: Elac Debut S12EQ

Kontrol og kraft

Fra Elac kommer en sub, der både har råstyrke og finesse. Her kombineres kraftige bas-elementer med indbygget rumkorrektion via mobilen.

Lyd & Billede mener

Meget nem at sætte op takket være en app, der anvender mobilens egen mikrofon.
Lidt simpel byggekvalitet kan give resonanser.
 • Type: Passiv radiator
 • Bas-element: 12" aktivt + 12" passivt
 • Forstærker: 500 W RMS f
 • Frekvensområde: 28-150 Hz
 • Mål: 43 x 43 x 43 cm
 • Vægt: 22,3 kg
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6499 kr

Elac er et mærke, man forbinder med højglanslakkerede højttalere af høj kvalitet. Seneste skud på stammen er imidlertid den prisbillige Debut-serie, der er tegnet af den kendte højttalerdesigner Andrew Jones. Han har stor erfaring med højttalere lige fra budget- til sværvægtsklassen og har vist sig at være specielt god til at klemme høj ydelse ud af sparsomme ressourcer.

S12EQ er den største subwoofer i den nye serie, der henter en del teknik fra Elacs dyrere modeller. Bestykningen består af en frontmonteret, aktiv 12 tommers bas gemt bag et net og en 12 tommers slavebas under kabinettet. Forstærkeren er af typen BASH og er opgivet til at yde 500 watt RMS. Elac hævder imidlertid, at den kan præstere hele 1000 watt i spidserne!

 

Design og udførelse

Elac-sub’en er kubeformet med et nedtonet, diskret design. Byggekvaliteten er forholdsvis enkel: Overflade-finishen er vinyl, der kan minde om Reference-serien fra Klipsch. Kabinettet fremstår ikke som det mest solide, vi har set – det har en lidt hul klang og en antydning af mekanisk resonans, når man banker på det.

Alligevel er der nogle fine detaljer her. Et eksempel på det er, at sub’en står på solide fødder med eget vibrationsdæmpende gummilag, der også kan udstyres med spikes.

 

Opsætning

Når man kigger bag på Elacs sub første gang, kan man blive lidt forbavset. Der er nemlig næsten ingen knapper eller indgange. Kun en enkelt RCA-indgang, strømtilførsel og en tænd/sluk-knap. Resten af kontrollerne er fjernet. I stedet styrer du sub’en fra mobilen!

Elacs Sub Control-app gør det genialt nemt at sætte sub’en op. Bare download app’en og kalibrér mikrofonen ved at holde mobil eller tablet tæt hen til subwooferen. Så placerer du telefonen i lytteposition og trykker OK. Sub’en måler nu automatisk frekvensresponsen i dit rum og korrigerer frekvensgangen. Derefter kan du bruge Elac-app’ens parametriske equalizer til at forme kurven, som du vil have den, og kompensere for eventuelle ujævnheder.

 

Lydkvalitet

Den virkning, Auto EQ har på lyden, skal ikke undervurderes. Med et par tryk på mobilen har vi finjusteret frekvensgangen væsentligt i forhold til, hvad de andre subwoofere kan med egne midler! Det er let at høre, idet S12EQ har en meget stram, jævn og fin frekvensgang uden irriterende pukler. Bassen fra den dobbelte 12-tommer er både kraftig og kontant, og adskiller meget nemt de forskellige tonehøjder.

Der er heller ikke noget at udsætte på kræfterne. Denne sub kan flytte en masse luft! Drakes “Hotline Bling” på høj volumen føles godt i mellemgulvet. Vi bliver også imponeret over, hvor højt og ikke mindst hvor dybt Elac-sub’en følger med på torturtesten “Sub Bass Excursion” fra Bassotronic.

Næst efter luftpumpen fra Klipsch er det den subwoofer i testen, der leverer det mest fysiske tryk. Her er ingen problemer med portstøj og blæserlyde – det sørger aktiv/passiv-kombinationen for. Derimod er det vigtigt, at sub’en står sikkert på underlaget, og at man vælger spikes eller gummifødder efter forholdene. I vores testrum oplevede vi først, at sub’en nærmest stod og “hoppede” på de laveste frekvenser!

 

Konklusion

Elac Debut S12EQ leverer høj ydelse i form af kraftig, dybtgående bas, der holdes i ave af en gedigen forstærker. Brugervenligheden er i højsædet med den smarte Sub Control-app, der giver mulighed for både grov- og fintuning af frekvensgangen. Uanset om du har tænkt dig at bruge subwooferen til hi-fi, hjemmebio eller begge dele, vil det være en værdifuld funktion.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Dali Sub K-14 F - Dansk dybvandsbombe
  Endelig har Dali fået en subwoofer, der kan konkurrere med de store drenge!
  XTZ Sub 12.17 - Præcis baskanon
  Audiofile bas-elskere, der går lige så meget op i kontrabasser som i knaldende maskingeværer, kan med fordel tjekke denne nye multikunstner fra XTZ ud. En fremragende allround-bas!
  Klipsch R-115SW - Bas med orkanstyrke
  For dem, der vil have mest mulig bas for pengene, er denne 15 tommers luftpumpe fra Klipsch det rigtige valg.

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Belkin Soundform Elite

  Vejl.pris 2299 kr Vellykket musikalsk partnerskab

  Harman Kardon Citation One MKII

  Vejl.pris 1699 kr Stærkt forbedret Citation

  Sonus faber Lumina III

  Vejl.pris 18000 kr Håndbygget lydkvalitet
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.