test : B&O Play H5

Lækker lyd i elegant indpakning

Første trådløse in-ear-hovedtelefoner fra B&O Play.

Lyd & Billede mener

God lyd og fantastisk lækkert design.
Kort batteritid. Svært at få dem til at sidde stabilt i øregangen.
 • Drivere: 6,4 mm
 • Frekvensområde: 20 - 20.000 Hz
 • Trådløst: Bluetooth 4.2, aptX-LL, AAC
 • Fjernbetjening og mikrofon: Indbygget i kabel
 • USB-kabel med magnetisk dock til opladning og transportpose medfølger.
 • Batteri: 100 mAh
 • Spilletid: 5 timer, opladningstid 2 timer
 • Mål: 39 x 28 x 23,5 mm
 • Vægt: 18 g.
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1999 kr

Fremtiden for hovedtelefoner er trådløs. Det mener Apple tydeligvis, og antallet af hovedtelefoner uden kabler i vores tests bliver ved med at stige.

H5 er den første trådløse in-ear-model fra B&O Play – og for den sags skyld fra hele B&O. Den eneste ledning, er den, der forbinder de to ørepropper og samtidig rummer fjernbetjeningen med batteriet.

Som alt andet fra Struer er H5 et studie i elegant design. Ørepropperne ser næsten umuligt enkle og stilrene ud. Men selv om alt ser ud til at være lavet efter en lineal, passer de faktisk godt i øret.  Kablet er isoleret med en vævet stofstrømpe for at dæmpe mekaniske bilyde, og fjernbetjeningen er tyndere end en blyant.

H5 er den første trådløse in-ear-model fra B&O Play. Den eneste ledning, er den, der forbinder de to ørepropper og samtidig rummer fjernbetjeningen. Foto: B&O Play
H5 er den første trådløse in-ear-model fra B&O Play. Den eneste ledning, er den, der forbinder de to ørepropper og samtidig rummer fjernbetjeningen. Foto: B&O Play

Den medfølgende oplader er lige så elegant som hovedtelefonerne. En lille sort terning med formstøbte huller til de to ørepropper, der klikkes magnetisk på plads. Man kan købe en endnu oplader som ekstraudstyr til at have stående på arbejdet eller i sommerhuset. Noget, som de fleste nok vil gøre, da batteritiden er begrænset til fem timer på en opladning.

H5 mangler en bøjle eller krog til at holde dem fast, når det går hedt til. Foto: B&O Play
H5 mangler en bøjle eller krog til at holde dem fast, når det går hedt til. Foto: B&O Play

B&O Play slår på, at H5 er beregnet til en aktiv livsstil, og understreger, at de er svedtætte, så de kan klare at blive brugt til træning. Det er uden tvivl korrekt, men sammenlignet med dedikerede træningshovedtelefoner mangler H5 en bøjle eller krog til at holde dem fast, når det går hedt til. Den opgave er alene overladt til øreproppen.

Der medfølger hele syv sæt ørepropper, fire i silikonegummi og tre i hukommelsesskum (memory foam). Silokonepropperne giver den mest lufttætte kontakt og dermed den bedste bas, men det lykkedes mig ikke at finde en størrelse, der sad helt stabilt i mine øregange. Det gik bedre med hukommelsesskummet, der føles som at proppe en marshmallow i øret. Men de havde dog stadig besvær med at blive siddende under bevægelse og løb. Batteritiden skulle være rigelig til at gennemføre et marathonløb (dette testede jeg ikke), men skal dog beregne en del ekstra tid til at stoppe op og proppe hovedtelefonerne tilbage i øregangen – efter have samlet dem op fra skovbunden.

 

Lyden
Tilbage på kontoret og mere rolige opgaver kan jeg konstatere, at diskanten i BeoPlay H5 er ikke bare lækker, men rigtig lækker. Der er luft nok til at sende en ballon til vejrs, og små detaljer på hihat og bækkerner klinger sprødt og ægte. Noget, der kan være svært for mange ørepropper.

Da lyden serveres direkte ind i øregangene, giver det ikke mening at tale om bredde og dybde og stereoperspektivet på samme måde som med højttalere. Men gengivelsen er uanstrengt og velopløst, og instrumenterne er lette at adskille fra hinanden – også når det bliver komplekst, og mange instrumenter optræder i samme frekvensområde (som for eksempel i Styx’ ”Boat on the River”.).

Mellemtonen er næsten lige så delikat som toppen. Stemmer lyder naturlige og uforvrængede. Hvad enten det gælder en grådkvalt Sinead O’Connor eller en whiskygennemvædet Tom Waits.

Der, hvor det kniber lidt mere, er bassen. Et par ørepropper har naturnødvendigt mindre slagkraft i bunden end et sæt over-ear-hovedtelefoner, hvor drivermembranen er halvtreds gange større.

Beoplay-app’en gør et ihærdigt arbejde med at rette op på dette, og det lykkes faktisk ganske godt. Men kun indtil ørepropperne vrikker sig bare en lille smule løs. Man kan i øvrigt i app’en tilpasse sin lyd trinløst mellem de fire yderpunkter ”Warm”, ”Excited”, ”Relaxed” og ”Bright”, og dermed tippe klangbalancen i den retning, man foretrækker. Uanset indstilling forbliver lydbilledet stadig relativt slankt.

Selv om det har været nødvendigt at skrumpe elektronikken til miniformat, er der kræfter nok til at spille både højt og rent. Men batterierne rækker desværre ikke til en hel arbejdsdag.

H5 fås også i en pink udgave. Foto: B&O Play
H5 fås også i en pink udgave. Foto: B&O Play

 

Konklusion
B&O Play H5 er noget af det mest elegante, du kan proppe ind i dine ører. Og betjeningen er lige så lækker og stilren. Lyden er også i den absolut bedste ende for in-ear-hovedtelefoner, med især en mellemtone og diskant, det er svært at finde konkurrenter til, så længe vi ikke bevæger os over i den professionelle verden, til samme pris – kabel eller ej. Der vil sikkert blive langet en hel del af dem over disken som trådløs makker til den hovedtelefonstik-løse iPhone 7. Til træning ville det dog være en fordel med en valgfri ørebøjle til at holde propperne på plads. Sidder du stille, som de fleste af os gør, er dette ikke et problem.

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  De 10 bedste støjreducerende hovedtelefoner

  Vejl.pris kr De bedste støjdræbere

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen

  Shure Aonic 50

  Vejl.pris 3200 kr Hele stjernehimlen åbenbarer sig
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.