Search
Generic filters

: Genelec 8351A SAM

Studiehøjttalere på steroider

Du behøver ikke at være professionel for at eje disse seje monitor-højttalere – det er nok at være hooked på god lyd!

April 2016Genelec 8351A SAM

Lyd & Billede mener

Suverænt fokus over hele frekvensområdet, naturstridigt god bas i forhold til størrelsen plus en fornem evne til at spille højt og rent gør Genelec 8351A til drømmehøjttalere for såvel professionelle studieteknikere som audiofile.
De koster kassen! Det skal også nævnes, at 8351A også har deres begrænsninger i lydtryk, og at nogle situationer kræver endnu større højttalere.
 • 2 stk. 8" x 4" ovale bas-elementer
 • 5" mellemtone
 • ¾" diskant (koaksial)
 • Forstærkere: 150 + 120 + 90 W
 • Frekvensområde: 32 Hz – 40 kHz (-6 dB)
 • Mål: 45,2 x 28,7 x 27,8 cm
 • Vægt: 19 kg
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 45790 kr

Den tid, hvor al musik blev produceret i fashionable pladestudier, er forbi. Faktum er, at mere og mere musik- og lydproduktion foregår hjemme i kælderen eller garagen, før det musikalske resultat så deles på nettet. Mange af de hits, du hører i radioen i dag, er skabt på netop den måde.

Alt, hvad du behøver for at komme i gang (ud over talent), er i bund og grund en Mac og et keyboard, og måske en simpel mikrofonbås. Og selvfølgelig de bedste monitor-højttalere, du har råd til. Du får ikke ordentlig lyd uden!

Studie-monitors kan typisk inddeles i tre kategorier: Nearfield, midfield og main. Nearfield monitors er “arbejdsheste”, som bruges til det grove arbejde i miksningen. De er typisk små kompakthøjttalere, der står på mikserpulten.

Midfield monitors er mellemstore højttalere, der typisk anvendes i lidt større rum og ved større lytteafstand. Og main monitors er store, tunge fuldtonehøjttalere, der gerne bruges til at lytte til et færdigt miks. På grund af størrelsen skal de ofte indfældes i væggen for at give et optimalt resultat.

I store mastering-studier er det ikke usædvanligt at bruge både et, to og tre højttalersystemer i forskellige størrelser gennem arbejdsprocessen. I et lille studie har man som regel hverken penge eller plads nok til to-tre forskellige systemer. I stedet bruger man en slags “Kinder-æg” monitors, som formår at udfylde alle tre roller på én gang, hvilket kræver helt specielle højttalere. Og det er her, Genelec 8351A kommer ind i billedet.

 

8000-serien er kendetegnet ved det specielle kabinet i kompositmateriale med afrundede hjørner. Kabinettet er ekstremt stift og dødt, samtidig med at den afrundede form reducerer såkaldt diffraktion – ujævnheder, der opstår, når lydbølgerne rammer kanten af højttalerkabinettet, og som kan påvirke lyden fra højttaler-elementerne. (Foto: Producent)
8000-serien er kendetegnet ved det specielle kabinet i kompositmateriale med afrundede hjørner. Kabinettet er ekstremt stift og dødt, samtidig med at den afrundede form reducerer såkaldt diffraktion – ujævnheder, der opstår, når lydbølgerne rammer kanten af højttalerkabinettet, og som kan påvirke lyden fra højttaler-elementerne. (Foto: Producent)

Aktiv trevejs-monitor

For at kunne spille højt og rent over et bredt frekvensområde skal man bruge trevejs højttalere med separate elementer til diskant, mellemtone og bas. Ulempen er, at det kan medføre tids- og faseforskydninger mellem de forskellige elementer, hvilket især er hørbart ved nærfeltslytning.

Løsningen kan være at sætte elementerne meget tæt sammen eller vælge et koaksial-element, hvor diskanten er placeret i midten af mellemtonen.

Genelec introducerede selv sådan et element på 8260A, som var deres første kompakte trevejsmodel. Den nye 8351A er også en trevejs-monitor, men betydelig mere kompakt. Man kan undre sig over, hvordan Genelec har formået at lave en trevejshøjttaler i sådan et lille format, og ikke mindst hvor de har gjort af bas-elementet.

Svaret er, at 8351A har ikke bare ét, men to ovale bas-elementer, som sidder skjult bag selve frontpladen og munder ud i hver sin spalte henholdsvis over og under den. Det er lidt af en genistreg, for det udnytter det fulde frontareal på højttaleren, samtidig med at hele frekvensområdet udstråles fra et koncentreret punkt. Hertil kommer, at den brede, glatte front med elementet i midten giver højttaleren en meget gunstig spredningskarakteristik.

Højttalerne bevarer den samme lydkarakter, hvad enten de monteres stående eller liggende, og Genelec hævder, at de skal være virkelig velegnede til både stereo- og surround-miksning.

 

Værktøj til lydteknikere

Vi er relativt godt bekendt med kravene til gode hi-fi-højttalere til hjemmebrug. Men hvad kendetegner egentlig gode studie-monitors? Vi spurgte Morten Lindberg, flere gange Grammy-nomineret lydtekniker og pladeproducer hos norske 2L:

“En god monitor skal være både analytisk og behagelig på samme tid. Det er en svær balancegang, da de fleste monitors havner på den ene eller den anden side af denne knivsæg,” forklarer Lindberg, der selv anvender specialbyggede Seas Super Exact-højttalere, når han mikser sine 3D surround-musikproduktioner.

Monitor-højttalere adskiller sig altså lidt fra traditionelle hi-fi-højttalere, ved at de er primært er et arbejdsredskab. Man skal kunne høre selv den mindste detalje i optagelsen, men man skal også kunne sidde mange timer foran højttalerne uden at det føles, som om man bløder ud af ørerne.

Derfor har studie-højttalere som regel en meget flad og jævn frekvenskurve uden smagstilsætninger af nogen art. Det kan medføre, at lydbilledet opleves som fladt, tyndt og kedeligt i hi-fi-entusiasters ører.

 

8351A er selvfølgelig fuldt aktive med al elektronik og forstærkning bygget ind i hver højttaler. Derudover har hver højttaler indbygget DAC og DSP samt almindelig XLR-analogindgang. (Foto: Producent)
8351A er selvfølgelig fuldt aktive med al elektronik og forstærkning bygget ind i hver højttaler. Derudover har hver højttaler indbygget DAC og DSP samt almindelig XLR-analogindgang. (Foto: Producent)

Lydkvalitet

Genelec 8351A fortjener afgjort ikke prædikatet “kedelig”. Det er en krudttønde fuld af dynamik! Vi begyndte lytningen i nearfield setting (under 1 meters lytteafstand) på skrivebordet med en MacBook Pro som lydkilde – og blev umiddelbart betaget af den seje præcision.

Førsteindtrykket er som forventet, at det er uhyggeligt nøjagtige og afslørende højttalere. Her er der ikke gjort noget forsøg på at få musikken til at lyde pænere, end den er. Derfor kan mange af ens favoritnumre og -albums blive stillet i et lidt grelt lys. Man hører grums og støj, der ikke skulle have været der, og dårligt sammenflikkede eller hårdt komprimerede lydmiks lyder tilsvarende uinspireret.

Gode indspilninger lyder derimod uendelig meget bedre! Man kan høre detaljer, der tidligere var skjult, og musikken bliver lettere at følge og forstå. Stemmegengivelsen er blandt de mest naturtro, jeg har hørt – man får lidt følelsen af at sidde i studiet med sin yndlingssanger foran mikrofonen.

Fordi Genelec-højttalerne gengiver en så stor del af det hørbare frekvensområde fra et samlet punkt, folder lyden sig mere ud, som man oplever det i virkeligheden. Det bliver simpelthen nemmere at tro på.

Første lytning starter med Adeles “Hello”, og til at begynde med kan det lyde, som om højttalerne forsøger at presse al musikken gennem et ekstremt smalt nåleøje – så fokuserede er de. Men efterhånden som lydmikset får flere lag, udvider lydbilledet sig, og der lader til at være næsten uendelig plads til information og klangfarver.

Selv når vi udfordrer 8351A med melodisk metal fra Dream Theater, bevarer de roen og overskueligheden i lydbilledet. Og hvis du tror, at studie-monitors betyder tam og forsigtig bas, må du tro om igen. Her er der virkelig smæld i stortrommen, og den smælder, præcis når den skal, hverken før eller senere.

 

Det er nok at kaste et blik på disse højttalere for at forstå, at de er langt fra det, vi normalt forbinder med hi-fi. Glem alt om pianolak, træfinér og andet stads – her handler det kun om lyden!
Det er nok at kaste et blik på disse højttalere for at forstå, at de er langt fra det, vi normalt forbinder med hi-fi. Glem alt om pianolak, træfinér og andet stads – her handler det kun om lyden!

Heftig basgengivelse

Målt i ydelse pr. kubikcentimeter er 8351A noget af det mest imponerende, vi har oplevet. De relativt kompakte højttalere spiller ægte dybbas med ordentligt tryk på! Det er relativt usædvanligt for nærfelts-monitors. Basgangene på Kendrick Lamars nye album får f.eks. et fedt groove, der minder mere om et par velvoksne gulvhøjttalere.

Men det allermest fascinerende er, hvor godt bassen hænger sammen med resten af lydbilledet. Personligt kan jeg ikke huske nogensinde at have hørt så hurtig og rytmisk præcis bas før. Anslag fra trommer, synth og elbas sidder perfekt på millisekundet, helt uden efterslæb. Og det virker lidt naturstridigt, at relativt små højttalere som disse kan have fuldt tryk ned til 30 Hz!

Alt har selvfølgelig en grænse, og heller ikke 8351A kan ophæve fysikkens love. Man kommer til et punkt, hvor de bøjer af og er ude af stand til at spille højere. Ved nærfeltslytning kan man spille sig en tinnitus til, længe før højttalerne siger stop, men til større lokaler med lytteafstande over tre meter bør man overveje større monitors såsom 8260A – alternativt aflaste højttalerne med en subwoofer til den dybeste bas.

 

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

SAM rumkorrektion

Genelec 8351A fastholder det solide indtryk, når vi flytter til et større lytterum (30 kvadratmeter og tre meters siddeafstand) med højttalerne placeret nær bagvæggen som anbefalet. Men her kan vi konstatere, at frekvensgangen bliver mere ujævn end ved nærfeltslytning som følge af rummets påvirkning. I sådanne tilfælde har Genelec dog et ekstra trick oppe i ærmet: Rumkorrektionssystemet Smart Active Monitoring (SAM).

Genelec har taget konsekvensen af, at de færreste sidder i kontrolrum med perfekt akustik, og har introduceret deres eget rumkorrektionssystem, der består af et ekstramodul – GLM 2.0 – som man slutter til Mac eller pc via USB. Derfra går forbindelsen videre til højttalerne via Cat5-kabel.

Efter at have downloadet GLM-softwaren og sat højttalerne op, hvor de skal stå, er det bare at placere mikrofonen ved lyttepositionen og trykke på start. Så vil systemet måle frekvensresponsen i rummet og foretage de justeringer, der skal til for at få et neutralt lydbillede. Man kan vælge imellem at korrigere højttalerne separat eller samlet, og om man vil lave én eller flere målinger for at opnå det ønskede resultat.

Efter nogle runder med SAM-systemet oplever vi, at højttalerne lyder endnu mere lineært og præcist med en meget jævn og udstrakt basgengivelse. Genelec-højttalerne er i forvejen meget neutrale – dvs. de har meget lidt egenkarakter – og lader lyden fra optagelsen skinne klart igennem. Med SAM er det næsten, som om højttalerne forsvinder helt, og man får et meget sandfærdigt indblik i lydmikset.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Konklusion

Genelec 8351A er først og fremmest et professionelt arbejdsredskab. Det bør derfor ikke komme som den store overraskelse, at lyden er meget åben og præcis, og nådesløst afslører de mindste fejl og mangler eller niveauforskelle i indspilningen. Men samtidig lyder de utrolig musikalsk og engagerende.

Selv om vi har begrænset erfaring med professionelle højttalere (sidste gang vi testede ægte studie-monitors, var da storebror 8260A blev lanceret), er det let at høre, at Genelec har opnået noget ganske særligt med 8351A. De har et suverænt fokus, tegner et gigantisk lydbillede op og har en fantastisk evne til at bevare den samme neutrale lydkarakter, hvad enten man sidder tæt på eller bruger dem i et større rum.

Det er højttalere, der fungerer suverænt til nærfeltslytning, men de kan også gøre det fremragende som allround-monitors i lidt større studielokaler. Man får næsten lyst til at blive musikproducer, så man kan forsvare at investere i dem!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromis. Derfor skal man holde tungen lige i munden, hvis man overvejer et køb. For de fleste vil OnePlus 8T være blandt de bedste mobiltelefoner på markedet, mens forbrugere med specifikke behov bør kigge efter noget andet.
  Endelig et Wi-Fi 6 mesh-netværk, som de fleste har råd til. Er det så bare at spænde sikkerhedsselen og gøre klar til super nethastigheder?
  Dyson Lightcycle Morph er noget helt for sig selv. Den kan det meste, men samarbejder dårligt.
  Hvis du er villig til at give afkald på Dolby Atmos og DTS:X, findes der næppe en bedre soundbar til prisen end Samsung HW-Q66T.
  Det er få soundbars, der kan simulere surround-sound som Sony HT-G700.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Vejl.pris 20000 kr Et monster på væggen

  TCL Ray-Danz TS9030

  Vejl.pris 3990 kr Spændende koncept
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!