BLACK FRIDAY TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 50% BARE I DAG! SE TILBUDET HER!

test : Creative Omni

Multirum på dåse

Creative satser småt på multirum med en Wi-Fi-højttaler, der ikke er større end bærbare Bluetooth-modeller.

Lyd & Billede mener

Wi-Fi, Bluetooth og SD-medieafspiller i en bærbar højttaler. Du får i både pose og sæk. Rigtig udmærket mellemtonegengivelse.
Bas? Hvilken bas? Den kan hverken spille særlig højt eller særlig dybt. Dog tilstrækkeligt til køkkenunderholdning.
Bestykning: 2 x 1,5", 2 x slavebas
Indbygget forstærkereffekt: (ikke opgivet)
Frekvensområde: 80 Hz – 20 kHz (tolerance ikke opgivet)
Forbindelse: Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.2, AUX-in, microSD-kort
Batteri: 8 timer (via Bluetooth)
Bluetooth lyd-codecs: AAC, SBC Wi-Fi- og streaming-codecs: MP3, WMA, WAV, ALAC, AAC+, FLAC, APE, OGG
microSD Player-codecs: MP3, WMA, WAV, FLAC
Opladning: USB Micro-B eller 5 V/850 mA
Vandtæt: IPX4-certificeret
Software: Sound Blaster InterConnect-app (iOS/Android) Mål og vægt: 71,1 x 200,8 x 68,5 mm / 460 g
Farver: Sort, hvid

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 995 kr

Creative var i sin tid enevældig konge af pc-lydkort. I dag er de mest kendt som producent af pc-højttalere og hovedtelefoner til gaming. Et område, hvor konkurrencen er hård.

Creative Omni er en prisrimelig bærbar højttaler i “dåseølsformat”, som passer lige i flaskeholderen på en cykel. Den har dog et trick mere oppe i ærmet, nemlig Wi-Fi. Man kan også samle to Omni-højttalere i et stereopar eller styre musikken på flere individuelt som et multirumssystem.

Bestykningen består af to 1,5 tommers fuldtone-enheder og to rektangulære slave-enheder, hvoraf den ene sidder på bagsiden. Creative oplyser ikke noget om forstærkereffekten, men da Omni oplades via USB-portens 5 volt, skal der særlige tricks til for at opnå andet end encifrede watt-tal.

Foto: Creative

 

Gennemprøvet design

Med sit slanke, cylindriske ydre går Creative Omni direkte efter Boom-serien fra ærkekonkurrenten Logitech. Den ligner desuden til forveksling sin ældre lillebror, Bluetooth-højttaleren Sound Blaster FRee. Faktisk ser det ud til, at kabinetterne er identiske helt ned til knappernes placering. Hvor Omni har Wi-Fi-vælgeren, har FRee dog en “Loud”-knap til at give ekstra skub i lydbilledet. Begge har desuden mulighed for at fungere som jukebox ved hjælp af en indbygget microSD-kortlæser. Der er knapper til at skifte mellem numrene. På toppen finder man volumenknapper, afbryder og mikrofonknap til mobilsamtaler.

En af de få bærbare højttalere, som kan gøre Creative Omni Wi-Fi-kunsten efter, er Libratone Zipp Mini, der oprindelig er næsten dobbelt så dyr og kan bryste sig af en noget kraftigere basgengivelse. Til gengæld spiller Zipp Mini kun i mono. Creative Omni spiller i stereo, når den ligger vandret, men i mono, når den anbringes på højkant.

Uanset reklamernes løfter om et bredt stereobillede er der kun meget lidt forskel på stereo og mono, eftersom man nærmest skal bære Omni på næseryggen som briller for at få den ideelle afstand til stereolytning. Som med andre bærbare højttalere handler det dog mere om at have musikken ved hånden i en kvalitet, der overgår mobilens indbyggede højttalere.

At sætte Creative Omni op til netværket er problemfrit med SB InterConnect-app’en, og når højttaleren er indlemmet i det gode selskab, dukker den op i enhedslisten på Spotify. Man kan også bruge højttaleren med Tidal, Napster og TuneIn internetradio.

Foto: Creative

 

Lyden af Creative Omni

I Creatives eget materiale loves, at “den kraftige lyd og forstærkede basrespons sikrer, at du altid er omgivet af høj, levende og boomende musik.” At boomende lyd skulle være ønskværdigt, er i sig selv diskutabelt, men copywritere til bærbare højttalere må leve i deres helt egen dimension med radikalt anderledes naturlove!

Creative Omni leverer udmærket lyd for noget, der har et rumindhold på en halv liter, men bas gengiver den altså ikke. Ikke engang sammenlignet med andre i samme størrelse og prisleje – som UE Boom 2.

Mellemtonegengivelsen er til gengæld rigtig god. Stemmer lyder ret naturligt og uforvrænget. Selv om jeg mistænker, at Creative nok mere havde elektropop end taleradio og solosang i tankerne, da de lavede Omni. Sammenlignet med UE Boom 2 er lyden lidt spids i toppen, hvilket kan give lyttetræthed. Men Omni ligger stadig i den pæne ende af feltet til prisen.

Konklusion

Hvis du ikke ved, om du helst vil købe en bærbar Bluetooth-højttaler eller en multirumshøjttaler til stuen, fritager Creative Omni dig fra at vælge. Du får lidt af begge dele til en pris, der kun kan kaldes rimelig.

Omni er dog ikke en konkurrent til stationære netværkshøjttalere. Dertil har den for lidt spark i bassen. Set i forhold til andre bærbare højttaler mangler den lidt robusthed og ikke mindst bedre beskyttelse mod vand (den er kun IPX4-stænktæt). Dette til trods er den stadig et spændende udspil fra Creative.

Foto: Creative
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  DALI Oberon On-Wall C

  Vejl.pris 10998 kr Går i ét med omgivelserne

  Sony SRS-XB33

  Vejl.pris 1199 kr Festlyd på farten

  Sony SRS-XB43

  Vejl.pris 1799 kr Festlyd på farten

  Huawei Sound X

  Vejl.pris 2490 kr Glimrende lyd fra Huawei-debut
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.