Det mest iøjefaldende kendetegn på Bowers & Wilkins 705 S3 er nautilus-diskanten, der troner oven på kabinettet i sit eget aluminiumskabinet. Placeringen er for at forebygge diffraktioner og vibrationer fra hovedkabinettet. Membranen er fremstillet af kulstof, der har stor stivhed og en høj opbrydningsfrekvens. Ikke så meget som det mere raffinerede kulstof i 800-serien, hvor diskanten er af diamant. Men en hel del billigere.
Bas/mellemtoneenheden er lavet af det såkaldte Continuum-materiale, hvor den vævede membran forebygger opbrydning og stående bølger i membranen.
Forpladen er buet – igen for at forebygge diffraktioner.
Bowers & Wilkins 705 S3 fås i tre udgaver: Hvid eller højglanssort lakering, samt en rødbrun træfiner, kaldet Mocha. Finish på den hvide udgave, som vi testede, var upåklagelig uden at være ekstrem. Der kan være udmærkede grunde til at vælge hvide højttalere – men jeg kan ikke komme i tanke om en eneste af dem.
På bagsiden af kabinettet finder man basrefleksporten samt fire skrueterminaler, der giver mulighed for biwiring eller for den sags skyld bi-amping. Terminalerne er kraftige og lækre, men også meget glatte. Og de er fra fabrikken skruet så stramt til, at man skal kæmpe for at løsne dem første gang. Da hullerne til bananstik er proppet til med plasticpropper, der først kan fjernes og smides væk, når bøsningerne er åbnet, er første ibrugtagning en smertefuld kamp.
Højttalerne blev anbragt på standere og med en vis afstand til bagvæggen og rummets hjørner. I mit lytterum passede det med en halv meter til væggen og godt en meter til hjørnerne. Men man må prøve sig frem. Placering tættere på hjørnerne giver en kraftigere bas, men anslår også flere af rummets stående bølger. Så man skal altid prøve sig frem. Og rumkorrektion i forstærkeren er oftest guld værd!
B&W 705 S3 har en følsomhed på 88 dB, hvilket er helt typisk for en kompakthøjttaler af den type og størrelse. Der oplyses ikke nogen belastbarhed, men Bowers & Wilkins anbefaler forstærkere med en effekt mellem 30 og 120 uforvrængede watt. At det skal være uforvrængede watt er en god pointe, eftersom man kan aflive stort set enhver højttaler med stort set enhver forstærker, hvis signalet er tilstrækkelig forvrænget.
I praksis ville jeg dog nødig kombinere Bowers & Wilkins 705 S3 med en forstærker på under 100 watt. Der skal nemlig skrues mere end vanligt op for forstærkeren, før der kommer liv i gengivelsen.
Lyden af Bowers & Wilkins 705 S3
Bowers & Wilkins er ærkeengelske og har hovedkvarter i Sussex i England. Men glem alle associationer til klassisk engelsk lyd. For B&W 705 S3 leverer nærmest det modsatte. Der er ingen tendens til lukkethed eller forsigtig top.
Det første, man bemærker, er den frigjorte og utroligt detaljerige diskant. Om det er kulstofmembranen eller den akustisk afkoblede placering ovenpå baskabinettet, der gør udslaget, er ikke til at vide. Men al musikken lyder bare lidt mere detaljeret, end jeg er vant til. Især på højttalere i den prisklasse.
Resten af toneområdet følger dog også godt med – og i næsten samme flotte kvalitet. Stemmegengivelsen er umiddelbar og imponerende fri for resonanser. Som min kollega Geir Nordby bemærkede, da han i sin tid testede dem, er der ikke overladt noget til tilfældigheder.
Bowers & Wilkins 705 S3 er imødekommende og behageligt selskab. Imødekommende, fordi de spiller med et fremadvendt perspektiv, der placerer musikerne i rummet foran højttalerne på en livemusik-agtig måde. Og behageligt selskab, fordi de fleste numre lyder lidt bedre på dem.
Bassen er ren ned til dens grænse på 50 Hz. Den er ikke kælderdyb som Buchardt S400 MK2, og nogle kolleger kunne ønske mere tyngde i bassen. Men den er impulsvillig og præcis.
Perspektivet og den akustiske scene, som højttalerne tegner op, er nydelig, og man fornemmer fint dimensionerne af optagerummet – de være sig ægte eller resultatet af digitale effekter. Men de er på det punkt ikke på niveau med de exceptionelle DALI Rubikore 2, som vi netop har testet.
Konklusion
Bowers & Wilkins 705 S3 er en virkelig vellykket højttaler, der er nem at leve med, og som gør musikken levende i din stue. De har en opløsning og detaljegrad som få andre i prisklassen. Vil du have endnu bedre perspektiv og en flottere finish, må du sandsynligvis op i Signature-udgaven af B&W, der koster over en tredjedel mere.
Også i denne test:
Bowers & Wilkins 705 S3 Signature
En helt anden højttaler
Signatur-versionen er ikke bare en guldrandet og højglanspoleret luksusudgave af B&W 705 S3; den spiller langt bedre på afgørende punkter.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer