: Tannoy Revolution XT 8F

Frodig og forførende lyd

Med ny indmad har Tannoy forbedret deres Revolution-serie. Og den største model er meget let at falde for.
Lyd & Billede mener
Så er der dømt medrivende lytning! Fyldig bas i et distinkt lydbillede og ekstra plus for, at højttalerne er nemme at drive.
Tonestrukturen i bassen er ikke den mest definerede, og der findes konkurrenter med endnu mere luftige overtoner.
Specifikationer
  • Type: 3-vejs basrefleks
  • Bas: 8" multifiber
  • Mellemtone/diskant: 8" + 1" koaksial-element
  • Følsomhed: 91 dB
  • Impedans: 8 ohm
  • Mål: 108 x 31,7 x 34,5 cm
  • Vægt: 19,9 kg
Annonce
Annonce
forfatter

I vore dages brug-og-smid-væk samfund kan man let blive fristet til at købe det, der er billigt. Men når det gælder musikoplevelser hjemme i stuen, er det slet ikke sikkert, at billigt er det samme som meget for pengene.

Investerer man i et par højttalere, der koster, får man nemlig rigeligt igen i form af oplevelser, som gør, at man har lyst til at sidde og høre musik i timevis. Et klaver, der faktisk lyder som et klaver, og et lydbillede, der breder sig ud og inviterer dig indenfor. Og er det egentlig ikke det, musik handler om?

Her taler jeg ikke om højttalere i hundredtusindkroners klassen, hvor folk tænker, at du må være sindssyg, og overvejer, om de skal melde dig til Luksusfælden eller tilkalde mænd i hvide kitler. Men hvis du strækker dig til 15.000-20.000 kroner, er der meget mere god lyd at hente, som ligefrem kan være vanedannende, end hvis du kun leder er blandt de billige produkter.

Som regel går kvalitet og pris nemlig hånd i hånd – ganske proportionalt – op til omkring 20.000 kroner. Herfra bliver enhver forbedring meget dyr, og så begynder det at være svært at tale om “meget for pengene”.

 

Annonce

Fornuftig dyrt

I det perspektiv befinder Tannoy Revolution XT 8F sig i et fornuftigt prisleje med en pris på ca. 16.000 kroner parret. De er af den gulvstående type, hvor kabinettet er større og dermed kan gengive dybere bas end kompakthøjttalere. De fylder visuelt mere i rummet, men optager faktisk ikke mere plads på gulvet end et par kompakthøjttalere på standere. Netop standere slipper du også for at budgettere med oveni.

Kabinettet, som er udført i træfinér, er med sine knap 50 liter forholdsvis kompakt af gulvhøjttalere at være. Alligevel opgives Revolution XT 8F til at gå helt ned til 34 Hz i basregisteret med afrulning på -6 dB. Det er dybt nok til at gengive den dybeste grundtone på kontrabas og tuba (ca. 40 Hz), men ikke helt nok til at få hele spektret af et koncertflygel (27,5 Hz) med. Det er dog mere end acceptabelt.

Dobbelte terminaler giver mulighed for bi-amping eller bi-wiring.
Dobbelte terminaler giver mulighed for bi-amping eller bi-wiring.

 

Koaksial-element

Det øvre frekvensområde – fra det vigtige stemmeområde i mellemtonen og helt op til de lyseste overtoner – gengives af et koaksial-element, som Tannoy kalder Dual Concentric. XT-serien har fået et helt nyt element kaldet Torus Ogive, som skal gengive frekvensområdet endnu renere.

At diskant-elementet sidder bag og midt i mellemtone-elementet, giver en punktkilde, som sikrer jævn faseovergang i en meget større lyttevinkel, end hvis elementerne var placeret oven over hinanden. Det er, fordi de så altid når øret på samme tid.

Annonce

Diskant-elementet bruger desuden mellemtone-elementet som horn, der så fungerer som akustisk forstærker og gør, at diskant-elementet ikke er nødt til at vandre så langt, når det skal producere overtoner. Det kan igen give en mere dynamisk og præcis diskantgengivelse.

Ulempen er det fasespring, der kan opstå netop i samlingen mellem diskant og mellemtone, ud over at en bevægelig mellemtonemembran vil trække i og klemme lydbølger fra diskant-elementet, hvilket giver en lydmæssig forvrængning, som ligner Dopplereffekten. Det er det samme, som når sirenen på et passerende udrykningskøretøj synes at få en dybere tone, lige når det kører forbi, fordi længden af lydbølgerne strækkes, idet køretøjet kører væk fra dig.

En stabil sokkel med spikes absorberer vibrationer mellem højttaler og underlag. (Foto: Producent)
En stabil sokkel med spikes absorberer vibrationer mellem højttaler og underlag. (Foto: Producent)

 

Lyden af Revolution

Koblet til den glimrende Parasound Halo Integrated Amplifier opleves Tannoys Dual Concentric-element dog slet ikke som problematisk. Tværtimod er der en enormt god tonal sammenhæng mellem diskant og mellemtone. Det er måske ikke så underligt, da Tannoy har lang erfaring med princippet. Tannoy har været berømt for denne teknologi lige siden 1940’erne!

Hør f.eks. celloen og bratschen, som med et nik til Led Zeppelins “Kashmir” kickstarter “Get ’Em While They’re Hot” fra Luke Elliots nye album, Dressed for the Occasion. Tørt og lækkert indspillet med en fylde og varme i mellemtonen, der engagerer fra første takt. Og når trommerne og guitaren kommer ind, ledsaget af et molstemt klaver i ren Nick Cave-stil, tager højttalerne hovedrollen med største selvfølge.

Annonce

Lyden er dejligt varm og fyldig, og gengivelsen af lydbilledet er yderst fasekorrekt. Hvilket igen betyder, at Luke Elliots raspende stemme står meget distinkt placeret i centrum af det hele. Den rå barytonguitar på country-blues-nummeret “Trouble” lyder også lækkert og fyldigt, og det er tydeligt, at der er tale om højttalere i topklassen.

 

Letdrevne

Revolution XT 8F er altædende, hvad enten det er stille visemusik eller bastung techno, der er på programmet. Og med en høj følsomhed på 91 dB og en enkel belastning på 8 ohm har de fordelen af at kunne parres med en lang række forstærkere – også de mindre strømstærke. Det betyder, at du er frit stillet med at slutte dem til en vellydende, men effektsvag forstærker, f.eks. en rørforstærker. Eller hvad med den lille, søde streaming-forstærker Naim UnitiQute 2?

De slår ikke lige så hårdt som f.eks. Klipsch RP-280F, men de kan være mere beherskede, når det er det, de skal. Og de gengiver et stort orkester på imponerende vis, selv om man rykker et par stolerækker længere tilbage end med de nævnte Klipsch-højttalere.

Højttalerne ser eksklusive ud i mørk valnød. (Foto: Producent)
Højttalerne ser eksklusive ud i mørk valnød. (Foto: Producent)

 

Annonce

Er der nogen svagheder?

Hvis jeg skal trække ned for noget, så må det være basområdet, som godt kunne have haft endnu flere klanglag. Der er ikke noget galt med mængden af bas – her er både fyldighed og taktfasthed. Men sat op mod en absolut reference kunne de have været mere klippefaste og gerne med mere luft.

Sæt et nummer på med kontrabas, og der er aldrig nogen tvivl om, at man lytter til et stykke reproduceret musik. Man får ikke følelsen af, at bassisten står i rummet og spiller live for os.

Det skal også nævnes, at selv om diskantgengivelsen er dejlig distinkt og sømløst integreret med resten af lydbilledet – og i øvrigt ikke giver noget påfaldende “smørhul” – så findes der højttalere med mere luft. Man får f.eks. mere vægtløse overtoner fra Bowers & Wilkins’ CM8 S2, og System Audio Mantra 50 skinner mere i toppen.

Men der er altså noget meget forførende og vanedannende over den måde, Tannoy Revolution XT 8F præsenterer musikken på.

Den nye Revolution-serie fås også i egetræ, såkaldt Medium Oak. (Foto: Producent)
Den nye Revolution-serie fås også i egetræ, såkaldt Medium Oak. (Foto: Producent)

 

Annonce

Konklusion

Tannoy har forfinet deres Revolution-serie. XT 8F er den største model og præsenterer et lydbillede med en herlig fylde, som man hurtigt bliver afhængig af. Især i mellemtoneregisteret lyder instrumenter større, end man er vant til, fordi højttalerne har lidt mere power i den dybe del af fuldregisteret.

XT 8F er altædende, hvad musik angår; de kan få nerven i en simpel guitarsang frem, eller de kan spille op til dans med mere pumpende rytmer. Og fordi de er lette at drive, behøver du ikke nødvendigvis at betale en arm og et ben for en forstærker. 40 gode watt kan sagtens være nok – selv om det selvfølgelig bliver sjovere med lidt flere kræfter.

Lydbilledet er meget distinkt, og især stemmer kommer imponerende godt frem, ligesom de er rigtig godt placeret midt i lydbilledet takket være koaksial-elementet. Skal vi trække ned for noget, så kunne basregisteret have været mere klippefast, og der findes højttalere med mere luft i toppen.

Det, der gør Tannoy Revolution XT 8F værd at overveje, er at de er så uproblematiske – og stærkt vanedannende.

Læs også: Test af Parasound HINT integreret forstærker

Annonce

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.