: Elac Debut S12EQ

Kontrol og kraft

Fra Elac kommer en sub, der både har råstyrke og finesse. Her kombineres kraftige bas-elementer med indbygget rumkorrektion via mobilen.
Lyd & Billede mener
Meget nem at sætte op takket være en app, der anvender mobilens egen mikrofon.
Lidt simpel byggekvalitet kan give resonanser.
Specifikationer
  • Type: Passiv radiator
  • Bas-element: 12" aktivt + 12" passivt
  • Forstærker: 500 W RMS f
  • Frekvensområde: 28-150 Hz
  • Mål: 43 x 43 x 43 cm
  • Vægt: 22,3 kg
Annonce
Annonce
forfatter

Elac er et mærke, man forbinder med højglanslakkerede højttalere af høj kvalitet. Seneste skud på stammen er imidlertid den prisbillige Debut-serie, der er tegnet af den kendte højttalerdesigner Andrew Jones. Han har stor erfaring med højttalere lige fra budget- til sværvægtsklassen og har vist sig at være specielt god til at klemme høj ydelse ud af sparsomme ressourcer.

S12EQ er den største subwoofer i den nye serie, der henter en del teknik fra Elacs dyrere modeller. Bestykningen består af en frontmonteret, aktiv 12 tommers bas gemt bag et net og en 12 tommers slavebas under kabinettet. Forstærkeren er af typen BASH og er opgivet til at yde 500 watt RMS. Elac hævder imidlertid, at den kan præstere hele 1000 watt i spidserne!

 

Design og udførelse

Elac-sub’en er kubeformet med et nedtonet, diskret design. Byggekvaliteten er forholdsvis enkel: Overflade-finishen er vinyl, der kan minde om Reference-serien fra Klipsch. Kabinettet fremstår ikke som det mest solide, vi har set – det har en lidt hul klang og en antydning af mekanisk resonans, når man banker på det.

Alligevel er der nogle fine detaljer her. Et eksempel på det er, at sub’en står på solide fødder med eget vibrationsdæmpende gummilag, der også kan udstyres med spikes.

Annonce

 

Opsætning

Når man kigger bag på Elacs sub første gang, kan man blive lidt forbavset. Der er nemlig næsten ingen knapper eller indgange. Kun en enkelt RCA-indgang, strømtilførsel og en tænd/sluk-knap. Resten af kontrollerne er fjernet. I stedet styrer du sub’en fra mobilen!

Elacs Sub Control-app gør det genialt nemt at sætte sub’en op. Bare download app’en og kalibrér mikrofonen ved at holde mobil eller tablet tæt hen til subwooferen. Så placerer du telefonen i lytteposition og trykker OK. Sub’en måler nu automatisk frekvensresponsen i dit rum og korrigerer frekvensgangen. Derefter kan du bruge Elac-app’ens parametriske equalizer til at forme kurven, som du vil have den, og kompensere for eventuelle ujævnheder.

 

Lydkvalitet

Den virkning, Auto EQ har på lyden, skal ikke undervurderes. Med et par tryk på mobilen har vi finjusteret frekvensgangen væsentligt i forhold til, hvad de andre subwoofere kan med egne midler! Det er let at høre, idet S12EQ har en meget stram, jævn og fin frekvensgang uden irriterende pukler. Bassen fra den dobbelte 12-tommer er både kraftig og kontant, og adskiller meget nemt de forskellige tonehøjder.

Annonce

Der er heller ikke noget at udsætte på kræfterne. Denne sub kan flytte en masse luft! Drakes “Hotline Bling” på høj volumen føles godt i mellemgulvet. Vi bliver også imponeret over, hvor højt og ikke mindst hvor dybt Elac-sub’en følger med på torturtesten “Sub Bass Excursion” fra Bassotronic.

Næst efter luftpumpen fra Klipsch er det den subwoofer i testen, der leverer det mest fysiske tryk. Her er ingen problemer med portstøj og blæserlyde – det sørger aktiv/passiv-kombinationen for. Derimod er det vigtigt, at sub’en står sikkert på underlaget, og at man vælger spikes eller gummifødder efter forholdene. I vores testrum oplevede vi først, at sub’en nærmest stod og “hoppede” på de laveste frekvenser!

 

Konklusion

Elac Debut S12EQ leverer høj ydelse i form af kraftig, dybtgående bas, der holdes i ave af en gedigen forstærker. Brugervenligheden er i højsædet med den smarte Sub Control-app, der giver mulighed for både grov- og fintuning af frekvensgangen. Uanset om du har tænkt dig at bruge subwooferen til hi-fi, hjemmebio eller begge dele, vil det være en værdifuld funktion.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Dali Sub K-14 F

Dansk dybvandsbombe

Endelig har Dali fået en subwoofer, der kan konkurrere med de store drenge!

Stram og tydelig basgengivelse med masser af kræfter gør den elegante Dali-subwoofer velegnet til både musik og film.
Selvom den kan spille meget højt, kan bassen til tider virke behersket. Vi savner lidt mere saft og kraft i de laveste frekvenser.

XTZ Sub 12.17

Præcis baskanon

Audiofile bas-elskere, der går lige så meget op i kontrabasser som i knaldende maskingeværer, kan med fordel tjekke denne nye multikunstner fra XTZ ud. En fremragende allround-bas!

Med sin stramme, rene og musikalske lydkarakter henvender Sub 12.17 sig til kræsne audiofile.
Til denne pris egentlig ikke noget, men der findes endnu sejere muligheder til basfanatikerne.

Klipsch R-115SW

Bas med orkanstyrke

For dem, der vil have mest mulig bas for pengene, er denne 15 tommers luftpumpe fra Klipsch det rigtige valg.

R-115SW giver et fænomenalt bastryk over et bredt frekvensregister. Her får du en råstærk subwoofer, der slår godt fra sig hele vejen ned til de subsoniske frekvenser, som man ikke bare hører, men også mærker!
En så potent bas kræver mere arbejde med placering og justering. Størrelsen og pladsbehovet vil også være en negativ faktor i manges øjne.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

TCL P815 sprænger ingen grænser, men til gengæld laver det heller ikke hul i tegnebogen.
Vil du have et TV, der ikke ser ud som et TV? Så kan Samsungs formstærke The Serif være et frisk alternativ.
Leder du efter et elegant TV, der ikke fylder så meget? Så kan Samsungs mindste ramme-TV være en smart løsning.
Mini-LED er årets store nyhed på TV-fronten: Med tusindvis af lysdioder håber producenterne at puste nyt liv i LCD-teknologien. Kinesiske TCL er blandt de første til at tage den i brug!
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!