: Tannoy Mercury 7.1

Høj luftguitarfaktor

Disse højttalere fra Tannoy egner sig dårligt til at spille musik i baggrunden. Det lyder de alt for medrivende til!
Lyd & Billede mener
Mercury 7.1 udmærker sig ved en finpudset, detaljeret diskant og en frodig mellemtone, der virkelig får vokalisters stemmepragt frem. De er også letdrevne og kompakte nok til at placere næsten hvor som helst.
Små højttalere som disse har begrænsede basressourcer, og basgengivelsen kan virke lidt tynd og forsigtig i visse sammenhænge.
Specifikationer
  • Type: 2-vejs kompakthøjttalere
  • Diskant: 1,1" dome
  • Bas/mellemtone: 5" multifiber
  • Frekvensområde: 53 Hz – 32 kHz
  • Følsomhed: 87 dB @ 2,83/1 m
  • Impedans: 8 ohm
  • Finish: Eg, valnød, sort ask, vinyl
  • Mål: 27 x 16 x 20 cm
Annonce
Annonce
forfatter

Tannoys Mercury-serie har længe været blandt vores foretrukne højttalere i budgetklassen, og nu er de så ude i syvende (!) generation. Det er nu ikke så mærkeligt: Konkurrencen i kompaktklassen er hårdere end nogensinde, og så nytter det ikke at hvile på laurbærrene.

Skotske Tannoy er en af verdens ældste og mest traditionsrige højttalerproducenter og måske bedst kendt for deres Dual Concentric-højttalere – også kaldet koaksialhøjttalere, fordi diskanten er monteret i midten af bas/mellemtonen. Denne teknik er glimrer ved sit fravær på en budgetserie som Mercury, men der er stadig tale om rimelig avancerede løsninger.

 

Mercury 7.1

Den model, vi tester her, er de mindste i den nye serie, og der er tale om yderst kompakte højttalere beregnet til at smække ind i reolen eller måske allerhelst på et par standere. Kabinettet er godt bygget og består “banketesten” med glans.

Diskant og bas er som nævnt adskilt fra hinanden, men til gengæld er det solide kvalitets-enheder. Den lille bas-enhed måler 5 tommer og får hjælp til at trække vejret af en basrefleksport på bagsiden. Membranen er af papir med en særlig “coating”, der forhindrer opbrydning.

Annonce

Diskanten er måske det mest interessante på de nye Mercury. Den er på 28 mm og anvender en højeffektiv neodymium-magnet; noget, man sjældent ser i denne prisklasse. Diskantgengivelsen strækker sig helt til 38 kHz – langt over, hvad det menneskelige øre kan høre, men det sikrer, at det, man rent faktisk kan høre, er rent og uforvrænget.

Lette at placere: De superkompakte mål på 27 x 16 x 20 cm gør, at Tannoy Mercury 7.1 passer ind i de fleste reoler. (Foto: Producent)
Lette at placere: De superkompakte mål på 27 x 16 x 20 cm gør, at Tannoy Mercury 7.1 passer ind i de fleste reoler. (Foto: Producent)

 

Lydkvalitet

Vi satte Mercury 7.1 på et par 60 cm høje standere, og efter lidt eksperimentering fandt vi en god balance med højttalerne placeret ca. 30 cm fra bagvæggen og trukket godt ind fra sidevæggene. Forstærkeren til lejligheden var Bluesound Powernode 2, der løb med sejren i vores test af streaming-forstærkere. Derefter var det bare at trykke på play!

Mercury 7.1 viste hurtigt, at de generelt er brugervenlige og nemme at have med at gøre, både med hensyn til placering og forstærkervalg. På det punkt minder de meget om deres forgængere. Samtidig er det let at høre, at lydkvaliteten har taget et skridt op: Den opgraderede diskant giver et betydelig mere fokuseret og detaljeret lydbillede.

Tannoy er også lykkedes rigtig godt med vokalgengivelsen, der gør musikoplevelsen ekstra nærværende og realistisk. På det seneste har jeg lyttet meget til britiske vokalister som Hannah Reid fra London Grammar og Sam Smith, og Mercury 7.1 formår at gengive den store spændvidde i deres stemmer uden generende forvrængning eller farvning.

Annonce

Diskant og mellemtone er virkelig imponerende for højttalere i denne prisklasse – nok til, at det må bekymre ærkekonkurrenter som Bowers & Wilkins og deres 600-serie.

Solide terminaler: Tannoy-højttalernes terminaler tager imod højttalerkabler af god kvalitet, hvad enten de bruger bananstik, spader eller er afisolerede. (Foto: Producent)
Solide terminaler: Tannoy-højttalernes terminaler tager imod højttalerkabler af god kvalitet, hvad enten de bruger bananstik, spader eller er afisolerede. (Foto: Producent)

De, der kan lide, at det ryster i stoleryggen, når bassen hamrer løs, bør dog se sig om efter noget større end Mercury 7.1. Bas – og især dybbas – er, som man kan forvente, ikke højttalernes stærkeste side. Selv ikke en producent af Tannoys kaliber formår at ophæve fysikkens love, og det kan mærkes, at højttalerne går lidt i knæ på de saftigste basrytmer hos Daft Punk og Avicii. Akustisk musik med bas og trommer fungerer derimod fremragende.

Ikke at det kommer som nogen overraskelse, men diskanten og mellemtonen skaber visse forventninger, som bassen ikke helt formår at leve op til. Det er ikke nødvendigvis en “fejl” ved Mercury 7.1; det betyder bare, at basglade entusiaster måske bør kigge i retning af noget større – f.eks. Elac Debut B5, som er min favorit i kompaktklassen for tiden. Men det åbner også op for at tjekke storebror Mercury 7.2 ud, som er udstyret med en 6 tommers bas-enhed i et lidt mere rummeligt kabinet!

 

Konklusion

Forgængerne i Mercury-serien var bestemt ikke nogen sinker, men de nye Mercury 7.1 er blevet langt mere spændende at lytte til. Det er ørevenlige allround-højttalere, der inviterer til aktiv lytning. Her får du en engagerende lydgengivelse fuld af liv, der lyder fremragende med alle typer musik, og med ekstra stærke vokalpræstationer.

Annonce

I prisklassen under 3.000 kroner er Tannoy Mercury 7.1 blandt de allerbedste lige nu. Hvis du vil have endnu bedre lyd, må du også være villig til at gå op i størrelse – og pris!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.