Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL TS8111

Billig lydforbedring

Leder du efter en simpel soundbar uden for mange falbelader? Så har TCL en billig kandidat.

Skrevet af / 20/03/2021 - 16:21
TCL TS8111
Audun Hage

Synes du, at lyden fra dit TV er tynd, fesen og uklar? Så er det på tide at “hæve barren” – eller rettere opgradere lydoplevelsen med en soundbar!

TV-producenterne er blevet gode til at gøre deres skærme rare at se på, men lydoplevelsen kommer normalt i anden række. Det tynde TV-kabinet levner ikke meget plads til ordentlige højttalere. Derfor kan selv en simpel, fritstående soundbar give en massiv lydforbedring.

Kinesiske TCL har efter vores erfaring opnået ganske brugbar lyd i flere af deres TV’er. Modeller som X10 og C815 kommer med lydløsninger fra Onkyo. Men nogle modeller har også væsentlig tyndere lydudstyr, og det er disse TV’er, TS8111 er beregnet til!

(Foto: TCL)

TCL TS8111

Denne model er TCL’s bud på en prisgunstig soundbar uden nogen overflødige dikkedarer. Den 100 cm brede soundbar er en fuldt integreret løsning uden separat subwoofer. Den kan dermed placeres på TV-møblet eller hænges på væggen uden for mange ledninger og andet bøvl.

TCL-soundbaren understøtter på papiret 3D-lyd i form af Dolby Atmos, men her drejer det sig om den virtuelle variant. Højttalerkonfigurationen er af typen 2.1 (stereo plus baskanal). Den har ikke egne højdekanaler (højttalere, der reflekterer lyd via loftet) eller centerkanal, men bruger i stedet nogle DSP-tricks for at opnå noget af den samme effekt.

Som nævnt må TS8111 også klare sig uden separat subwoofer. TCL hævder i stedet, at deres indbyggede subwoofere vil give en fuldfed oplevelse.

Læs også En anderledes Atmos-soundbar fra TCL TCL Ray-Danz TS9030 bruger smarte akustiske løsninger i stedet for avanceret DSP til at simulere surround-sound.

Let at sætte op

TCL TS8111 er en mellemstor soundbar, omtrent på størrelse med den nu udgåede Sonos Playbar, og passer godt til TV’er på 50 tommer eller større. Ligesom Sonos-højttaleren er den betrukket med sort stof, hvilket får den til at se pæn og diskret ud (ingen spejlblank plast her).

På toppen er der praktiske touch-knapper. Der er også en lille LED-skærm midtpå foran, der lyser op, når man laver indstillinger, justerer lydstyrken og lignende, men slukkes igen kort efter.

Soundbaren er relativt slank i formen, men også ret bred (præcis en meter). Derfor er det en god idé at tjekke, at den rent faktisk kan være foran/under TV’et, eventuelt mellem benene.

I vores tilfælde forsøgte vi at parre den med et TCL 55P815, som vi også havde inde til test. Her oplevede vi, at soundbaren kom lidt i konflikt med TV’ets fod, men det kan løses ved at sætte den lidt længere foran eller hænge den på væggen. Vægbeslag følger i øvrigt med i kassen.

TCL TS8111 er en relativt simpel soundbar rent udstyrsmæssigt. Bortset fra Bluetooth har den ingen trådløse tilslutningsmuligheder såsom Wi-Fi, AirPlay eller lignende. De fysiske tilslutninger er til gengæld gode: Der er både HDMI ind og ud, så man kan tilslutte en ekstern lydkilde (f.eks. en Blu-ray-afspiller) via soundbaren.

Opsætningen går hurtigt, og soundbaren synkroniserede umiddelbart med TV’et, da vi sluttede den til via HDMI-udgangen. Så længe man har HDMI CEC aktiveret, vil volumenstyringen også fungere via TV’ets fjernbetjening. Der medfølger en separat fjernbetjening til soundbaren, men den er mest til finjusteringer og kildevalg.

Her ses en “eksploderet” visning af TCL TS8111 med bl.a. bashøjttalerne. Systemet består af to bas-enheder med en slavebas hver, som tilsammen skal give ekstra basfundament. (Foto: TCL).

Lydkvalitet

“Jeg hører, du maler hus,” siger fagforeningslederen Jimmy Hoffa (Al Pacino) med karakteristisk, autoritær stemme til mafiahåndlangeren Frank (Robert De Niro) over telefonen.

Vi ser Netflix-storfilmen The Irishman, instrueret af Martin Scorsese, der serveres i sprudlende Dolby Atmos-lydformat! Det er virkelig en fornøjelse både at se og høre ordvekslingerne mellem de herrer De Niro, Pacino og Pesci. Handlingen lægger stor vægt på dialogerne mellem personerne. Netop derfor er det særlig vigtigt med klar og tydelig lyd!

Her får vi umiddelbart et positivt førsteindtryk af TCL-soundbaren: Lyden fra TS8111 er både stærk og klar med et fyldigt og fint mellemtoneregister, der bidrager til god taleforståelse. Selv om denne soundbar ikke har nogen dedikeret centerkanal, synes vi, at dialogerne er klart og tydeligt lokaliseret i midten. Synkroniseringen mellem lyd og billede (lip-sync) er også rigtig god.

Vi syntes til at begynde med, at lyden var en anelse mørk i toppen, men løste det ved at skrue diskantjusteringen et par trin op. TCL-soundbaren har også tre forskellige EQ-lydindstillinger (Movie, Music og TV), og her syntes vi, at det var filmindstillingen, der gav den bedste klangbalance.

Brugbar bas

TS8111 må som nævnt klare sig uden separat subwoofer, men anvender i stedet to små, indbyggede bas-enheder plus to slavebasser for at give et tilstrækkeligt fundament.

Her på Lyd & Billede er vi umiddelbart skeptiske over for soundbars, der hævdes at klare sig fint uden subwoofer, da dybbas er en vigtig dimension i både film- og musiksammenhæng. Fysikkens love dikterer også, at to bittesmå bas-enheder aldrig vil kunne erstatte en dedikeret subwoofer med eget kabinet og en stor basmembran. Bas handler trods alt om at flytte luft!

Når det er sagt, så synes vi, at TCL har opnået et godt resultat i dette tilfælde. TS8111 går ikke kælderdybt i bassen, men har rigeligt med tryk på lydeffekterne, når det virkelig gælder.

Bevares – buksebenene blafrer ikke ligefrem, når Frank sprænger nogle taxier i luften, men det kan bestemt mærkes og får det til at ryste godt i TV-møblet. Basfylden har også en positiv indvirkning på musiklytning, hvor synth-bas og trommer får en fast og fin tyngde.

TCL-TS8111-scaled TCL-TS8111-inputs-scaled TCL-TS8111-remote-scaled
<
>
Fjernbetjeningen fungerer godt og har gode muligheder for lydjustering, hvilket er praktisk. Ellers går det også fint at styre volumen op og ned via TV’ets fjernbetjening. (Foto: Audun Hage)

Begrænset 3D-effekt

TCL-soundbaren må siges at fungere overraskende godt til tale, musik og generelle lydeffekter. Her synes vi faktisk, den lyder lige så godt som den dyrere TS9030 Ray-Danz fra samme producent.

Derimod skorter det lidt på surround-effekten: Mens den generelle lydkvalitet er fin og fyldig, oplever vi ikke, at TS8111 har noget særlig omsluttende lydbillede. Andet er dog heller ikke at forvente i betragtning af den ret enkle 2.1 højttalerbestykning.

Formel 1-dokumentaren Drive to Survive er fuld af hæsblæsende lydeffekter. Her skal man opleve, at lydbilledet fylder rummet og flytter sig fysisk, når kameraet panorerer, eller F1-racerne suser forbi. Vores oplevelse er, at TCL TS8111 lyder lidt fladt, især sammenlignet med dyrere Atmos-soundbars med dedikerede højde- og sidehøjttalere. Lydbilledet er stort, klart og tydeligt, men fylder ikke rummet, som en fuldblods Atmos-soundbar med højdekanaler kan gøre.

Når det er sagt, så lyder det langt bedre, end et almindeligt TV nogensinde kan drømme om!

Konkurrenter?

Markedet er efterhånden propfuld af soundbars, også i den relativt billige prisklasse – men der er langt mellem de virkelig gode. Sonos Beam er vores kompakte favorit: Den tilbyder god, distinkt lyd i en mere kompakt form end TCL. Den har også indbygget multirumsfunktionalitet via Sonos-systemet. Derimod mangler den TCL’s kraftfulde bas og kan heller ikke prale af Atmos-understøttelse.

Og så er der lige det med prisen – næsten to tusind kroner mere end TS8111! Hvilket bare understreger, at TCL har formået at lave en soundbar til en meget konkurrencedygtig pris.

TCL TS8111 giver klar og fyldig lyd. Her fra The Irishman på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

TS8111 er tænkt som en billig opgradering i forhold til TV’ets indbyggede lydsystem, og her synes vi, at TCL har ramt plet. For 1.500 kroner får man en soundbar, der bogstavelig talt giver TV-lyden en ny dimension.

TS8111 har et stort og klart lydbillede med en stærk og klangfuld stemmegengivelse. Takket være dedikerede bashøjttalere opnår den også en brugbart fyldig basgengivelse. Den fylder ikke rummet, som en fuldblods Atmos-soundbar med højdekanaler kan gøre, men til denne pris må vi sige, at vi er godt tilfredse.

Karakter
TCL TS8111
Basic

Lyd & Billede mener

TCL TS8111 serverer ren, klar og fyldig lyd. Plus for god fjernbetjening og letlæseligt display. Bassen er på mange måder flot, men ingen match for soundbars med separat subwoofer.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top