Search
Generic filters

TEST : Forårets bedste soundbars

Forårets bedste soundbars

Kvalitetstid foran TV’et med en af de otte bedste soundbars, vi har testet.

OPDATERET:

OBS! Her kan du læse om de otte bedste soundbars, vi har testet i forskellige prisklasser, som stadig kan købes. Nogle af testene er taget fra gruppetests, så derfor vil flere af dem have fået udmærkelsen “Bedst i Test”.

Nu, hvor vi alle sammen er hjemme det meste af tiden, nytter det ikke at klynke. Få det bedste ud af situationen med en bedre lydoplevelse i TV-stuen. Uden at du behøver at fylde rummet med højttalere af den grund.

Læs også 7 væghøjttalere Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Det er stadig sådan, at du får den fedeste lyd med store højttalere, men hvis du (eller din partner) går op i boligindretning, er de nærmest udelukket. En soundbar er derimod et godt kompromis mellem udseende og lyd. Hvis du vel at mærke vælger en af de bedste af slagsen. For der er en masse bras derude, som du gør klogt i at styre uden om.

Du kan starte med at sortere alle soundbars til under 2.500 kroner fra. Så kan man lige så godt spare pengene og leve med den flade lyd fra fladskærmen. Brug hellere pengene på nogle gode middage – eller opgradér dit hjemmenetværk.

Sonos Beam lydplanke
Sonos Beam er et af de bedste køb uden subwoofer. (Foto: Sonos)

Sonos og multirum

Men hvis du investerer lidt flere penge i lyden, kan det blive rigtig godt. Og det behøver ikke at være vanvittig dyrt. Der er soundbars til 5.000 kroner og derunder blandt dem, vi anbefaler, f.eks. den populære Sonos Beam med fuld understøttelse af Sonos’ multirumsløsning.

Og apropos Sonos, så har Yamahas MusicCast-system meget af den samme brugervenlighed og multirumsfunktionalitet som Sonos, såvel som nogle lydmæssige fordele. Derfor er MusicCast Bar400 sammen med de trådløse baghøjttalere MusicCast 20 et interessant alternativ.

Når det er sagt, så er vores favorit Samsung HW-Q76R – ligesom mange af de andre – faldet i pris, siden den kom på markedet. Her får du virkelig god lyd med kraftig bas, der også lyder velafbalanceret. Og desuden Dolby Atmos, som giver ægte 3D-lyd – også fra oven.

Dali Katch One lydplanke
DALI Katch One er blandt de bedste soundbars til musik i sin klasse. Og så er den flot at se på. (Foto: DALI)

Soundbars til de designorienterede

Så er der de mere designvenlige soundbars som DALI Katch One, der også er en formidabel musikformidler, selv uden subwoofer.

Og hvis vi taler design, bør Bowers & Wilkins Formation Bar også nævnes i denne sammenhæng, selv om det er en high-end soundbar, hvor det først og fremmest handler om ydelse. Den koster mange penge, men den er det værd.

High-end soundbars med den bedste lyd

Hvis du er seriøs og vil have den allerbedste lyd i TV-stuen, så er det high-end-klassen, vi taler om. Og den starter med en af vores absolutte favoritter, Samsung HW-Q96R, som lige nu kan fås til næsten det halve (!) af den opgivne pris.

Her taler vi ægte cremelyd med masser af kraft, og desuden er lyden velafbalanceret nok til også at fungere strålende på musik. Der medfølger trådløse baghøjttalere, som giver ægte surround-lyd i stuen, og så får du Atmos-lyd fra oven, både forfra og bagfra. Klart det mest prisgunstige alternativ i high-end-klassen.

Sennheiser Ambeo lydplanke
Du finder ikke en sejere soundbar end Sennheiser Ambeo. Men måske heller ikke en dyrere … (Foto: Sennheiser)

Bose har også overrasket positivt med Soundbar 700. Men du har brug for subwooferen Bass Module 700 oveni.

Og sidst, men ikke mindst er der Sennheiser Ambeo. Den vildeste soundbar, vi nogensinde har testet. Den er stor og styg, men den spiller guddommeligt. Ambeo giver den allerbedste efterligning af surround-sound, vi har hørt fra en enkelt soundbar. Og har masser af kræfter, detaljer og alt, hvad man ellers har brug for i hjemmebiografen. Plus Dolby Atmos.

Men den bør også have en subwoofer ved siden af, og så bliver det dyrt. Dermed kommer prisen nemlig op på 19.000 kroner. Du får en fantastisk højttalerpakke til prisen! Men så er der lige det med pladsen …

Vi tester:

 • Sonos Beam – 3.200 kr.
 • Samsung HW-Q76R – 5.500 kr.
 • DALI Katch One – 5.000 kr.
 • Yamaha MusicCast BAR 400 – 5.400 kr.
 • Bose Soundbar 700 – 7.500 kr.
 • Bowers & Wilkins Formation Bar – 10.000 kr.
 • Samsung HW-Q96R – 13.000 kr.
 • Sennheiser Ambeo Soundbar – 19.000 kr.

Vinder trods handicap

Sonos stiller til start med et stort handicap, da den ikke har nogen subwoofer. Alligevel griner den hele vejen til målstregen.

Sonos står på must-have-listen for mange, men en del synes, det bliver lige lovlig dyrt. Til dem har Sonos soundbaren Beam, som til 3.400 kroner næsten halverer prisen i forhold til soundbaren Playbar og lydsoklen Playbase. Alligevel kan den prale af den praktiske brugervenlighed og multirumsfunktionalitet, som Sonos er kendt for, plus stemmestyring med Amazon Alexa, AirPlay 2 og snart også Google Home.

Beam er Sonos’ første produkt med HDMI, i form af en udgang med lydretur (ARC). Alle videokilder kan sluttes til tv’et, som så sender lyden til Beam via ARC. Hvis dit tv ikke har HDMI med ARC, medfølger der en optisk-til-HDMI-adapter. Dolby Digital understøttes, men ikke DTS.

Rumkorrektion

Lyden af Beam kan tilpasses til rummet, hvis du har en iPhone eller iPad. Sonos kalder det Trueplay og anvender iOS-enheden som en målemikrofon. I praksis fungerer det rigtig godt. Soundbaren eliminerer problemfrekvenser og giver et generelt større og mere luftigt lydbillede. Vi anbefaler derfor Android-brugere at låne en iPhone til lejligheden.

Lydkvalitet

Korrigeret giver Sonos Beam rigtig god lyd. Dialoger på film kommer tydeligt frem takket være en dedikeret centreret diskant-enhed, som bidrager til at give mere luft i centerkanalen. De tidsforskudte sidehøjttalere bidrager til et stort lydbillede, der til en vis grad giver en illusion af surround-lyd.

Lyden er først og fremmest naturlig og smagfuld snarere end udfordrende og eksplosiv. En bil lyder som en bil, ikke som en monstertruck. Den “larger than life”-følelse, man får i biografen, skal der kraftigere sager til og som minimum en ekstern subwoofer. Til sammenligning har Yamaha YSP-207, som inkluderer subwoofer til omtrent samme pris som Beam, kraftigere lyd med mere tryk på. Men den lyder også skarpere og hårdere, og ingen af de andre i prisklassen kan udfordre Sonos’ naturlige lyd.

Musik lyder også godt, og sangstemmer og instrumenter har deres naturlige klang intakt. Men til dette formål ville vi gerne kunne slå den simulerede surround-sound fra, da det bliver lige i overkanten.

Konklusion

Selv uden subwoofer giver Sonos Beam mere troværdig og naturlig lyd end de andre i klassen. Den har selvfølgelig ikke så meget slagkraft i bassen, men lyder heller ikke tyndt. Derimod har den meget klar lyd på sangstemmer og dialoger. Kombinér dette med streaming og multirum, som kun Sonos kan gøre det, og Beam er et pletskud.

Vi har testet Beam før, men efter at have tjekket den direkte mod andre soundbars i prisklassen, må vi justere vurderingen til topkarakter. Og så har vi ikke engang taget i betragtning, at man kan tilføje både baghøjttalere og subwoofer!

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Klar og kraftfuld lyd fra oven

Vi har aldrig hørt en soundbar til denne pris, der kombinerer kraft og klarhed med sådan en elegance.

At Samsung kan det dér med soundbars, er det ikke nogen tvivl om. De seneste år har producenten haft en konsekvent lydkvalitet fra model til model, hvor forholdet mellem de billigste og de dyreste soundbars er åbenlyst.

HW-Q76R lukker et hul i den tidligere serie, hvor der ikke var noget produkt mellem N660 og N860 til henholdsvis 4.000 og 10.000 kroner. På denne måde har Samsung denne gang lavet noget meget fornuftigt med Q76R til 6.000 kroner.

Soundbaren understøtter alle de mest populære filmlydformater og afkoder desuden både Dolby Atmos og DTS:X, som giver lyd ovenfra ud over rundt om lytteren. For at hjælpe med hertil sidder der to højttalere på toppen af soundbaren, som er vinklet skråt op mod loftet, så lyden reflekteres herfra ned på lytteren.

På musiksiden har soundbaren indbygget Spotify Connect-afspilning samt Bluetooth. Tilsluttet netværket kan du styre den med app’en SmartThings, som er Samsungs smart home-løsning.

Q76R kan også udbygges med baghøjttalersættet Wireless Surround Kit, hvis du vil have ægte surround-sound.

(Foto: Samsung)

Kraftig og klar lyd

Soundbaren giver film et stort og heftigt lydbillede. Man får virkelig indtryk af surround-lyd, især på film med Atmos-lydspor. F.eks. Ready Player One, hvor man får en virkelig stor lydatmosfære – eller audiosfære, om man vil. Dialoger står klart med både velartikulerede overtoner og et stort resonansrum. Det lyder aldrig spidst eller skarpt, bare naturligt.

Bashøjttaleren følger også godt med, og mens mange subwoofere lyder kunstigt og svulstigt, når de placeres i et hjørne, lader det til, at Samsung har tunet deres til at fungere ved hjørneplacering. For bas-instrumenter og -effekter lyder både stramt og sejt. Okay, så justerer vi gerne subwooferen et par trin ned på musik, men hvis man gør det, bliver det også fint. Man får bare ikke helt samme kraft som med storebrødrene.

Q76R lyder kraftigere end de fleste tilsvarende prissatte konkurrenter og har desuden bedre sammenhæng. Vi fik også Dolby Atmos til at fungere med Netflix fra lydreturkanalen på både et Samsung- og et Panasonic-TV, så det lader til, at Samsung har rettet op på manglerne ved tidligere Atmos-soundbars.

Et rigtig godt køb

Hvis du vil have en soundbar til både film og musik, som har kræfter nok til at gøre film underholdende og tilstrækkelig klar lyd til at give gode oplevelser på det allermeste musik (du kan også spille højt på den), så går du ikke galt i byen med Samsung Q76R. Som er den allerbedste allround-soundbar lige nu, hvis budgettet er på omkring 6.000 kroner.

Soundbar til musik

Der er få soundbars, der lyder så musikalsk som DALI Katch One.

DALI Katch One skiller sig ud fra mængden af sorte, anonyme soundbars. Det er en interiørmæssig lækkerbisken med afrundede kanter og elegante fødder af træ. Vores testeksemplar var hvidt, hvilket er et frisk pust mellem de mange sorte bokse, vi normalt får ind.

DALI Katch Ones afrundede kanter skiller den ud fra andre soundbars. (Foto: DALI)

DALI har tydeligvis ønsket en soundbar, der er nem i brug, snarere end at give den så mange funktioner som muligt. Her kan du vælge kilde, skrue op og ned for lyden og slå en lydeffekt til og fra, der giver indtryk af surround-sound. Altså et mere tredimensionelt lydbillede, hvilket kan være en fordel, når man ser film eller sport, eller når man spiller.

Af indgange finder man to optiske, en HDMI, der også fungerer med TV’ets lydudgang, og en 3,5 mm analogindgang. Desuden er der Bluetooth, som understøtter forbedret lyd med aptX og AAC. Og selv om Katch One er beregnet til at fungere uden subwoofer, er der en subwoofer-udgang på bagsiden, hvis man vil købe en bashøjttaler ved siden af.

Den medfølgende fjernbetjening er overskuelig med en separat knap til hver indgang. Den bruger ikoner i stedet for skrift, hvilket fungerer godt, efter at man har sat sig ind i, hvad de forskellige betyder.

Er fjernbetjeningen blevet væk? Katch One betjenes nemt med knapper på toppen. (Foto: DALI)

Musikformidler

DALI Katch One kan ved første øjekast virke som et halvvejs produkt. Den understøtter nemlig ikke filmlydformater fra Dolby eller DTS. Det er, fordi den først og fremmest er beregnet til musik.

Som musikformidler er den derimod fremragende med flot luftighed i sangstemmer og instrumenter.

Bonnie “Prince” Billys stemme på den nye “In Good Faith” lyder meget klart og velartikuleret. Man skulle måske tro, at man med en soundbar uden subwoofer måtte vælge imellem klar og fyldig lyd, men DALI formår at balancere det rigtig godt. Billys stemme har også en fin resonans, og gæstekorsanger Joan Shelleys falset har både luft og ynde. Alt sammen akkompagneret af letbenede, melankolske klavertangenter og velklingende guitarer.

En elbas lyder naturligt, og soundbaren formår også at “ånde” i basområdet. Bassen på Sigur Rós’ fantastiske “Flugufrelsarinn” fra debutalbummet Ágætis Byrjun har en fantastisk tonestruktur, og selv om soundbaren ikke har nogen dybbas at tale om, er den fyldig nok i mellembassen til, at jeg ikke sidder og savner en subwoofer.

(Foto: DALI)

TV og film

Da det er en soundbar til musik, vil den også fungere glimrende til musikalske TV-programmer som Eurovision og Voice, men den vil samtidig afsløre, hvor flad lyden ofte er på den slags programmer. Forskellen i forhold til musik fra streaming-tjenester vil være stor.

For at den kan bruges til film, skal TV’et sættes til PCM digitallyd og ikke bitstream. Så får du flot lyd på dialoger, og Katch One kan endda give en følelse af surround-lyd, når effekten er aktiveret.

Science fiction-filmen Alita: Battle Angel har et stort, åbent lydbillede, og dialogerne er klokkeklare og luftige. Men i actionsekvenserne mangler der lidt dynamik, så seje lydeffekter bliver noget flade. Her længes vi mere efter en ekstern subwoofer, der forstår at slå fra sig. Det bliver ligesom lidt tamt.

Soundbaren kan hænges på væggen i et par læderremme. (Foto: DALI)

Konklusion

DALI Katch One er et frisk pust blandt de mange anonyme, sorte soundbars på markedet. Det er især på musik, den brillerer, med flotte toner og et lydbillede, der ånder. Instrumenterne lyder detaljeret og opløst, og får godt med spillerum til at folde sig ud. Sangstemmer er klare, samtidig med at de har fylde nok nedad til, at det fungerer uden subwoofer.

Det er først og fremmest på film, man savner en subwoofer. Actionsekvenser, der nærmest skulle rive væggene ned, lyder alt for tamme. Dolby Digital og DTS har den ikke, så TV’et må sættes til PCM ud.

Det er med andre ord en soundbar til musik. Som den gør rigtig godt. Men får man ikke endnu større musikoplevelse for pengene med et par trådløse kompakthøjttalere, f.eks. DALIs egne Zensor 1 AX?

(Foto: DALI)

TV-lyd der kan udbygges

Endelig en Yamaha-soundbar med mulighed for trådløse baghøjttalere! Men MusicCast BAR 400 kan meget mere.

Når det gælder trådløse multirumshøjttalere, er man lovligt undskyldt, hvis man automatisk tænker på Sonos. Men så går man glip af andre gode systemer, og et af dem, der har overbevist os med sin gode brugervenlighed, fleksibilitet og ikke mindst understøttelse af højopløst lyd, er Yamaha MusicCast. Desuden kan systemet meget, som Sonos ikke kan, f.eks. tilslutning af Bluetooth-produkter.

Bluetooth fungerer også begge veje, hvilket betyder, at du kan vælge, om du vil afspille musik trådløst fra mobilen over MusicCast-anlægget, eller du vil sende musik fra anlægget til et par trådløse hovedtelefoner. Med andre ord er du ikke så låst med MusicCast-systemet, som du er med Sonos.

Desuden har Yamaha indbygget MusicCast i en masse forskellige produkter. Alt fra trådløse højttalere over forstærkere, hjemmebio-receivere og radioer til cd-afspillere. Og soundbars. Dyre såvel som billige.

Yamaha overbeviste os især med hjemmebio-soundbaren YSP 5600 med understøttelse af Dolby Atmos og “ægte” surround-lyd uden baghøjttalere. Ulempen ved alle Yamahas soundbars har været, at de ikke kunne udbygges med trådløse baghøjttalere. Men det er slut nu.

Udvidelig soundbar

MusicCast BAR 400 er, ved siden af BAR 40, Yamahas første soundbar, hvor det endelig er muligt at udvide med trådløse baghøjttalere. Selv om mange bare vil have noget bedre end tv-lyden og synes, at det er lige overkanten med baghøjttalere, er det først med denne udvidelse, at man for alvor kan tale om en erstatning for et hjemmebioanlæg.

Priser

De mest nærliggende højttalere at parre BAR 400 med er MusicCast 20, også kendt som AWX021. Det er små multirumshøjttalere, der konkurrerer med Sonos Play:1 i størrelse og funktioner, men Yamaha er noget dyrere (1.800 kroner stykket mod 1.200 kroner for Sonos). Det betyder, at vi ender på ca. 9.000 kroner for hele systemet.

Til sammenligning må du af med 8.400 kroner for Sonos Playbar og et par Play:1 som baghøjttalere. Men hvor Yamaha-soundbaren inkluderer trådløs subwoofer, mangler Sonos-systemet dette, hvilket vil øge prisen med yderligere 5.600 kroner. Mere overkommeligt er det med Sonos Beam, hvor vi ender på 11.400 kroner med både subwoofer og baghøjttalere. I det lys virker Yamahas priser fornuftige.

Stemmestyring med Alexa

Yamaha MusicCast BAR 400 understøtter stemmestyring med Amazons stemmeassistent Alexa. Der er dog ingen mikrofon her; i stedet kan du aktivere MusicCast som en funktion på Amazons Echo-højttaler. Så kan du pludselig kommandere Alexa til at afspille den ønskede musik på de ønskede MusicCast-højttalere – hvis du vel at mærke har gode engelskkundskaber.

For mange er en vigtigere funktion end Alexa, at lydniveauet på BAR 400 kan styres direkte fra tv’ets fjernbetjening, via HDMI CEC. Det står for Consumer Electronics Control, og det eneste, du behøver at vide, er at næsten alle tv’er understøtter det. Hvilket betyder, at når soundbaren er indstillet som ønsket, kan du lægge fjernbetjeningen i en skuffe og (næsten) glemme alt om den.

Opkobling

Det er en simpel sag at koble et hvilket som helst MusicCast-produkt op. Hold Connect-knappen på BAR 400 inde i fem sekunder og følg de korte trin i MusicCast-app’en på din smartphone.

Hvad der kan være lidt irriterende, er hvis der er en firmware-opdatering til produktet, og du aktiverer den; så kommer du ikke videre, før den er færdig. Hvis du har et system med flere højttalere, som alle skal forbindes første gang, må du være lidt tålmodig. Men opdateringen går hurtigere end med de fleste andre, tilsvarende produkter, kun et minut eller to, så noget stort problem er det ikke.

Hver højttaler får sit eget navn, som du selv bestemmer, og derefter kan du gruppere dem, som du vil. BAR 400 kan grupperes med baghøjttalere koblet til samme netværk, og de kommunikerer med hinanden i et fælles 5 GHz Mesh-netværk for optimal stabilitet og så god synkronisering som muligt med nærmest nul forsinkelse mellem højttalerne. Dette er vigtigt, når flere højttalere skal spille som stereopar eller baghøjttalere.

Lyden af BAR 400

Lige ud af æsken og med film i surround – i dette tilfælde Alien: Covenant – spiller BAR 400 med klare og tydelige dialoger. Stemmerne lyder dog lidt grovkornet og indimellem hårdt, især i Surround-indstillingen. I den scene, hvor en alien kommer ud af ryggen på en af besætningsmedlemmerne, er der meget råben og skrigen, og soundbaren gengiver det ikke helt naturtro.

Det bliver ikke bedre i 3D Surround, som prøver at give endnu større surround-lyd ved simulere lyd i højden med DTS Virtual:X, men mudrer det hele endnu mere til.

Aha!

Jeg ringede til Yamaha og fik en aha-oplevelse. Man kan vælge imellem forskellige klangkarakteristikker, såsom Music, Movie, Sport, Game og TV Program. Men kun i MusicCast-app’en, da den medfølgende fjernbetjening ikke har disse funktioner. Og da soundbaren mangler display og i stedet viser enkelte funktioner med lysdioder på toppen, ville man under alle omstændigheder ikke få et ordentligt overblik uden at gå ind i app’en.

Soundbaren står som udgangspunkt i Movie-tilstand, og her arbejder DSP’en alt for hårdt med at lægge efterklang og tidsforsinkelser på for at give stor surround-lyd. Det sker på bekostning af den tonale troværdighed.

TV Program viser sig at være den bedste lydindstilling, som giver minimalt med DSP-effekt, men samtidig giver et indtryk af surround-lyd. Så bliver dialogerne straks roligere og mere naturtro. Det samme gør resten af lydbilledet.

Subwooferen følger godt med i svingerne og hægter sig lydmæssigt godt på soundbaren. Alt i alt fungerer det fint. Men alligevel: Hvis jeg havde 5.000-6.000 kroner og kun ønskede den bedste lyd fra tv’et, jeg ville nok være landet på Samsung HW-N660 eller måske Sony HT-ZF9.

Med trådløse baghøjttalere

Så kobler jeg to MusicCast 20 til som baghøjttalere. Det, der sker, er at lyden i stedet for at give et vagt indtryk af surround-sound, nu forvandles til ægte surround. Og når lyden omgiver dig helt, sker der altså noget med filmoplevelsen.

Når lydbilledet bredes ud rundt om os, kommer dialogerne pludselig endnu tydeligere frem. Fordi der er større fysisk plads for dem at boltre sig på. Og da DSP’en ikke skal fuske med fasegengivelsen, bliver lyden mere dynamisk og sprudlende.

På Alien: Covenant stiger spændingsniveauet, det bliver mere behageligt at lytte til, og glas, der knuses, lyder mere som netop det og mindre som metal.

Musik i surround fungerer også godt. Mathias Eicks trompet på den norske jazzudgivelse Quiet Winter Night på Blu-ray lyder lidt skarpt i lydindstillingen TV, men er fyldigere og mere behagelig i Music-indstillingen. Som i øvrigt også fint kan bruges til film, hvis du ikke vil skifte frem og tilbage hele tiden.

Også med ekstra baghøjttalere lyder 3D Surround lidt for overdrevet, med mindre dynamik samt udefineret og svulstig bas. Nej, vælg Surround.

Musik i stereo

MusicCast 400 fungerer også perfekt med musik i stereo. Igen følger subwooferen godt med og er godt integreret.

En soundbar som denne er et kompromis i forhold til et par aktive stereohøjttalere som f.eks. Triangle Elara LN01A eller Klipsch R-15PM, men hvis du skal kun spille musik indimellem, gøre den det udmærket. Det lyder bare lidt fladt, og overtoneområdet kunne godt have haft flere nuancer. Men det er ikke nogen krise.

Multirumsfunktion

Som multirumsprodukt er soundbaren rigtig god. MusicCast-systemet er meget fleksibelt, og man kan endda tilføje Spotify-spillelister til genvejene. Det er det ikke alle, der kan, da Spotify Connect som regel ligger lidt uden for systemets egen brugerflade. Det styrer man nemlig med Spotifys egen mobil-app.

Med MusicCast er det let at gruppere højttalere, og hvis du har andre Yamaha-produkter med dette – f.eks. pladespilleren Vinyl 500, stereoanlægget MCR-N870D eller streaming-forstærkeren WXA-50 – er det naturligt at vælge en soundbar, der taler samme sprog, og som kan styres med den samme app. Det er her, vi begynder at tale om fuld valuta for pengene.

MusicCast 20 som musikformidlere

Hvad angår MusicCast 20, der her bruges som baghøjttalere, så måtte jeg også tjekke, hvordan de fungerer som rene musikformidlere. Sammenlignet med f.eks. Sonos Play:1. Det kan jo ske, at man vil fylde flere rum med MusicCast-højttalere, og så er 20 en aktuel basismodel.

MusicCast 20 alene er desværre en ret trist og kedsommelig affære. For det første er det meget begrænset, hvor meget lydtryk de kan tåle, når man spiller musik med lidt udstrakt bas. F.eks. “You Should See Me In a Crown” med Billie Eilish. Et fint nummer med seje beats, men det lyder for kedeligt over MusicCast 20. Det hjælper ikke meget, at højttalerne i princippet har et større dynamisk område end Sonos Play:1, når de ikke kan tackle lydniveauet.

Med to højttalere bliver lydbilledet bredere, men ikke meget mere spændende. Derfor vil jeg hellere have haft de to højttalere i hver sit rum, f.eks. køkken og soveværelse, da de nærmest kun kan bruges til baggrundsmusik.

Med subwoofer

Det ændrer sig imidlertid, når de kobles til subwooferen MusicCast SUB 100. Så slipper højttalerne for at spille bas og kan tåle væsentlig højere lydtryk. Kontrasten i lydbilledet kommer bedre frem, og SUB 100 er en medrivende subwoofer, så man får gang i rockfoden. Bassen er heftig og dyb nok til, at man pludselig kan invitere til forfest. Samtidig er den troværdig nok til at fungere med akustisk og klassisk musik.

Det bliver måske lidt tyndt i den nedre mellemtone, sangstemmer er tyndere, end man kunne ønske fra et referenceståsted. Prisen på 2.1-systemet er da også næsten 10.000 kroner, og så begynder der at være et godt udvalg af fine stereoanlæg. Såsom Yamahas eget MCR-N870D, men også de nævnte Sonos Play:1 og Sonos SUB. For slet ikke at tale om, hvor meget bedre lyd man får fra aktive gulvhøjttalere som Dali Zensor 5 AX.

Så, igen: Hvis du skal have disse højttalere, så bør det være som baghøjttalere, eller fordi du vil have multirum med MusicCast.

Konklusion

MusicCast BAR 400 er Yamahas mest fleksible soundbar hidtil. Ikke alene løfter den lyden fra tv’et til nye højder, det er også Yamahas første soundbar, der understøtter trådløse baghøjttalere. Såsom MusicCast 20, der breder lydbilledet mere ud, end vi nogensinde har hørt fra en Yamaha-soundbar.

Soundbaren alene er god og virker rigtigt prissat. Men det er først, når man tager de ekstra baghøjttalere og multirumsfunktionerne i brug, at den bliver noget specielt.

MusicCast 20 fungerer godt som baghøjttalere, men kun okay som musikformidlere på egen hånd. Sammen med den separate trådløse subwoofer SUB 100 kommer der straks mere fart over feltet, men så bliver prisen også så høj, at der er bedre ting at bruge pengene på.

Derimod kan vi klart anbefale BAR 400 sammen med MusicCast 20. Hvilket øger prisen med 3.600 kroner.

picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7 picture8
<
>
MusicCast-familien har også en subwoofer, SUB 100, der f.eks. kan bruges sammen med et par MusicCast 20 og tilføre mere bas og flere muskler til lydbilledet. (Foto: Yamaha)

Stadig bedst i sin prisklasse

Til denne pris findes der fortsat ingen bedre soundbars.

Ja, 13.000 kroner er mange penge for en soundbar. Men når man får trådløse baghøjttalere med i prisen og ekstra højdekanaler i alle højttalerne, så virker det alligevel ikke så tosset. En kraftig trådløs subwoofer medfølger også.

(Foto: Samsung)

HW-Q96R er Samsungs tredje forsøg udi Atmos-soundbars med trådløse baghøjttalere. De to første – HW-K960 og HW-N960 – var begge rigtig gode, ja, de bedste inden for deres felt. Men de havde nogle mangler mht. at få Dolby Atmos ud fra TV’ets HDMI ARC-kanal (lydretur). På den første gik det slet ikke, mens det gik på den anden – men ikke med Netflix på et Samsung-TV, fordi Samsung og Netflix ikke havde indgået en aftale om dette.

Nu er det imidlertid på plads, og det lykkedes os at få Atmos-lyd fra Netflix via lydreturkanalen på såvel Atmos-kompatible Samsung-TV’er som Panasonic-TV’er.

Ellers er der både Spotify Connect og Bluetooth for dem, der vil kunne spille musik fra mobilen på den allernemmeste måde. Tidal-brugere er til gengæld henvist til Tidal-app’en på TV’et, hvis de da ikke vil afspille fra mobilen via komprimeret Bluetooth. Hvilket jo eliminerer fordelen ved højopløst musik fra Tidal.

Separate trådløse baghøjttalere er inkluderet i systemet og tager Samsung HW-Q96R et skridt videre end konkurrenterne. (Foto: Samsung)

Drøngod lyd

Lydmæssigt er Q96R helt suveræn! Dialoger på film lyder stort og kraftigt, og har samtidig masser af luft. Det bedste fra begge verdener, med andre ord. Skru op for lyden, og effekterne slår dig i maven som ingen andre soundbars. Selv uden baghøjttalerne får man et godt indtryk af surround-lyd, så vi godt kan forstå dem, der vil spare lidt penge og købe Q86R i stedet. Som er identisk med storebror minus baghøjttalere.

Sidehøjttalere spreder lydbilledet længere ud til siderne. (Foto: Samsung)

Ægte surround-sound

Men så er der lige det med ægte surround. For hvis man slutter baghøjttalerne til, får man en helt anden tredimensionalitet, ikke mindst på film med Atmos-lydspor. Baghøjttalerne har nemlig separate enheder rettet op mod loftet, så film og spil med Dolby Atmos eller DTS:X får et endnu større, mere omsluttende lydbillede end på soundbars, der kun har højdekanaler foran.

At se Ready Player One med denne soundbar er faktisk ægte hjemmebiograf. Subwooferen følger også godt med og tilfører lyden den tyngde, der er nødvendig for at få ordentlige filmoplevelser.

Indhold med Dolby Atmos og DTS:X får tredimensionel lyd takket være separate højttaler-enheder på toppen. (Foto: Samsung)

Også musik lyder godt. Lyden minder om lillebror Q76R, men er endnu kraftigere. Man kan spille virkelig højt, hvis man vil, og instrumenter får ekstra autoritet i klangen. Musik i surround lyder også imponerende, især indspilninger med akustiske instrumenter og en stor, luftig efterklang fra indspilningsrummet. Q96R har ikke helt samme magi som B&W Formation Bar i overtonerne, men den samlede underholdningspakke er endnu bedre.

Med Q96R har Samsung lavet den bedste soundbar i sin prisklasse. Intet mindre!

(Foto: Samsung)

Topsejt fra Bose

Bose har lavet en meget vellykket soundbar, der lyder virkelig sejt på film og overrasker på musik.

Bose har lang erfaring med at lave soundbars, og selv om de ikke har været lige vellykkede lydmæssigt alle sammen, har brugervenligheden altid været i orden. Men når Soundbar 700 koster 7.000 kroner uden subwoofer og yderligere 6.000, hvis du skal have Bass Module 700 med, så er det ikke nok, at noget er nemt i brug. Bose vil gerne overbevise os om, at den nye soundbar er alle pengene værd og lidt til – også når det gælder lydkvalitet.

Der er kun én HDMI-udgang på bagsiden, men den er til gengæld eARC-kompatibel. Hvis du har et TV med en tilsvarende udgang, får du lyd – også højopløst – tilbage gennem soundbaren via HDMI-kablet. Dolby Atmos og DTS:X understøttes ikke, men det betyder, at du kan få Dolby TrueHD og DTS HD ud af TV’et.

Soundbaren understøtter både Google Assistant og AirPlay 2, så hvis du har smart-hjem baseret på en af disse, vil du let kunne udvide systemet med Soundbar 700. Musik-streaming er også let via disse to.

Bose Soundbar 700
(Foto: Bose)

Brugervenlighed

Soundbar er let at sætte op med Bose Music-app’en, og her tilføjer du også subwooferen. Lydindstillinger laves ligeledes i app’en, men derefter kan man bare bruge den medfølgende fjernbetjening. Som desuden let kan programmeres til at styre TV’et og andre enheder.

En ting, der er cool ved fjernbetjeningen, er at knapperne er skjult under en sort plastfilm, og det er kun de relevante knapper til den valgte lyd- eller billedkilde, der lyser op. Det giver et godt overblik.

Lydkvalitet

Når man slutter soundbaren til, bliver man ledt igennem den automatiske rumkorrektion ADAPTiQ. Efter kalibrering lyder det fint og sammenhængende, og subwooferen er godt integreret. I vores lydbehandlede testrum, som er mere dæmpet end en typisk stue, mangler der lidt energi i overtoneområdet, synes jeg; det lyder lidt gråt.

Det bliver dog noget ganske andet, når jeg tager soundbarerne med hjem og slutter Bose til i stuen. Den hårdere klang fra rummet får mere af det øvre toneregister frem, og pludselig lyder soundbaren mere afbalanceret.

Pludselig synes jeg, at jeg forstår produktet bedre, for hjemme i min egen stue er der liv og glade dage. Lyden er sprælsk, bassen slår næsten gnister på lydeffekter på film, og dialogerne lyder stort – næsten som i biografen. Subwooferen gør så meget væsen af sig, at det blegner, når man deaktiverer den. Så jeg vil kraftigt anbefale at købe Bass Module 700 sammen med Soundbar 700.

Du kan godt klare dig uden subwoofer, men Soundbar 700 lyder klart bedst med sub’en Bass Module 700. (Foto: Bose)

Soundbaren formår også at tegne et tredimensionelt lydbillede op, næsten som at have separate baghøjttalere. Men også kun næsten.

Musik i stereo gengives med samme mængde energi; det er afbalanceret og godt. Men 3D-effekten gælder også her, og i stereo vil jeg gerne slå den fra. Det kan jeg ikke. En mail fra Bose bekræfter, at teknologien, som Bose kalder PhaseGuide, og som er fasemanipulation ved hjælp af flere højttaler-enheder og digitalprocessering, altid er aktiveret. Også med musik i stereo.

Derfor vil jeg sige, at Soundbar 700 er fremragende på film, men kun okay på musik. Jeg havde samme ankepunkt med Sonos Beam.

Soundbar 700 findes skam også i hvid. (Foto: Bose)

Konklusion

Bose Soundbar 700 lyder imponerende i en almindelig stue, med flot dynamik og sej bas. Der er god sammenhæng i lyden, og dialoger på film er både store og klare. Man får også et ret godt indtryk af surround-effekter, selv om den ikke har baghøjttalere. Man kan købe Surround Speakers 700 for at gøre den komplet, men så taler vi 4.000 kroner mere oveni, og jeg er ikke sikker på, at den er det værd.

Soundbar 700 har ikke helt samme opløsning i toneområdet som B&W Formation Bar, men er til gengæld mere underholdende på film. På musik, derimod, savner vi opløsning – og desuden mulighed for at slå 3D-lydeffekten fra.

Soundbar i musikkens tjeneste

Formation Soundbar gør et lige så godt stykke arbejde på musik som på film. Opløst, varmt og vanedannende.

Bowers & Wilkins har bestemt ikke skyndt sig ind på multirumsmarkedet. De kom i stedet sent, men godt, og det fungerede – for da jeg testede de trådløse kompakthøjttalere Formation Duo, var det med chok og vantro over, hvor godt det var muligt at få sådan noget til at lyde. Ægte high-end-højttalere med masser af lækkerier fra de dyrere 700- og 800-serier, og samtidig noget helt eget.

De øvrige produkter i Formation-serien, inklusive Bar, er noget simplere end Duo. Her finder du ikke kulstofdiskanter eller Continuum-mellemtoner; i stedet stammer komponentkvaliteten fra den billigere 600-serie.

Formation Bar er en lækker soundbar med spændende designdetaljer, som får os til at tænke på en vis dansk luksusproducent. Samtidig er det tydeligvis et B&W-produkt.

Bowers & Wilkins Formation Bar er kendetegnet af lækre linjer hele vejen. (Foto: B&W)

Hvor Formation Duo helt mangler indgange til kabler, har Bar en optisk digitalindgang til tilslutning af TV’et. Noget HDMI-stik finder vi derimod ikke, hvilket er lidt dumt med tanke på lip-sync og understøttelse af højopløste surround-formater. Ja, for du kan bruge Formation Flex som trådløse baghøjttalere og få ægte surround-lyd, men kun med understøttelse af Dolby Digital. Ingen af DTS-formaterne understøttes og altså ingen HD-lydformater.

Subwoofer

Formation Bar er nem at sætte op og tilslutte, og subwooferen Formation Bass registreres og tilføjes let i app’en. Den fordobler prisen, men jeg tror ikke, jeg vil anbefale at købe Bar uden Bass. Det bliver for anæmisk, og den ville i hvert fald ikke have klaret sig i dette felt på egen hånd.

Formation Bar bør helt klart parres med Formation Bass for at få et ordentligt fundament til film og musik. (Foto: B&W)

Brugervenlighed

Der er ingen fjernbetjening til; i stedet downloader man app’en til iPhone eller Android. Det fungerer nemt og bekvemt, og Bar kan desuden oplæres til at bruge TV’ets fjernbetjening til volumen op og ned.

Betjeningen er meget enkel. Du kan lave simple lydindstillinger (bas/diskant og subwoofer-niveau), men ellers er det op til soundbaren at bestemme lyden.

Musik hører man enten med Bluetooth fra mobilen, eller man kan bruge AirPlay, Spotify Connect og på et senere tidspunkt også Tidal Connect. Desuden er soundbaren Roon Ready, hvilket vil sige, at PC- og Mac-brugere med Roon kan koble direkte til soundbaren via det trådløse netværk og bare spille løs.

Lydkvalitet

Filmoplevelsen bliver en anden med Bar end med billige plastic-soundbars. Her føler man nærværet på en helt anden måde; der er luft og opløsning og ikke kun fesne diskantlyde.

Selv om soundbaren ikke giver nogen illusion af surround-sound – som en del andre soundbars kan – tegner den et bredt lydbillede op. Hvor panorerende objekter, f.eks. en forbipasserende bil, glider sømløst fra venstre, via centrum og langt ud til højre.

B&W har ikke den mest aggressive mellemtone, og dialogerne kan få lidt for meget fokus på konsonanter samt den dybeste brystklang. Lydeffekter har rimelig godt smæk på med en ret kraftig bas – men den mangler lidt gnister et sted i midten, hvilket gør, at Formation Bar måske ikke den mest selvskrevne i hjemmebiografen.

Derimod blomstrer den på musik. Akustiske guitarer får en stor, lækker krop med et detaljeniveau i overtonerne, der får strengene til at lyde funklende nye. Sangstemmer er store, og lydbilledet breder sig fint ud til siderne. Et klaver får masser af plads til at boltre sig på – og sikke en klangbund!

Det her er nok den bedste soundbar i feltet, når det gælder musik. Selv om mellemtonen også her kunne have slået flere gnister. Det bliver lidt forsigtigt, hvis jeg skal sætte en finger på noget.

Konklusion

Bowers & Wilkins Formation Bar er en glimrende soundbar til sin brug og først og fremmest til musik. Det tonale er afgjort på plads, og hvis du kan lide det varmt og fyldigt med masser af luft, så er det den rigtige soundbar for dig.

TV og film fungerer også rigtig godt. Vi kunne ønske os en mere udadreagerende mellemtonegengivelse, og surround-effekter kræver et par Formation Flex som baghøjttalere, hvilket hæver prisen yderligere.

Subwooferen Formation Bass er i øvrigt et must efter min mening, da Bar ikke helt mestrer det med bas på egen hånd.

(Foto: B&W)

Verdens bedste soundbar

Det er lykkedes Sennheiser at lave verdens bedste soundbar – i første forsøg! Men hvem i alverden er den beregnet til?

Ambeo Soundbar er Sennheisers første forsøg på en soundbar til hjemmebiografen. Og de fjoller ikke rundt, når de først har besluttet sig for noget. Det er simpelthen den største og mest bombastiske soundbar, jeg har set! Det er ganske vist ikke den længste, men når man lægger højden og ikke mindst dybden til, er der ingen over og ingen ved siden af.

Det lover godt for lyden. Men det gør den også meget lidt placeringsvenlig.

Soundbaren kan ikke vægmonteres. I så fald må du placere den på en hylde på væggen. Hvis du vil bruge den med et TV, bliver løsningen at vægmontere TV’et og så  placere soundbaren på TV-møblet. Ellers skygger den for det nederste af TV’et.

Vægbeslag koster ca. 400 kroner ekstra. (Foto: Sennheiser)

Surround-lyd

Ambeo Soundbar er Sennheisers forsøg på at skabe ægte surround-lyd – også i højden – uden brug af løse bag- og loftshøjttalere. Til formålet er 13 individuelle højttaler-enheder monteret rundt omkring i forskellige vinkler, med hver med sin dedikerede forstærker. En kraftig 500 MHz SHARC digital signalprocessor dirigerer det hele.

13 individuelle højttaler-enheder sørger for så realistisk 3D-lyd som muligt uden brug af separate baghøjttalere. (Foto: Sennheiser)

Der medfølger også en målemikrofon, som er høj nok til at komme op i ørehøjde, når man placerer basen på stolekanten. Dermed er den let at placere korrekt i forhold til siddepladsen. Bare sæt den der, hvor du har tænkt dig at sidde, og kør kalibreringen. Det optimale resultat får man i et symmetrisk rum, hvor man kan sidde mere end to meter fra soundbaren og mindre end 15 meter fra hver sidevæg.

Sennheiser Ambeo Soundbar giver det bedste resultat i et symmetrisk rum med over to meter fra dig til soundbaren, under 15 meter til hver sidevæg og en 20 graders vinkel mellem soundbaren og loftet. (Grafik: Sennheiser)

Start filmen!

Sennheiser har ikke lavet nogen subwoofer til Ambeo Soundbar, som er beregnet til at fungere uden. Den er opgivet til at gå så dybt som 30 Hz, så man burde ikke savne bas.

Det gør jeg heller ikke, når jeg sætter 4K Blu-ray-filmen Alien: Covenant med Dolby Atmos-lydspor på. Der er masser af bas i dialogerne, og en eksplosion på et strandet rumskib dundrer godt. Bassen er også meget hurtig og hænger helt sømløst sammen med resten af lydbilledet.

Men med et kraftig 250 watt soundbar som denne må målet jo være at spille med et lydniveau svarende til det, man er vant til fra biografsalen. Hvis man gør det, står det hurtigt klart, at bassen alligevel er lidt flad. DSP’en holder nemlig igen på basniveauet, når det bliver for højt, så bas-enhederne ikke overbelastes. Fysikkens love gælder nemlig også her.

Jeg kobler vores subwoofer Procella P15Amp til, som er alt for dyr i forhold til Ambeo Soundbar, men som til gengæld giver en optimal demonstration af, hvad soundbaren faktisk kan. Rumkorrektionen køres en gang til, så subwooferen også kalibreres, og vi starter filmen igen.

Det er straks noget helt andet. Her kan man tale en filmoplevelse med saft og kraft! Man får en helt anden oplevelse; eksplosionerne gennemryster lytterummets vægge, og det er unægtelig ret meget som at være i biografen. Hvis du vil købe Ambeo SB01, bør du derfor også investere i en subwoofer ved siden af. Vi kan f.eks. anbefale XTZ SUB 1X12 eller Arendal Sound 1723 Subwoofer 2, hvis du virkelig vil slå dig løs.

Ambeo-teknologien giver en overbevisende illusion af ægte surround-sound. (Foto: Sennheiser)

Surround-sound

Surround-lyden imponerer, selv uden separate baghøjttalere, takket være Ambeo-teknologien. Forskelligt testmateriale med Dolby Atmos overbeviser med lyd, der faktisk kommer fra loftet, og man får også et rigtig godt indtryk af lyd bagfra. Her får man en holografisk boble af lyd – større og mere sammenhængende, end jeg nogensinde har hørt det fra lydsystemer, der mangler baghøjttalere. For slet ikke at tale om loftshøjttalere!

Dialogerne i film er også store, fysiske og distinkte. Det lyder kort og godt som et rigtigt hjemmebioanlæg.

Musik

Soundbaren streamer musik via Chromecast eller Bluetooth. Det virker som lidt lidt, men vil dække de allerflestes behov. Og lyden i stereo er rigtig god. Ambeo Soundbar er ikke så finmasket og luftig i overtonerne som B&W Formation Bar, og jeg er heller ikke helt sikker på, om den er særlig meget bedre end Samsung HW-Q96R i dette register.

Men den har en strammere, bedre defineret bas – hvis man ser bort fra dybbassen, hvor den ikke formår at hævde sig uden ekstern subwoofer. Men kvalitativt har den god nok bas til at følge med selv en rigtig god subwoofer. Den har dermed et godt udgangspunkt for at blæse de andre af banen i basregisteret – hvis det er det, du vælger at investere i.

(Foto: Sennheiser)

Udfordringer

Et soundbar som Sennheiser Ambeo er ikke uden udfordringer. For hvis du skal have en subwoofer oveni, kommer du let op på 25.000 kroner i alt. Så nærmer vi os prisen for et rigtig godt, diskret surround-anlæg. Med en god surround-receiver og et ditto højttalersystem. Og uanset hvor imponerende soundbaren er, kan surround-effekten ikke konkurrere mod den fra separate komponenter.

For 25.000 kroner kan du f.eks. får en Klipsch-opsætning med gulvstående fronthøjttalere og en fed subwoofer – plus en kraftig surround-receiver.

Argumenterne for at købe en soundbar kontra separate komponenter er ofte pladsbesparelse, brugervenlighed og et pænere udseende. Men Sennheisers soundbar er ikke pæn, og den fylder en del. Ganske vist løser soundbaren et problem for folk, der har fyldt hele væggen med TV eller projektorlærred og derfor ikke har plads til højttalere på siderne. Men der er ingen, der køber Ambeo Soundbar på grund af udseendet.

(Foto: Sennheiser)

Konklusion

Sennheiser Ambeo Soundbar SB01 er den bedste soundbar, vi har testet. Nogensinde. Selv uden brug af eksterne bag- og loftshøjttalere formår den at tegne et så stort og tredimensionelt lydbillede op, at man ikke savner noget. Dynamikken er formidabel; især dialogerne har et format, der er få forundt. Sammenhængen er optimal, og det er fryd og gammen alt sammen. Næsten.

For den har brug for en ekstern subwoofer for at følge med i basregisteret. Her kan du frit selv vælge, men den samlede pris kommer hurtigt op omkring 25.000 kroner. Og til den pris kan du få et ret heftigt hjemmebioanlæg med separat centerhøjttaler og ditto baghøjttalere.

Ambeo Soundbar er en kompromisløs soundbar. Men selve konceptet soundbar er et kompromis. Så spørgsmålet er, hvem den er lavet til. Det er helt klart den bedste i testen. Men om man ligefrem skal løbe ud og købe den, er vi mere i tvivl om.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Citation Tower beviser, at convenience-lyd ikke behøver at være små, diskrete bordhøjttalere med store kompromiser.
  Electrocompaniet har opgraderet deres bedste integrerede forstærker. ECI 6DX MKII har kanongod streaming og alt, hvad du har brug for af digital indmad.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.
  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Harman Kardon Citation Tower

  Vejl.pris 19999 kr Tårnhøj bekvemmelighed

  Elipson Legacy 3210

  Vejl.pris 19999 kr Små franske delikatesser

  Klipsch The Fives

  Vejl.pris 7499 kr Trådløse stereohøjttalere

  Denon Home 350

  Vejl.pris 6998 kr Nobelt ydre – magtfuldt indre
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.