TEST : JBL Club 950NC

JBL satser lavt

JBL’s mellempris-støjdæmper har de grundlæggende ting på plads. Men hverken lyd eller features imponerer. Og app’en bør du holde dig fra.

JBL Club 950NC

Lyd & Billede mener

Tilforladeligt design. Der er bas nok til de flestes behov, og ANC-funktionen påvirker kun lyden en smule.
Mørkt lydbillede. App’en er slem, støjreduktionen er middelmådig, og Bass Boost giver åbenlys forvrængning
 • Type: Over-ear, lukkede, trådløse med ANC
 • Drivere: 40 mm
 • Frekvensområde: 15 Hz – 22 kHz (tolerance ikke opgivet)
 • Aktiv støjreduktion: Ja, adaptiv
 • Batteritid: 25 timer med ANC, 55 timer med kun Bluetooth
 • Stemmestyring: Google Assistant, Alexa
 • App: My JBL Headphones
 • Tilslutning: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.0 (A2DP 1.3)
 • Vægt: 372 g
 • Web: jbl.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1899 kr

JBL har lavet højttalere i mere end 70 år, men hovedtelefoner – og i særdeleshed støjreducerende hovedtelefoner – er først kommet til produktkataloget de senere år.

JBL Club 950NC er lukkede hovedtelefoner med elektronisk støjreduktion (ANC) i den øverste ende af mellemprisklassen. Altså den nogenlunde betalelige klasse, lige under topklassen, hvor konkurrencen er virkelig brutal. Den klasse har JBL også en kandidat i, JBL Club One, men dem vender vi tilbage til, når forsinkelserne på grund coronavirus er overstået.

JBL Club 950NC har et farveskema, der ville bringe smilet frem hos Henry Ford: Alt er kulsort. Fra ørekopperne i plast og de bløde, kunstlæderbetrukne ørepuder over bøjlerne i metal og til den blødt polstrede hovedbøjle. Det eneste spræl er det sølvgrå JBL-logo på hver ørekop.

Som moderne hovedtelefoner kan Club 950NC stemmestyres. Enten med Google Assistent eller – uden for Norden – med Amazon Alexa. Man leder til gengæld forgæves efter højkvalitets-codecs som aptX, LDAC og AAC.

Betjeningen sker med i alt syv trykknapper fordelt langs bagkanten af de to ørekopper. Nogle producenter foretrækker touch-betjening. Det er en smagssag, men knapper er nemmere at finde, når man fumler i blinde omme bag øret. Den eneste lidt besværlige funktion er, at medhør og ANC er anbragt på samme knap. For at slå ANC til og fra skal man holde knappen nede i to sekunder.

JBL Club 950NC er JBL’s nyeste bud på støjdæmpende hovedtelefoner i mellemklassen. (Foto: JBL)

JBL Club 950NC har variabel støjreduktion, men det er ikke muligt at vælge manuelt, hvor kraftig reduktionen skal være. Til ærgrelse for nørder og pilfingre; men det sikrer imod, at man ved en fejl får valgt en forkert indstilling.

JBL Club 950NC sidder ganske behageligt på hovedet, også selv om vægten er forholdsvis høj. Men vibrationer overføres let som lyd til ørekopperne. Det gælder kæbe- og hovedbevægelser, og det gælder i særdeleshed skridt. Og effekten forstærkes med støjdæmpning slået til. På hovedtelefoner, der er beregnet til at blive brugt, mens man er på farten, er det en alvorlig ulempe.

Middelmådig støjreduktion

Med støjreduktionen slået til forsvinder en god del af støjen fra omgivelserne. Hvad enten det er tasternes klapren på kontoret eller trafikken, når man går langs en brølende boulevard. Støjfjernelsen er god nok, men ikke strålende. Man når ikke de samme grader af stilhed som med Sony WH-1000 XM3, der oprindelig befandt sig en prisklasse over JBL, men i dag koster præcis det samme.

Den aktive støjreduktion både tager og giver. I lidt mindre støjende omgivelser høres en tydelig susen i ørekopperne. Det er en svaghed, der er indbygget i selve ANC-princippet og skyldes den involverede elektronik. Men det er sjældent, at støjen er så tydelig som her.

Støjreduktionen er til gengæld forholdsvis skånsom ved musikken. Diskanten dæmpes en smule, og lyden virker generelt mindre frigjort med ANC slået til. Men det er i småtingsafdelingen – især når det gælder mellemprisklassen.

Læs også Topopgør blandt støjdræbere - 12 trådløse ANC-hovedtelefoner i test Hvem er kongen af støjreducerende premium-hovedtelefoner? Der kommer nye tronprætendenter hver måned – men kan de erobre tronen?

Hvis du ikke får bas nok med hovedtelefonernes naturlige lyd, har Club 950NC en Bass Boost-knap, der giver de nedre regioner en ekstra spand kul. Desværre fører det til overstyring, og numre med meget bas (f.eks. “Three Wishes” fra Roger Waters’ Amused to Death) lyder virkelig grimt. Det er simpelthen sjusk, at der ikke er indbygget en sikring mod overstyring i DSP-programmeringen af Bass Boost-funktionen!

Få lyden spoleret af din yndlings-DJ

Harman, der er moderselskab til JBL, gennemførte for få år siden en stor undersøgelse blandt både erfarne og helt uøvede lyttere. Snesevis af hovedtelefoner og snesevis af lyttere indgik i undersøgelsen. Resultatet blev præsenteret på AES-kongressen for lydingeniører, og konklusionen på de mange forsøg var, at både eksperter og amatører klart foretrak hovedtelefoner med en lineær gengivelse.

Den undersøgelse har de sandsynligvis ikke læst i den afdeling, der laver My JBL Headphones-app’en. App’en giver mulighed for at slå ANC og medhørsfunktionen Smart Ambient til og fra. Det meste af opmærksomheden er dog brugt på Stage+ funktionen, der automatisk popper frem på skærmen, de første mange gange app’en åbnes.

Her kan man vælge imellem fem lydindstillinger, der angiveligt er navngivne DJ’s signaturlyd. De fleste er direkte ødelæggende for lyden – på en skala fra det skumle til det virkelig snuskede – mens et par af dem kun lyder grimt! Hvis jeg var international DJ og skulle stå model til den lyd, der præsenteres, ville jeg kræve erstatning.

Der er også en Custom EQ-funktion, hvor man kan lave sine egne frekvenskurver. Den fortjener til gengæld lidt ros, da det er første gang, jeg har set en EQ-app fra en producent, hvor man kan indtegne frekvensgangen med fingeren.

Som rejsehovedtelefoner kan Club 950NC foldes sammen og tages med i det medfølgende hårde rejseetui. (Foto: JBL)

Lydkvaliteten

JBL Club 950NC markedsføres med, at de har “JBL Signaturlyd” – uden at det dog specificeres, hvad der kendetegner den. Den bedste forklaring, vi kunne få, var at det var lyd med en god og rigelig bas.

Det svarer meget godt til lydbilledet på Club 950NC, der pænest kan beskrives som varmt. Det er umiddelbart behageligt, men i længden er det trættende, at der bliver spillet bas, hvad enten der er bas på nummeret eller ej. Især mellembassen fra 60 til 120 Hz får et skud. Og det er vel at mærke med Bass Boost og DJ-profiler slået fra. Det kan lige netop gå, når musikken er enkel og beatene tunge. Men al musik, der er bare den mindste smule kompleks, bliver mudret.

Hvis jeg var international DJ og skulle stå model til den lyd, der præsenteres i app’en, ville jeg kræve erstatning.

Mellemtoneområdet består nogenlunde. Stemmer virker en smule uldne, men er stadig lette at forstå. Selv om de står i skyggen af bunden og mellembassen. Den nederste del af diskantområdet holder niveauet fra mellemtonen og forhindrer, at lyden bliver direkte mørk. Men overtoner og luftighed er der intet af.

Markedet for støjreducerende hovedtelefoner er lige så konkurrencepræget, som det er attraktivt. JBL Club 950NC er ikke dårlige, men der findes masser af alternativer. Hvis du gerne vil have JBL-logoet på ørerne, kan du lige nu finde de ligeledes middelmådige JBL E65BTNC til under halvdelen af den oprindelige pris – hvad der gør dem til et rigtig godt køb. Men har du knap to tusind kroner, der brænder i lommen, er Sony WH-1000XM3 et langt bedre køb.

Konklusion

JBL er et mærke, der har været kendt og elsket af hi-fi-nørder i generationer. Det er ikke dem, JBL Club 950NC er møntet på. For det er i bund og grund et temmelig middelmådigt produkt, der giver nogenlunde det, som man kan tillade sig at forvente af mellempris-hovedtelefoner med støjreduktion. Men så heller ikke mere. Og produktet lades i stikken af en app, der kun tilføjer en temmelig skummel klublyd til helheden.

Med det udvalg, der lige nu findes af støjreducerende hovedtelefoner, er det svært at komme i tanke om en grund til at vælge netop disse.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  De 10 bedste støjreducerende hovedtelefoner

  Vejl.pris kr De bedste støjdræbere

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen

  Shure Aonic 50

  Vejl.pris 3200 kr Hele stjernehimlen åbenbarer sig
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.