data-srcset
TESTVi tester 6 high end gaming headsets

Spillyd i luksusklassen

Hvad får man, når man lægger en tusse ekstra på bordet for et gaming-headset? Først og fremmest får man bedre lyd.

Vinteren er højsæson for computerspil. Og til en medrivende spiloplevelse hører god lyd. Vi testede for en måned siden gaming-headsets i budget- og premiumklassen. Nu har vi taget det sidste skridt opad til high-end-klassen for at se, hvad man får, når prisen ikke spiller den afgørende rolle.

Udtrykket “high-end” skal i øvrigt tages med et gran salt, da prisspændet blandt headsets til gaming er langt mindre end i hi-fi-verdenen. Eller for den sags skyld inden for gaming-bærbare, hvor de bedste modeller kan koste mere end en månedsløn!

 

Ingen snærende bånd

Noget af det, som du er næsten sikker på at få med, når du tager et dybere greb i lommen, er trådløshed. Fire ud af seks deltagere giver dig frihed fra kabler. Og nogle lader dig endda vælge imellem kabel og trådløshed. At netop de to vindere begge er kablede, skal ikke tages som udtryk for, at trådløs overførsel fører til dårligere kvalitet. De har bare valgt nogle løsninger, der i sidste ende vejer tungere på vægtskålen.

I denne prisklasse er du også sikker på at få et dedikeret USB-lydkort med i pakken. Det giver nogle fordele, da mange computeres integrerede lydkort er af temmelig tvivlsom kvalitet. Desuden giver det mulighed for at indbygge surround-processering i lydkortet.

Til gengæld skal man ikke vælge et high-end spil-headset for lyseffekternes skyld. For de fleste deltagere har helt droppet RGB-lysshow. Kun Razer og Asus har lys indbygget og ikke mere end på deres billigere modeller.

annonce
(Foto: Sennheiser)

Bluetooth er bandlyst
Trådløst udstyr betyder i de fleste tilfælde Bluetooth. Men ikke når det gælder gaming. Bluetooth er simpelt hen for langsom og ustabil, og en forsinkelse på en brøkdel af et sekund kan betyde, at spillet er tabt. Derfor leveres trådløst gaming-udstyr altid med en dedikeret USB-adapter, der arbejder i 2,4 GHz-området.

annonce

Læs også 10 på hovedet Det behøver ikke at koste en herregård at få ørerne fyldt med kamptummel og eksplosioner. Vi har testet ti gaming-headsets, der er til at betale.
 data-srcset

 

Sat op til narrestreger

I denne prisklasse får man rigtig meget lydkvalitet for pengene. Gode drivere med lav forvrængning og forstærkere, der kan drive dem. Hvilket ikke det samme som korrekt lyd. Når det gælder gaming, er der tradition for “sjovere” lyd med tung bas, der giver ekstra indlevelse i eksplosioner. I styre-softwaren kan man oftest også vælge lydprofiler med fremhævet diskant, der gør det lettere at afsløre detaljer i omgivelserne.

annonce

Spiller du sammen med andre, er mikrofonen næsten lige så vigtig. Og her er der en stor forskel fra de billige modeller. I denne prisklasse er der tale om rigtige hi-fi-mikrofoner med naturlig stemmegengivelse og oftest også elektronisk støjreduktion, så talen ikke forstyrres af støj fra omgivelserne.

 

Lyd hele vejen rundt

Alle deltagerne tilbyder surround-lyd i en eller anden form. Det giver en forøget realisme i spillene, hvor man føler sig hensat til spillets verden. Og det kan, når det er godt lavet, give et forspring i 3D-skydespil, hvor man tydeligt kan høre fjenderne nærme sig bagfra. Den mest ekstreme udførelse er hos Asus, som har indbygget otte drivere sit hovedsæt for at give ægte 7.1 surround-lyd.

(Foto: Razer)

Vi tester

 • Astro A50 2.499 kr
 • Asus ROG Theta 7.1 2.099 kr
 • Audio-Technica ATH-G1WL 1.990 kr
 • HyperX Cloud Orbit S 2.469 kr
 • Razer Nari Ultimate 1.549 kr
 • Sennheiser GSP 670 2.600 kr

Headsettene blev selvfølgelig testet i deres naturlige miljø, det vil sige på spil, ikke mindst 3D-skydespil, hvor eventuelle surround-effekter udnyttes maksimalt. Og ud over dette blev de også prøvet med musik og film – igen i surround. Vi så også på de indbyggede mikrofoner og eventuel støjreduktion.

Bedste priser

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
 data-srcset
Asus ROG Theta 7.1
Glem virtuel surround-lyd: Asus spænder et helt 7.1-anlæg på hovedet af dig!

Asus ROG Theta 7.1 er et headset, som ikke bliver overset i mængden. Ørekopperne er ikke store; de er gigantiske! Det er uundgåeligt, eftersom der gemmer sig intet mindre end otte drivere bag det kantede sorte aluminiumskjold. Vi har nemlig at gøre med ægte 7.1-kanalers surround-lyd. Ikke virtuel surround. Tre små 30 mm drivere i hver kapsel leverer front-, side- og bagkanaler, mens en 40 mm driver i hver side klarer den dybe bas. Men Asus’ designafdeling fortjener respekt for at være lykkedes med at få helheden til at se forholdsvis elegant ud.

Hovedbøjlen og de metalarme, der holder ørekopperne, er lige så robuste at se til, og foringen på hovedbøjle og ørepuder er heldigvis tyk og blød nok til at sikre komfort, når det 650 gram tunge headset skal finde plads. Og når ørekopperne er af aluminium, handler det ikke bare om design, men om at skaffe køling til de mange indbyggede forstærkere, som er leveret af DAC-specialisten ESS.

Asus ROG Theta 7.1 er et ekstremt headset, og den separate surround-lyd med otte indbyggede højttalere i de kæmpestore kapsler stjæler billedet. (Foto: Asus)

Med så meget elektronik om bord er batteridrift – og dermed trådløshed – en umulighed. Men jeg mistænker Asus for at have gjort en dyd ud af nødvendigheden, da de to gummibelagte kabler, der går til ørekopperne, er en halv centimeter tykke.

Styre-softwaren ROG Armoury kan styre alle dine Asus ROG-enheder. Så ud over lydindstillingerne, der er omfattende, er der faner for bl.a. makroer og synkronisering af lys. I forhold til antallet af justeringsmuligheder er det overraskende overskueligt. Man kan selvfølgelig oprette lydprofiler ud over de otte, der er allerede findes, med indstillinger for antallet af kanaler, EQ, rumklang, taleforbedring m.m.

Mikrofonen er heller ikke almindelig. Asus lover, at støjreduktionen er baseret på kunstig intelligens. Om det betyder, at den er algoritmebaseret, eller den er i stand til at lære af sine erfaringer, ved vi ikke. Men stemmen går i hvert fald klart igennem.

Det er ikke første gang, Asus har lavet et hovedsæt med ægte surround. Vi testede for et par år siden ROG Centurion. Men siden dengang er det lykkedes at få teknologien ned i en indpakning, der faktisk er til at leve med. Det klodsede eksterne lydkort er også droppet.

annonce

Det var med en vis skepsis, jeg satte kæmpekopperne over ørerne, for at skabe surround-lyd i hovedtelefoner er ikke bare et spørgsmål om at proppe passende mange drivere ind i hver kapsel. Men Asus er lykkedes med forsøget. For at begynde et sted, så er effekten virkelig overbevisende, og det er let at placere lydene hele vejen rundt. Meget lettere end i noget traditionelt headset med virtuel 7.1-surround.

annonce

Nok så vigtigt er det, at de mange driver også lyder godt. Bassen er solid, men den dominerer ikke (medmindre man vælger det i styreprogrammet), og detaljerne i toppen er klare og umiddelbare. Havde det her været en hi-fi-test, kunne jeg sige, at den sidste gennemsigtighed manglede. Men det her er sjov og ballade, og det er en bedrift, at Asus har fået så mange drivere til at spille så godt sammen!

 

Konklusion

Asus ROG Theta 7.1 er et ekstremt headset, og den separate surround-lyd med otte indbyggede højttalere i de kæmpestore kapsler stjæler billedet. Det voldsomme ydre dækker imidlertid over en glimrende lydkvalitet i det hele taget – og naturligt nok en fremragende surround-effekt i særdeleshed. Softwaren giver godt styr på de mange muligheder. Det eneste, der mangler, er trådløshed. Men jeg tør ikke tænke på den batteritid og vægt, det ville have medført!

annonce
Det er en bedrift, at Asus har fået så mange drivere til at spille så godt sammen! (Foto: Asus)

 

Fakta

Fakta

 • Platforme: PC, Mac, PlayStation 4, Nintendo Switch, mobil
 • Type: Over-ear, lukket
 • Drivere: 6 x 30 mm, 2 x 40 mm
 • Kanaler: 7.1
 • Frekvensområde: 20 Hz – 40 kHz
 • Tilslutning: USB-C
 • Opladning: Nej
 • Batteritid: Nej
 • Lys: Asus Aura RGB
 • Web: asus.com
Pris: 2099 kr
PlusÆgte 7.1 surround-lyd – og det kan høres! Glimrende lyd og god komfort. Man får rigtig meget for pengene her!
MinusØrekopperne er af indlysende grunde gigantisk store og klodsede. Ingen trådløs forbindelse.
 data-srcset
Sennheiser GSP 670
Sennheisers tungeste gaming-headset har god lyd, fin software og en middelmådig bærekomfort.
 data-srcset
Razer Nari Ultimate
Razer kender sine kunder, og de bliver ikke skuffede over det store sjove headset.
 data-srcset
HyperX Cloud Orbit S
HyperX Cloud Orbit S er en forklædt udgave af årets bedste gaming-headset.
 data-srcset
Audio-Technica ATH-G1WL
Audio-Technica taler til midaldrende hi-fi-nørder, der også kan lide at spille.
 data-srcset
Astro A50
Astros topmodel er en fryd af have på og en fornøjelse at lytte til. Men man skal kæmpe for at nå så langt.

  Alternativer til Vi tester 6 high end gaming headsets

   data-srcset

  10 på hovedet

  Det behøver ikke at koste en herregård at få ørerne fyldt med kamptummel og eksplosioner. Vi har testet ti gaming-headsets, der er til at betale.

   data-srcset

  Trådløs luksus-gaming

  Trådløst eller med kabel? Hvis du gamer på tværs af platforme, skal headsettet kunne følge med. Her er to meget forskellige løsninger.

  (Foto: Producent)

  Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

  (Foto: Producent)

  Skal der ligge et gaming-hovedsæt under juletræet i år? Vi har gjort det hårde arbejde for dig, og fundet ud af, hvad der er hot, og hvad der er not.

  (Foto: Producent)

  Logitech G433 er fornuftigt prissat, kan lidt mere og ser lidt anderledes ud.

  Foto: Steelseries

  Steelseries giver sin egen flagskibsmodel blandt gaming-hovedsæt nådesløs kamp til stregen.

  Foto: Steelseries

  Ligesom der er brug for særlige hovedtelefoner til fysisk træning, stiller også de elektroniske atleter – gamerne – særlige krav til lytteudstyret.