: Focal Sopra No1

Store små franskmænd

De mindste højttalere i Sopra-serien er mindst lige så råstærke som storebror.
August 2016Focal Sopra No1
Lyd & Billede mener
Den mindste Sopra-model serverer et stort og saftigt lydbillede med strålende overtoner og bundsolid bas.
Fysikken sætter nogle grænser for, hvor højt og dybt de kan spille, men så længe du ikke forventer koncertniveau og blafrende bukseben, kan Focal levere varen.
Specifikationer
  • Type: 2-vejs basrefleks
  • Diskant: 1" inverteret beryllium-dome
  • Bas/mellemtone: 6,5"
  • Frekvensområde: 45 Hz – 40 kHz (+/- 3dB)
  • Følsomhed: 89 dB (2,83 V/1 m)
  • Impedans: 8 ohm nominel, 3,9 minimum
  • Finish: Sort, hvid, rød eller orange pianolak, valnøddefinér
  • Mål: 43,5 x 28 x 40 cm
  • Vægt: 19 kg
Annonce
Annonce
forfatter

“75.000 kroner for et par standerhøjttalere? Seriøst?” Sådan kan man opsummere mine første tanker om Sopra No1 fra franske Focal. Storebror Sopra No2 til 110.000 kroner er ganske vist nogle af de bedste højttalere, jeg har hørt, men det er også, fordi det er store gulvhøjttalere med fuldt frekvensområde. Personligt har jeg altid sværget til den type, da jeg finder det svært at give slip på dybbassen, fundamentet og det saftige tryk.

Samtidig siger erfaringen dog, at der er nogle ting, som mindre højttalere klarer fantastisk godt: Fokus, holografi, dybde og perspektiv er næsten altid bedre med små kabinetter. Derudover er der noget fascinerende, næsten naturstridigt ved højttalere, der lyder større, end de ser ud. Så måske kan lillebror være interessant alligevel?

Med testen af Sopra No2 i frisk erindring var forventningerne temmelig høje. Er det her en kedelig light-version af Sopra No2, eller taler vi om et af de bedst high-end køb nogensinde?

 

Focal Sopra No1

Sopra No1 ligner den øverste del af Sopra No2 vendt på hovedet. En tovejskonstruktion med basrefleks, som er spækket med dyre detaljer. De bruger samme avancerede diskantløsning som de større Sopra’er: En fjerdedel af kabinettet (og sikkert lige så meget af det samlede budget) er viet til den svinedyre berylliumdiskant, som også her har fået sit eget bagkammer med hornladning.

Annonce

Bas/mellemtonen er også inspireret af sandwich-enheden fra No2 med dens særlige gummiophæng, men er optimeret til at gengive et bredere frekvensområde. Det afrundede kabinet er ekstremt solidt, og banker man på toppladen af glas, giver det et dæmpet “knak” efterfulgt af ømme knoer.

De standere, der følger med, når du køber No1, er massive og behøver derfor ikke sandfyldning. Der går en kanal op gennem standerne, der lader dig skjule højttalerkablerne, men hvis sidstnævnte er af den “audiofile” type, er hullet sandsynligvis for trangt. Standerne er i øvrigt udstyret med spikes og topjustering, som gør det nemt at få højttalerne i vater.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Placeringsvenlige

Det er et velkendt faktum, at kompakthøjttalere har mindre volumen og mindre skub nedad i dybbasområdet. Til gengæld er de også mindre udsat for kabinetresonanser og ujævn frekvensgang. Derfor er de som regel nemmere at placere og generelt lettere at få styr på lydmæssigt end større konstruktioner – især hvis de akustiske forhold ikke er optimale.

Det er også vores erfaring med Focal: Mens Sopra No2 tog flere timer at placere og indstille perfekt, tog opsætningen af lillebror under en halv time.

Vi sluttede Sopra til i vores 30 kvadratmeter store lytterum med en lytteafstand på 3 meter og omtrent samme afstand mellem højttalerne. Efter lidt eksperimentering fandt vi den rette balance med højttalerne placeret ca. 60 cm fra bagvæggen, 70 cm fra sidevæggene og vinklet godt ind mod lyttepositionen. En placering, der gav både rigelig fylde og en fantastisk holografi!

Annonce
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Lydkvalitet

Der er ingen tvivl om familieligheden: Ligesom storebror giver Focal Sopra No1 en fantastisk nærhed til musikken. De lyder råt, brutalt og bundløst ærligt. Dårlige optagelser kan let lyde lidt aggressivt – især i toppen – men det opvejes heldigvis på indspilninger, hvor lydmanden i studiet ved, hvad han laver.

Sopra No2 fik meget ros for deres diskantgengivelse, og det samme skal No1 have. Berylliumdiskanten virker mindst lige så hurtig, luftig og finopløst som de bedste bånd-enheder, uden den metalliske betoning, der præger mange af slagsen. Det er også lykkedes Focal at opnå en sømløs overgang til mellemtonen, hvilket bl.a. kan høres på den særdeles klare og naturlige vokalgengivelse.

Desuden er der masser af energi i whiskers og trommeslag, kombineret med en energisk gengivelse af strygere og blæseinstrumenter.

Alligevel er det nok bassen, der imponerer mest på Sopra No1 – og det er ikke ofte, jeg siger det om standerhøjttalere! De leverer en dyb, fast og slagkraftig bas, der er noget af det heftigste, jeg har hørt fra monitorhøjttalere. Kontrabassen på Lars Danielssons Liberetto II får rummet til at dirre, og James Blakes synth-bas slår hårdt nok til, at det ryster i stoleryggen. De kan også spille tordnende højt uden antydning af forvrængning.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Konkurrenter

Det skorter ikke på potente konkurrenter i denne prisklasse: Den mest oplagte udfordrer er KEF’s eminente Reference 1. Det er til sammenligning en trevejskonstruktion med separat bas-enhed og koaksial diskant/mellemtone, som giver nogle tekniske fordele i forholdt til Focals mere traditionelle, men ekstremt eksklusive tovejssystem. Reference 1 er kendt for deres homogene lydbillede og superpræcise formidling.

Annonce

I den anden ende af skalaen finder vi konkurrenter som Sonus faber Guarneri Evolution, der spiller med smittende engagement, varme og fylde. Målt op mod dem har Focal Sopra No1 en lidt mere løssluppen og underholdende allround-lydkarakter, godt hjulpet af den spændstige basgengivelse, som definitivt er den mest hårdtslående af de tre.

Hvad med gulvhøjttalere? Sopra No1 leverer et så klippefast lydbillede og så overbevisende bas, at de gjorde det muligt for mig at spille et puds med kollegerne på redaktionen.

Under testen havde jeg et par mellemstore gulvhøjttalere – Audiovector SR3 Avantgarde i den toptrimmede Arreté-udgave – som reference ved siden af, og der var mange, der hoppede på limpinden, da jeg bad dem gætte, hvilke højttalere der blev spillet på. Den store og mægtige lyd med massiv basgengivelse kom nemlig ikke fra gulvhøjttalerne, men fra standerhøjttalerne ved siden af!

 

Konklusion

Meget af det, der er sagt om Focal Sopra No2, kan også siges om Sopra No1. Selv om No1 må klare sig uden dedikerede bas-enheder og litervis af plads til at ånde, leverer de en lyd, der er high-end klassen værdig. Det er fabelagtig dynamiske og virkelighedstro højttalere, der serverer stort set alle musikgenrer på et sølvfad, med knivskarp fokus og et klippefast lydbillede!

Annonce

Forskellen mellem de to Focal-modeller er faktisk mindre, end man skulle tro ud fra udseende og fysiske dimensioner. Hvis No2 er for stærk kost for pengepungen, lytterummet eller husfreden, kan Sopra No1 være det perfekte kompromis!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.