: RIVA Turbo

Volumenknappen går til 11

Amerikanske RIVA Turbo har Spinal Tap-ambitioner trods sit noble ydre.
Lyd & Billede mener
Gennemført design, som godt kan få lov til at blive stående i stuen. God lyd. Kan spille ret højt i forhold til størrelsen.
Begrænset bas, og selv om Turbo-funktionen er sjov, kan den ikke lave mirakler. Temmelig dyr.
Specifikationer
  • 3 x 60 mm aktive elementer
  • 4 x 60 mm slavebasser
  • Samlet effekt: 45 W RMS
  • Maks. lydtryk: 100 dB
  • Audio codecs: AAC, aptX, SBC
  • Tilslutning: Bluetooth, AUX (3,5 mm stereo mini-jack), USB (opladning), Micro USB (opdatering)
  • Mål: 23 x 10,5 x 8,9 cm
  • Vægt: 1,6 kg
Annonce
Annonce
forfatter

Amerikanske RIVA er et nyt mærke inden for lyd, og deres første produkt er Bluetooth-højttaleren Turbo X. Som man kan læse på firmaets hjemmeside, står der imidlertid bag RIVA en gruppe erfarne lydteknikere fra firmaet ADX (Audio Design Experts), som har lavet lyd for bl.a. Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Who, Guns N’ Roses og Bob Marley. De har med andre ord referencerne i orden.

Der er dog ikke så meget rock’n’roll over Turbo X-højttaleren. Den er lidt større end en væltet mælkekarton, og den kommer med hvid eller sort højglans-finish på top og bund. Resten af kabinettet er dækket af et sølvfarvet metalgitter.

 

Riva-Turbo-X-White-Back-2014

 

Annonce

På bagsiden finder man power-knappen og alle tilslutninger: 3,5 mm stereo mini-jack til analog lyd, Micro USB til firmware-opdatering, USB-port til opladning af mobil eller tablet samt 9V DC-stik til opladning af batteriet. RIVA Turbo X kan spille op til 26 timer på en opladning.

 

Den går op til 11

RIVA Turbo har fået sit navn på grund af den såkaldte Turbo-funktion, som skal give et ekstra boost, når der allerede er skruet helt op for volumen. Et tryk på Turbo-knappen kvitteres med lyden af en motor, der speeder op, hvorefter lydstyrken stiger mærkbart.

Hvis man har app’en åben, får volumenknappen på skærmen samtidig et ekstra vrid, og skalaen udvides fra 10 til 11. For som alle, der har set filmen This Is Spinal Tap ved, så kan forstærkere spille ekstra højt, hvis volumenskalaen går til 11! Det opnås sandsynligvis ved at køre de indbyggede forstærkere et godt stykke ud over overstyringsgrænsen. I Turbo-mode kan højttaleren levere op til 100 dB.

 

Annonce

Lyden

RIVA beskriver selv lyden som “revolutionerende”. Helt så store ord vil vi ikke tage i brug, men den lyder faktisk udmærket af en semibærbar Bluetooth-højttaler at være. Lydbilledet er forholdsvis stort, og selv om der er begrænsninger i både top og bund, er bassen overraskende dyb for så lille en højttaler.

Det er dog mellemtonen, der tiltrækker sig størst opmærksomhed. Den lyder godt og naturligt, så længe der ikke skrues alt for højt op. Turbo-knappen skal man dog kun bruge ved festlige lejligheder, hvor styrken tæller mere end forvrængningsprocenten. Med knappen trykket ind vokser lydniveauet ca. 10 dB.

 

Konklusion

RIVA Turbo X er et tegn på, at også hi-fi-folk er begyndt at tage Bluetooth alvorligt. Den ser godt ud, og den lyder godt nok til, at man bare kan lade den spille og i stedet nyde musikken. Den befinder sig til gengæld også i en prisklasse, hvor der er hård konkurrence, både fra bærbare højttalere og fra egentlige hjemmehøjttalere som dem, vi testede i Lyd & Billede #2 2015.

Hvis du er på jagt efter en kompakt højttaler, der kan bruges både hjemme og i sommerhuset, kan den dog fint være løsningen.

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.