wishes” fra Roger Waters’ Amused to Death) lyder virkelig grimt. Det er simpelthen sjusk, at der ikke er indbygget en sikring mod overstyring i DSP-programmeringen af Bass Boost-funktionen!

Få lyden spoleret af din yndlings-DJ

Harman, der er moderselskab til JBL, gennemførte for få år siden en stor undersøgelse blandt både erfarne og helt uøvede lyttere. Snesevis af hovedtelefoner og snesevis af lyttere indgik i undersøgelsen. Resultatet blev præsenteret på AES-kongressen for lydingeniører, og konklusionen på de mange forsøg var, at både eksperter og amatører klart foretrak hovedtelefoner med en lineær gengivelse.

Den undersøgelse har de sandsynligvis ikke læst i den afdeling, der laver My JBL Headphones-app’en. App’en giver mulighed for at slå ANC og medhørsfunktionen Smart Ambient til og fra. Det meste af opmærksomheden er dog brugt på Stage+ funktionen, der automatisk popper frem på skærmen, de første mange gange app’en åbnes.

Her kan man vælge imellem fem lydindstillinger, der angiveligt er navngivne DJ’s signaturlyd. De fleste er direkte ødelæggende for lyden – på en skala fra det skumle til det virkelig snuskede – mens et par af dem kun lyder grimt! Hvis jeg var international DJ og skulle stå model til den lyd, der præsenteres, ville jeg kræve erstatning.

Der er også en Custom EQ-funktion, hvor man kan lave sine egne frekvenskurver. Den fortjener til gengæld lidt ros, da det er første gang, jeg har set en EQ-app fra en producent, hvor man kan indtegne frekvensgangen med fingeren.

Som rejsehovedtelefoner kan Club 950NC foldes sammen og tages med i det medfølgende hårde rejseetui. (Foto: JBL)

Lydkvaliteten

JBL Club 950NC markedsføres med, at de har “JBL Signaturlyd” – uden at det dog specificeres, hvad der kendetegner den. Den bedste forklaring, vi kunne få, var at det var lyd med en god og rigelig bas.

Det svarer meget godt til lydbilledet på Club 950NC, der pænest kan beskrives som varmt. Det er umiddelbart behageligt, men i længden er det trættende, at der bliver spillet bas, hvad enten der er bas på nummeret eller ej. Især mellembassen fra 60 til 120 Hz får et skud. Og det er vel at mærke med Bass Boost og DJ-profiler slået fra. Det kan lige netop gå, når musikken er enkel og beatene tunge. Men al musik, der er bare den mindste smule kompleks, bliver mudret.

Hvis jeg var international DJ og skulle stå model til den lyd, der præsenteres i app’en, ville jeg kræve erstatning.

Mellemtoneområdet består nogenlunde. Stemmer virker en smule uldne, men er stadig lette at forstå. Selv om de står i skyggen af bunden og mellembassen. Den nederste del af diskantområdet holder niveauet fra mellemtonen og forhindrer, at lyden bliver direkte mørk. Men overtoner og luftighed er der intet af.

Markedet for støjreducerende hovedtelefoner er lige så konkurrencepræget, som det er attraktivt. JBL Club 950NC er ikke dårlige, men der findes masser af alternativer. Hvis du gerne vil have JBL-logoet på ørerne, kan du lige nu finde de ligeledes middelmådige JBL E65BTNC til under halvdelen af den oprindelige pris – hvad der gør dem til et rigtig godt køb. Men har du knap to tusind kroner, der brænder i lommen, er Sony WH-1000XM3 et langt bedre køb.

Konklusion

JBL er et mærke, der har været kendt og elsket af hi-fi-nørder i generationer. Det er ikke dem, JBL Club 950NC er møntet på. For det er i bund og grund et temmelig middelmådigt produkt, der giver nogenlunde det, som man kan tillade sig at forvente af mellempris-hovedtelefoner med støjreduktion. Men så heller ikke mere. Og produktet lades i stikken af en app, der kun tilføjer en temmelig skummel klublyd til helheden.

Med det udvalg, der lige nu findes af støjreducerende hovedtelefoner, er det svært at komme i tanke om en grund til at vælge netop disse.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Apples første hovedtelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. Til alt. Næsten.
Skal du have nye hørepropper, så er det nu kun de helt trådløse, der gælder.
Galaxy Buds Live er proppet med funktioner, men holder ikke, hvad de lover.
Køb traditionelle hørebøffer for de penge, du havde tænkt dig at bruge på trådløse støjdræbere.
Netatmo Smart Video Doorbell er blandt de få kablede smart-ringeklokker, der duer med dansk strømforsyning. Man har heller ikke brug for et abonnement for at få fuld funktionalitet.
Audezes gaming-headset nyder godt af planar-teknologien fra firmaets luksushovedtelefoner.
Geneva er tilbage med en sprudlende stereohøjttaler i stilrent retro-kabinet.
Volvos første elbil har alt, hvad der skal til for at blive en bestseller, men der er et par ting, man skal være opmærksom på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blandt de bedste hybride bærbare, der kan købes for penge lige nu. Især skærmen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en hel del, men den tekniske ydelse gør, at prisen kan forsvares.
Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative professionelle på et skrabet budget. Skærmen er smart, men prisen er stram.
Sony har skrumpet deres bedste allround-kamera, og det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre højttalere. De er meget, meget federe!
Philips har kombineret deres farvestrålende OLED-TV’er med en potent soundbar fra Bowers & Wilkins. Resultatet er et ægte drømme-TV!