TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

System Audio saxo 5 active

Vellyd i stuen på fem minutter

Fyld stuen med musik med mobilen som signalkilde – uden at give afkald på et rigtigt stereoanlæg.

forfatter
Publiceret 28/10/2015 - 06:00
L&B mener
Åben og musikalsk gengivelse. Nem ibrugtagning – sæt dem på hylden og nyd din musik. Komplet stereoanlæg.
Lidt magert lydbillede. Hvis der skal spilles højt, bør du overveje at supplere med en subwoofer. Din forstærker bliver arbejdsløs!
Specifikationer
 • Funktionsprincip: 2-vejs, trådløs aktiv basrefleks
 • Diskant: 1" dome med akustisk linse
 • Bas/mellemtone: 5"
 • Frekvensområde: 50 Hz – 25 kHz (+/-3 dB)
 • Indbygget forstærker: 2 x 50 W klasse D
 • Indgange: 2 x optisk digital, 1 x analog 3,5 mm stereo mini-jack, 1 x analog stereo RCA
 • Udgange: USB-opladning, subwoofer
 • Trådløst: Bluetooth 4.0, aptX (cd-kvalitet), AAC (Apple), WAV, MP3 320 kbit/s
 • Mål: 280 x 165 x 220 mm
 • Vægt: 8,9 kg (sæt)
 • Finish: Sort eller hvid højglans
Vejl. pris 5999Pr. 28/10/2015 Produktside

System Audio saxo 5 activeDet kan ikke have undgået læsernes opmærksomhed, at aktive højttalere er i hastig fremgang. Og trådløse aktive højttalere i endnu højere grad. Hvor hi-fi-højttalere med indbygget forstærker var et særsyn for ti år siden, har de fleste højttalerproducenter med respekt for sig selv (og for deres egen fremtid) i dag en produktserie med aktiv elektronik indenbords.

Fordelen er dels teknisk i form af kortere højttaler- og signalkabler samt mulighed for at tilpasse forstærkerne til elementer og kabinet. Og dels kan man med et sæt trådløse aktive højttalere få sig et komplet anlæg, der er stort set usynligt i boligindretningen. Sæt højttalerne på hylden og brug mobilen som signalkilde – så strømmer musikken ud fra Spotify, Tidal og andre streaming-tjenester.

Danske System Audio overraskede os sidste år med deres første aktive højttalere – og det i en sådan grad, at de små saxo 1 active blev kåret som årets budgethøjttalere. Nu har de lavet en storebror, saxo 5 active med lidt større kabinet og elementer samt kraftigere forstærker (50 watt i stedet for 40).

 

Finish og placering

saxo 5 active er udpræget diskrete. Det kompakte trækabinet er i højglanshvid eller sort lakfinish. Bag det sorte frontstof finder man på venstre højttaler en volumenknap, der også fungerer som tænd/sluk-knap, samt en lysdiode, der indikerer, om højttaleren er tændt, og hvilken indgang der er valgt.

Bassen er en 5-tommer med let membran, og diskanten en 25 mm stof-dome. Forsænkningen fungerer som akustisk filter, der skal give den helt rigtige spredning.

Bag på venstre højttaler finder man en basrefleksport og tilslutningspanelet med to optiske digitalindgange samt to analoge indgange (stereo RCA, og 3,5 mm mini-jack). Der er desuden en USB-port til opladning samt et sæt solide bananbøsninger til højttalerkabel. Højre højttaler er nemlig rent passiv.

Fjernbetjeningen er på størrelse med en tændstikæske og indeholder indgangsvælger, Bluetooth-parring, volumen og tænd/sluk. Højttaleren slukker selv efter 20 minutters stilhed. Og tænder igen, når der kommer signal via en af indgangene, som der skiftes automatisk til.

system_audio_saxo5_active_front
Diskret er vist det mest beskrivende ord. En 5 tommers bas og en 1 tommers diskant. saxo 5 active glider let ind i indretningen.

 

Lyden

saxo-serien er System Audios økonomiserie, og til prisen må der uundgåeligt indgås nogle kompromiser. Især når prisen også skal dække en stereoforstærker med DAC og Bluetooth-modtager. Men det er ærlig talt svært at få øre på, hvor der er hugget hæle og klippet tæer i konstruktionen.

Mellemtonen er åben og hurtig, og stemmer lyder naturligt og uden kunstige betoninger. De to elementer arbejder fuldkommen glat sammen. Diskanten er tilpas luftig og fri af højttalerne. Selv om vi befinder os i et prisleje, hvor den slags ikke er hverdagskost, kommer instrumenter og stemmer godt fri af højttalerne.

saxo 5 active er neutrale lydgivere, der gengiver klangen i musikken loyalt – og ikke mindst engagerende. Det gør dem lette og fornøjelige at lytte til. Hvis du sætter dig for at afsløre de allersidste detaljer i optagelsen, skal du dog op i en anden prisklasse.

 

Intet trylleri i bassen

Vi har efterhånden testet en del trådløse aktive højttalere, som takket være DSP-processering går overraskende langt ned i bassen. Den slags numre er der ikke lavet på saxo 5 active. Den indbyggede forstærker piller ikke ved frekvensgangen.

Basgengivelsen er da også til den slanke side. Lyden er ikke tynd, og bassen er fast nok. Men de dybeste toner udebliver. Til gengæld prøver den lille 5 tommers bas ikke at gøre noget, som den ikke er i stand til. For uanset mængden af digital equalizing er der fysiske grænser for, hvor meget luft et så lille bas-element kan flytte.

system_audio_saxo5_active_back
Selv om højttalerne er trådløse, er der hele fire kablede indgange på bagsiden. Så man har i realiteten et helt stereoanlæg.

 

Konklusion

System Audio har gentaget kunststykket fra deres første aktive højttalere. Til prisen er det svært at finde noget at sætte en finger på ved saxo 5 active. Hvis du er ude efter højttalere, der uden bøvl, kabler eller anden elektronik leverer lyd af høj kvalitet – også i mellemstore rum – er de et indlysende valg.

 

Aktive, passive eller midtimellem?

Aktive højttalere byder på nogle tekniske fordele frem for deres passive brødre. I en aktiv højttaler kan forstærkere og højttaler-elementer skræddersys til hinanden, og man slipper for det tabsgivende og kostbare delefilter, da hvert element har sin egen dedikerede forstærker, og delingen sker elektronisk. Med digital signalprocessering (DSP) er det også muligt at korrigere for ulineær frekvensgang og afrulning i bassen.

Skal vi være nøjeregnende, så er System Audio saxo 5 active ikke “ægte” aktive højttalere, men et passivt højttalersæt med indbygget stereoforstærker. Delefilteret er traditionelt passivt, og der er ingen DSP-korrektion.

Der er til gengæld indbygget trådløs Bluetooth-tilslutning samt optiske digitalindgange.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Højttalere til mandehulen Elipson Heritage XLS11 er franske - men ligner amerikanske monitorhøjttalere fra stereoens guldalder.
Der står en legende bag disse Efter pladespillerne er MoFi klar med sin første højttaler.
Få biograflyd hjemme i stuen Er lyden fra dit TV tynd og pjevset? Vi har testet fem soundbars i mellemsegmentet, som kan kurere mager bas og give dig en fed surround-oplevelse!
Følg Lyd & Billede