Tannoys Mercury-serie har længe været blandt vores foretrukne højttalere i budgetklassen, og nu er de så ude i syvende (!) generation. Det er nu ikke så mærkeligt: Konkurrencen i kompaktklassen er hårdere end nogensinde, og så nytter det ikke at hvile på laurbærrene.
Skotske Tannoy er en af verdens ældste og mest traditionsrige højttalerproducenter og måske bedst kendt for deres Dual Concentric-højttalere – også kaldet koaksialhøjttalere, fordi diskanten er monteret i midten af bas/mellemtonen. Denne teknik er glimrer ved sit fravær på en budgetserie som Mercury, men der er stadig tale om rimelig avancerede løsninger.
Mercury 7.1
Den model, vi tester her, er de mindste i den nye serie, og der er tale om yderst kompakte højttalere beregnet til at smække ind i reolen eller måske allerhelst på et par standere. Kabinettet er godt bygget og består “banketesten” med glans.
Diskant og bas er som nævnt adskilt fra hinanden, men til gengæld er det solide kvalitets-enheder. Den lille bas-enhed måler 5 tommer og får hjælp til at trække vejret af en basrefleksport på bagsiden. Membranen er af papir med en særlig “coating”, der forhindrer opbrydning.
Diskanten er måske det mest interessante på de nye Mercury. Den er på 28 mm og anvender en højeffektiv neodymium-magnet; noget, man sjældent ser i denne prisklasse. Diskantgengivelsen strækker sig helt til 38 kHz – langt over, hvad det menneskelige øre kan høre, men det sikrer, at det, man rent faktisk kan høre, er rent og uforvrænget.
Lydkvalitet
Vi satte Mercury 7.1 på et par 60 cm høje standere, og efter lidt eksperimentering fandt vi en god balance med højttalerne placeret ca. 30 cm fra bagvæggen og trukket godt ind fra sidevæggene. Forstærkeren til lejligheden var Bluesound Powernode 2, der løb med sejren i vores test af streaming-forstærkere. Derefter var det bare at trykke på play!
Mercury 7.1 viste hurtigt, at de generelt er brugervenlige og nemme at have med at gøre, både med hensyn til placering og forstærkervalg. På det punkt minder de meget om deres forgængere. Samtidig er det let at høre, at lydkvaliteten har taget et skridt op: Den opgraderede diskant giver et betydelig mere fokuseret og detaljeret lydbillede.
Tannoy er også lykkedes rigtig godt med vokalgengivelsen, der gør musikoplevelsen ekstra nærværende og realistisk. På det seneste har jeg lyttet meget til britiske vokalister som Hannah Reid fra London Grammar og Sam Smith, og Mercury 7.1 formår at gengive den store spændvidde i deres stemmer uden generende forvrængning eller farvning.
Diskant og mellemtone er virkelig imponerende for højttalere i denne prisklasse – nok til, at det må bekymre ærkekonkurrenter som Bowers & Wilkins og deres 600-serie.
De, der kan lide, at det ryster i stoleryggen, når bassen hamrer løs, bør dog se sig om efter noget større end Mercury 7.1. Bas – og især dybbas – er, som man kan forvente, ikke højttalernes stærkeste side. Selv ikke en producent af Tannoys kaliber formår at ophæve fysikkens love, og det kan mærkes, at højttalerne går lidt i knæ på de saftigste basrytmer hos Daft Punk og Avicii. Akustisk musik med bas og trommer fungerer derimod fremragende.
Ikke at det kommer som nogen overraskelse, men diskanten og mellemtonen skaber visse forventninger, som bassen ikke helt formår at leve op til. Det er ikke nødvendigvis en “fejl” ved Mercury 7.1; det betyder bare, at basglade entusiaster måske bør kigge i retning af noget større – f.eks. Elac Debut B5, som er min favorit i kompaktklassen for tiden. Men det åbner også op for at tjekke storebror Mercury 7.2 ud, som er udstyret med en 6 tommers bas-enhed i et lidt mere rummeligt kabinet!
Konklusion
Forgængerne i Mercury-serien var bestemt ikke nogen sinker, men de nye Mercury 7.1 er blevet langt mere spændende at lytte til. Det er ørevenlige allround-højttalere, der inviterer til aktiv lytning. Her får du en engagerende lydgengivelse fuld af liv, der lyder fremragende med alle typer musik, og med ekstra stærke vokalpræstationer.
I prisklassen under 3.000 kroner er Tannoy Mercury 7.1 blandt de allerbedste lige nu. Hvis du vil have endnu bedre lyd, må du også være villig til at gå op i størrelse – og pris!
Lyd & Billede mener
Mercury 7.1 udmærker sig ved en finpudset, detaljeret diskant og en frodig mellemtone, der virkelig får vokalisters stemmepragt frem. De er også letdrevne og kompakte nok til at placere næsten hvor som helst. Små højttalere som disse har begrænsede basressourcer, og basgengivelsen kan virke lidt tynd og forsigtig i visse sammenhænge.
Vejl. pris 2200 kr
Specifikationer
- Type: 2-vejs kompakthøjttalere
- Diskant: 1,1" dome
- Bas/mellemtone: 5" multifiber
- Frekvensområde: 53 Hz – 32 kHz
- Følsomhed: 87 dB @ 2,83/1 m
- Impedans: 8 ohm
- Finish: Eg, valnød, sort ask, vinyl
- Mål: 27 x 16 x 20 cm
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer