Naim Mu-so Qb

 itemprop
Naim Mu-so Qb
Maj 2016Naim Mu-so Qb

Stærk lydterning

Mu-so Qb vil få dig til at tabe kæben, for det burde ikke være muligt at få så meget lyd ud af så lidt.

Dynamisk og medrivende lyd, der overgår det meste. Kan kobles trådløst med op til fire andre højttalere, hvis man vil have musik i flere rum.
Lige lovlig meget bas indimellem, og mellemtonen kunne være mere opløst og fokuseret.

Denne lille højttaler fra Naim gør vores fordomme til skamme og efterlader os møre i ørerne. Man tror knap nok sine egne ører! Opskriften er mange elementer tæt sammen og effektiv forstærkning, der får den lille boks til at spille som en fuldvoksen højttaler.

 

Aner vi en lille sensation?

Vi har normalt ikke grund til at være overvældende begejstret for de trådløse højttalere, vi tester. Flertallet af forbrugere er dog næppe lige så kritiske som os, for salgstallene vidner om, at markedet har taget godt imod den bekvemmelighed, som trådløse højttaler kan give. At man kan sidde i sofaen og styre musikken fra mobilen uden at skulle gå i pladeforretninger og siden stoppe cd’er i afspilleren, er da også let at vænne sig til.

Men så er der det med lyden. Den er sjældent god og aldrig så god som her. I hvert fald kender ikke vi nogen enkelthøjttaler til under 10.000 kroner, der er så lille og samtidig kan spille så overbevisende. Altså bortset fra denne.

Engelske Naim er måske ikke så bredt kendt, snarere en velbevaret hemmelighed blandt audiofile. Men de fik et nyt publikum, da de lancerede deres første trådløse bordhøjttaler – lidt kryptisk kaldet Mu-so – som tog os med storm. En bedre højttaler til under 10.000 kroner havde vi ikke hørt i 2014. Heller ikke siden.

Men den er lidt for stor og lidt for dyr til mange brugere, så nu har de lavet en mindre udgave, som de kalder Mu-so Qb (Qb for cube). Og den ryster godt op i vores fordomme, for den spiller forbandet godt i betragtning af, at den er så lille.

Qb har også fysiske tilslutningsmuligheder.
Qb har også fysiske tilslutningsmuligheder. Foto Naim

 

annonce

Multirum

Den lille kube er ikke større end et par poser mel, men vejer lige så meget. Det er, fordi den er stopfuld af højttaler-elementer samt en kraftig forstærker. Under det aftagelige stof dækker elementerne hele fronten, og på siderne sidder der passive bas-elementer, som hjælper med at skubbe lydbølger ud og bidrager til kubens massive basgengivelse.

annonce

Man kan styre Qb på touch-feltet ovenpå og med mobil eller tablet, og streame musik trådløst med Bluetooth eller Apples AirPlay, som er streaming via Wi-Fi. Ligesom den større Mu-so kan den lille også bruge Wi-Fi, selv om mobilen ikke har AirPlay.

Man skal bare downloade Naims Mu-so app og følge instrukserne for at slutte højttaleren til hjemmenetværket. Den kan selvfølgelig også kobles sammen med flere andre Mu-so højttalere. Op til fem styk kan forbindes trådløst i en multirumsløsning (for den nette sum af 32.000 kroner!) og styres fra mobilen. Den større Mu-so kan også integreres i multirumsopsætningen, så man f.eks. har den store i stuen og kuber i andre rum.

Hvis man vender den om, kan man se indgange til flere lydkilder. Såsom en mini-jack indgang til analoge kilder, en USB-port til afspilning fra smartphone eller tilsvarende enheder og en optisk digitalindgang til digitale lydkilder. F.eks. et tv eller en cd-afspiller.

Som de fleste trådløse højttalere har Qb også Spotify Connect og Tidal integreret i app’en; man skal bare logge ind med brugernavn og adgangskode. Den har også netradio integreret, som giver adgang til tusindvis af radiostationer på internettet. Desuden kan man slutte den til et kablet netværk via Ethernet-stikket i bunden.

annonce
Alt dette er højttaler-elementer. Ikke så underligt, at den kan spille de fleste konkurrenter i sænk.
Alt dette er højttaler-elementer. Ikke så underligt, at den kan spille de fleste konkurrenter i sænk. Foto Naim

 

Eksplosiv dynamik

Ligesom den større Mu-so understøtter kuben højopløst lyd – op til 24 bit/96 kHz filer, der giver bedre lydkvalitet end MP3-filer. De mest almindelige lydformater – såsom WAV, FLAC og Apple Lossless, AIFF-filer, MP3, AAC, WMA og Ogg – kan afspilles fra højttaleren.

Som har 4 x 50 watt effekt til rådighed til at drive to diskanter og to mellemtone-elementer, og 100 watt til et ellipseformet bas-element, der alle sammen sidder foran på det formstøbte polykarbonat-chassis. Hvis front og sider kan tages af og udskiftes med andre farver for 750 kroner.

Da vi testede den større Mu-so, syntes jeg, at stoffronten var lidt for tæt til, at alle nuancer i musikken kom frem. Det er front/sider også her, og det kommer til udtryk ved, at diskanten virker lidt tilbagetrukket. Hvis man tager stoffet af, kan man høre, at diskanten kommer bedre frem i lydbilledet, og mellemtonen klinger mere frit. Det er dog ikke kritisk for oplevelsen, for den lille højttaler spiller særdeles overbevisende, også med front og sider på.

Og sikke en bas! Det er næsten ikke til at tro, at lydbilledet fra sådan en lille højttaler kan være så enormt, og bassen formår at holde festfaktoren forbløffende høj – omend den ikke går vældig dybt – selv når der spilles på moderat volumen.

Hvis man får for meget bas, kan man åbne app’en og vælge en mindre afstand til væggen. Bassen kan også dæmpes eller øges ved at slå loudness-funktionen fra eller til.

Betjeningsfladen med volumenkontrollen er en lækker detalje.
Betjeningsfladen med volumenkontrollen er en lækker detalje. Foto Naim

Jeg kunne skrue Wolfmothers nye album Victorious på Tidal HiFi op til et øredøvende lydniveau, men med en del forvrængning. Men hvis jeg dæmpede volumen bare lidt, lykkedes det Qb at fylde rummet med rock lige så godt som et par gode standard kompakthøjttalere.

Guitarerne kom godt frem i lydbilledet, og det eneste, jeg savnede, var et bredere stereoperspektiv. Det gjaldt ikke kun Wolfmother, men også Rumers seneste album Into Color, som er pop for voksne, og klassisk musik, der lød lidt fladt fra den lille højttaler.

Den seneste indspilning fra norske Grieg Trio og et opsamlingsalbum med Plácido Domingo fik ikke helt samme format, som et par gode højttalere kan skabe, men kuben lyder frisk og fokuseret, så man får lyden af instrumenterne og varmen i Domingos aldrende tenor med.

Front og sider fås i flere farver og er nemme at udskifte.
Front og sider fås i flere farver og er nemme at udskifte. Foto Naim

 

Konklusion

Jeg kan ikke komme i tanke om én eneste højttaler, der kombinerer så beskedne mål med så overbevisende lyd. I prisklassen under 10.000 kroner er der mange konkurrenter, men det er måske kun Geneva AeroSphere og JBL L8, der leverer samme lydkvalitet. De er dog meget større end Mu-so Qb, som vi ikke tøver med at udråbe til den bedste trådløse enkelthøjttaler i kompaktklassen.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Test-abonnement
Gratis i en måned
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.

Fakta

 • Type: Trådløs multirumshøjttaler
 • Streaming-tjenester: Spotify Connect, Tidal, radio
 • Tilslutning: Bluetooth, Wi-Fi, analog 3,5 mm, optisk digital, AirPlay, USB
 • App-styring: Naim Audio til iOS og Android
 • Mål: 21 x 21,8 x 21,2 cm

Pris

6490 ,-

Bedste priser

  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  2
  Leave a Reply

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Subscribe  
  newest oldest most voted
  Notify of

  Alternativ till Naim Mu-so Qb

  (Foto: Argon)

  Fuldvoksen hi-fi uden tråd

  Argons aktive højttalere har fordoblet effekten, antallet af basser – og prisen. Men de er fortsat et godt køb.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrenterne

  Bowers & Wilkins’ nyeste trådløse højttaler, Formation Wedge, overbeviser stort på lyden.

   data-srcset

  Festlig IKEA-disko

  Årets sjoveste højttalerpakke med diskolamper, du sætter sammen, præcis som du vil.

   data-srcset

  Koncertlyd i reolen

  Technics laver ikke bare en af de bedste bordhøjttalere i sin klasse, de laver to!

   data-srcset

  Videoanmeldelse: Himmelsk trådløs lyd

  Vi er blevet imponeret af trådløse højttalere før, men B&W ­Formation Duo er det første højttalerpar, der tager os til himmels.

   data-srcset

  Trådløs stereo for feinschmeckere

  Disse bittesmå trådløse højttalere lyder større, end de er, og kan være en god erstatning for stereoanlægget.

   data-srcset

  Først med Google i stereo

  Como Audio SpeakEasy Stereo er først ude med stemmestyring i stereo, men har andre mangler.

  Scroll til toppen