TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Samsung Wireless Audio 360 R5

Stor lyd fra et lille rør

Samsung fortsætter linjen af rundstrålende multirumshøjttalere. Og det gør de ret i!

Skrevet af / 14/03/2016 - 06:00
Samsung Wireless Audio 360 R5
John Alex Hvidlykke

Samsung, som i forvejen er blandt de førende producenter af både smartphones, tablets og tv’er, har for ikke så længe siden kastet sig over endnu et område inden for forbrugerelektronik, nemlig lyd – og især multirumslyd. Og de har ubeskedent erklæret, at de vil fremstille high-end lydudstyr.

For at nå det mål har de i 2015 etableret et udviklingslaboratorium for lydudstyr i Los Angeles, og de har fyldt det med erfarne lydfolk, hentet fra konkurrenterne – herunder Harman, som bl.a. måtte vinke farvel til deres chefingeniør Allan Devantier, der nu leder Samsung Audiolab. Også danske Bang & Olufsen og Brüel og Kjær har måttet se medarbejdere tage springet over Atlanten til Los Angeles og Samsung.

Påstanden om high-end mangler dog endnu at blive bevist, og da Lyd & Billedes udsendte besøgte Los Angeles, modererede Allan Devantier udtalelserne lidt. Det første mål er således at fremstille højttalere, der lyder godt, men til en pris, hvor alle kan være med. Hvorvidt vi senere kan få konstruktioner i den tungere ende at se, ville han hverken be- eller afkræfte.

Annonce

 

Afløser for R7

Samsung Wireless Audio 360 R5 er en direkte afløser for R7, som vi tidligere har testet. Ligesom forgængeren udgøres bestykningen af et 5 tommers bas/mellemtone-element, der spiller ud gennem en spalte, som går hele vejen rundt om højttalerens bund. En 1 tommes diskant øverst spiller ligeledes i en 360 graders omkreds via en spredeanordning, som dog ikke kan ses bag stoffet, der dækker hele vejen rundt.

Toppen af højttaleren er i sort metal-finish og fungerer som touch-betjeningspanel. Her kan man starte og stoppe afspilning, skrue op og ned, og vælge imellem Wi-Fi, Bluetooth og Samsung TV SoundConnect. Styring og tilslutning sker via Samsung Wireless Audio Multiroom-app’en (iOS og Android).

Samsung nævner intet om hverken frekvensområde eller forstærkereffekt, men opmålt i lytterummet er der et nogenlunde lineært output ned til ca. 55 Hz. Højttaleren trækker 22 watt fra nettet, hvilket formentlig kan oversættes til en klasse D udgangseffekt på knap 20 watt.

Den nye 360 graders multirumshøjttaler er udviklet i Samsungs lydlaboratorium i Los Angeles, som ledes af dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung
Den nye 360 graders multirumshøjttaler er udviklet i Samsungs lydlaboratorium i Los Angeles, som ledes af dansk-amerikanske Allan Devantier. Foto: Samsung

 

Nem opsætning

Tilslutningen til trådløst netværk er blandt de mest gennemtænkte, vi har set. Også når netværket ikke i første omgang reagerer, som det burde. I stedet for at kaste håndklædet i ringen og henvise til manuel opsætning guider app’en dig smertefrit igennem processen.

Udvalget af musiktjenester er stort, uden dog at være så ekstremt som hos Sonos. Der er omtrent alt det, der er relevant for de fleste, herunder naturligvis Spotify, Tidal og TuneIn netradio. Afspilning af musikfiler fra husets netværk fungerer også udmærket, hvis man magter at se bort fra, at app’en insisterer på at sortere numrene alfabetisk frem for efter filnavn eller spornummer.

 

Lyden af R5

Vi testede for nogle måneder siden seriens daværende topmodel, R7, og siden også den mindre R6, som begge fik os til at løfte de buskede anmelderøjenbryn. For de små, pudsige designvaser lød godt!

Det, der især overraskede dengang, var åbenheden og neutraliteten. Det samme gælder for R5 – nu er det bare ikke en overraskelse længere. De to højttaler-elementer arbejder perfekt sammen fra top til bund, og da lyden spredes fuldkommen jævnt i en 360 graders omkreds, ændrer den ikke karakter, når man bevæger sig rundt i lokalet.

Til gengæld betyder rundstrålingen, at højttaleren er påvirkelig af placeringen på grund af refleksioner fra væggene. Det ville være et stort plus, hvis Samsung fulgte Sonos’ eksempel ved at indbygge rumkorrektion i app’en.

Det er let at lytte til R5. Lyden er behagelig, og musikken fylder rummet på en engagerende måde, der viser, at multirumslyd fra en monohøjttaler ikke behøver at være et tungt kompromis.

 

Toppen af R5 er ét stort touch-felt, hvor afspilning, lydstyrke og valg af kilde kan styres. Foto: Samsung
Toppen af R5 er ét stort touch-felt, hvor afspilning, lydstyrke og valg af kilde kan styres. Foto: Samsung

Bedst til de små scener

I kraft af dens størrelse og forstærkereffekten på omkring 20 watt er der dog grænser for, hvad man kan byde R5. Og den befinder sig tydeligvis bedre med hyggejazz end heavyrock. På “I’m Confessin’” fra testklassikeren Jazz at the Pawnshop med bl.a. Arne Domnérus er der ingen problemer med at føle sig hensat til jazzpubben Stampen i Stockholm.

Store klassiske besætninger eller massiv heavyrock er til gengæld ikke R5’s livret. Det lyder ikke dårligt – bare småt og lidt klemt. Her kommer højttaleren til kort på både lydtryk, opløsning og bredde i stereobilledet. Det er simpelthen lettere for hjernen at forestille sig, at Suzanne Vega står alene i stuen og synger “Tom’s Diner”, end at hele Judas Priest har klemt sig sammen på ét punkt ovre i hjørnet for at opføre “Pestilence and Plague” over en 20 watts øveforstærker.

På mindre kompleks musik kan man spille overraskende højt, uden at det lyder direkte grimt. Når der lukkes op for reggae-sluserne i Natasjas “I Danmark er jeg født”, kan man godt høre, at bassen runger lidt hult, og at det lille 5 tommers element kommer på hårdt arbejde. Men stemmen står stadig rent i rummet.

 

Bas-elementet spiller ud gennem en spalte, der går hele vejen rundt i bunden af højttaleren. Foto: Samsung
Bas-elementet spiller ud gennem en spalte, der går hele vejen rundt i bunden af højttaleren. Foto: Samsung

Konklusion

Vi var rigtig imponeret over R6 og R7 fra samme serie, og Samsungs lydingeniører er ikke faldet af på den siden da, men har tværtimod præsteret at presse de gode sider fra R7 ned i en lidt mindre og lidt billigere emballage. Den rundstrålende højttaler formår som få til prisen at give en live-oplevelse i stuen. I hvert fald så længe du holder dig musik uden alt for stor besætning.

Hvis du har besluttet dig for at have god lyd i huset uden for alvor at stige på hi-fi-toget, er R5 en god løsning – og to vil være endnu bedre. Men så ender prisen også tæt på aktive stereohøjttalere som Nordic Audio Gida og System Audio saxo 5 active, der begge er et hi-fi-mæssigt trin op ad stigen.

Lyd & Billede mener

Åben, levende lyd, der befinder sig i rummet frem for i højttaleren. Designet er på én gang elegant og upåfaldende. De fleste multirumshøjttalere i denne prisklasse spiller i stereo. Sonos er foran på point med deres rumkorrektion.

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet

Disse højttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt køb for de fleste

Fejer soundbarerne af banen - men det koster!

Fyrværkeri i hjemmebiografen

Velafbalanceret filmlyd

Fantastisk soundbar til The Frame

Samme kvaliteter som de større modeller

Udendørs stereo i sommervarmen

Familiefejde i B&W

Træd ind i filmen med Dolby Atmos!

Fantastisk lyd fra en standerhøjttaler

Scroll to Top