: Genelec 8330A

Lyden er bedst i studiet

Denne aktive højttaler spiller musikken, som studieproducenten miksede den.

Lyd & Billede mener

Lyden er klokkeren, og der er mange digitale muligheder, bl.a. avanceret, men brugervenlig rumkorrektion.
Spiller ikke helt kraftigt nok til stuebrug. Uden efterjustering kan rumkorrektionen resultere i en meget nøgen og analytisk lydkarakter.
 • Type: 2-vejs aktiv basrefleks
 • Rumkorrektion: Forberedt til AutoCal
 • Diskant: 1" aluminium-dome med waveguide
 • Bas/mellemtone: 5"
 • Frekvensområde: 58 Hz – 20 kHz (+/- 1,5 dB)
 • Forstærker: 2 x 50 W klasse D
 • Indgange: Analog XLR, digital XLR (AES/EBU), RJ45 kontrolnetværk
 • Udgange: Digital XLR (AES/EBU), RJ45 kontrolnetværk
 • Mål: 29,9 x 18,9 x 17,8 cm
 • Vægt: 12,1 kg
 • Finish: Grå eller sort
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5900 kr

Hi-fi-udstyr handler gerne om at gengive musikken så medrivende som muligt, og lydkvalitet kan derfor være en meget subjektive affære. Men for en lydtekniker – der skal høre alt, hvad der ligger på en optagelse, for at kunne tilføje eller trække det fra, der skal til for at opnå en perfekt musikindspilning – skal lydsystemet være så neutralt og afslørende som muligt.

Det gælder ikke mindst højttalerne, altså monitorerne, der skal kunne gengive ethvert instrument, som det lyder på optagelsen. Alle detaljer – styrker såvel som svagheder – skal kunne høres, så man kan vurdere, om noget skal ændres.

Det kræver en lineær frekvensrespons, upåklagelig timing samt faselinearitet. Dynamikområdet skal også være stort nok, men for et par nærfeltsmonitors er det langt vigtigere, at højttalerne har et lavt støjgulv, end at de kan spille rigtig højt. Det skyldes, at lydteknikere sjældent befinder sig mere end en meter fra højttalerne.

Men er sådanne egenskaber ikke også guld værdi for musikelskere? Forestil dig at kunne opleve musikken, som lydteknikeren og produceren hørte den i studiet! Når de er færdige og tilfredse med en optagelse, må det jo være den optimale måde for os andre at høre musikken på!

Anerkendt monitorproducent
Finske Genelec er blandt verdens mest anerkendte producenter af studiemonitors, og vi har tidligere fået nogle store oplevelser med deres koaksiale trevejshøjttaler 8351A og den større 8260A. Men det er relativt dyre monitors til henholdsvis 48.000 og 60.000 kroner parret og dermed uaktuelle for de fleste af os.

Hvad så når man skalerer det hele ned til en kompakt tovejsmodel til omkring 12.000 kroner parret? Kun lidt dyrere end de vidunderlige Dynaudio Excite X18, men til gengæld er forstærkeren inkluderet i højttalerne – og dermed også i prisen. Alt, hvad du behøver derudover, er en forforstærker – eller en volumenkontrol, som Genelec sælger separat til omkring 700 kroner.

Digital monitor
Sig goddag til 8330A, som er en del af Genelecs SAM-familie (Smart Active Monitoring). Den er faktisk digital og har en XLR digitalindgang af professionel AES/EBU-standard. Den har også indbygget digitalprocessor (DSP), som er forberedt til Genelecs rumkorrektion AutoCal.

Diskant-enheden sidder i en lydbølgeleder for at forhindre diffraktioner og forvrængning. På bagsiden er der både analog og digital indgang samt netværksstik til at koble flere højttalere sammen. Foto: Genelec

Genelec har indset nødvendigheden af at udvikle et rumkorrektionssystem, da stadig flere lydteknikere sidder i små kontrolrum med ret dårlig akustik. AutoCal gør det muligt for højttalerne at opføre sig nogenlunde ens, uanset hvilke omgivelser de placeres i. Det kan selvfølgelig også være en fordel for os almindelige musiklyttere, især hvis højttalerne skal bruges med pc’en på skrivebordet.

Netværk
Netværkstilslutningerne på bagsiden er ikke til streaming eller digital lydoverførsel fra pc, men til at koble flere højttalere i netværk. Man kan koble op til 30 højttalere og subwoofere sammen i et netværk, i stereo såvel som 5.1 surround sound. Og man kan vælge, om højttalerne skal kobles digitalt eller analogt.

For at udnytte netværkstilslutningerne og rumkorrektionen er det nødvendigt med udvidelsespakken GLM 2.0 Monitor Manager System til 3.700 kroner. Den omfatter både software med intuitiv brugerflade og en højkvalitets målemikrofon.

Med pakken GLM 2.0 får du målemikrofon og software til at konfigurere højttalerne og tilpasse dem til rummet. Foto: Genelec

Uden denne pakke fungerer højttalerne bare som helt almindelige analoge monitors. Man kan selvfølgelig også købe pakken på et senere tidspunkt.

Lyden som almindelig monitor
Jeg har faktisk haft 8330A stående i et halvt år, men har ikke fundet plads til en test før nu. Det meste af tiden har jeg brugt dem som almindelige monitors til min pc, koblet balanceret til en Hegel HD12 DAC med volumenkontrol.

Lyden er meget fokuseret, uden at virke stresset eller steril på nogen måde. Sammenlignet med f.eks. de meget billigere KEF EGG med separat subwoofer har de ikke samme dybbas, men et langt større, mere uanstrengt mellemtoneområde og meget mere opløsning opad i overtonerne.

Hvad enten det er Tidal, Spotify eller radio, der er på programmet, er lyden ekstremt detaljeret, samtidig med at den faktisk er medrivende – i modsætning til hvad mange tror om studiemonitors. Stemmer og guitarer er det, der imponerer mest. De står klokkeklart, mens der også er bundklang nok til, at det fungerer uden subwoofer. Med et fuldstændig nagelfast stereoperspektiv, hvor centrum nærmest lyder, som om det kommer fra en dedikeret centerhøjttaler.

8330A kan styres med en forforstærker, eller man kan købe Genelecs volumenkontrol. Foto: Genelec

Det skulle da også bare mangle, at det lyder væsentlig bedre end et par trådløse computerhøjttalere til 3.000 kroner, men også sammenlignet med dyrere sager byder 8330A på heftig lyd. Jeg kan nævne de passive Dynaudio Excite X18, som til 13.000 kroner også lyder rigtig godt og desuden har større bas, men ikke nær samme snert og detaljerigdom i mellemtoneområdet. Og så kommer der jo en forstærker oven i prisen.

Med rumkorrektion
Når jeg har højttalere placeret på skrivebordet, sætter jeg dem på hver sin sokkel for at frigøre dem fra bordpladens resonanser. Her kan meget bruges, f.eks. et par ruller pakketape. Alligevel vil diffraktioner fra skrivebordet stadig påvirke lyden og skabe en lidt kunstig klang. Det er tid til at prøve AutoCal rumkorrektionen.

Den grafiske pc-brugerflade på programmet GLM 2.0 er ekstremt simpel. Her angiver man, hvordan hver højttaler er placeret i rummet, om den er venstre eller højre (ved digital tilslutning), og om man anvender subwoofer – som i øvrigt også skal være af mærket Genelec og understøtte systemet. Jeg har til lejligheden haft deres 7350A til ca. 8.000 kroner.

Forskellen med og uden korrektion er stor. Grums, der opstår i det nedre mellemtoneområdet og i bassen ryddes op uden nåde. Det betyder, at musikken står helt nøgen med alle sine detaljer, på godt og ondt. For en lydtekniker er det guld værd, da man kan høre alt, hvad der sker på optagelsen. Men det gør også, at alt andet end de bedste indspilninger lyder spinkelt og anæmisk. Især popproduktioner, hvor transienterne – og dermed livet i musikken – er skåret over. Meget musik lyder meget fladt.

Med subwoofer tilsluttet
Vi slutter subwooferen til, hvilket hjælper en hel del. For det første integreres den problemfrit, så det er svært at høre, at basområdet kommer fra en separat højttaler. Og for det andet giver den mere bundklang i de nederste oktaver. Selv flad popmusik får mere liv, men levende, dynamiske indspilninger lyder klart bedst. Et flygel får stor krop, en kontrabas lyder mere fyldigt, og musikken får generelt en sortere baggrund med mere ro, men også mere snert, når det er det, der skal til.

Subwooferen 7350A er den perfekte følgesvend til monitorerne. Foto: Genelec

Men jeg oplever stadig lyden som lidt steril. Der mangler varme. Frem med den digitale tryllestav i form af Sound Character Profiler, som man finder i kalibreringsprogrammet. Her finder jeg funktionen Strength, der accentuerer det øvre frekvensregister, og hvis man sænker den f.eks. fem hak, runder den pænt af nedad i diskantområdet. Resultatet er varmere, rundere lyd.

Der er meget, man kan lege med, f.eks. skrue lidt op for subwooferen for at tilføre mere fylde og varme. Men vigtigst er det måske at koble højttalerne digitalt snarere end analogt. Det giver bedre kontrol over et netværk af mange højttalere, men også lidt mere liv og dynamik i musikken. Det skyldes, at man slipper for to ekstra konverteringer. Der kommer mere knald på musikken, simpelthen.

Som stuehøjttaler
Okay, vi har konstateret, at 8330A fungerer fornemt som nærfeltsmonitor, også for musiklyttere. Men hvordan fungerer den i stuen?

Placeret på et par standere i vores lytterum – der er noget mere dæmpet end en stue, men ikke overdæmpet – gør de to monitors til dels et godt stykke arbejde. De har bare én ulempe: De kan ikke spille højt nok. Man skal ikke skrue særlig meget op, før LED-lyset på fronten blinker og indikerer, at forstærkerdelen klipper.

Til almindelig musiklytning ved dagligdags lydniveau fungerer de fint – og endnu bedre med subwoofer – men der kommer aldrig rigtig gang i tingene, når man skruer op. I stuen vil jeg derfor foretrække noget andet, f.eks. de nævnte Dynaudio Excite X18 med en ordentlig forstærker.

Konklusion
Genelec 8330A er en glimrende studiemonitor og alt, hvad en lydtekniker har brug for til at lave optimal lyd på enhver musikindspilning. Men med sine kvaliteter er den også en rigtig god musikformidler, hvilket gør den til et godt valg, også hvis du ikke selv laver lyd.

Lydbilledet formidles ærligt og upoleret med flot dynamik og opløsning. Selv med to højttalere koblet som almindeligt stereopar til en forforstærker – eller til Genelecs volumenkontrol til ca. 700 kroner – skal du lede længe efter bedre computerhøjttalere i prisklassen.

Men det er med udvidelsespakken GLM 2.0 og subwooferen 7350A, at magien opstår. Så får du avanceret digital rumkorrektion med en meget simpel brugerflade samt ordentlig klangbund i bas-instrumenter. Så er prisen pludselig oppe på 20.000 kroner, men det kan være det værd, især hvis du har besværlig akustik. Den gode nyhed er, at du kan starte med højttalerne og opgradere senere.

Som højttalere i stuen ville vi nok vælge noget andet, simpelthen fordi 8330A ikke kan spille tilstrækkelig højt, før forstærkeren klipper.

Med softwaren er det nemt at konfigurere antallet af højttalere, og hvor de er placeret, for at få den bedst mulige tilpasning. Illustration: Screenshot
Den røde kurve viser højttalerens frekvensrespons i rummet, den blå kurve er det modsignal, der laves af rumkorrektionen, og den grønne kurve er frekvensresponsen efter korrektion. Illustration: Screenshot
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplet alarmsystem til hjemmet, som er lige til at tage ned fra hylden.
  Sennheisers støjreducerende PXC 550 har fået nyt liv under danske EPOS. Det fulde navn er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor endnu bedre talelyd er den største forskel.
  Den første helelektriske SUV fra BMW har alt, hvad man behøver – bortset fra én ting.
  Apple Watch Series 6 er måske nok det bedste smart-ur, men Apple Watch SE er det bedste køb.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.
  Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!
  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  DALI Oberon On-Wall C

  Vejl.pris 10998 kr Går i ét med omgivelserne

  Sony SRS-XB33

  Vejl.pris 1199 kr Festlyd på farten

  Sony SRS-XB43

  Vejl.pris 1799 kr Festlyd på farten

  Huawei Sound X

  Vejl.pris 2490 kr Glimrende lyd fra Huawei-debut
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.