: Focal Spirit One

Moden frugt

De har brugt tiden godt hos Focal i Frankrig. For Spirit One er blevet et par helstøbte hovedtelefoner til folk på farten.
Lyd & Billede mener
Nydelig klangbalance Varmt og involverende lydbillede God bærekomfort
Behersket dynamik
Specifikationer
  • 20 dB passiv støjdæmpning
  • 32 ohm/104 dB følsomhed
  • 225 g
Annonce
Annonce
forfatter

Egentlig beskæftiger de sig med højttalere hos Focal. Men de har åbenbart tænkt, at springet til hovedtelefoner ikke kan være så stort for en højttalerproducent. De har brugt over tre år på deres første hovedtelefoner og brugt erfaringerne fra udviklingen af højttalere til at skabe Spirit One. Det er der kommet nogle omhyggeligt udførte, solide og velspillende hovedtelefoner ud af, lige velegnede til brug i hjemmet og til iPod’en på farten.

Hovedtelefonerne har lukkede ørestykker med god dæmpning af støj. Der er ingen aktiv støjdæmpningskreds her, bare godt dæmpende ørestykker. Focal hævder, at de dæmper med op til 20 dB, hvilket er på højde med hovedtelefoner med aktiv støjdæmpning. I praksis viser det sig dog, at dæmpningen ikke er helt så god som med aktiv støjdæmpning, men særdeles god sammenlignet med almindelige hovedtelefoner uden.

Ikke uventet er de udstyret med et aftageligt kabel med mikrofon og fjernbetjening af mobilen integreret. Og volumenkontrol. Kvaliteten er god i alle led, og praktisk nok kan ørestykkerne slås sammen og lægges fladt, så de optager mindre plads. Der medfølger også en stofpose og en hård bæretaske til opbevaring.

Ydelse
Hovedtelefonerne er letdrevne nok til en smartphone, men fungerer endnu bedre med en separat hovedtelefon-forstærker. Så bliver dynamikken mere potent, og man opnår højere lydtryk. Bag det røde stof på indersiden af ørestykkerne sidder 40 mm store mylar- og titaniummembraner.

De er komfortable at have på, også i længere tid. Ørepuderne dækker dog ud til yderøret og presser således manges ører ind til hovedet. Så er man bekymret over komforten, anbefales det at prøve hovedtelefonerne, før man køber. Lydkvaliteten vil derimod nok tiltale de fleste.

Annonce

De kan opfattes som for beherskede, på grænsen til tamme, dynamisk set. Og de sprudler ikke af dynamik på samme måde som et sæt Beats by Dr. Dre fra Monster, men til gengæld er klangbalancen langt bedre her. Bassen er ikke lige så mægtig eller dyb som på RZA-hovedtelefonerne fra WeSC, men har udmærket definition og dynamisk kontrast. I mellemtonen gengives vokaler med silkeglat perfektion, og det eneste, jeg savner, er tydeligt definerede smådetaljer og lidt større gennemsigtighed i diskanten.

Sammenlignet med de 500 kroner dyrere Fidelio L1 fra Philips er lydbilledet mere åbent her, og i lighed med L1 kan man lytte til Spirit One i timevis uden lyttetræthed.

Opsummering
Focals første hovedtelefoner er et velkomment tilskud til et stadigt voksende udvalg af kvalitetshovedtelefoner. De spiller overbevisende åbent og ærligt med god balance i lydbilledet. Det eneste, jeg savner, er skarpere fokus og mere potent dynamik. De kan blive lige lovlig beherskede i spillestilen, men til gengæld er den bløde og varme klang meget behagelig. For ikke at sige vanedannende. Efter at have lyttet til musik en hel dag var det, som om sjælefreden sænkede sig, da jeg til sidst satte Focal-hovedtelefonerne på hovedet.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.