: Seks trådløse surround-systemer

Klip kablerne i hjemmebiografen

Test af seks trådløse surround-systemer.

Salget af komplette surround-anlæg er nærmest gået i stå til fordel for de langt mere simple soundbars. Det er selvfølgelig praktisk, men man mister en værdifuld del af lydbilledet – nemlig lyd, der kommer bagfra.

For musikoplevelserne er det multirum, der er det nye sort. Trådløse højttalere placeres i hver sit rum og taler sammen over det trådløse netværk. De kan alle sammen spille den samme eller forskellig musik samtidig, og man har fuldstændig kontrol over det hele fra mobilen eller tablet’en via en app.

 

Sammensmeltning

En sej sideeffekt ved, at anlæggene er blevet trådløse, er at det giver en helt ny fleksibilitet i hjemmebiografen. Man kan nemlig tage to multirumshøjttalere, placere dem bag siddepositionen og bruge dem som baghøjttalere, når man vil fyre op for hjemmebio-oplevelserne. Soundbaren gengiver så venstre, center og højre frontkanal.

Det forudsætter, at soundbaren også har multirumsfunktion og understøtte denne type brug. Og at alle produkterne er af samme mærke og i samme familie.

 

Seks kandidater

Hvor godt kan det blive? Det vil vi gerne finde ud af! Derfor har vi fundet sådanne løsninger fra seks producenter. Sony, Panasonic, LG og Samsung stiller alle op på omtrent lige vilkår, hvor Samsung dog kræver et kompatibelt Samsung-tv.

Så er der Sonos, der stadig betragtes som konge af klassen. Sonos stiller op i samme prisklasse som de andre, hvis man ikke medregner en subwoofer, men vi anbefaler altid en sub til hjemmebio-brug. Vi har derfor testet både med og uden for at finde ud af, hvordan systemet klarer sig mod de andre, når Sonos ikke får dybbas. Man kan jo altid købe subwooferen senere!

Endelig har vi også taget Philips Fidelio B5 med – en soundbar, hvor trådløse baghøjttalere indgår i systemet. De er ovenikøbet batteridrevne og dermed helt trådløse – hvor de andre skal sluttes til hver sin stikkontakt. Philips er ikke et udbyggeligt multirumssystem som sådan, men baghøjttalerne kan faktisk bruges hver for sig i andre rum som trådløse Bluetooth-højttalere.

Mange multirumssystemer kan konfigureres i surround, med soundbar foran og trådløse højttalere bagved. Illustration: Sony
Mange multirumssystemer kan konfigureres i surround, med soundbar foran og trådløse højttalere bagved. Illustration: Sony

Sådan testede vi

Når man skal sætte sådan et multirumssystem op i surround, bør man altid læse brugsanvisningen, da der er lidt forskellige måder at koble dem sammen på.

Anlæggene blev testet i vores testrum med de respektive soundbars placeret på et tv-møbel foran fjernsynet og de trådløse satellithøjttalere symmetrisk på hver side, lidt bag lyttepositionen. Subwooferen stod på venstre side af tv’et.

Til film brugte vi Deadpool på Ultra HD Blu-ray, mens musik i surround var jazzpladen Quiet Winter Night med Hoff Ensemble på Blu-ray. Til musik i stereo brugte vi David Bowies Blackstar og Tori Amos’ Boys For Pelé, begge på cd.

 

Netgear R7800 – også kendt som Nighthawk X4S – har både 2,4 og 5 GHz (ac) og desuden en teoretisk total trådløs båndbredde på hele 2,53 Gbit/s. Pris: 2.225 kroner. (Foto: Producent)
Netgear R7800 – også kendt som Nighthawk X4S – har både 2,4 og 5 GHz (ac) og desuden en teoretisk total trådløs båndbredde på hele 2,53 Gbit/s. Pris: 2.225 kroner. (Foto: Producent)

Husk en god router!

Vi kan ikke understrege dette nok: Sørg for, at routeren er af god kvalitet, når du skal sætte et multirumssystem op, og at den har 5 GHz bånd og ikke kun 2,4 GHz. Det gælder især, når produkterne skal kobles i surround, da der foregår ekstra processering, når produkterne skal synkroniseres.

Hvis det er muligt, så tilslut altid produkterne på 5 GHz, da båndbredden på 2,4 GHz er begrænset og kan give problemer med synkronisering og lyd.

Naturlig klang

Sonys system er nemt at sætte op og bruge, og det lyder fint.

Lyd & Billede mener

Lyden er klar og åben. Brugervenligheden er god, ikke mindst fordi soundbaren har skærmmenu. De trådløse ZR5 fungerer også godt som små multirumshøjttalere, bare uden så meget bas.
Subwooferen flader ud, før lyden bliver helt høj nok.
 • HDMI: 3 x ind (HDCP 2.2), 1 x ud (ARC)
 • Digital ind: Optisk, USB
 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay, Google Cast
 • App-styring: SongPal til iOS og Android
 • Subwoofer: Trådløs
 • Mål (soundbar): 104 x 5 x 12,5 cm
 • Farve: Sort
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7890 kr

Hvad Sony-systemet angår, er det baghøjttalerne, der udstråler mest byggekvalitet. Aluminiumkabinetterne på ZR5 er vellavede og har en god tyngde trods deres kompakte mål. Soundbaren er også fin, men det gør os lidt skeptiske, at den skal ligge og spille skråt opad, når den placeres på tv-møblet.

Trådløs tilslutning går smertefrit med SongPal-app’en. Husk, at alle højttalere skal forbindes til netværket, før du grupperer dem via soundbaren. Og de skal bruge en opdatering over nettet, før de kan anvendes i surround. Når det er gjort, så klik på Wireless Surround-ikonet på skærmmenuen.

 

Lydkvalitet

Sony har klassens mest nøjagtige afstandsindstilling for baghøjttalerne, men lider under, at man ikke får sat afstand til soundbaren. Når man ikke ved, hvilken afstand den er beregnet til, justerer man lidt i blinde. Vi går ud fra, at den er sat til 3 meter, som plejer at være standard.

Vi var skeptiske over for den liggende soundbar, men Sony overrasker med åben og klar dialog, der blander sig fint ind i lydbilledet. Og med baghøjttalere på åbner lydbilledet sig langt mere end med soundbaren alene. Det er et stort løft, der gør det mere underholdende at se film.

Eksplosioner og den slags kan selvfølgelig ikke konkurrere med de surround-receivere, du kan læse om andetsteds i bladet, og lyden er ikke lige så opløst. Men til prisen, og hvad bekvemmelighed angår, er det glimrende. Lip-sync er rimelig god; kun indimellem tænker vi over, at dialogerne hænger lidt efter læbebevægelserne. Det går lige, selv om det indimellem kan irritere.

Musik i surround fungerer også fint. Subwooferen bør stå på maksimal volumen her, men lydtrykket er lidt begrænset, så den flader ud, og bassen lyder tamt.

Bemærk, at anlægget også spiller i surround med stereomusik – du skal koble baghøjttalerne fra i menuen Wireless Surround for at få ren stereo. Selv da forsøger HT-CT790 at male lyden ud over et større lærred, og det bliver lidt diffust. Musik i stereo er faktisk mere behageligt gennem ZR5-højttalerne end soundbaren.

 

Konklusion

Sony har god brugervenlighed, ikke mindst takket være soundbarens skærmmenu. Lyden er klar og åben, og både film og musik fungerer fint med tydelige dialoger og et omsluttende lydbillede. Lip-sync er ganske god; kun lejlighedsvis lægger vi mærke til, at lyden er lidt bagefter læbebevægelserne.

Subwooferen skal næsten stå på maksimum, og den giver op lidt tidligere end resten af systemet, når man spiller højt. Systemet når i den henseende ikke helt op på popcornniveau, hvad biografoplevelser angår.

Middelmådigt

Panasonics system er besværligt at sætte op og lyder ikke specielt godt.

Lyd & Billede mener

Baghøjttalerne fungerer fint til multirumsmusik.
Bøvlet brugervenlighed møder middelmådig lydkvalitet.
 • HDMI: 1 x ind (HDCP 2.2), 1 x ud (ARC)
 • Digital ind: optisk
 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth
 • App-styring: Panasonic Music Stream
 • Subwoofer: Trådløs
 • Mål (soundbar): 95 x 5,5 x 12 cm
 • Farve: Sort (ALL70T), sort eller hvid (ALL6)
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9597 kr

ALL6 er en temmelig stor højttaler, som bør kunne give krop til surround-lyd, der kommer bagfra, ud over selvfølgelig at byde på fede musikalske oplevelser i andre rum såsom køkken eller soveværelse.

Soundbaren ALL70T peger ligesom Sonys soundbar skråt opad, når den ligger foran tv’et. I modsætning til Sony har den ikke skærmmenu, og displayet, der peger opad, er umuligt at se fra sofaen. Den bør derfor vægmonteres.

Multirumsopkoblingen går let, hvis routeren har WPS-knap. Hvis ikke, så vælg Manual og følg instruktionerne. Firmware bør altid opdateres, hvis du bliver spurgt.

Parring af baghøjttalerne er besværligt: Aktivér først parring på soundbaren, tryk derefter på Rear Mode én gang på hver højttaler, og hold så Rear Mode inde i fire sekunder, indtil den bipper to gange. Dette skal gøres hurtigt på begge højttalere efter hinanden.

Men du er ikke færdig endnu: Nu skal du holde 1 og Rear Mode på venstre højttaler inde i fire sekunder og derefter 2 og Rear Mode på højre højttaler lige så længe. Hvis du er heldig, parres alt problemfrit. Vi måtte dog bruge flere forsøg.

 

Lydkvalitet

Der er ingen mulighed for at indstille forsinkelse på baghøjttalerne, men niveauet kan nemt justeres i app’en.

Film i surround lyder mest sammenhængende i Cinema- og Standard-indstilling; de to lyder meget ens. Dialogerne bliver bedst ved at sætte dialogniveauet til 2 eller 3 – lavere end det, så bliver de for indelukkede og uldne. Men uanset hvad du gør, slipper du ikke af med den hårde, næsten metalliske gengivelse af dialoger.

Basregisteret lider også for meget af egenresonanser i både subwoofer og soundbar. ALL6 fungerer på sin side ganske godt som baghøjttalere og får surround-lyden godt frem.

Det hele fungerer derfor til nød med film. Med musik er det straks værre, da soundbaren lyder for indelukket, og subwooferen skader mere, end den gavner. Til musiklytning vil vi meget hellere bruge ALL6 alene, selv om de også mangler luft i overtonerne. Men de lyder i hvert fald okay.

 

Konklusion

Panasonic har forsøgt sig med en fyldig og rytmisk basgengivelse. Problemet er, at bassen lyder indelukket og uldent, og det bliver ikke markant bedre opad i stemmeregisteret. På film skal lydniveauet på dialogerne hæves tre hak for ikke at drukne, og selv da lyder de temmelig hårdt og hermetisk.

Surround-højttalerne fungerer fint, når man først får dem sluttet til, men det er en besværlig proces med meget trykken og roden rundt. Vi har ikke noget problem med ALL6 som rene multirumshøjttalere, men som surround-system fungerer det ikke godt nok.

Sonos Playbar + Sub + 2x PLAY:1
Vi har ledt og ledt, men stadig ikke fundet noget, der slår Sonos på deres hjemmebane.
LG SH8 + 2 x BH3
LG’s anlæg har klar og tydelig lyd og er nemt i brug. Men det har også nogle svagheder.
Philips Fidelio B5
Det bliver ikke nemmere end med dette system fra Philips. Og det fungerer imponerende!
Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1
Samsungs system lyder godt og er nemt i brug. Men det har visse begrænsninger.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.