Search
Generic filters

TEST : Neumann NDH 20

Uengagerende første forsøg

Legendarisk mikrofonproducent formår ikke at fænge med deres første hovedtelefonmodel.

Neumann NDH-20
Neumann NDH 20

Lyd & Billede mener

Tiltalende udseende, flot aluminium-finish og god komfort. Lader til at være en behagelig belastning for forstærkere. Lyden ændrer sig ikke meget fra forstærker til forstærker.
Lyden er mørk med for lidt detaljer i toppen. Det klinger også for skarpt til vores smag.
 • Type: Lukkede, over-ear
 • Princip: Dynamiske
 • Foldbare: Ja
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Kabel: 3 m lige + 1,5-3 m spiral med 3,5 mm stik (+ 6,3 mm adapter)
 • Drivere: 38 mm
 • Impedans og følsomhed: 150 ohm / 114 dB
 • Frekvensområde: 5 Hz – 30 kHz
 • Vægt: 390 g (uden kabel)
 • Finish: Sølvgrå/sort
 • Web: neumann.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3000 kr

Da vi hørte, at Neumann havde lavet deres første hovedtelefoner, tænkte vi, at de måtte være noget helt specielt. I musikbranchen er den tyske producent berømt for deres studiemikrofoner, der kan koste fra et par tusind op til over 50.000 kroner. Deres studiemonitors er også meget populære.

Hovedtelefoner har de derimod ikke prøvet kræfter med før. Men da moderselskabet er selveste Sennheiser, var det vel egentlig kun et spørgsmål om tid, før det kom.

Neumanns ingeniører har forsynet sig med komponenter fra Sennheisers lager, da de stykkede NDH 20 sammen. Grundlaget er de nu udgåede Sennheiser HD 630VB, der vandt titlen Bedste Køb i en gruppetest i 2016.

NDH 20 adskiller sig fra deres ophav ved at mangle variabel baskontrol (som vi godt kunne lide), men til gengæld har de aftageligt kabel, hvilket HD 630VB manglede.

Da de er beregnet til studiebrug, er impedansen temmelig høj, nemlig 150 ohm. Det gør, at man kan koble flere sæt hovedtelefoner til samme forstærker, uden at impedansen falder til et uhåndterligt niveau for forstærkeren. Følsomheden er behagelige 114 dB, hvilket betyder, at de ikke er helt håbløse med en mobiltelefon. Men på fuld volumen sluttet til en iPhone med Lightning-adapter er lyden kun lige akkurat høj nok.

Vi kan godt lide hovedtelefonernes udseende, og at de kan foldes sammen. De har et klart mere eksklusivt præg end HD 630VB, som de slægter på.

Neumann-NDH-20 parts
Der følger både en lige ledning og et praktisk spiralkabel med Neumann NDH 20. (Foto: Neumann)

Neumann NDH 20 i praksis

Pasformen er også helt fin. De klemmer lidt om ørerne, og ørepuderne i velourbetrukket memory-skum er lidt hårde, men man kan mærke, at hovedtelefonerne ånder mere end andre lukkede varianter. Hvilket er en fordel for lydfolk, der skal bruge dem lang tid ad gangen i studiet.

Når jeg hører om hovedtelefoner til studiebrug, tænker jeg umiddelbart på lineære frekvenskurver og meget analytisk og korrekt lyd. Du ved, sådan nogle som Sennheiser HD 800 S, moderselskabets flagskib (blandt dynamiske hovedtelefoner; vi taler ikke om de elektrostatiske HE1 til næsten 400.000 kroner).

Men NDH 20 er ikke lineære. De har for meget bas, især i det øvre basregister. Desuden er der for lidt luft i toppen, bækkener mangler luft og detaljer, og det samme gør sangstemmer – både mandlige og kvindelige. Det er næsten godt gjort af Neumann at kombinere for hård lyd med for lidt luft.

Konklusion

Neumanns første hovedtelefoner har et tiltalende udseende og en bedre kvalitetsfølelse end Sennheiser HD 630VB, som de er baseret på.

Men NDH 20 byder ikke på nær så medrivende lytning. Uanset hvad vi spiller af musik, melder lyttetrætheden sig efter kort tid. Instrumenterne har ikke kompleks nok klangstruktur, der er ikke noget stort lydlandskab at tale om, og det hele bliver for fladt og kedeligt. Det lyder også temmelig hårdt.

Det er ikke så meget, der skal til, før NDH 20 lyder rigtig godt. Der er kvalitet her, men det endelige lydresultat engagerer for lidt. Vi håber, at Neumann prøver igen, for de kan garanteret gøre det bedre.

Neumann NDH 20 frequency
Neumann NDH 20 målt med miniDSP EARS og REW (kompenseret for, hvad miniDSP mener er subjektivt lineært). Vi ser en meget mellemtonefokuseret lydkurve med en top fra 200 til 1000 Hz. Diskantgengivelsen er generelt dæmpet hele vejen.
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Sony MDR-Z7M2
  Sony MDR-Z7M2 - Underholdningen er reddet
  Sony har forbedret deres premiummodel Z7 med teknologi fra flagskibet Z1R. Resultatet er endnu mere hårdtslående.
  Fostex T60RP oppslag
  Fostex T60RP - Musikken folder sig ud
  Om det er, fordi de er semi-åbne, vides ikke, men Fostex T60RP har renere lyd end de fleste lukkede i klassen.
  denon_ahd5200 spread
  Denon AH-D5200 - Fabelagtig lukket musikformidler
  Denon AH-D5200 er blandt de allerbedste lukkede hovedtelefoner i deres klasse.
  Beyerdynamic DT 1990 Pro - Knivskarpt analyseredskab
  Studiekvaliteterne er både disse hovedtelefoners styrke og svaghed. Bør prøves før køb.
  Audeze LCD-1 - High-end hovedtelefoner til mobilen
  Der findes ikke bedre lyd til bærbar brug i denne prisklasse.
  Sennheiser HD 660S - Klassiker i nye klæder
  Sennheisers bedste i 600-serien er det sikre valg i denne klasse.
  Beyerdynamic Amiron Home - Det fornuftige valg
  Beyerdynamic Amiron Home er et par usædvanlig vellykkede allround-hovedtelefoner.
  HiFiMAN Sundara - Testvinder i åben konkurrence
  HiFiMAN Sundara er ikke alene det bedste køb i klassen; her får man også den bedste lyd.

  Læs også

  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.
  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen

  Shure Aonic 50

  Vejl.pris 3200 kr Hele stjernehimlen åbenbarer sig

  Sony WH-1000XM4

  Vejl.pris 2800 kr Den nye konge af støjreduktion
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.