: XTZ Sub 12.17

Præcis baskanon

Audiofile bas-elskere, der går lige så meget op i kontrabasser som i knaldende maskingeværer, kan med fordel tjekke denne nye multikunstner fra XTZ ud. En fremragende allround-bas!

Marts 2016XTZ Sub 12.17

Lyd & Billede mener

Med sin stramme, rene og musikalske lydkarakter henvender Sub 12.17 sig til kræsne audiofile.
Til denne pris egentlig ikke noget, men der findes endnu sejere muligheder til basfanatikerne.
 • Type: Basrefleks/lukket
 • Bas-element: 12" aktivt
 • Forstærker: 500 W RMS
 • Frekvensområde: 19-160 Hz (+/- 3 dB)
 • Mål: 50 x 39,5 x 40 cm
 • Vægt: 25,9 kg
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4799 kr

Svenske XTZ er i det sidste årti blevet en internationalt anerkendt producent af højttalere og elektronik. Fremstillet i Kina med skandinavisk øje for kvalitet har vist sig at være en vinderopskrift. En stor del af opmærksomheden kommer på grund af deres prisbillige subwoofere, og modeller som 99W12 og 12.16 har været meget populære de seneste år.

På det seneste har XTZ også lanceret Cinema-serien, som er hjemmebiograf i den virkelige sværvægtsklasse. Det er erfaringerne herfra, der har ført til en ny serie af overkommelige subwoofere!

 

Design og udførelse

Den største i serien hedder Sub 12.17 og har en virkelig flot byggekvalitet. Detaljer som fastskruede basporte og frontbaffel af tyk MDF vidner om, at XTZ har en vis erfaring med, hvad der kendetegner en god subwoofer. Vores testeksemplar blev leveret i højglansudførelse, men i et mørkt biografrum eller en lys stue kan den matte sorte eller hvide finish være lige så fin.

Blandt tilslutningerne finder vi stereo- og LFE line-indgange med både RCA- og XLR-bøsninger. Her er også XLR ind/ud, som gør det nemt at seriekoble flere subwoofere. Sub’en har de sædvanlige kontroller til delefrekvens, fase og niveau, men også en særlig knap mærket “EQ”. Den bruges sammen med skumpropperne i portene til at fintune basgengivelsen til forskellige rum og præferencer.

 

Lydkvalitet

Mens konkurrenterne kan prale af enten større eller flere bas-elementer, har XTZ “kun” en enkelt 12-tommer. Men det simple er ofte det bedste!

At Sub 12.17 er en ordentlig, solid konstruktion, mærker man også på lyden. Vi hører straks, at sub’en er bedre til at adskille tonehøjderne end flere af konkurrenterne. Her får vi også den rigtige snert i stortrommer, i stedet for de lidt bløde og mindre definerede anslag, der karakteriserer nogle af de andre testdeltagere.

Selv ved høje lydniveauer er der aldrig nogen antydning af knirken eller ubehag, hverken fra højttaler-elementet eller kabinettet. Bassen stopper og starter, når den skal, uden træghed og efterslæb. Præcis som vi kan lide det!

Disse audiofile egenskaber gør, at Sub 12.17 fint kan bruges i kræsne hi-fi-anlæg uden at komme i forlegenhed. Vi koblede XTZ-sub’en op med et par Dynaudio Contour S 3.4 Limited Edition og fik en gnidningsløs, taktfast dybbas, der gav et fremragende fundament uden at tage opmærksomheden fra musikken.

XTZ er heller ikke nogen svækling, når det gælder filmlyd: Den mægtige bas fra introscenerne i Mad Max: Fury Road ruller hen over os med overbevisende kraft og kontrol. Bassen går kælderdybt og har ingen problemer med at nå 20 Hz med rigeligt lydniveau i vores lytterum. Men der er selvfølgelig grænser for, hvad en enkelt 12-tommer kan levere af tryk, og noget af den jordskælvsfaktor, vi fik med Elac og Klipsch, udebliver.

XTZ har også et par andre subwoofere i arsenalet, Cinema 1×12 og 3×12, som er endnu mere hjemmebio-orienterede.

 

Konklusion

XTZ Sub 12.17 stiller her op i et rimelig sejt selskab. Det er en af de mere kompakte og overkommelig subs, vi tester denne gang, men den står ikke tilbage for nogen, hverken når det gælder lydtryk eller lydkvalitet.

Der findes subwoofere, som går endnu dybere med mere overbevisende kraft, men så koster de også flere penge, uden at man nødvendigvis opnår højere lydkvalitet. Og hvad angår byggekvalitet og finish, kører XTZ i cirkler om de øvrige deltagere. Testens bedste køb!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Dali Sub K-14 F - Dansk dybvandsbombe
  Endelig har Dali fået en subwoofer, der kan konkurrere med de store drenge!
  Elac Debut S12EQ - Kontrol og kraft
  Fra Elac kommer en sub, der både har råstyrke og finesse. Her kombineres kraftige bas-elementer med indbygget rumkorrektion via mobilen.
  Klipsch R-115SW - Bas med orkanstyrke
  For dem, der vil have mest mulig bas for pengene, er denne 15 tommers luftpumpe fra Klipsch det rigtige valg.

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Belkin Soundform Elite

  Vejl.pris 2299 kr Vellykket musikalsk partnerskab

  Harman Kardon Citation One MKII

  Vejl.pris 1699 kr Stærkt forbedret Citation

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.