Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Seks trådløse surround-systemer

Klip kablerne i hjemmebiografen

Test af seks trådløse surround-systemer.

Skrevet af / 01/11/2016 - 06:00
Seks trådløse surround-systemer
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Salget af komplette surround-anlæg er nærmest gået i stå til fordel for de langt mere simple soundbars. Det er selvfølgelig praktisk, men man mister en værdifuld del af lydbilledet – nemlig lyd, der kommer bagfra.

For musikoplevelserne er det multirum, der er det nye sort. Trådløse højttalere placeres i hver sit rum og taler sammen over det trådløse netværk. De kan alle sammen spille den samme eller forskellig musik samtidig, og man har fuldstændig kontrol over det hele fra mobilen eller tablet’en via en app.

 

Sammensmeltning

En sej sideeffekt ved, at anlæggene er blevet trådløse, er at det giver en helt ny fleksibilitet i hjemmebiografen. Man kan nemlig tage to multirumshøjttalere, placere dem bag siddepositionen og bruge dem som baghøjttalere, når man vil fyre op for hjemmebio-oplevelserne. Soundbaren gengiver så venstre, center og højre frontkanal.

Det forudsætter, at soundbaren også har multirumsfunktion og understøtte denne type brug. Og at alle produkterne er af samme mærke og i samme familie.

 

Seks kandidater

Hvor godt kan det blive? Det vil vi gerne finde ud af! Derfor har vi fundet sådanne løsninger fra seks producenter. Sony, Panasonic, LG og Samsung stiller alle op på omtrent lige vilkår, hvor Samsung dog kræver et kompatibelt Samsung-tv.

Så er der Sonos, der stadig betragtes som konge af klassen. Sonos stiller op i samme prisklasse som de andre, hvis man ikke medregner en subwoofer, men vi anbefaler altid en sub til hjemmebio-brug. Vi har derfor testet både med og uden for at finde ud af, hvordan systemet klarer sig mod de andre, når Sonos ikke får dybbas. Man kan jo altid købe subwooferen senere!

Endelig har vi også taget Philips Fidelio B5 med – en soundbar, hvor trådløse baghøjttalere indgår i systemet. De er ovenikøbet batteridrevne og dermed helt trådløse – hvor de andre skal sluttes til hver sin stikkontakt. Philips er ikke et udbyggeligt multirumssystem som sådan, men baghøjttalerne kan faktisk bruges hver for sig i andre rum som trådløse Bluetooth-højttalere.

Mange multirumssystemer kan konfigureres i surround, med soundbar foran og trådløse højttalere bagved. Illustration: Sony
Mange multirumssystemer kan konfigureres i surround, med soundbar foran og trådløse højttalere bagved. Illustration: Sony

Sådan testede vi

Når man skal sætte sådan et multirumssystem op i surround, bør man altid læse brugsanvisningen, da der er lidt forskellige måder at koble dem sammen på.

Anlæggene blev testet i vores testrum med de respektive soundbars placeret på et tv-møbel foran fjernsynet og de trådløse satellithøjttalere symmetrisk på hver side, lidt bag lyttepositionen. Subwooferen stod på venstre side af tv’et.

Til film brugte vi Deadpool på Ultra HD Blu-ray, mens musik i surround var jazzpladen Quiet Winter Night med Hoff Ensemble på Blu-ray. Til musik i stereo brugte vi David Bowies Blackstar og Tori Amos’ Boys For Pelé, begge på cd.

 

Netgear R7800 – også kendt som Nighthawk X4S – har både 2,4 og 5 GHz (ac) og desuden en teoretisk total trådløs båndbredde på hele 2,53 Gbit/s. Pris: 2.225 kroner. (Foto: Producent)
Netgear R7800 – også kendt som Nighthawk X4S – har både 2,4 og 5 GHz (ac) og desuden en teoretisk total trådløs båndbredde på hele 2,53 Gbit/s. Pris: 2.225 kroner. (Foto: Producent)

Husk en god router!

Vi kan ikke understrege dette nok: Sørg for, at routeren er af god kvalitet, når du skal sætte et multirumssystem op, og at den har 5 GHz bånd og ikke kun 2,4 GHz. Det gælder især, når produkterne skal kobles i surround, da der foregår ekstra processering, når produkterne skal synkroniseres.

Hvis det er muligt, så tilslut altid produkterne på 5 GHz, da båndbredden på 2,4 GHz er begrænset og kan give problemer med synkronisering og lyd.

Produkter i denne test

Sonos Playbar + Sub + 2x PLAY:1

Ikke så meget at rafle om

Vi har ledt og ledt, men stadig ikke fundet noget, der slår Sonos på deres hjemmebane.

Sonos har markedets nemmeste opsætning af et multirumssystem, som selv en idiot kan finde ud af, og lyden er bedre end med noget andet tilsvarende system. Det er simpelthen lige i øjet.
DTS surround-lyd understøttes ikke. Anlægget er meget dyrere end de andre, hvis du tager subwooferen med (den gode nyhed er, at du strengt taget ikke behøver den).
Læs hele testen

LG SH8 + 2 x BH3

Et sikkert valg

LG’s anlæg har klar og tydelig lyd og er nemt i brug. Men det har også nogle svagheder.

Lyden er direkte, klar og fin. Brugervenligheden er god, trods manglende skærmmenu.
Lyden fra dialoger er lidt forsinket i forhold til læbebevægelserne. Soundbaren understøtter ikke HDCP 2.2 og kan derfor ikke sende UHD Blu-ray igennem i fuld opløsning.
Læs hele testen

Philips Fidelio B5

Enkelt og sublimt

Det bliver ikke nemmere end med dette system fra Philips. Og det fungerer imponerende!

Der er ikke andre produkter i klassen, der er lige så nemme at sætte op som Philips B5. Desuden lyder det overraskende godt, og til prisen er det et fantastisk køb!
Du får ikke fuld multirumsfunktionalitet, og anlægget kan ikke udbygges. Der findes alternativer med bedre opløsning på sangstemmer og klaver.
Læs hele testen

Sony HT-CT790 + 2 x SRS ZR5

Naturlig klang

Sonys system er nemt at sætte op og bruge, og det lyder fint.

Lyden er klar og åben. Brugervenligheden er god, ikke mindst fordi soundbaren har skærmmenu. De trådløse ZR5 fungerer også godt som små multirumshøjttalere, bare uden så meget bas.
Subwooferen flader ud, før lyden bliver helt høj nok.
Læs hele testen

Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1

Næsten som en drøm

Samsungs system lyder godt og er nemt i brug. Men det har visse begrænsninger.

Lyden er rigtig god med klare dialoger, sammenhængende surround-lyd og en subwoofer, der integreres på imponerende vis. Rundstrålende multirumshøjttalere har nogle fordele, hvad placeringsmuligheder angår.
Understøtter ikke Ultra HD pass-through. Surround-lyd forudsætter et kompatibelt Samsung-tv. En god router er vigtigere for Samsung end for nogen af de andre.
Læs hele testen

Panasonic SC-ALL70T + 2 x SC-ALL6

Middelmådigt

Panasonics system er besværligt at sætte op og lyder ikke specielt godt.

Baghøjttalerne fungerer fint til multirumsmusik.
Bøvlet brugervenlighed møder middelmådig lydkvalitet.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top